Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 466
Copyright (C) HIX
2000-02-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fuszernovenyek (mind)  37 sor     (cikkei)
2 szalontudo sajat recept (mind)  40 sor     (cikkei)
3 Dios rantott hus (mind)  16 sor     (cikkei)
4 son sult csirke, fuszernovenyek, tojasfeherje (mind)  43 sor     (cikkei)
5 Re: Tojassarga, feherrepa (mind)  37 sor     (cikkei)
6 receptek + gazsuto (mind)  45 sor     (cikkei)
7 pasztinak (mind)  28 sor     (cikkei)
8 majdilemma (mind)  10 sor     (cikkei)
9 Ket otlet. (mind)  36 sor     (cikkei)

+ - fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Nia!

En a Szentenderi uti Coraba es a Budaorsi Auchanban is 
lattam mar kis cserepes fuszernovenyeket, a zoldseges 
reszen keresd, ne a kerti dolgoknal.

Lattam egy konyvet, talan ilyesmire van szukseged. Ugyan 
*gyogynovenyeket* ir, de belelapoztam, egy csomo olyan van 
benne, amit mi fuszernovenynek hasznalunk. Pontosan le van 
irva, hogy milyen tipusu foldet, milyen apolast igenyel egy-
egy fajta. Etelreceptek nincsnek benne, csak gyogyteak.

Dr Paul Seitz: Kis kerti patika 
Kisalaku, jellemzoen feher boritoju konyv, ha jol emlekszem 
990 Ft.

A felhasznalasrol annyit, hogy itt is volt mar sok olyan 
recept, amiben szerepeltek ilyen fuszerek, jegyzeteim 
szerint peldaul a 338, 384, 431 szamokban, de biztos meg 
tobb is van. Altalanosan en a pizza-spagetti szoszokba 
bazsalikomot, oreganot, kakukkfuvet teszek. Gyakran 
csinalok parolt zoldsegkoreteket, es egyeb zoldseges 
eteleket, azokba majoranna, lestyan, rozmaring mehet. A 
majoranna nalam eleg gyakran hasznalt fuszer, peldaul a 
paprikaskrumpliba is teszek. Ha sutsz krumplit tepsiben, 
vagy husok melle teszel krumplit, arra szinten a kakukkfu, 
rozmaring. 
Hogy melyiket szereted, es melyikbol mennyit, azt Neked 
kell kitapasztalni, en az Olaszos dolgokba pelaul ugy 
teszem, hogy sok bazsalikom, kevesebb oregano, meg kevesebb 
kakukkfu. A bazsalikomot a vegen a kesz tesztara vagy 
pizzara is ra lehet szorni. 

Jo kerteszkedest!

Byte,
Krisztina
+ - szalontudo sajat recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Most leirom Nektek, hogy egy hentes, hogyan kesziti el a szalontudot.

A hozzavalok:
1,50 Kg. sertes tudo es sziv vegyesen,
2-3 fej voroshagyma,
1gesz citrom + a reszelt heja,
8-10 db. baberlevel,
egesz bors, pirospaprika, so,
1 ek. globus mustar, 1 ek. kristalycukor,
3 ek. retesliszt, 2 ek. sertes zsir,
1 poh. tejfol,
keves ecet.

Elkeszites:
A tudot, es a szivet egeszben, sos vizben felteszem foni. a fozo lebe
beleteszem az egesz hagymat, egy teatojasba rakom 
a baberlevelet, es az egesz borsot, a citrom levet kicsavarom, miutan a
hejat lereszeltem, es ami hej megmaradt, azt is a 
fozo lebe teszem.
Kozben a zsirbol es a lisztbol vilagos rantast keszitek, belekeverem a
kristalycukrot, mikor mar karamellizalodott, 
hozzakeverem a mustart, a reszelt citromhejat, es a tuzrol lehuzva, a
pirospaprikaval elkeverem, majd a tejfollel felhigitom.
Mikor a tudo, es a sziv is eleg puha, kiszedem, es ujjnyi csikokra
vagom. A voroshagymat elturmixolom a leszurt abalo leben. 
A levet az elozoleg elkeszitett rantassal besuritem, hozzaontom a citrom
levet, es ha kell meg egy kis ecettel tovabb 
savanyitom. Hozzaadom a csikokra vagott tudot, es szivet, majd meg
tovabbi 10-15 percig, lassu tuzon forralom.
Zsemlegomboccal, tejfollel boven nyakon ontve talalom.


Joetvagyat hozza!
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Dios rantott hus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Aki unja a hagyomanyos rantott hust, annak ajanlom a
kovetkezo ujitast. En is most probaltam ki, es nagyon
izlett mindenkinek.

A felvert tojásba rakj nagyon aprora vagott fokhagymat
(vagy fokhagyma kremet) és a zsemlemorzsa helyett
darált dióba panirozd be a hust.
Finom, erdekes ize lesz a husnak.
En pulykamellet rantottam, de lehet masfajta hussal is
keszíteni.

Jo etvagyat hozza!

Anita
+ - son sult csirke, fuszernovenyek, tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Son sult csirke:

Tegnap pont ezt keszitettem ebedre. Meg nagyon regen sutottem igy
csirkecombokat, azok eleg jol sikerulten. Nem kellett besozni, pont olyan
sos lett, mint amilyennek lennie kellett.
Tegnap egesz csirkevel probalkoztam. A hasaba tettem hagymat meg fuszereket,
jo egy orat sutottem a soagyon, szepen meg is sult, de nekem nem igazan
izlett, mert nagyon sotlan volt, pedig ugy tudom, hogy meg csak sozni sem
kell. Egyedul a hatan volt egy kicsit sos a hus (mar amennyi hus van a
csirke hatan), mert azon fekudt, de a melle teljesen sotlan volt.  Bantam,
hogy nem dorzsoltem be egy kis sultcsirke fuszerrel. Egy biztos, kisult
belole a folosleges zsir, megsem lett nagyon szaraz, a bore is szep pirosas
lett, igy nagyon jo fogyokuras etel lehet belole. A sot kidobtam, mert a
kisulo zsirtol es nedvessegtol osszeallt az egesz.

Fuszernovenyek:
A Julius Meinl uzletekben eleg sokfele cserepes fuszenoveny kaphato, a
zoldseges pult mellett, 149.- Ft/db. Ennel olcsobban nem nagyon lehet
kapnii.

Tojasfeherje:
En a tojasfeherjet, ha marad, azonnal lefagyasztom kis nylonzacskoban,
rairom, hogy mennyi van benne. Nehany honapig biztosan elall, es szerintem
pont olyan, mint a friss. Amikor kell, par percre zacskostol meleg vizbe
teszem, es mar lehet is hasznalni.

A kedvenc tojasfeherjebol keszult receptem a:

Puspokkenyer tojasfeherjebol

Hozzavalok:
6 tojasfeherje, 5 dkg cukor, 12 dkg liszt, 10 dkg dio, 5 dkg csoki, 5 dkg
mazsola, 6 dkg olvasztott vaj.
A darabos dolgokat a liszttel osszekeverjuk, majd beleforgatjuk a cukorral
felvert tojasfeherjebe, es belecsurgatjuk az olvasztott vajat. Papirral
belelt ozgerincformaban, 180 fokos sutoben megsutjuk.

En meg egy kis cukrozott narancshejat is szoktam beletenni.

Udv.
Aliz
+ - Re: Tojassarga, feherrepa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok
> otleteket!

Hat peldaul tisztan sargajaval keszul a majonez, a levestesztak, levesbe valo
nokedli, csipettke, igenyesebb linzerteszta, kalacs, fank, egyeb keltteszta, cs
ak
sargajat teszek a turotoltelekekbe (palacsintahoz, buktahoz, batyuhoz,
derelyehez)...
Ennyi jutott eszembe hirtelen:-)))

Mas: feherrepa (petrezselyemgyoker) - pasztinak
Szerintem is joforman csak kulsore hasonlit, bar manapsag nalunk a "tisztaveru"
mindkettobol eleg ritka (ahhoz eleg kozeli rokonok, hogy keveredjenek, ahhoz ne
m,
hogy mindegy legyen melyiket teszi az ember a huslevesbe) igy formara nehez is
megkulonboztetni.
Szagra-izre is konnyu megkulonboztetni, nyersen is, csak hat a piacon nem all n
eki
az ember megragni, a frissen felszedettnek, illetve a teli tarolobol elovett
gyokernek meg nincs igazan kiabalo szaga (majd par nap mulva a spajzban).

Viszonylag bevalt: megkarmolni a gyokeret es azutan szagolni - nem a gyokeret (
az
foleg foldszagu), hanem a kormot. (Persze, ha mar minden kormod pasztinakszagu,
 es
meg mindig nincs feherrepad, az jokora pech).

En elismerem, hogy a pasztinak onallo etelnek, parolt, rakott zoldsegnek jo - d
e a
huslevesnek egy edeskes mellekize lesz tole, raadasul hianyzik belole az igazi
petrezselyem zamata. Annal meg az idei pudvas feherrepaval is jobb. Ha meg vegk
epp
nincs legalabb petrezselyembe hajlo izu-szagu gyokerem, inkabb letarolom a
metelopetrezselymet, meg egy szaras zellerlevelet fozok a levesekbe.

Mara ennyi:
Edit
+ - receptek + gazsuto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>Nalam egy etelrecept, csak az iranyado. 
Szaszika, tokeletesen egyetertunk. :-) 
Nem is magam miatt irtam, hisz en sokszor mar egy recept elolvasasa utan el
tudom donteni, hogy lesz-e abbol valami. De sok kezdo, szarnyait eppen csak
probalgato :-) olvaso is van kozottunk, akik most probaljak a szukseges
praktikakat osszeszedni. Szerintem nekik fontos lehet, hogy egy profi
kiprobalta-e mar. 

Nem tudom, par hettel ezelott olvastad-e mar a listat. Epp akkor targyaltuk
ki tobben is, hogy sokszor 8-10 szakacskonyvbol szintetizaljuk :-) egy etel
receptjet - hogy sajat izlesunknek legjobban megfeleljen. 


Csak a sutemenyeknel kell, kotelezo figyelembe venni betu-szam szerint a
mennyisegeket. 

En meg ezeknel is szoktam egyenieskedni. :-) 

>Ha a gazsutot begyujtod, az sem mindig egyforma ho"fokon melegit, mivel a
ga'z
>kaloria erteke, nem mindig egyforma.

Jaj, ezt is akartam mar regebben kerdezni: szerintetek mennyire megbizhato
a gazsuto uvegablakaban levo homero? Zanussi gazsutom van, a kovetkezo
fokozatokkal: min - 150 - 200 - 250 - max
ELofordult mar, hogy tul hamar pirult az etel, kinyitottam vagy 6-8 percre
a suto ajtajat, levettem a gazt minimumra, es meg mindig 250 fokot mutatott
a homero. :-o :-o 

Azt mondjak, a villanysutok megbizhatobbak. En a felul gaz, alul villany
kombinaciot tartanam jonak - es ti??

Zita





Elo fog fordulni a kuldemenyeim kozott olyan is, ami kimondottan a sajat
kreaci
om, ott jelezni fogom. Viszont olyan is lesz, amine'l nem teljesen e'rtek
egyet
 a leirtakkal, azt is kulon fogom jelezni, hogy e'n hogyan csinalnam.
+ - pasztinak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

 wrote:

>ez a 'parsnips' lehet,
>hogy nem ugyanaz, mint a feherrepa, de azert annyira nem is kulonbozik
>tole.

Igen, az az. :-) Es Angliaban koretkent fogyasztjak. 

Idezem egyik szorgos levelezotarsam irasat, aki utananezett:

*******
PASZTINAK (paszternak)
Egy edes, kemenyitotartalmu teli gyokerzoldseg, mely a burgonya 
egeszseges helyettesitoje lehet. Megfelelo rostanyagforras, 
elosegiti a rendszeres belmukodest, es ne'mi vedelmet nyujt a 
vastagbelrakkal szemben. Az antioxidans hatasu C- es E-vitamin 
megfelelo forrasa, es az egeszseges versejtkepzes szempontjabol 
fontos folsav is megtalalhato benne. Nehany hettel az elso fagyok 
beallta utan a legedesebb, a hideg hatasara ugyanis a benne levo 
kemenyito atalakul cukorra.  
*******

Szoval _edeskes_. A huslevest en jobban szeretem sosan. :-))


Zita
+ - majdilemma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Latszolag pofonegyszeru problema megoldasaban kerem a segitsegeteket. Nalunk
ugy szallt anyarol lanyra a maj elkeszitesenek fortelya, hogy akkor nem lesz
kemeny (a reszteltmaj pl.), ha az ember nem sokaig fozi, inkabb hirtelen
nagy langon es szigoruan csak a vegen fuszerezi. En igy csinalom es megis
kemeny lesz, mig a parom fittyet hanyva a jotanacsokra jo sokaig parolja
elore befuszerezve es neki megis puha lesz. Mi az igazsag???

Noa
+ - Ket otlet. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsoka irta:

>Mar tobbszor meg akartam kerdezni toletek, hogy sutottetek-e
>1,5-2 kg-nyi so'n csirket.

Jobbat ajanlok. A sot alaposan keverd ossze tojasfeherjevel, [csak
annyival, amitol osszeall] es kb. centi vastagon tapaszd be vele korben
a csirket. Kemeny barnas keregge sul rajta, ugy kell eros utesekkel
letorni a csirkerol. A bore azert rajta marad. :-) Nagyon latvanyos az
asztalon. Foleg, ha forsriftosan lekotozod a szarnyakat es combokat
szorosan a torzshoz. Feltalalsz egy krumpliforma ormotlan nagy kemeny
meleg kovet! :-) Es a csirke nem lesz tul sos. Az erre hasznalt sot ki
kell dobni. A sonak ugyan nem art a meleg, de hat beleszivarog a zsir,
husle, emiatt megromlani ugyan nem tud, nincs az a baci, amelyik ekkora
sokoncentraciot kibirna, de hat az izeket atveszi. Kinek kell 1-2 kilo
csirkeizu so?

> Felado :  [Germany] irta:

>Meg tudnad adni a bodzaviragos palacsinta receptjet? Nagyon szeretem a
>bodzaszorp izet, de sajna masfele etelt meg nem keszitettem bodzabol,
es a
>palacsintad felkeltette az erdeklodesemet!

Nekem mar megy, de kezdok sokat szidhatnak miatta.
Teljesen normalis palacsintat sutsz, csak a bodzaviragokat bele kell
kicsit nyomni a meg felul folyos masszaba, es idejeben lecibalni rola a
zoldjet, hogy csak a szirmok maradjanak benne. Eleinte sokat el fogsz
szakitani, mert jol el kell talalni az idopontokat. Masnapos,
harmadnapos kicsit megfonnyadt viragokkal konnyebb. De inkabb azt
javasolom, hogy vard meg, mig a szirmokat le lehet razni, szedni az
ernyos viragzat zoldjerol, es egyszeruen szord meg a serpenyobe ontott
palacsintatesztat, vagy keverd bele a nyers masszaba. Megszorva szebb.
Igy tuti.
Nincs eros bodzaize, csak kicsit pikanssa teszi. De nincs tavasz, hogy
parszor ne csinalnek ilyent. Sok sikert. Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS