Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 710
Copyright (C) HIX
2000-11-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 karfiol (mind)  27 sor     (cikkei)
2 Csillagkarfiol (mind)  10 sor     (cikkei)
3 koleszterin (mind)  37 sor     (cikkei)
4 Preventa. (mind)  44 sor     (cikkei)
5 Re: Vaj +olaj olivabol (mind)  99 sor     (cikkei)

+ - karfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Juli keresere megprobalom elmagyarazni, milyen is ez a csillag-karfiol.
Hat sajnos "korulirni" eleg nehez, annyira kulonleges formaja van. Nekem
egyszeruen valoszinutlen, hogy egy ilyen forma "csak ugy" nojjon. :-)))
Pontosabban, hogy egy  'mezei' zoldsegnek legyen ilyen kulsoje. Talan egy
egzotikus gyumolcshoz jobban illene ez a design. :-)  A szine vilagoszold,
kb. mint a kiwi belseje. A toverol ugyanugy elagaznak a "viragok" szarai,
mint pl. a brokkolinal, vagy a karfiolnal, de maga a virag olyan spiralis
formaban csavarodo (??) apro pici csillagokbol all. Hu, nem tud valaki
segiteni, es ratalalni a neten vmi jo kis fotora? En szivesen
lefenykepeznem az itthonit, de mire mi az elohivatjuk, sot, beszkenneljuk,
addigra mar nem is lesz erdekes az egesz... :-)))) 


Zita


Ui: Agnes >, irtam neked maganba levelet, de mindig
visszapattan, az alabbi szoveggel:

>:
195.66.47.2 does not like recipient.
Remote host said: 550 >... User unknown
Giving up on 195.66.47.2.

Mi lehet a gond?
+ - Csillagkarfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [United Kingdom] irta:

>Kerem szepen, mi az a csillagkarfiol?  A szagarol es az
>izerol mar irtatok, de hogy nez ki?

Zold szinu [nem feher] es csodalatosan szep.
Mint egy fraktal, vagy Mandelbrot kep.
Errol megismered, ha talalkozol vele.

Udv, Peter.
+ - koleszterin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  sok helyes dolgot irt a koleszterinrol.
Neheny tevedeset javitom csak.

>A kulonfele olajokban, zsirokban levo savak hozzajarulnak a koleszterinszint
>emelesehez (palmaolaj, dioolaj, vaj, kokuszolaj, allati zsirok). 

Semmifele novenyi eredetu zsiradekban nincsen semmi koleszterin.
Tehat az ezekre rairt "0% koleszterin" nem az adott margarinra,
olajra jellemzo, hanem mindegyikre. Tehat a palmaolajban,
dioolajban, kokuszolajban nincsen koleszterin.

>Sanyol kutatok felfedeztek hogy magas vernyomasu asszonyok akik rendszeresen
>olivaolajat hasznaltak, csokkentettek a vernyomasukat eredmenyesen ezaltal.

Ez nyilvan kicsit rosszul van fogalmazva. Eloszor voltak magas
vernyomasuak, es azutan kezdtek olivaolajat hasznalni.

De nagyon meglepo dolgot tapasztaltam sajat magamon. 11 napja alig
eszem fogyas celjabol. Neha egy alma, ket deci joghurt buzakorpaval,
esetleg somentes vizben bor nelkul fott szaraz csirkemelldarab.
Nagyon szigoru vagyok. Sulyvesztesegem e 11 nap alatt 5.8 kilo. De
nem ezert irok. Evtizede magas vernyomasom van. Nem tul magas, de
napi 1 csokkento tabletta szukseges volt. Harom-negy napi koplalas
utan a vernyomasom kifejezetten alacsony, mindenfele gyogyszer
nelkul is. 135/80-120/75 kozotti.

Tehat nekem nem magasvernyomas _betegsegem_ volt, hanem a
sofogyasztas magas vernyomas _tunetet_ okozott. Nem gyogyulhattam
meg negy nap alatt, ebbol egyebkent sem lehet kigyogyulni, hanem a
sos etkezes okozott magasvernyomasos tuneteket, amik a so
megvonasaval azonnal!!!! elmultak.

Akiknek nincsen jelentos sulyfelesleguk, de magas a vernyomasuk,
azok jol teszik, ha kiprobaljak a _teljes_ somegvonast. Azert nagyon
prima kajakat lehet enni so nelkul is. Irigyelnem oket. :-)))

Udv, Peter.
+ - Preventa. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 irta:

>Nem tudjátok hol és mennyiért kapható a
>Preventa nevű csökkentett deutérium tartalmú víz?
>A rákos megbetegedésekre ajánlják,( de megelőzésre is) de
>itt ahol lakom (Szombathelyen) nem találtam még meg a
>helyet ahol kapni lehet. Budapest sem okoz problémát
>elérhetőség szempontjából.

Sajnos egyaltalan nem csodaszer, nem elozi meg, nem gyogyitja a
rakot, igazi szelhamossag. Minden szavuk a sikeresen kezelt
betegekrol hazugsag.
Olyan ertelemben, hogy minden 10.000-ik rakos beteg spontan [es
erthetetlenul] meggyogyul. Csak eleg sok betegnek kell ilyen vizet
adni, es torvenyszeruen lesznek koztuk gyogyultak is, akik meg
lesznek rola gyozodve, hogy a viz gyogyitotta meg oket.
A Hix-tudomany listan vagy ket hete szerepel a tema, erdemes utana
nezned az archivumukban.

A fobb ellenrevek:

Deuteriumtartalma csak kb. fele a normalis vizenek. Tehat arrol van
szo, hogy egy liter vizben egymilliomod gram, vagy felmilliomod gram
deuterium talalhato. Elenyeszo a kulonbseg.
Nem csak vizzel veszunk magunkhoz deuteriumot, hanem minden egyeb
forrasbol is. A tej, sor, cola, narancsle eredeti aranyban
tartalmazza. De az elelmiszerek is szinte 90% eredeti aranyu vizet
tartalmaznak. Nincs csokkentett deuterium tartalmu alma, dinnye,
barack, marhahus, krumpli, zoldseg, teszta stb.
Kiszamithato, hogy ha a draga csokkentett deuterium tartalmu vizet
issza valaki, akkor alig csokken a felvett deuterium mennyisege.

Persze milliardokat lehet az ingyen vizen keresni igy, mert annyi
lesz a fogyasztoja.
Semmi kulonos nincs a gyartasaban, egyszeru frakcionalt
desztillalassal keszitik, mint a palinkat vagy a motorbenzint.

A marhahusfogyasztasba is bele lehet halni [kergemarhakor] de azert
nyugodtan eszem belszint, mert tudom, hogy ennek az eselye kisebb,
mint annak, hogy villamcsapas, vagy repuloszerencsetlenseg aldozata
leszek. Es ennyi az eselye annak is, hogy ez a viz "megelozi, vagy
meggyogyitja a rakot".

Udv, Peter.
+ - Re: Vaj +olaj olivabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Odette irta:
> Itt bizony megjelent egy uj keszitmeny. Ket fele kiszerelesben van. Az
> egyik
> valoban csak sutesre, fozesre jo (sima papir csomagolasu), de a
dobozos
> valtozat _nagyon finom_ kenyerre is. Ha jol emlekszem, Bertolli marka.
Ha
> mashol is megjelenik, erdemes kiprobalni.

Ez nem olyan tiszta oliva vaj amit Agni emlegetett, hanem margarin
olivaolajjal keverve. Az allaga olyan mint a margarin, az ize kb. mint
egy konnyebb, "atlatszobb" margarin. Itt az van rairva hogy
"Brotaufstrich", azaz kenyerre kenheto valami, valszeg mert nem felel
meg sem a margarin, sem a vaj hivatalos meghatarozasanak.

