Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1471
Copyright (C) HIX
2003-04-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: romai komeny (mind)  19 sor     (cikkei)
2 re: majoranna (mind)  24 sor     (cikkei)
3 Re: Mouszaka (mind)  23 sor     (cikkei)
4 re:majoranna (mind)  6 sor     (cikkei)
5 Tarka receptek / Husveti asztal 1 (mind)  115 sor     (cikkei)
6 romai komeny (mind)  4 sor     (cikkei)

+ - re: romai komeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>a romai komeny milyen fuszer?
>Ugyanaz, mint a ( gulyasba hasznalt) komeny vagy az egy
>teljesen mas fuszer? 

Kedves Gabi!

A ketto kinezetre hasonlo, de amugy elegge kulonbozik. 
Mindketto az ernyosviragzatuak csaladjaba tartozik, de a kozismert
komenymag Carum carvi, a romai komeny pedig Cuminum cyminum. Hivjak meg
egyiptomi komenynek, vagy a nemetbol tukorforditva keresztkomenynek
(Kreuzkummel). A romai komeny nagyon illatos, jellegzetes aromaju. Eleg sok
indiai, keleti fuszerkeverek alkotoresze (pl. curry, masalak, stb.) 
Normal boltban eddig meg nem talalkoztam vele, de az Azsiaban lehet kapni.
(Az Azsia mar lassan fizethetne nekem a reklamert... :-)))) ) 
En az orolt valtozatat vettem, mert konnyebb adagolni, jobban kijon az
aromaja. Nem draga, egy 5 dekas zacsko talan 150 ft korul lehetett. 

sziasztok,
Zita
+ - re: majoranna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

En husetelekbe nagyon szeretem a majorannat. Van egy husos palacsinta
receptem, aminel a toltelekbe valo hus fuszerezesehez majorannat is
hasznalok.

Kedvcsinalonak alljon itt a toltelek receptje:
Kb 1.5 kg daralt hussal keszitem. 2 hagymat apro kockara vagok es zsiron
megpiritom. Ezutan beleteszem a daralt hust a serpenyobe, soval, borssal es
majorannaval izles szerint fuszerezem. A fuszeres hust megdinsztelem es
fedo alatt puhara parolom (sajat leveben). Ekozben 2 zsemlet beaztatok.
Amikor a hus megparolodott vagy zsirjara sult, akkor beledolgozom a
kicsavart vizes zsemleket es kb 3-4 db tojast. Ezzel meg egy kicsit
atsutom, hogy a tojas ne legyen nyers.

A palacsintat ezzel toltom meg. A felcsavart palacsintat majonezzel
diszitem.

Nagyon laktato foetel.

Nalunk ha maradt ki hus, a palacsinta eves utan, mert a lekvart, fahejat es
szivesen vesszuk tolteleknek, akkor hidegen kenyerrel is isteni.

                    Kriszta Szegedrol
+ - Re: Mouszaka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Izabella irta:
> Mindannyiotoknak nagyon koszonom a mouszkaval kapcsolatos
> valaszokat. Ki is kell majd egyszer probalnom.
> Hasonlot az olaszok is keszitenek.

Izabella altal emlitett, a mouszakahoz hasonlo olasz finomsaggal
kapcsolatban jutott eszembe egy kellemes gasztronomiai elmenyem,
amely Del-Olaszorszaghoz fuzodik, es ennek az etelnek is a
padlizsan az egyik fo" alkotoeleme:

Parmigiano di Melanzane

Sajnos nem tudom a pontos osszetevoket es a receptet felidezni,
mert kb. 10 evvel ezelott ettem utoljara, de az biztos, hogy felszeletelt
padlizsanokat kell olivalolajjal kikent tepsibe helyezni, es sok
paradicsommal, tojassal, mozzarella sajttal megrakva, keves
fokhagymaval, fuszerekkel (leginkabb friss bazsalikommal) es
parmezan sajttal megszorva kell sutoben sutve elkesziteni.

Tudja valaki az igazi elkeszitesi modjat?

Udvozlettel,
Lazar Peter
+ - re:majoranna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pacal-,es gombaporkolt porkoltbe is jol illik.
Szoktam csinalni un. hamis velo"t,ami tulajdonkeppen hagyman parolt
karfiol es a vegen tojast utok ra.
Ebbe is szoktam tenni majorannat.
A ferjem a husleves tetejere is szokott szorni egy picit.
Eva
+ - Tarka receptek / Husveti asztal 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Talan meg nem keso...
------------------------------
Udv.: Misi

A husveti menu fofogasa a nyul es a barany, amely sok csaladban csak ilyenkor
kerul az asztalra. Termeszetesen nem hianyozhat az unnepi asztalrol a fott
sonka, a tojas es a zsenge paraj sem.

TOLTOTT NYULGERINC
Hozzavalok: 1 db nyulgerinc (kb. 1 kg), 40 dkg gomba,1 fej voroshagyma, 2
csomo petrezselyemzold, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojas, 2 evokanal
zsemlemorzsa, so, orolt bors.

A gerincrol lefejtjuk a hartyat, majd kicsontozzuk. Besozzuk mindket oldalat
es felretesszuk, mig a toltelek el nem keszul. Egy evokanalnyi vajon
vilagosbarnara piritjuk a finomra vagott voroshagymat, hozzatesszuk a
megtisztitott, lereszelt gombat, egy kis sot, borsot hintunk ra, es addig
piritjuk, amig a kioldodott nedvek el nem parolognak alola, meghintjuk aprora
vagdalt petrezselyemmel es zsemlemorzsaval. Felontjuk egy dl vizzel, es nehany
perc alatt keveres mellett suru peppe fozzuk. A tuzrol leveve hozzakeverjuk a
tojast. Vajjal vekonyan megkent tepsibe fektetjuk az elokeszitett hust.
Egyenletesen elosztjuk rajta a tolteleket, majd henger alakura csavarjuk.
Elomelegitett sutoben (kb. 180-200 fokon), 45 perc alatt megsutjuk. Ujjnyi
vastag szeletekre vagjuk es vajon parolt, grillsuton hirtelen sult
zoldsegfelekkel talaljuk.
Oszlar Laszlo, Szabadka


DENES NYULVACSORAJA
Lehartyazunk es feldarabolunk egy masfel kilos hazinyulat, es sos tejben egy
napig aztatjuk. Ezutan leitatjuk rola a nedvesseget, besozva, beborsozva 10
dkg margarinon szep pirosra sutjuk. Kiszedjuk, es a margarinon egy nagyobb fej
aprora vagott hagymat zsemleszinure piritunk. Visszatesszuk a hust, egy
kiskanalnyi pirospaprikat raszorva felengedjuk 2 dl feherborral es 2 dl
vegetal vizzel - vagy ugyanennyi huslevessel -, evőkanalnyi paradicsompurevel,
torott borssal izesitjuk. Fedo alatt 15-20 percig paroljuk, hozzaadunk 3-4
burgonyat kockara vagva, levet potolva meg fel oraig paroljuk.
A hust kiszedve a visszamaradt leben ket-harom kiskanal tejfolt elkeverunk,
1-2 percig osszeforraljuk, es a husra ontve puha kenyerrel, feherborral
talaljuk.
Nagy Denes, Temerin

NYUL- VAGY OZCOMB VOROSBORRAL
(Az alabbi recept olvasonk nagymamajanak gyujtemenyebol, egy 1907-ben kiadott
budapesti szakacskonyvbol valo)

A nyul- vagy ozcombot vekony boretol megtisztitjuk, azutan megtuzdeljuk
szalonnaval. Egy tepsibe vagy labasba teszunk zoldseget, kockara vagott
hagymat, nehany szem egesz borsot, par szelet vekonyra vagott szalonnat. Erre
kerul a nyul- vagy ozcomb. Megsozzuk, meglocsoljuk 2 citrom levevel, adunk
hozza aprora vagott gombat, 2 dl vorosbort, egy kanal levest. Kb. egy orat
paroljuk. Vigyazni kell, hogy a leve ne fojon el. Azutan a fedot leveve
betesszuk a sutobe, mikor a leve lesult, egy kanal lisztet hintunk ra.
Elegendo levest ontunk hozza, azutan atszurjuk szitan. Tejfolt keverunk bele
es talalaskor a husra ontjuk. Vajastesztat adunk hozza.
LenkesJulianna, Ujvidek


BARANYERMEK PIRITOTT GOMBAVAL
Hozzavalok: 60 dkg baranycomb, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 fej
voroshagyma, 2-3 ek. olaj, őrolt bors, so.

A husbol 4-5 dkg-os szeleteket vagunk, es kiklopfoljuk. Meghintjuk soval es
borssal, majd keves forro olajban hirtelen megsutjuk. A sutesbol megmaradt
keves olajban az aprora vagdalt hagymat uvegesre piritjuk, majd hozzaadjuk a
gombat. Soval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fuszerezzuk, es megpiritjuk.
Ratesszuk a megsult husermeket, es 1-2 perc alatt osszeforraljuk,
petrezselymes fott burgonyaval talaljuk.

TOLTOTT NYUL
1 szikkadt zsemlet vagy 2 szelet kenyeret olajban megpiritunk, torott borssal,
majorannaval, Vegetaval megfuszerezzuk, pirospaprikat majd petrezselyemzoldjet
hintunk ra, es hozza adunk 2 egesz tojast. Jol elkeverjuk, es hulni hagyjuk.
Ezutan hozzaadunk 10 dkg apro kockara vagott szalonnat, 1-1 szal karikara
vagott sarga- meg feherrepat, 1 fej folapritott vorosgymat, 4-5 gerezd
fokhagymat, 1-1 folszeletelt paradicsomot es zoldpaprikat, mindezt jol
elkeverve egy fiatal, egeszben hagyott hazinyul hasuregebe toltjuk. Tepsibe
helyezzuk, es bo zsiradekban pirosra sutjuk. Sutes kozben sajat szaftjaval
tobbis meglocsoljuk.
Szabo Renata, Temerin

SZOMBATI EBED GABI MODRA

Hozzavalok: 50 dkg toklyocomb (egyevesnel nem idősebb birka), orolt bors,
orolt komenymag, 2 3 gerezd fokhagyma, tejfel.

A fiatal birkahust megmossuk, hartyaitol megtisztitjuk, szeletekre vagjuk,
kiverjuk. Sozzuk, meghintjuk borssal, komenymaggal, bedorzsoljuk zuzott
fokhagymaval. Bekenjuk tejfollel, alufoliaba csomagoljuk, egy-masfel orat
hutoben pihentetjuk. Az alufoliaba csavart hust tuzallo talba teve 200-250
fokon 35- 40 percig sutjuk.
Hozzavalok a korethez: 40 dkg karol, 40 dkg kelbimbo, 40 dkg paradicsom,
reszelt sajt, 2 tojas, tejfel.
Forro, lobogo vizben 5-6 percig előfőzzuk a kelbimbot, majd a karfiolt is.
Lehejazzuk es felkarikazzuk a paradicsomot. Romai talat (agyagedenyt,
csereptalat) fel orara tiszta hidegvizbe aztatunk, majd vekonyan kivajazzuk. A
kelbimbot, majd a karfiolt, a felkarikazott paradicsomot retegezve belerakjuk,
a tejfolbe belekevert tojasokat raontjuk a masszara, es megszorjuk reszelt
sajttal. Hideg sutobe tesszuk, es fokozatosan emelve a suto homersekletet 200
fokra melegitjuk, 25-30 percig sutjuk (kulonben a cserepedeny forro sutobe
teve megreped) . A sultet fiatal birkahussal talaljuk. Barna kenyer, tuse bor
illik az ebedhez.
Nagy Gabriella, Temerin

ELEFANTTOJAS
Nyolc nagyobb burgonyat hejastol megfozunk, megtisztitjuk, osszetorjuk, soval
izesitjuk. Kozben megfozunk 4 tojast. A tojasokat is megtisztitjuk, es nagy
gombocokat keszitunk ugy, hogy a tojas kore tapasztjuk a mar osszetort fott
burgonyat. A nagy gombocokat beleforgatjuk lisztbe, tojasba es morzsaba, bo
olajban szep pirosra sutjuk.
Kasziba Andrea, Moravica

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - romai komeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gabi
Detan a Nagycsarnok Azsia
uzleteben :)))) 
Ránézésre nagyon hasonlít A Komenyre, de egeszen mas az ize.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS