Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1440
Copyright (C) HIX
2003-03-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 angol konyhai kifejezesek (mind)  58 sor     (cikkei)
2 Re: Kimarado szamok (mind)  16 sor     (cikkei)
3 Re:Tokehal (mind)  24 sor     (cikkei)
4 Re:Citromolajaroma (mind)  7 sor     (cikkei)
5 Re:Tengeri konyha (mind)  112 sor     (cikkei)
6 millna=hotmail.com (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - angol konyhai kifejezesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagy lendulettel belevetettem magam angol receptek forditasaba.. de 
rogton az elsonel fenn is akadtam, es sajnos a szotar nem segit... 
Koszonettel vennem a Ti segitsegeteket.

Adott a kovetkezo konyhatechnikailag roppant egyszeru recept:

Brown Sugar Cornmeal Muffins

Set aside 1 TBS brown sugar and
2 tsp cornmeal in small bowl.

  Mix Dry ingred.:

  1/4 cup cornmeal
  1/2 cup brown sugar
    2 cups flour
    1 tsp baking soda
    1 tsp baking powder
  1/4 tsp salt

In separate bowl mix Wet ingredients.

    1 cup vanilla yogurt (or plain yog. plus vanilla)
  3-4 TBS milk (you can add or subtract to quantity)
    4 TBS oil
    2 lg  eggs

Combine the dry ingredients with the wet quickly.

Spoon into muffin cups, makes about 10 - 12.

Sprinkle topping over each muffin before baking.

Bake at 375 F for 20 minutes.



Es a kerdeseim:)

- mi az a cornmeal?
(sajnos mar a corn-nal is problemaim vannak, mert a szotar szerint 
Amerikaban kukorica, Angliaban buza, Skociaban talan zab...)
- mi az a baking soda es mi a baking powder? mi a kulonbseg kozottuk? 
(azt hittem, errol mar volt szo, de csak a szalalkalit talaltam meg az 
archivumban)
- mi az a 2 _lg_ eggs?
- es mi az a sprinkle topping?

Mas receptbol exportalt kerdeseim:
- milyen mertekegyseg az _oz_? uncia?
- es mi az a cake flour?

A valaszadoknak halas koszonetem elore is.

Udvozlettel:
Katalin
+ - Re: Kimarado szamok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Utoirat a fenti temahoz:

Az utolso elotti HIX Vitan ez volt a level fejleceben:

--------nyissz --------------
Egy szerdai altalanos rendszerkarbantartas sajnos annyira megnovelte
a biztonsagot a HIX gepeken, hogy a levelek kifele sem tudtak
menni ket napig. Remelhetoleg mire ezt olvassatok, mar megerkeztek
a potlolagosan ujrakuldott szamok. Ha hetfon meg mindig hianyzik valami,
kerlek irjatok.
--------nyissz --------------

Bocs, ha ez a Konyhan is volt, akkor en pont azt a szamot nem kaptam meg.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re:Tokehal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Katus!

Csak  most  olvastam  el  a  leveleket,  remelem  meg  nem keso, itt a
tokehal foliaban szojacsiraval:

Hozzavalok, fejenkent:  egy  tokehalfile, ket szal sargarepa, egy szal
petrezselyemgyoker,  egy  marek  szojacsira,  egy-ket  szal  snidling,
olivaolaj, frissen orolt feketebors, nehany cspp citromle.

Elkeszitese: vagjuk a megtisztitott sargarepat, gyokeret es snidlinget
vekony csikokra, es keverjuk ossze a szojacsiraval, enyhen sozzuk meg.
A  tokehalfilet  sozzuk,  borsozzuk  meg,  tegyuk egy darab kiteritett
alufoliara,  es  halmozzuk ra a vagott zoldsegeket. Mielott a foliaval
betakarnank,  nehany  csepp olivaolajjal es citromlevel locsoljuk meg.
Ezutan  legmentesen  hajtsuk ra a folia szeleit. Tepsibe teve, kozepes
hofoku  sutobe  kb.15  percig  sussuk,  talalas  elott a felpupozodott
foliat  eles  kessel  keresztalakban  metsszuk  fel,  hogy a forro goz
tavozhasson.

Igazi finomsag a hofeher, omlos halfile, a gozben puhult zoldsegekkel.

Jo etvagyat hozza!

Ági
+ - Re:Citromolajaroma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia J. Zsoka!

En is szoktam hasznalni olyan aromat. Nem tudom, van-e a kornyeketeken
Spar,  Interspar,  Tesco. En az Intersparban szoktam venni, meg neha a
Tesco-ban. Nezz korul ezekben.

Ági
+ - Re:Tengeri konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Awe!

Polipos kajat meg nem talaltam, de van itt egy-ket finomsag.

Garnelarak normand modra(eloetel):
30dkg  garnelarak  7,5dl  almabor,  0,5dl  calvados(almapalinka),  so,
oroltbors.
Ehhez  az  eloetelhez  nagyon friss garnelarakot hasznalunk (konzervet
vagy  melyhutottet  is  csak a leheto legfrissebbet). Friss, tehat meg
elo   rakok  eseten  tobbszor  alaposan  mossuk  meg  a  rakokat  (ha
melyhutott,  hagyjuk  szobahomersekleten folengedni), tuzallo edenyben
forrositsuk  meg  az  almabort  es  az  almapalinkat  es  adjunk hozza
kiskanalnyi  sot  es  izles  szerint  borsot.  Ha lobogni kezd, rogton
dobjuk bele a rakokat. Konzerv eseten eleg 3 perc, ellenkezo esetben 10
percig   fozzuk.   Jol  lecsopogtetjuk,  es  vajas  kenyerszeletekkel
korberakott talon adjuk az asztalra.
Ital:  normandiai  eros  (nehez)  almabor vagy tetszes szerinti szaraz
feherbor.

Hideg kagylosalata:
Kb.  2  liter fekete kagylo (vagy 0.5kg natur kagylokonzerv), egy nagy
csokor  zoldpetrezselyem,  2  kozepes hagyma, 2 evokanal borecet (vagy
tarkonyecet), 4 evokanal olaj, so, oroltbors.
Alaposan  valogassuk  at es mossuk meg tobb vizben a kagylokat; ha van
koztuk   olyan,  ami  magatol  szetesik,  azt  ne  hasznaljuk  fel.  A
petrezselyemcsomo felet a kagylokkal egyutt rakjuk egy labasba, es viz
nelkul  tegyuk  fel  a  tuzre.  2-3  perc  elegendo is, hogy a kagylok
szetnyiljanak.  A  kagylo levet vigyazva ontogessuk egy cseszebe. Eles
kessel  szedegessuk  ki  a  kagylotesteket,  es  rakjuk mely talba. Az
aprora  vagott  hagymat  es  zoldpetrezselymet  keverjuk a kagylolebe,
adjunk  hozza 2 evokanal ecetet, 4 evokanal olajat, keves sot es boven
orolt borsot. Ontsuk a kagylora, es behutve fogyasszuk.
Keszulhet a salata natur konzervbol is.


Kagylo es rak majonezes csigatesztaval:
15  dkg  apro  csigateszta, 25 dkg natur kagylo- es garnelarak konzerv
(vagy  mirelit)  fele-fele aranyban, 1,5 dl majonez, 1 evokanal vagott
turbolya es tarkony, vegyesen.
Lobogo,  sos  vizben megfozzuk a csigatesztat (kb.15 perc), leszurjuk,
leoblitjuk,  es hagyjuk kihulni. Mely talban osszevegyitjuk a kagylot,
a rakot es a tesztat, raonzjuk a majonezt, megszorjuk az aprora vagott
fuszerzoldseggel, es maris fogyaszthatjuk.


Charente-i kagylobecsinalt:
3  liter friss, fekete kagylo, 1 nagy csomo zoldpetrezselyem, 2 gerezd
fokhagyma,  2  fej  voroshagyma,  6  szem gyongyhagyma (elhagyhato), 1
citrom  leve, 1 baberlevel, 1 szal kakukkfu, 15 dkg vaj, 1 dl tejszin,
2  dl  szaraz  feherbor,  2  tojassargaja,  1 pupozott evokanal liszt,
keshegynyi safrany, durvara orolt bors, so.
Megmosuk  a  kagylot, es lecsopogtetjuk. A bort, a folapritott hagymat
par  szal  zoldpetrezselymet, a baberlevelet, kakukkfuvet es a durvara
orolt  kiskanalnyi borsot egy nagy labosban osszevegyitjuk, beleontjuk
a kagylot, es eros langra allitjuk, amig a kagylok kinyilnak. A tuzrol
leveve  egyenkent kiszedegetjuk a kagylok husat, vigyazva, hogy a leve
se  vesszen karba. A fozolet es a kagylolet atszurjuk es felretesszuk.
5  dkg vajon uvegesre paroljuk a finomra vagott voroshagymat (vagy egy
fel  voroshagyma is megteszi), megszorjuk liszttel es meg-megrazogatva
5  percig paroljuk. Enyhen sozzuk, keves safranyt is adunk hozza, majd
folontjuk   a  kagylolevel. Csondes tuzon allandoan kavargatva 10 perc
alatt   besuritjuk,  majd  levesszuk.  Amig  hul,  a  tojassargajakat
eldolgozzuk  1  dl  tejszinnel  es  egy egesz citrom levevel, majd 3-4
evokanal  meleg  martassal,  vegul  az  egaszet  a  tobbi,  meg  meleg
martashoz    adjuk.   A   maradek   vajat   kockakra   daraboljuk,   A
zoldpetrezselymet  finomra  vagdaljuk,  a  fokhagymat  osszetorjuk, es
valamennyit a csondes tuzon, kevergetve folmelegitett martashoz adjuk.
ratoltjuk a melegen tartott kagylora, es azonnal talaljuk.


Kagylo nyarson (6 szemelyre):
4  kg  friss  kagylo  (vagy  50-60  dkg  natur  lagylokonzerv), 20 dkg
vekonyra szeletelt tuzdeloszalonna, so, orolt bors.
Ha  friss  kagylobol  keszitjuk,  Alaposan  megmossuk  es  kinyitjuk a
kagylokat,  a  belsejuket  kiszedjuk  egy  talba. (Ha natur konzervbol
keszitjuk,  jol lecsurgatjuk a levet.) Enyhen megsozzuk, megborsozzuk,
nagysaguk   szerint  egy  vagy  ket  kagylot  kis  szelet  szalonnaba
gongyolunk, vekony nyarsra huzzuk, es ugy tartjuk a parazs fole sutni.
Ha  grillezot  hasznalunk, egyenkent is rarakhatjuk a rostra; elozoleg
hustuvel  vagy fogvajoval szurjuk at a szalonnaba gonygyolt kagylokat.
Forgatva kb. 20 percig sussuk a nyers, 10-12 percig a konzervkagylot.
Friss salataval vagy tartarmartassal fogyasszuk.
Ital: szaraz feherbor.


Lepeny kagyloval, rakkal (4-6 szemelyre):
30  dkg  leveles  vajasteszta,  1,5  liter  kagylo  (vagy 50 dkg natur
konzerv),  12 nagyobb garnelarak vagy kis languszta (lehet konuerv), 1
kisebb  homar  (konzerv), 6 dlg vaj, 1 evokanal liszt, 2 dl tejszin, 2
tojas, so, orolt bors, szerecsendio.
A  melyhutott es felengedett vagy otthon keszitett tesztat kinyujtjuk,
kivajazott,  lisztezett  tortasutobe tesszuk (ehhez a mennyiseghez kb.
24   cm   atmeroju   format   hasznaljunk).  Villaval  megszurkaljuk,
zsirpapirral  letakarjuk,  kozepmeleg sutoben 20 percig sutjuk. Kozben
kinyitogatjuk  a  kagylokat.  A  rakokat  megtisztogatjuk, panceljukat
leszedjuk,  es  a  serpenyoben  1-2  kanal vajon hirtelen megsutjuk. A
karikakra  vagott  homarfarkot  es  az  ollokat  vajban  atmelegitjuk.
Kiszedjuk  a  serpenyobol,  amelybe  most beletesszuk a maradek vajat,
liszttel   vilagos   rantast  keszitunk,  majd  allandoan  kevergetve
beleontjuk  a  tejszint.  Ha  kremszeruen  besurusodott,  vegyuk  le a
tuzrol,   enyhen   sozzuk,   borsozzuk,   adjunk  keshegynyi  reszelt
szerecsendiot.  Gyors  keveres  kozben  ussunk  bele ket tojast, adjuk
hozza  a  kagylo  husat es a rakdarabokat. Ontsuk az egeszet a felkesz
tesztara, es sussuk ujabb 30 percig. Felido kozben ismet letakarhatjuk
zsirpapirral, hogy meg ne egjen.
Forron vagy langyosan talaljuk.
Konzerv eseten a lecsurgatott kagylot, rakot ugyanigy hasznaljuk fol.
Ital: feherbor.

Egeszsegedre!

Agi
+ - millna=hotmail.com (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Krisztanak!
A cilantro a zold koriander-level. Cserepben kaphato nagyobb elelmiszerboltokba
n. Csokorban, mint a petrezselyem sajna csak a Nagycsarnokban van. Hivjak kinai
 petrezselyemnek is, es kb. ugy is hasznaljak, sot meg tobbet is. A koriander m
ag vagy orolt koriander pedig altalaban az indiai etelekbe kell. Es hiaba egy n
oveny, eleg mas az izuk, jobban helyettesitheto a petrezselyemmel a cilantro.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS