1. |
Finomsagok mindenkinek. (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Halak (mind) |
97 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Hal elkeszitese (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: repatorta (mind) |
69 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: hal elkeszitese (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Finomsagok mindenkinek. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok. valaki szeretne fogyokurazni?
és finomat enni? Itt a megoldas!
Toltott paprika ( Hus nelkul ).
4 szemelyre
Hozzavalok : 250g Delma Light, 8db paprika,
40dkg gomolya vagy juhturo, 2db sampinyon,
1 doboz kremsajt, 1dkg reszelt sajt, 1cs. kapor,
1csipetnyi cukor, 1 fej voroshagyma.
Keszites : A Delma Light-ot keverjuk gomolyaturoval
es a kremasjtal habosra. Reszeljuk le a voroshagymat,
es vagjuk aprora a kaprot, valamint a megtisztitott
gombat. Keverjuk mindezeket a habositott DELMA
kremhez, es fuszerezzuk egy csipetnyi cukorral és ha
szukseges soval. Vágjuk ki a paprika maghazat es
toltsuk meg DELMA-s kremmel. Szorjuk meg a
reszelt sajttal és a kaporral.Helyezzuk 1-2 orara a
hutoszekrenybe. Salatalevelel talaljuk.
Szeretitek az Unicumot? Itt az Unicumturmix recept.
Unicumturmix.
Hozzavalok : 8dl tej, 0,5dl mez, 2dl Unicum,
2 tojassargaja, 8dkg porcukor, 1 citrom leve,
2dl asvanyviz.
Elkeszites : A hideg tejet a mezzel, a tojassargakkal
és az Unicummal habosra turmixoljuk. Porcukorral
es citromlevel izesitjuk. Vegul hozzaontjuk az
asvanyvizet, es jol osszekeverjuk. Lehutve poharakba
toltjuk es citromkarikakkal diszitjuk a poharak szelet.
Jo etvagyat es Jo jegesital fogyasztast kivanok nektek
a nyari napokon es a nyari esteken.
Szerettel varom velemenyeteket az alabbi E-Mail cimre:
Udvozlettel es Tisztelettel
Toth Gabor.
|
+ - | Re: Halak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
----- Original Message -----
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Hal elkeszitese ( 29 sor )
> Idopont: Tue Jun 11 13:03:23 CEST 2002 KONYHA #1186
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>
> Specialis dietan vagyok. Husok kozul egyedul halat ehetek (lehetoleg
tengerit).
> Ugyan ennek nem nagyon szeretem azt a kellemetlen mellekizet, de
allitolag ele
> ttanilag sokkal egeszsegesebb, mint a mi edesvizi halaink.
> Szoval tengeri hal elkeszitesi variaciok erdekelnenek. Legjobb lenne
valami jo
> parolt hal recept (egyszer kiprobaltam igy, de annyira budos lett a
vegeredmeny
> - kozben is -, hogy ki kellett dobnom), de szoba johet meg a suto is.
A halszagot igen jól elveszi néhány egyébként nem túl eros fuszer: citrom,
petrezselyem, zeller, zsálya, stb. Ecetben, hagymás ecetben, fuszerecetben
vagy fokhagymás tejjel pácolni is szokták ugyane célból (meg az íze
kedvéért:-)
Néhány egyszeru, és igazán könnyu (tengeri és édesvízi halból is jók)
1.Petrezselymes ponty
Egy kb. másfél kilós (vagy több kisebb) halat - nem csak ponty jó, pl heket
is szoktunk így csinálni - megtisztítunk, ha nagyon szagos, egy órára
ecetes vízbe áztatjuk. Belsejét ízlés szerint megsózzuk, belemorzsolunk 2-3
dkg vajat, belefektetünk egy csokor petrezselymet. Kívülrol bekenjük vajjal.
Süthetjük roston, mikróban, tepsiben (sütoben), fóliában - mindenképpen
nagyon kellemes - és könnyu étel: ennyit bizony ketten meg szoktunk enni.
Úgyanígy elkészítheto nagyon változatos ízesítéssel, mondjuk nem
petrezselyemmel, hanem más fuszernövényekkel, kakukkfuvel, bazsalikommal,
stb., sot, borban áztatott aszalt szilvával töltve is.
Krumplipürét vagy más semleges köretet - vagy egyszeruen kenyeret adhatunk
hozzá
2.Besugo (spanyol rostonsült hal)
Egy kg halhoz (pl. jó tenyérnyi keszeg,ek de a spanyolok tengeri halból
csinálják) pár kanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 citrom leve, egy kevés só
(tengerihez nem kell).
A megtisztított, megmosott halakat bekenjük olajjal (vagy vajjal) és (ha
kell) megsózzuk. A sütot forróra elomelegítjük, majd a homérsékletet
csökkentjük, amikor betesszük a halakat. Mindkét oldalán 10-10 percig
sütjük. Nagyon óvatosan forgassuk, mert könnyen szétesik. Valódi zamatát
akkor nyeri el, ha szabadban, fa- vagy széntüzelésu roston sütjük meg (de
azért jó ám sütoben is).
Közben a maradék olajat serpenyoben megmelegítjük, ropogósra pirítjuk benne
a felszeletelt fokhagymát. (ha neked ezt nem szabad, zúzott fokhagymát
keverj el pár csepp olajjal, ha még ezt sem, egszeruen a citromlével öntsd
le a halat). A tuzrol levéve összekeverjük a citromlével. A halakat tálra
szedjük, leöntjük a mártással és pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
Magántanács, nem tartozik az eredeti recepthez, de jó ízt ad a halnak, ha a
citromok héját elosztod a halak hasában.
3. sült hal kicsi emma módra
A kedvenc halreceptem. Persze másféle halakat is lehet ilyen módon csinálni.
Nagy darab pontyot alaposan meg kell tisztítani, lefejezni stb.
Egészben kell hagyni. Beáztatni sós-fokhagymás tejbe, legalább egy-két órát.
Így elmegy a pocsolyaíze (ez minden halra érvényes) de a jó halíze megmarad.
Utána kivenni a tejbol, és ezt a halas tejet felforralni. Mikor forr
beletenni a halat négy percre, de ne tovább, mert akkor szétesik. Filével
nem lehet megcsinálni, mert az mindenképpen szétesik. (már próbáltam).
Nna, gyorsan kikapod a tejbol, bele egy nagy jenaiba, megszórod alaposan
petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal (állítólag egészségtelen, de hat
minden egészségtelen) aztán meglocsolod olvasztott vajjal.
Ezek után rászórsz minél több (10-20 dkg) meghámozott és hosszában csíkokra
vágott mandulát. (Ugye tudjátok, hogy mandulát úgy kell hámozni, hogy
leforrázod, mert akkor könnyen kicsúszik a barna héjából.)
És akkor be a sütobe és szépen addig sütöd, amíg meg nem pirulnak a tetején
a mandulák, ez kb. 20 perc, de sütotol függ.
Rizzsel és tartárral jó, de a mandula miatt nagyon laktató!!! Komolyan, egy
rendes méretu (mondjuk 1,5 kg) hal akár négy embernek is boven elég lehet.
Namost, mindezt lehet nem mandulával, hanem mondjuk rác-ponty és akkor
lecsóval stb.
Szóval ez a legjobb halsütési mód, szerintem.
(márhogy az eredeti szerzo szerint)
Jövök még majd, de félek, hogy hosszú leszek a HIX-nek
Edit (Gyor)
> Egyfele variaciot szoktam csinalni, teflon tepsiben ugy, hogy
gyakorlatilag tep
> sis krumplit csinalok, s annak a tetejere rakok halfile szeleteket, kicsit
megf
> uszerezve. De ezt egyreszt mar unom, masreszt mindig ugy kiszarad a hal
sutest
> kozben. Tenyleg, erre tudtok valami magyarazatot?
Igen: a halnak pár perc elég, csak akkor tedd a krumplira, mikor az már
majdnem kész, vagy ne rá tedd, hanem közé, mintegy rakottkrumpli módra. Így
egyébként más engedélyezett zöldségfélével is csinálhatod, vagy rizzsel,
vagy krumplipürével - mindjárt változatosabb lesz.
|
+ - | Re: Hal elkeszitese (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
----------
Hali!
Van egy egyszerű, finom és nagyon egészséges receptem. En busaval
keszitettem eddig, de szaraz tengeri halbol is lehet. (A tengeri halaknal a
szaguk mellett a legnagyobb gond az eszmeletlenul magas aruk. Az edesvizi
halak -a pontyot kiveve- szerintem ugyanolyan egeszsegesek mint a tengeriek...)
A halszeleteket kicsit megsozod, es berakosgatod oket egy tepsibe.
Korbeontod mindenfele aprora vagott zoldseggel, amit csak szeretsz, meg ami
van. Izles szerint fuszerezett, higitott tejfolt ontesz a tetejere. (En
leveskockabol keszult level szoktam kicsit higitani a tejfolt.) Letakarod
foliaval, a tepsi szelen korben lenyomkodod hogy 'legmentes' legyen, es be
a sutobe. A vegen ha minden megfott, meg a foliat leveve kicsit megpiritod
a tetejet hogy szep is legyen, es mar lehet is falni.
Ennek masik valtozata, amikor rizzsel keszited. A halat ugyanugy tepsibe
teszed, de rizzsel ontod korul. Par vastag karika hagymat, meg csoves
paprika darabokat teszel ra, es ugyanugy fuszeres-tejfolos level leontod.
Sokkal tobb es higabb let kell raonteni, annyit hogy kisse ellepje a rizst.
Foliaval ugyanugy letakarod, es be a sutobe.
Jo etvagyat hozza.
Laja
|
+ - | Re: repatorta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali!
A planetasbol való az alabbi repatorta receptje. En magam mar többször is
megsutottem, es eddig mindig mindenkinek nagyon izlett. (Bocs az ekezetekert!)
Sárgarépatorta
~~~~~~~~~~~~~~
Hozzávalók
30 dkg sárgarépa
5 db tojás
4 ek forró víz
20 dkg cukor
1 cs vaníliáscukor
só
25 dkg őrölt mogyoró
8 dkg zsemlemorzsa
1/2 kk sütőpor
1/2 kk őrölt fahéj
1 citrom héja
1 ek rum
2 dkg margarin
Bevonáshoz
20 dkg porcukor
1 ek kakaó
2 ek rum
4 ek forró víz
1/2 narancs héja
A megtisztított répákat középfinomra lereszeljük. A tojássárgáját a forró
vízzel, a cukor egy részével és a vaníliáscukorral habosra keverem. A
tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verem, majd a maradék cukrot hozzáadom.
A tojássárgájához óvatosan hozzákeverem a felvert habot, a reszelt
sárgarépát, az őrölt mogyorót, a zsemlemorzsát, a sütőport, az őrölt
fahéjat, a lereszelt citromhéjat és a rumot.
A masszát egy kevés margarinnal kikent, kb. 24 cm átmérőjű tortaformába öntöm.
Előre felmelegített (kb. 160°C-os) sütőben 60 perc alatt megsütöm.
Közben a kakaóporral elkevert porcukorral, a rummal és a forró vízzel síma
öntetet készítek.
A megsült, formából kiborított tortát ezzel vonom be. A tetejét hosszú
narancshéjcsíkokkal díszítem. A kihült tortát letakarom, és egy-két napig
hűvös helyen tartom.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Energiatartalom: 4450 kJ
Fehérje : 19 g
Zsír : 49 g
Szénhidrát : 127 g
En keszitettem mar mogyoro helyett daralt dioval, es ugy is nagyon finom.
Egyszer fele dio fele dejo keverekkel keszitettem, es ugy se maradt belole
masnapra...
>Laja emlitette a tesztafozo fazekat. Nem lattatok mostansag valahol epeszu
>aron ilyet? Rozsdamenteset szeretnek, de a legolcsobb is 9 ezer ft korul
Akkor azt gyorsan vedd meg! Itt Szegeden normalisat 20e alatt nagy ritkan
talalni csak. En karacsonykor a labam lejartam, mire veletlenul a Metroban
talaltam 1 darabot 6e-ert (5 literes). Olcsobban meg nem lattam. En is anno
az enyemet karacsonyra kaptam... ;)
----------
Laja
|
+ - | Re: hal elkeszitese (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Geza kerdezte:
> sis krumplit csinalok, s annak a tetejere rakok halfile szeleteket,
kicsit
> megf
> uszerezve. De ezt egyreszt mar unom, masreszt mindig ugy kiszarad a
hal
> sutest
> kozben. Tenyleg, erre tudtok valami magyarazatot?
A halat _sosem szabad_ sem tul forron, sem tul sokaig
fozni/sutni/parolni, mert akkor kiszarad. A "nem tul sokaig" alatt az
ertendo, hogy friss - azaz nem fagyott - halat a fajta es a darabok
merete szerint rendszerint 5-15 percig kell sutni/fozni/stb. Es ha
fozzuk, akkor _sosem lobogva_, csak alig remegjen a viz.
Fenti tepsis krumplinal pedig meg a folyadek is hianyzott. Kellett volna
valamit raonteni es fedo alatt parolni, a halnak mindig kell valami
"kenoanyag".
Ha lesz idom, holnap postazok recepteket, addig is egy otlet:
A halszeletet (vagy akar egesz pisztrangot) foliaba tesszuk (alu,
ho"allo muanyag, pergament papir), ra pici vaj /olaj /zoldsegle',
fuszer. Izesiteskent citromle vagy egesz citromszeletek, fuszernoveny
(kapor, petrezselyem egesz sza'lakban, rozmaring stb), vagy aprora
vagott murok, zeller, pore stb, vagy ezek kombinacioja. Osszecsomagolni,
200 fokra elomelegitett sutoben 20-25 percig sutni (ha mirelit, akkor
vagy eloszor hagyni kiolvadni, vagy tovabb sutni, asszem kb. 30 perc
kell neki).
Lehet kiserletezni pl. narancsszeletekkel, pici curry-vel,
mustarliszttel, feher szaraz borral is.
Es meg valami: ha az a hal annyira budos volt, akkor jo hogy kidobtad.
Friss (vagy felovasztott mirelit) jo minosegu tengeri hal nem buzlik,
legfeljebb csak enyhe tenger szaga van, ami az elkeszites soran eltunik.
En soxor keszitek halat, frisset vagy mirelit-et, tengerit vagy
edesvizit, de soha nem buzlott egyik sem. Akarom mondani, en
meggondolnam hogy vegyek-e meg abbol a boltbol.
Udv
Emilia, Stuttgart
|
|