Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1956
Copyright (C) HIX
2005-02-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: habaras (mind)  39 sor     (cikkei)
2 Re:Szarvas (mind)  25 sor     (cikkei)
3 sutesi hofok atszamitas (mind)  33 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #1955 (mind)  4 sor     (cikkei)
5 re: Diabetikus fank (mind)  13 sor     (cikkei)
6 piritott zoldseges teszta (mind)  18 sor     (cikkei)
7 Re: angol gondok (mind)  17 sor     (cikkei)
8 re: szarvas (mind)  8 sor     (cikkei)
9 re: re: MacDonald's csirkeszarny (mind)  7 sor     (cikkei)
10 Re: angol gondok (mind)  48 sor     (cikkei)
11 Pandan (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - re: habaras (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Istvan!

Köszönet a válaszért!

Tenyleg lehet hogy amire en mint 'habart krumpli' emlékszek
nem mas mint a ti 'lucskos krumplitok'.
A habaras (mint muvelet) emlitese keltette fel erdeklödesemet
(es vagyamat).
Tejföl es krumpli dominalt a levesben, de emlekezetem szerint
voltak benne többfele gyökerek es persze fuszerek. Hidegen,
egyenesen a jegszekrenyböl, ngyon jol izlett meleg nyari napokon.
Affele 'gazpacho amdaluz' de mennyire mas (ez az összehasonlitas most iras 
közben jött hirtelen ötlet), pedig a gazpacho szinten szereny
hetkösnapi etelkent kezdte karrierjet.
 > ... az ötvenes és hatvanas években ünnepi kaja volt (szegényéknél) ...
Igen, az en tapasztalatom a huszas-harmincas evekböl erednek.

udv,
Jenö

- - - - - - --  -- -

> skrev söndagen 6 febr 2005
 >Kedves Jenő,
 >Nem tudom, mire gondolsz, de mi a krumplifőzeléket két módon is
 >készítjük: rántva, és majorannásan, habarva. De nem hiszem, hogy erre
 >gondoltál.
 >Viszont az anyósomtól tanultam egy finom ételt, ez könnyen lehet az
 >amire gondolsz, csak mi _lucskos krumplinak_ hívjuk, és gyakran
 >készítjük. Pofon egyszerű, íme:
 >Készíts egy paprikáskrumplit és azt habard be, ennyi.
 >Ezt mi főleg újkrumpliból készítjük, és elengedhetetlen eleme a friss
 >paprika és paradicsom, ami friss ízt ad az ételnek. De csak egy-két
 >darab, nehogy lecsós krumpli legyen.
 >Csodálkozni fogsz, ez: az ötvenes és hatvanas években ünnepi kaja volt
 >(szegényéknél), mert jól helyettesíti a paprikás csirkét, és csirke sem
 >kell bele...
 >üdv: István
 >www.szekelyistvan.hu
+ - Re:Szarvas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

>vadban nem nagyon vagyok jaratos, megirna valaki, mit is kene csinalni ebbol, 
es hogyan?  az biztos, nem porkoltet, mert >ez annal sokkal jobb resz, ha a sza
kacs szerint ki is lehet sutni.

Szerintem a vadhus egy kicsit olyan mint a toltott kaposzta. Frissen melegen ne
m igazan finom, de masnap-harmadnap hidegen vekonyra szeletelve isteni. A vadpo
rkoltnel is ugy jo, ha allt par napot. En ugy szoktam csinalni a sultet, hogy j
ol befuszerezem es megspekelem fokhagymaval, szalonnaval es zuzott pritamin pap
rikaval. Egy-ket napot hagyom allni a hutoben erlelodni aztan sutoben kisutom. 
A vadhus altalaban edeskes izu ezert szokta savanyu lekvarral talalni (afonya, 
ribizli).
Mondom frissen melegen nem valami bizalomgerjeszo a vadsult es nincs is igazan 
jo ize, de masnaposan...

>A masik problemam, hogy 2 kilo fagyasztva, allitolag a vadat fel lehet engedni
, majd ujra lefagyasztani, de kerdes, hogy >ez igaz-e. ha nem, akkor meg vegyek
 valami fureszt, es azzal vagjam fel? vagy hivjak masik 5 vendeget
>megenni?:-))))

En szemely szerint nem szeretek hust visszavagyasztani, nekem erre egy szekerce
m van otthon :) .

Robi.
+ - sutesi hofok atszamitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mire gondol egy amerikai háziasszony, amikor ezt olvassa: Pre-heat oven to 
>325. Bake for 2 1/2 hours.
>Ha ezt megteszem Celsiussal, akkor a födő belefolyik a kajába, 
>ami addigra már koksz!
>Szóval ez a F a sütő maximumát jelenti?

Kedves István, 

NEM maximum, hanem Fahrenheit fok. A 325 Fahrenheit egy abszolut kozepes
homerseklet, 170 Celsius fok. 
Bemasolok ide egy kis atszamitasi tablazatot. Az elso oszlop a gazsutok
(gaz/thermostat) fokozatait tartalmazza, a masodik a Fahrenheitet, a
harmadik pedig az annak megfelelo Celsius fok homersekletet. 

G/T	 F	 C
----------------
-	250	120
-	266	130
1	275	140
2	300	150
3	325	170
4	350	180
5	375	190
6	400	200
7	425	220
8	450	230
9	475	240
-	500	260
-	550	288


udv,
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1955 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

325 F egyaltalan nem forro suto. piskotat, kelttesztakat 375 F-on szoktam sutni
. 325-on sutom az egesz pulykat 3-4 oran keresztul. Egyebkent F-32/1.8=C a kepl
et. Bea
>>>  02/06/05 20:50 PM >>>
+ - re: Diabetikus fank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Attila,

A napokban olvastam egy cikket a Szegedi Gabonakutatoban 
keszitett/feltalalt specialis lisztrol. Mivel magam is erdekelt 
vagyok, utananeztem, itt talaltam valamit:

http://www.gk-szeged.hu/dietas/diabetmix.html

Igaz, hogy itt kesz zsemlyerol van szo, de ugyanebbol a forrasbol 
talan lisztet is lehet szerezni. A 30%-kal kevesebb szenhidrat az mar 
nem semmi, igaz?

Gyuri
+ - piritott zoldseges teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Nem vagyok egy konyhatündér, de a teát azt hiszem már nem 
égtem oda. 
Imádjuk a párommal a kínai kaját és már csináltunk is egy 
párszor házilag. Nem is lett rossz, sőt. De a tészta nem az igazi.
Igaz, hogy nem rizstészta és nem is üvegttészta volt, hanem 
sima gyermelyi spagetti. De azzal  is mennie kéne.

Tudnátok receptet adni, milyen is az igazi pirított 
zöldséges tészta? Én annyira szeretem, hogy csak úgy önmagában is
megenném/megeszem.Mi a 
trükkje?
Szójaszósz volt benne, a zöldségek meg voltak párolva, de 
lehet hogy kihagytam 1 sort a szakácskönyveb az ízesítés résznél :)))


Előre is köszönettel:
Móricz Tamás
+ - Re: angol gondok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mire gondol egy amerikai háziasszony, amikor ezt olvassa: Pre-heat oven to 
>325.
 >Bake for 2 1/2 hours.
>Ha ezt megteszem Celsiussal, akkor a födő belefolyik a kajába, ami addigra 
>már  koksz!
> Szóval ez a F a sütő maximumát jelenti?
Szo sincs maximumrol. Az itteni sutok maximuma 450 F ill. amikor az u.n. 
ontisztitasi folyamat alatt van akkor 500 F-re futik fel.
A C F atszamitas viszont igy megy: eloszor vegyel el a F-bol 32-t es annak az 
5/9-ed resze a C. Az 5/9-ed meg egyszerubben a fele es ra az egytizede.
Mindebbol a fenti 325-32=293 annak a fele 146.5 plusz 14.6 az nagyjabol 161 
C-os ami ugyebar nem is szokatlanul forro:))
-- 
Udv:
Pista
---
Sent by KMail 1.7.1 from Hepike, SuSE 9.2, KDE 3.3, kernel 2.6.8-24.11
+ - re: szarvas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A legjobb szerintem, a Villampac. En mindenre ezt
hasznalom, sokfele izben lehet kapni.

Jo etvagyat!

Bori

(ha sikerult, legkozelebb jovok vacsorara;-)))
+ - re: re: MacDonald's csirkeszarny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En meg javaslom a www.CopyKat.com cimet, igaz itt
minden angolul van. Itt a nevezetesebb vendeglok
receptjeit lehet megkapni.

Jo etvagyat!

Bori
+ - Re: angol gondok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Istvan kerdezte:

> Kérdezem (az angol nyelvterületen élőket és persze mindenkit, aki érti,
> tudja), hogy mi az a Pandan levél? Így találtam receptben:

Nekem egy koktelreceptem van ahol ezt hasznaljak, persze meg nem probaltam
ki, de akkor mar rakerestem a Guglival. Ezeket talaltam:
A Pandanus az azsiai vanilia, edeskes, dioszeru izt ad, ha felforrositjak,
aromaja nemileg hasonlit a jazmin rizshez, viragszeru. Allitolag finom,
kulonleges izt ad a rizsnek valamit a klf. szarnyashusoknak ha ebbe
bebugyolalva dinszteljuk vagy sutjuk, ezenkivul hasznalatos puddingban.

Itt van Gernod Katzer erre vonatkozo angol nyelvu lapja:

http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Pand_ama.ht
ml

ugyanaz nemetul:

http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/germ/generic_frame.html?Pand_ama.ht
ml

Ja igen, valahol helyettesitot is ajanlanak: bananlevel vagy  -
kukoricahej!! (az amit lehuzunk a kukoricacso"rol).

SZVSZ, minthogy a receptben ugyis van mar fahej es szegfuszeg,
kiserletezhetsz esetleg pici vaniliaval. En me'g pici rozsavizzel vagy
narancsviragvizzel is probalkoznek.

> Mire gondol egy amerikai háziasszony, amikor ezt olvassa: Pre-heat oven
> to 325.
>  Bake for 2 1/2 hours.
> Ha ezt megteszem Celsiussal, akkor a födő belefolyik a kajába, ami
> addigra már koksz!
> Szóval ez a F a sütő maximumát jelenti?

Dehogyis! :-))

Ez Fahrenheit fokot jelent, az angolszasz orszagokban ez hasznalatos a
Celsius skala helyett. Nem egyszeru az atszamitas mivel 0 Celsius = 32 F,
100 C = 212 F, de a neccen talalsz rakas konvertalo tablazatot,
programocskat. A 325 F fok amugy kb. 163 C fok, nem csoda hogy annyi ideig
kell sutni.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Pandan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szekely Istvan kerdezte hogy mi a pandan.  En sem tudtam, igy 
megneztem az epicurian.com ban es a kovetkezo valaszt talaltam:

"screwpine leaves
Popular in the cooking of Southeast Asia (particularly 
Indonesian, Malasian and Thai), screwpine leaves have a floral 
flavor and are used most often to flavor rice dishes and 
puddings. Their intense green hue also makes them useful as a 
natural food coloring. Screwpine leaves are available in Asian 
markets - sometimes fresh and always dried. They're also called 
daun pandan, pandanus  and kewra.

Nepszeru a delkelet Azsia konyhajaban (kulonosen Indonezia, 
Malaya es Thai), screwpine leveleknek virag izuk van es foleg 
rizs es mas ilyen fogas es edesseg izesitesere hasznaljak.  Az 
eros zold szinuk szinten hasznos termeszetes elelmiszer 
szinezonek.  Ezek a levelek azsiai piacokon talalhatok - neha 
friss es mindig szaritva.  Mas neven: daun, pandan, pandanus es 
kewra."

En nem lettem tole okosabb.

Juli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS