1. |
fuszernovenyek (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
2. |
szalontudo sajat recept (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
3. |
Dios rantott hus (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
4. |
son sult csirke, fuszernovenyek, tojasfeherje (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: Tojassarga, feherrepa (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
6. |
receptek + gazsuto (mind) |
45 sor |
(cikkei) |
7. |
pasztinak (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
8. |
majdilemma (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
9. |
Ket otlet. (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
|
+ - | fuszernovenyek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Nia!
En a Szentenderi uti Coraba es a Budaorsi Auchanban is
lattam mar kis cserepes fuszernovenyeket, a zoldseges
reszen keresd, ne a kerti dolgoknal.
Lattam egy konyvet, talan ilyesmire van szukseged. Ugyan
*gyogynovenyeket* ir, de belelapoztam, egy csomo olyan van
benne, amit mi fuszernovenynek hasznalunk. Pontosan le van
irva, hogy milyen tipusu foldet, milyen apolast igenyel egy-
egy fajta. Etelreceptek nincsnek benne, csak gyogyteak.
Dr Paul Seitz: Kis kerti patika
Kisalaku, jellemzoen feher boritoju konyv, ha jol emlekszem
990 Ft.
A felhasznalasrol annyit, hogy itt is volt mar sok olyan
recept, amiben szerepeltek ilyen fuszerek, jegyzeteim
szerint peldaul a 338, 384, 431 szamokban, de biztos meg
tobb is van. Altalanosan en a pizza-spagetti szoszokba
bazsalikomot, oreganot, kakukkfuvet teszek. Gyakran
csinalok parolt zoldsegkoreteket, es egyeb zoldseges
eteleket, azokba majoranna, lestyan, rozmaring mehet. A
majoranna nalam eleg gyakran hasznalt fuszer, peldaul a
paprikaskrumpliba is teszek. Ha sutsz krumplit tepsiben,
vagy husok melle teszel krumplit, arra szinten a kakukkfu,
rozmaring.
Hogy melyiket szereted, es melyikbol mennyit, azt Neked
kell kitapasztalni, en az Olaszos dolgokba pelaul ugy
teszem, hogy sok bazsalikom, kevesebb oregano, meg kevesebb
kakukkfu. A bazsalikomot a vegen a kesz tesztara vagy
pizzara is ra lehet szorni.
Jo kerteszkedest!
Byte,
Krisztina
|
+ - | szalontudo sajat recept (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Most leirom Nektek, hogy egy hentes, hogyan kesziti el a szalontudot.
A hozzavalok:
1,50 Kg. sertes tudo es sziv vegyesen,
2-3 fej voroshagyma,
1gesz citrom + a reszelt heja,
8-10 db. baberlevel,
egesz bors, pirospaprika, so,
1 ek. globus mustar, 1 ek. kristalycukor,
3 ek. retesliszt, 2 ek. sertes zsir,
1 poh. tejfol,
keves ecet.
Elkeszites:
A tudot, es a szivet egeszben, sos vizben felteszem foni. a fozo lebe
beleteszem az egesz hagymat, egy teatojasba rakom
a baberlevelet, es az egesz borsot, a citrom levet kicsavarom, miutan a
hejat lereszeltem, es ami hej megmaradt, azt is a
fozo lebe teszem.
Kozben a zsirbol es a lisztbol vilagos rantast keszitek, belekeverem a
kristalycukrot, mikor mar karamellizalodott,
hozzakeverem a mustart, a reszelt citromhejat, es a tuzrol lehuzva, a
pirospaprikaval elkeverem, majd a tejfollel felhigitom.
Mikor a tudo, es a sziv is eleg puha, kiszedem, es ujjnyi csikokra
vagom. A voroshagymat elturmixolom a leszurt abalo leben.
A levet az elozoleg elkeszitett rantassal besuritem, hozzaontom a citrom
levet, es ha kell meg egy kis ecettel tovabb
savanyitom. Hozzaadom a csikokra vagott tudot, es szivet, majd meg
tovabbi 10-15 percig, lassu tuzon forralom.
Zsemlegomboccal, tejfollel boven nyakon ontve talalom.
Joetvagyat hozza!
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
http://www.extra.hu/szaszika
|
+ - | Dios rantott hus (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Aki unja a hagyomanyos rantott hust, annak ajanlom a
kovetkezo ujitast. En is most probaltam ki, es nagyon
izlett mindenkinek.
A felvert tojásba rakj nagyon aprora vagott fokhagymat
(vagy fokhagyma kremet) és a zsemlemorzsa helyett
darált dióba panirozd be a hust.
Finom, erdekes ize lesz a husnak.
En pulykamellet rantottam, de lehet masfajta hussal is
keszíteni.
Jo etvagyat hozza!
Anita
|
+ - | son sult csirke, fuszernovenyek, tojasfeherje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Son sult csirke:
Tegnap pont ezt keszitettem ebedre. Meg nagyon regen sutottem igy
csirkecombokat, azok eleg jol sikerulten. Nem kellett besozni, pont olyan
sos lett, mint amilyennek lennie kellett.
Tegnap egesz csirkevel probalkoztam. A hasaba tettem hagymat meg fuszereket,
jo egy orat sutottem a soagyon, szepen meg is sult, de nekem nem igazan
izlett, mert nagyon sotlan volt, pedig ugy tudom, hogy meg csak sozni sem
kell. Egyedul a hatan volt egy kicsit sos a hus (mar amennyi hus van a
csirke hatan), mert azon fekudt, de a melle teljesen sotlan volt. Bantam,
hogy nem dorzsoltem be egy kis sultcsirke fuszerrel. Egy biztos, kisult
belole a folosleges zsir, megsem lett nagyon szaraz, a bore is szep pirosas
lett, igy nagyon jo fogyokuras etel lehet belole. A sot kidobtam, mert a
kisulo zsirtol es nedvessegtol osszeallt az egesz.
Fuszernovenyek:
A Julius Meinl uzletekben eleg sokfele cserepes fuszenoveny kaphato, a
zoldseges pult mellett, 149.- Ft/db. Ennel olcsobban nem nagyon lehet
kapnii.
Tojasfeherje:
En a tojasfeherjet, ha marad, azonnal lefagyasztom kis nylonzacskoban,
rairom, hogy mennyi van benne. Nehany honapig biztosan elall, es szerintem
pont olyan, mint a friss. Amikor kell, par percre zacskostol meleg vizbe
teszem, es mar lehet is hasznalni.
A kedvenc tojasfeherjebol keszult receptem a:
Puspokkenyer tojasfeherjebol
Hozzavalok:
6 tojasfeherje, 5 dkg cukor, 12 dkg liszt, 10 dkg dio, 5 dkg csoki, 5 dkg
mazsola, 6 dkg olvasztott vaj.
A darabos dolgokat a liszttel osszekeverjuk, majd beleforgatjuk a cukorral
felvert tojasfeherjebe, es belecsurgatjuk az olvasztott vajat. Papirral
belelt ozgerincformaban, 180 fokos sutoben megsutjuk.
En meg egy kis cukrozott narancshejat is szoktam beletenni.
Udv.
Aliz
|
+ - | Re: Tojassarga, feherrepa (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok
> otleteket!
Hat peldaul tisztan sargajaval keszul a majonez, a levestesztak, levesbe valo
nokedli, csipettke, igenyesebb linzerteszta, kalacs, fank, egyeb keltteszta, cs
ak
sargajat teszek a turotoltelekekbe (palacsintahoz, buktahoz, batyuhoz,
derelyehez)...
Ennyi jutott eszembe hirtelen:-)))
Mas: feherrepa (petrezselyemgyoker) - pasztinak
Szerintem is joforman csak kulsore hasonlit, bar manapsag nalunk a "tisztaveru"
mindkettobol eleg ritka (ahhoz eleg kozeli rokonok, hogy keveredjenek, ahhoz ne
m,
hogy mindegy legyen melyiket teszi az ember a huslevesbe) igy formara nehez is
megkulonboztetni.
Szagra-izre is konnyu megkulonboztetni, nyersen is, csak hat a piacon nem all n
eki
az ember megragni, a frissen felszedettnek, illetve a teli tarolobol elovett
gyokernek meg nincs igazan kiabalo szaga (majd par nap mulva a spajzban).
Viszonylag bevalt: megkarmolni a gyokeret es azutan szagolni - nem a gyokeret (
az
foleg foldszagu), hanem a kormot. (Persze, ha mar minden kormod pasztinakszagu,
es
meg mindig nincs feherrepad, az jokora pech).
En elismerem, hogy a pasztinak onallo etelnek, parolt, rakott zoldsegnek jo - d
e a
huslevesnek egy edeskes mellekize lesz tole, raadasul hianyzik belole az igazi
petrezselyem zamata. Annal meg az idei pudvas feherrepaval is jobb. Ha meg vegk
epp
nincs legalabb petrezselyembe hajlo izu-szagu gyokerem, inkabb letarolom a
metelopetrezselymet, meg egy szaras zellerlevelet fozok a levesekbe.
Mara ennyi:
Edit
|
+ - | receptek + gazsuto (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>Nalam egy etelrecept, csak az iranyado.
Szaszika, tokeletesen egyetertunk. :-)
Nem is magam miatt irtam, hisz en sokszor mar egy recept elolvasasa utan el
tudom donteni, hogy lesz-e abbol valami. De sok kezdo, szarnyait eppen csak
probalgato :-) olvaso is van kozottunk, akik most probaljak a szukseges
praktikakat osszeszedni. Szerintem nekik fontos lehet, hogy egy profi
kiprobalta-e mar.
Nem tudom, par hettel ezelott olvastad-e mar a listat. Epp akkor targyaltuk
ki tobben is, hogy sokszor 8-10 szakacskonyvbol szintetizaljuk :-) egy etel
receptjet - hogy sajat izlesunknek legjobban megfeleljen.
Csak a sutemenyeknel kell, kotelezo figyelembe venni betu-szam szerint a
mennyisegeket.
En meg ezeknel is szoktam egyenieskedni. :-)
>Ha a gazsutot begyujtod, az sem mindig egyforma ho"fokon melegit, mivel a
ga'z
>kaloria erteke, nem mindig egyforma.
Jaj, ezt is akartam mar regebben kerdezni: szerintetek mennyire megbizhato
a gazsuto uvegablakaban levo homero? Zanussi gazsutom van, a kovetkezo
fokozatokkal: min - 150 - 200 - 250 - max
ELofordult mar, hogy tul hamar pirult az etel, kinyitottam vagy 6-8 percre
a suto ajtajat, levettem a gazt minimumra, es meg mindig 250 fokot mutatott
a homero. :-o :-o
Azt mondjak, a villanysutok megbizhatobbak. En a felul gaz, alul villany
kombinaciot tartanam jonak - es ti??
Zita
Elo fog fordulni a kuldemenyeim kozott olyan is, ami kimondottan a sajat
kreaci
om, ott jelezni fogom. Viszont olyan is lesz, amine'l nem teljesen e'rtek
egyet
a leirtakkal, azt is kulon fogom jelezni, hogy e'n hogyan csinalnam.
|
+ - | pasztinak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
wrote:
>ez a 'parsnips' lehet,
>hogy nem ugyanaz, mint a feherrepa, de azert annyira nem is kulonbozik
>tole.
Igen, az az. :-) Es Angliaban koretkent fogyasztjak.
Idezem egyik szorgos levelezotarsam irasat, aki utananezett:
*******
PASZTINAK (paszternak)
Egy edes, kemenyitotartalmu teli gyokerzoldseg, mely a burgonya
egeszseges helyettesitoje lehet. Megfelelo rostanyagforras,
elosegiti a rendszeres belmukodest, es ne'mi vedelmet nyujt a
vastagbelrakkal szemben. Az antioxidans hatasu C- es E-vitamin
megfelelo forrasa, es az egeszseges versejtkepzes szempontjabol
fontos folsav is megtalalhato benne. Nehany hettel az elso fagyok
beallta utan a legedesebb, a hideg hatasara ugyanis a benne levo
kemenyito atalakul cukorra.
*******
Szoval _edeskes_. A huslevest en jobban szeretem sosan. :-))
Zita
|
+ - | majdilemma (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Latszolag pofonegyszeru problema megoldasaban kerem a segitsegeteket. Nalunk
ugy szallt anyarol lanyra a maj elkeszitesenek fortelya, hogy akkor nem lesz
kemeny (a reszteltmaj pl.), ha az ember nem sokaig fozi, inkabb hirtelen
nagy langon es szigoruan csak a vegen fuszerezi. En igy csinalom es megis
kemeny lesz, mig a parom fittyet hanyva a jotanacsokra jo sokaig parolja
elore befuszerezve es neki megis puha lesz. Mi az igazsag???
Noa
|
+ - | Ket otlet. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Zsoka irta:
>Mar tobbszor meg akartam kerdezni toletek, hogy sutottetek-e
>1,5-2 kg-nyi so'n csirket.
Jobbat ajanlok. A sot alaposan keverd ossze tojasfeherjevel, [csak
annyival, amitol osszeall] es kb. centi vastagon tapaszd be vele korben
a csirket. Kemeny barnas keregge sul rajta, ugy kell eros utesekkel
letorni a csirkerol. A bore azert rajta marad. :-) Nagyon latvanyos az
asztalon. Foleg, ha forsriftosan lekotozod a szarnyakat es combokat
szorosan a torzshoz. Feltalalsz egy krumpliforma ormotlan nagy kemeny
meleg kovet! :-) Es a csirke nem lesz tul sos. Az erre hasznalt sot ki
kell dobni. A sonak ugyan nem art a meleg, de hat beleszivarog a zsir,
husle, emiatt megromlani ugyan nem tud, nincs az a baci, amelyik ekkora
sokoncentraciot kibirna, de hat az izeket atveszi. Kinek kell 1-2 kilo
csirkeizu so?
> Felado : [Germany] irta:
>Meg tudnad adni a bodzaviragos palacsinta receptjet? Nagyon szeretem a
>bodzaszorp izet, de sajna masfele etelt meg nem keszitettem bodzabol,
es a
>palacsintad felkeltette az erdeklodesemet!
Nekem mar megy, de kezdok sokat szidhatnak miatta.
Teljesen normalis palacsintat sutsz, csak a bodzaviragokat bele kell
kicsit nyomni a meg felul folyos masszaba, es idejeben lecibalni rola a
zoldjet, hogy csak a szirmok maradjanak benne. Eleinte sokat el fogsz
szakitani, mert jol el kell talalni az idopontokat. Masnapos,
harmadnapos kicsit megfonnyadt viragokkal konnyebb. De inkabb azt
javasolom, hogy vard meg, mig a szirmokat le lehet razni, szedni az
ernyos viragzat zoldjerol, es egyszeruen szord meg a serpenyobe ontott
palacsintatesztat, vagy keverd bele a nyers masszaba. Megszorva szebb.
Igy tuti.
Nincs eros bodzaize, csak kicsit pikanssa teszi. De nincs tavasz, hogy
parszor ne csinalnek ilyent. Sok sikert. Udv, Peter.
|
|