Sziasztok konyhasok!
Talan meg nem keso...
------------------------------
Udv.: Misi
A husveti menu fofogasa a nyul es a barany, amely sok csaladban csak ilyenkor
kerul az asztalra. Termeszetesen nem hianyozhat az unnepi asztalrol a fott
sonka, a tojas es a zsenge paraj sem.
TOLTOTT NYULGERINC
Hozzavalok: 1 db nyulgerinc (kb. 1 kg), 40 dkg gomba,1 fej voroshagyma, 2
csomo petrezselyemzold, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojas, 2 evokanal
zsemlemorzsa, so, orolt bors.
A gerincrol lefejtjuk a hartyat, majd kicsontozzuk. Besozzuk mindket oldalat
es felretesszuk, mig a toltelek el nem keszul. Egy evokanalnyi vajon
vilagosbarnara piritjuk a finomra vagott voroshagymat, hozzatesszuk a
megtisztitott, lereszelt gombat, egy kis sot, borsot hintunk ra, es addig
piritjuk, amig a kioldodott nedvek el nem parolognak alola, meghintjuk aprora
vagdalt petrezselyemmel es zsemlemorzsaval. Felontjuk egy dl vizzel, es nehany
perc alatt keveres mellett suru peppe fozzuk. A tuzrol leveve hozzakeverjuk a
tojast. Vajjal vekonyan megkent tepsibe fektetjuk az elokeszitett hust.
Egyenletesen elosztjuk rajta a tolteleket, majd henger alakura csavarjuk.
Elomelegitett sutoben (kb. 180-200 fokon), 45 perc alatt megsutjuk. Ujjnyi
vastag szeletekre vagjuk es vajon parolt, grillsuton hirtelen sult
zoldsegfelekkel talaljuk.
Oszlar Laszlo, Szabadka
DENES NYULVACSORAJA
Lehartyazunk es feldarabolunk egy masfel kilos hazinyulat, es sos tejben egy
napig aztatjuk. Ezutan leitatjuk rola a nedvesseget, besozva, beborsozva 10
dkg margarinon szep pirosra sutjuk. Kiszedjuk, es a margarinon egy nagyobb fej
aprora vagott hagymat zsemleszinure piritunk. Visszatesszuk a hust, egy
kiskanalnyi pirospaprikat raszorva felengedjuk 2 dl feherborral es 2 dl
vegetal vizzel - vagy ugyanennyi huslevessel -, evőkanalnyi paradicsompurevel,
torott borssal izesitjuk. Fedo alatt 15-20 percig paroljuk, hozzaadunk 3-4
burgonyat kockara vagva, levet potolva meg fel oraig paroljuk.
A hust kiszedve a visszamaradt leben ket-harom kiskanal tejfolt elkeverunk,
1-2 percig osszeforraljuk, es a husra ontve puha kenyerrel, feherborral
talaljuk.
Nagy Denes, Temerin
NYUL- VAGY OZCOMB VOROSBORRAL
(Az alabbi recept olvasonk nagymamajanak gyujtemenyebol, egy 1907-ben kiadott
budapesti szakacskonyvbol valo)
A nyul- vagy ozcombot vekony boretol megtisztitjuk, azutan megtuzdeljuk
szalonnaval. Egy tepsibe vagy labasba teszunk zoldseget, kockara vagott
hagymat, nehany szem egesz borsot, par szelet vekonyra vagott szalonnat. Erre
kerul a nyul- vagy ozcomb. Megsozzuk, meglocsoljuk 2 citrom levevel, adunk
hozza aprora vagott gombat, 2 dl vorosbort, egy kanal levest. Kb. egy orat
paroljuk. Vigyazni kell, hogy a leve ne fojon el. Azutan a fedot leveve
betesszuk a sutobe, mikor a leve lesult, egy kanal lisztet hintunk ra.
Elegendo levest ontunk hozza, azutan atszurjuk szitan. Tejfolt keverunk bele
es talalaskor a husra ontjuk. Vajastesztat adunk hozza.
LenkesJulianna, Ujvidek
BARANYERMEK PIRITOTT GOMBAVAL
Hozzavalok: 60 dkg baranycomb, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 fej
voroshagyma, 2-3 ek. olaj, őrolt bors, so.
A husbol 4-5 dkg-os szeleteket vagunk, es kiklopfoljuk. Meghintjuk soval es
borssal, majd keves forro olajban hirtelen megsutjuk. A sutesbol megmaradt
keves olajban az aprora vagdalt hagymat uvegesre piritjuk, majd hozzaadjuk a
gombat. Soval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fuszerezzuk, es megpiritjuk.
Ratesszuk a megsult husermeket, es 1-2 perc alatt osszeforraljuk,
petrezselymes fott burgonyaval talaljuk.
TOLTOTT NYUL
1 szikkadt zsemlet vagy 2 szelet kenyeret olajban megpiritunk, torott borssal,
majorannaval, Vegetaval megfuszerezzuk, pirospaprikat majd petrezselyemzoldjet
hintunk ra, es hozza adunk 2 egesz tojast. Jol elkeverjuk, es hulni hagyjuk.
Ezutan hozzaadunk 10 dkg apro kockara vagott szalonnat, 1-1 szal karikara
vagott sarga- meg feherrepat, 1 fej folapritott vorosgymat, 4-5 gerezd
fokhagymat, 1-1 folszeletelt paradicsomot es zoldpaprikat, mindezt jol
elkeverve egy fiatal, egeszben hagyott hazinyul hasuregebe toltjuk. Tepsibe
helyezzuk, es bo zsiradekban pirosra sutjuk. Sutes kozben sajat szaftjaval
tobbis meglocsoljuk.
Szabo Renata, Temerin
SZOMBATI EBED GABI MODRA
Hozzavalok: 50 dkg toklyocomb (egyevesnel nem idősebb birka), orolt bors,
orolt komenymag, 2 3 gerezd fokhagyma, tejfel.
A fiatal birkahust megmossuk, hartyaitol megtisztitjuk, szeletekre vagjuk,
kiverjuk. Sozzuk, meghintjuk borssal, komenymaggal, bedorzsoljuk zuzott
fokhagymaval. Bekenjuk tejfollel, alufoliaba csomagoljuk, egy-masfel orat
hutoben pihentetjuk. Az alufoliaba csavart hust tuzallo talba teve 200-250
fokon 35- 40 percig sutjuk.
Hozzavalok a korethez: 40 dkg karol, 40 dkg kelbimbo, 40 dkg paradicsom,
reszelt sajt, 2 tojas, tejfel.
Forro, lobogo vizben 5-6 percig előfőzzuk a kelbimbot, majd a karfiolt is.
Lehejazzuk es felkarikazzuk a paradicsomot. Romai talat (agyagedenyt,
csereptalat) fel orara tiszta hidegvizbe aztatunk, majd vekonyan kivajazzuk. A
kelbimbot, majd a karfiolt, a felkarikazott paradicsomot retegezve belerakjuk,
a tejfolbe belekevert tojasokat raontjuk a masszara, es megszorjuk reszelt
sajttal. Hideg sutobe tesszuk, es fokozatosan emelve a suto homersekletet 200
fokra melegitjuk, 25-30 percig sutjuk (kulonben a cserepedeny forro sutobe
teve megreped) . A sultet fiatal birkahussal talaljuk. Barna kenyer, tuse bor
illik az ebedhez.
Nagy Gabriella, Temerin
ELEFANTTOJAS
Nyolc nagyobb burgonyat hejastol megfozunk, megtisztitjuk, osszetorjuk, soval
izesitjuk. Kozben megfozunk 4 tojast. A tojasokat is megtisztitjuk, es nagy
gombocokat keszitunk ugy, hogy a tojas kore tapasztjuk a mar osszetort fott
burgonyat. A nagy gombocokat beleforgatjuk lisztbe, tojasba es morzsaba, bo
olajban szep pirosra sutjuk.
Kasziba Andrea, Moravica
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|