1. |
korozott es uzsonnakrem (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
2. |
Piskota... (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
3. |
temat (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
4. |
Juhturo (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
5. |
Bacskai fele uzsonnakrem (mind) |
73 sor |
(cikkei) |
6. |
Korozottrul. (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
7. |
szaloncukor (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
|
+ - | korozott es uzsonnakrem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Zsoka, a korozottrecept utan igencsak kivancsi lettem a Bacskai Peter altal
megemlitett Nagyapo fele uzsonnakremre is...
Megtenned, hogy ezt is elokeresed az archivumodbol?
Udv,
Tibor
|
+ - | Piskota... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A sok jó konyhástól kérnék segítséget végre egy normális
piskóta elkészítéséhez! Van receptem, ami már bevált, de
van amikor sikerül, van amikor nem. Hát ez nem
piskóta... :-) Azt kérem, hogy írjatok le valami piskota
receptet, de úgy, hogy hány percig hány fokon, mit szabad,
mit nem stb. Eléggé kezdő vagyok még, a húsételek
mennek, de a sütés, meg a levesek valahogy nem. Úgyhogy
késöbb még jeletkezem... :-)
Előre is köszönöm mindenkinek!
Fecó
>
|
+ - | temat (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sült Zöldségek
Mennyiségeket csak kb. írok, mert annyit rakjál bele, amennyit jónak
gondolsz.
Kell hozzá: padlizsán 2-3 db, közepes nagyságú, 4-5 szem közepes,
nagyobbacska krumpli, 2-3 szál sárgarépa, 3 szem paradicsom (kisebb), 2
paprika (fehér), pár szem gomba (minnél több, annál jobb :-)), 2-3 fej,
jól megtermett hagyma.
A padlizsánt meghámozod, 4-5 csíkra vágod. Felszeleteled hosszában a
megtisztított sárgarépát, a paprikát (nem muszáj kivenni a magokat sem).
A gombát, a hagymát és a krumplit kisujjnyi szeletekre karikázod, ketto
vagy három részre vágod a paradicsomot.
A padlizsánt befuszerezed Kotányi grill és görög fuszerkeverékkel.
Ezt az egészet megpirítod pár csepp olajon. Egy megfelelo méretu tepsibe
rétegezed oket, (nem muszáj zsiradékot tenni alá, mert megsül a saját
levében is) alulra kerül a krumpli, a gomba, a hagyma, a paprika, a
répa, ennek tetejére jön a padlizsán, és végül a paradicsom. Meghinted a
fuszerekkel, mehet rá ételízesíto (pl. Vegeta) is, és alufóliával
letakarva fél óráig sütöd. Még melegen tálalod.
Ha ez sem elég, én még szoktam rátenni tejfölt (a már kész étlre) és
mustáros mártást. A mártást készen veszem, azt hiszem a Globus csinálja,
húsokra ajánlják, de magában tésztával, egy kis tejföllel feljavítva is
nagyon finom.
(Persze készülhet más zöldségekkel is, illik bele még a zöldborsó és a
kukorica is, padlizsán helyett pedig mehet bele tök, patiszon, vagy
esetleg sütotök, de attól elég édes lesz, és tovább kell sütni.)
szeretnek javasolni, mert ugy tunik kicsit lefogytak a receptek. A temat az
adta, hogy en reggelente a melohelyen nezem meg a hixkonyhat, a virtualis
csemegezesen tul azzal a cellal, hogy jaj, mi legyen ma vacsorara. Szoval a
tema a olcso, gyors, konnyu, egytal vacsora lenne, ha csatlakoztok. El is
kezdem, a mai javaslat:
krinolin, vagy virsli hosszaban bevagva, bele vekony szelet sajt, amig
puhul, pirul, olvad, addig
egy fej salatabol, paradicsom, paprika, hagyma, maradek sajt kockara gyors
salatat csinalok, olivaolajjal, citromlevel, oreganoval, bazsalikommal
fuszerezem, az ehesebb tipusu ferfinepnek nemi piritos lehet meg melle.
|
+ - | Juhturo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Tomi!
Ha az a Balazs, akivel uzsonnavacsoraztal szep, nagydarab marhacsontu
ember, a koponyajan pedig sok a szor, akkor az en fiamrol van szo. Az is
ravall, hogy korozottet eszik. Kerdezd meg tole, hogy milyen fiiinom
korozottet csinal az anyukaja!
Nalunk a juhturot gomolyaturonak is mondjak. Kaptam is meg vettem is mar
olyan kerek dobozos bryndzat, amilyenrol szoltal, nekunk nagyon izlik,
mi azt hisszuk, hogy ez az igazi szlovak juhturo. Persze, nekunk nincs
olyan va'jt nyelvunk, mint nektek, akik ott eltek, ahol az eredeti finom
juhtermekek keszulnek!
Udvozollek
Csiri
|
+ - | Bacskai fele uzsonnakrem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
>Zsoka, a korozottrecept utan igencsak kivancsi lettem a Bacskai Peter
altal
>megemlitett Nagyapo fele uzsonnakremre is...
>Megtenned, hogy ezt is elokeresed az archivumodbol?
>
>Udv,
>Tibor
Tibor keresere elokerestem az uzsonnakremet is. :-)))
Ime itt idezem Bacskai Petert:
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Egy csendes oszi hetvegen Nagyapoekhoz voltunk hivatalosak hideg
vacsorara. Az asztalon, a megszokott sajt-felvagott-kemenytojas stb
mellett, egy erdekes kinezetu krem diszelgett. Eleinte bizalmatlanul
me'regettuk, de Nagyapo iranti tiszteletunknek engedve megkostoltuk.
Utana jol letoltuk Nagyapot, hogy miert csak ennyit csinalt... :-)
hogy Nagyapo, az o utanozhatatlan stilusaban elmondta:
Tudod kisfiam, eloszor csak szardiniat akartam enni, vajas kenyerrel.
Aztan hogy mindig lecsuszott a szardinia a vajaskenyerrol, elkezdtem a
villaval ranyomkodni. Ugy meg egy gusztustalan ragacs lett a halbol.
De tudod, kisfiam, a cserke'szek nem esnek ketsegbe, es osszekevertem
a szardiniat a vajjal. Hat, kisfiam, en negyvennyolc honapot voltam
katona, de ilyet ott sem kellett ennunk. Gondoltam, valamit kell
csinalni
vele, mert Nagyanyad megszid, es kevertem bele fott tojas sargajat,
hogy megis legyen valami normalis szine. De akkor meg olyan suru lett,
mint a malter. Akartam keverni bele meg egy kis vajat, hogy kremesebb
legyen, de mar nem volt tobb vaj. De tudod, kisfiam, a koppenhagai
dzsemborin is mindig azt mondogattuk, a cserkesz mindenre talal
megoldast, csak ki kell nyitni a szemunket! Es eszembe jutott, hogy
teszek bele mustart, az eleg higas. Es ha mar ugyis ott jartam, tettem
bele ezt-azt, fuszereket, ilyesmit. De Nagyanyadnak el ne mondd, hogy
igy csinaltam, mert neki azt mondtam, hogy ez a Pajti bacsi receptje!
Hat igy szuletett ez a krem, melyet azota is nagy eloszeretettel
keszitunk, igaz, mostanra mar kiforrott technologia szerint.
Igeretemhez hiven,
soha nem mondtam el Mamikanak, de szerintem sejtette. Es most
odafentrol biztos egy jot nevetnek, hogy unokajuk meg erre is
emlekszik :-)
Harom-negy szemelyre egy doboz olajos halat (es csakis olajos halat, a
paradicsomos, meg a sos leben, meg ilyesmi nem jo!) szamitsunk, mely
lehet fustolt is (Sprotni), de az persze egy kicsit nehezebb kajat
eredmenyez :-). En szivesebben keszitem Rama margarinnal, Nagyapo
mindig vajjal dolgozott (biztosan egeszsegesebb a margarin, kisfiam,
de en mar oreg vagyok es megszoktam a vajat), mindkettobol egy 250
grammos csomag kell. Ez az alap, aztan ezeket mindenki fuszerezi izles
szerint, ahogy Nagyapo elmondta :-)
Nem tudnam megmondani, mennyi so kell bele, de egy keves mindenkeppen
kell. (En nagyon sotlanul etkezem.) Nehany kiprobalt tippet persze
adok, de ez egyeni kreativitast igenylo etel:
- A frissen vagott zellerzoldje nem csak finom izt ad neki, de szepen
disziti is, ha beleszurjuk a kupac tetejebe, mint egy facskat
- Ha szojagranulatumot adunk bele egy-harom evokanallal, az jol
dusitja, taplalobba teszi, s eszre sem lehet venni. Csak akkor allnia
kell legalabb egy orat.
- Mustar helyett ecetes, reszelt tormat is keverhetunk bele
- En nagyon szeretem a kakukkfuvet, igy ebbe is szoktam morzsolni
- Ha friss zsalyahoz jutunk, ki ne hagyjuk belole!
- Villa helyett gepi habverovel is keverheto a krem, de a vajat a
hallal egy kicsit villazzuk ossze elotte (apukam nem tette, de mar
ujrafestettuk a konyhat :-) )
- Bors helyett szerintem hegyes erospaprikaval finomabb, amit egeszen
aprora kell vagni.
- Egy kis reszelt trappista jol feldobja
Mivel halas etel, isten igazabol bor valo hozza, megpedig feher bor.
Talan a felszaraz a legkellemesebb. Es persze meg az is nagy elonye,
hogy reggel elkesziti az ember, es este, mikor jonnek a vendegek, csak
kiveszi a hutobol, es sikert arat, mint Nagyapom :-)
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Hat hiaba a klasszikusokat pontosan kell idezni :-))!
Szeretettel Zsoka
|
+ - | Korozottrul. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ha mar mindenki korozottozik, hat en sem maradok ki.
Eveken keresztul messze a legjobb kesz korozottet egy Jozsef utcai
kis ejjel-nappal vegyesboltban lehetett kapni. Ott ahol a legnagyobb
a rosszlany es stricisuruseg. Varosszerte hire ment, nekem is masok
mondtak es be is jott. Hiaba kenyesek a gyomrukra az ott elo
egyszerubb, fokent videkrol jott emberek, szeretik a hazi izeket.
[Regvolt fonokom mondta: Peter, ha jol akarsz enni, akkor csak
parasztlanyt vegy felesegul...] A korozottet a bolt tulajdonosa
keszitette sajatkezuleg. Es az volt benne a legjobb, hogy mindig
elegge osszeeretten lehetett megvenni. Masnaposan, amikor mar jol
atjartak egymast az izek. [Nekem gyakran nincs kedvem egy napot
varni az elvezettel.]
A kedvem szerint valo volt, felig juhturos, felig zsiros tehenturos
[tejfol nelkul], volt benne boven margarin is, jo adag jofele
hagyma, es orolt komenymag. En pont ugy szeretem.
Udv, Peter.
|
+ - | szaloncukor (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali!
> Bea kerdesere jo nehez valaszolni ('melyik szaloncukor finom'?), mert
> _nagyon sok_ finom van koztuk. :-) Mondom en, a nagy edesszaju.... :-))))
> Szerintem legalabb 6-8 ceg gyart szaloncukrot Mo-on, szinte lehetetlen
> vegigkostolni. :-)
> Tavaly, joval Karacsony utan harmadaron lehetett kapni Milka
> szaloncukrokat, meg marcius vegen is azt ettuk. :-)))) Nagyon izlett a
> joghurtos, es a truffeles is. A lanyaim meg a kokuszosert rajongtak.
Szerintem is a Milka az egyik legjobb: a joghurtos meg a különleges karácsonyi
ízesítésű jött be nekünk nagyon. Most vettünk kétrétegű karamellásat a Stollwer
ck nosztalgia szaloncukor sorozatából, az is isteni! Én személy szerint a sima
hagyományos zseléset is szeretem. :-)))
Üdv:
Katus
|
|