Zitanak:


> Az utobbi idoben igyekszem en is ebben sutni, mert sokkal finomabb,
nekem
> jobban izlik, mint az egyeb olajokban sutott husok.

> Emilia meg azt irta, hogy:

>>En mar tobbszor olvastam, hogy pont hidegen sajtolt _oliva_olaj nem jo
a
>>sutesre. Nem lehet annyira felheviteni mert nem birja, megeg. Ha
>>tevedtem, bocs :-)

> Ezt sajnos epp tegnap tapasztaltam. Egy vekony szelet pulykamellet
> sutottem
> hidegen sajtoltban, es  ugy telefustolodott a konyha, hogy szornyu.
:-(((
> Pedig kisebb langon csinaltam, mint ahogy napraforgo olajban szoktam.

Valszeg attol is fugg, tenylegesen mennyire hidegen sajtoltak es - ha
jol tudom - mennyire van szu"rve, a tovabbiakban megdolgozva. A
minimalisan megdolgozott, tenyleg "kezimunkaval" keszitett, csak epp
kisajtolt olaj erzekeny a forrosagra, hiszen me'g vannak benne
osszetevok a bogyokbol is. Dehat egy ilyet amugy is kar es vetek sutni,
az aromaja miatt is, ami elveszodik es az ara miatt is, ami a "normal"
olaj aranak soxorosa is lehet.

> Egy masik tema: a "paraboiled" rizs  (ez elogozolt, nem az elofozott
> zacskos) barmilyen etelre ugyanugy hasznalhato, mint a normal?  A
multkor

Igen, en legalabbis ugyanugy keszitem. Elonye egyreszt hogy nem ragad
ossze, masreszt a gozoles altal a hejabol sok asvany stb. atmegy a
rizsszembe. Azaz a normal konyhaban ez nagyjabol helyettesitheti
tapertek szempontjabol a hantatlan rizst, ami a reformkosztban
hasznalatos.

Persze tejberizshez +hasonlohoz (rizotto) nem jo, arra a normal kerek
szemu" ragacsos kell.

> vettem, mert olcsobb volt, mint a hagyomanyos rizs :-O, es informacio
> hijan
> ugyanugy keszitettem el, mint szoktam. Tehat pici olajban piritva,
> ketszeres vizzel felengedve, hagymat bele + kicsit fuszerezve.

Lonci, szinten olajrol:

> telített zsírsavakat. Hátránya azonban, hogy hőkezelés hiányában
könnyen
> avasodik. Ezért ha mód van rá csavarjuk le a kupakját, és szagoljuk
meg,

Vigyazat, ha direkt az uveget vagy a kupakot szagoljuk meg, az csaloka!
En mar megszoktam, hogy egy mokkaskanalba toltsek ki egy keveset es azt
szagoljam meg, mert az uveg nyilasara/kupakra ragadt olaj sokkal
hamarabb avasodik, mig az uvegben levo teljesen jo.

Egyebkent olivaolajat lehet tartani hutoszekrenyben is. Zavaros lesz
ugyan, de ez nem baj, normal homersekleten ez el is tunik egy ido utan.

Agni  kerdezte:

> A kukoricalisztrol jutott eszembe a finom erdelyi puliszka amit
> gyerekkorunkban melytanyerban tejjel ettuk, vagy beretgeztuk a tesibe
> finom
> jo csipos turoval es miutan megpirult, nyakonontottuk tejfollel es ugy
> ettuk. Sajnos en nem szoktam kesziteni. Szokott valaki kozuletek? Vagy
ez
> is mar a multe..:(

:-) Nem egeszen...
Ha kutakodsz az archivumban, talan megleled: asszem 2szer is bekuldtem a
receptet, a turo melle piritott szalonna is tartozik hozza. Mi nem
tepsiben hanem tuzallo edenyben a sutoben piritottuk. En neha keszitem,
de _olyan_ juhturot, igazi gomolyat azaz liptoit itt nem is ismernek,
igy feta-val helyettesitem.

Es persze paprikas melle is keszitem neha.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS