Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 686
Copyright (C) HIX
2000-10-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fw: juhaszporkolt (mind)  6 sor     (cikkei)
2 wok (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Must (mind)  17 sor     (cikkei)
4 szarvasporkolt (mind)  45 sor     (cikkei)
5 korhely (mind)  8 sor     (cikkei)
6 Libanon izei 3. (mind)  93 sor     (cikkei)
7 Tepertokrem, husveti kalacs (mind)  14 sor     (cikkei)
8 Re: korhelyleves (mind)  41 sor     (cikkei)

+ - Fw: juhaszporkolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok,
eddig en is a "csendestarsak" koze tartoztam, csak olvastam a konyhat,
most viszont lenne egy keresem.
A juha'szpo:rko:lt receptjet szeretnem megkapni, ha ismeri valaki.
Koszi
Ildiko
+ - wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nemregen kaptam egy öntöttvasbol keszult wokot, de leiras 
nincs hozza. Mikor valamit probaltam kesziteni benne, total 
leragadt az egesz.
Legyszi adjatok tanacsot, hogyan lehet benne jol fozni, mik 
a titkai!
Ha lehet, maganba irjatok, mert nem vagyok listatag.
Koszonom: Berni
mailto:
+ - Must (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva
A HIX  679 konyhaban itad

>A must erjedesenek meggatlasara minden mas, eddig hasznalt szerek
kozt a szalic
>ilsav a legalkalmasabb...

A szalicil ugyan jo de nagyon elrontja az izet a mustnak (szerintem
csipos utoizt kap)
a hokezeleses modszer job es finomabb.
Persze 150 liternel nenezen alkalmazmato.

A receptett az elozo hix konyhaba postaztam.
Ha lemarradtal netan rola sivesen kuldom maganba is

Udvozollek szia........Zoli

+ - szarvasporkolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Vorosboros szarvasporkolt

Hozzavalok 4 szemely reszere

60 dkg tisztított szarvascomb

25 dkg fustolt szalonna

5 dkg zsir

20 dkg voroshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db paradicsom

1 db paprika

1 db eros zoldpaprika

0,5 dl felszaraz vorosbor

2 dkg so, 1 evokanal pirospaprika

orolt komeny, borokabogyo, zsalya,

orolt szerecsendio, orolt feherbors, kakukkfu

Elkeszitese:

A porkoltnek szant hust kockara vagjuk. Labasba zsirt es apró kockara vagott
fustolt szalonnat teszunk. Uvegesre piritjuk, majd hozzaadjuk az aprora
vagott voroshagymat. Vilagossargara piritjuk, rahintjuk a pirospaprikat,
ratesszuk az alaposan megmosott, kockara vagott hust.

Amikor a hus leve elparolodott, megsozzuk, fuszerezzuk, hozzaadjuk a
paradicsomot es paprikat, felontjuk vizzel es puhara paroljuk. Ha idokozben
a levet elfotte, vizet ontunk hozza, ha szukseges tobbszor is. Amikor mar
majdnem kesz, hozzaontjuk a vorosbort es osszeforraljuk.

Sos vizben fott burgonya korettel talaljuk.

jo etvagyat hozza!

lonci
+ - korhely (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hat mit mondjak, nem gondoltam, hogy ennyi korhely van a HIX.KONYHA-n! ;-)
Meg maganba is kaptam egy receptet!

Ezzel kapcsolatban egy ideologiai valasztovonalat veltem felfedezni:
paprikas-hagymasan kezdeni, avagy utolag berantani. Erdekelne, hogy van-e
valami lenyeges kulonbseg a ket leveskeszitesi mod kozott? Csak izles?

- Gergely
+ - Libanon izei 3. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismét feltüntem!


3. resz: BAALBEK

SZFIHA

Hozzavalok a tesztahoz:

Ket bogre liszt
10 dkg vaj
egy keves olivaolaj
so
egy kaveskanal szaritott eleszto
viz

Hozzavalok a toltelekhez:

50 dkg daralt baranyhus (melynek az egyharmada faggyu!)
4 nagy paradicsom
2 nagy fej hagyma
szezampaszta
bors
orolt koriandert
fahej
so
fenyomag

A teszta hozzavaloit osszedolgozzuk, s addig gyurjuk, amig lagy tesztat nem
kapunk. Majd kis ideig allni hagyjuk. Ezutan sodrofaval kinyujtjuk, majd
koroket szaggatunk belole.

A toltelek baranyhusbol keszul, amelynek egyharmada faggyu, ezert ezt az
etelt nem ajanljuk azoknak, akik ugyelnek a koleszterin-szintjukre.
Hozzaadjuk a felvagott paradicsomot, a kockara vagott hagymat,a borsot, az
orolt koriandert, a fahejat es a sot. Az egeszet osszekeverjuk, es egy kis
szezampasztat adunk meg hozza.

Ezt kovetoen mindegyik kis tesztakor kozepebe egy kiskanalnyi tolteleket
teszunk, majd negy oladalon osszecsippentjuk a batyukat, ugy, hogy a
toltelek kozepen szabadon maradjon. Vegul mindegyiket fenyomaggal diszitjuk.
Ezutan olajjal kenjunk ki egy tepsit s helyezzuk ra a batyukat! Nagyon forro
sutoben sussuk!

 IRANI JOGHURT


Hozzavalok

fel liter joghurt
fel liter viz
egy kaveskanal so

Ontsunk a joghurthoz azonos vagy tetszes szerinti mennyisegu vizet, sozzuk
meg es a kevereket jol razzuk fel es mar kesz is az irani joghurt!

MAKDUSZ BATENDZSAN - TOLTOTT PADLIZSAN BEFOTT

Hozzavalok


1,5 kg kifejezetten apro padlizsan
kb 2 dl olivaolaj
10 dkg dio
2 db hegyes erospaprika
2 db granatalma
1 egesz fokhagyma
tengeri so
2 db piros husu paprika


Tisztitsuk meg a padlizsanokat, majd 5-10 percre rakjuk oket forrasban levo
vizbe, de vigyazzunk, mert nem szabad teljesen puhara foniuk! A
padlizsanokat ezutan azonnal tegyuk hideg vizbe, hogy ne puhuljanak tovabb!
Ezt kovetoen mindegyiket vagjuk fel kozepen es egy kaveskanal tengeri soval
toltsuk meg oket, vegul kivulrol is hintsunk rajuk egy kis sot! Ezek utan 24
orara rakjunk nehez sulyt a zoldsegekre, hogy a vizet kinyomja beloluk.

A toltelek diobol, hegyes erőspaprikabol, granatalmabol, fokhagymabol, sobol
es piros husu paprikabol all. Vagjuk fel a pirospaprikat, sozzuk meg, majd
hagyjuk allni. Ezutan vagjuk aprora a diot, az erőspaprikat, majd a
fokhagymat! Vegul az egeszet keverjuk ossze, es sozzuk meg! Ekkor csurgassuk
le a pirospaprikat es tegyuk a keverekbe, azutan toltsuk meg a padlizsanokat
a keverekkel! Ekkor - az immar toltott padlizsanokat - helyezzuk
szuroedenybe es ujabb 24 oraig tegyunk ra sulyt, hogy a padlizsanokban egy
csepp viz se maradjon! Ez a jo makdusz keszitesenek a titka!

Az egy nap elteltevel a toltott padlizsanokat jo szorosan rakjuk befottes
uvegbe, majd ontsunk ra napraforgo- de leginkabb olivaolajat! Egy honapi
pacolas utan fogyaszthato. Nehany szelet kenyerrel akar egy egesz etkezesre
is eleg.

Tucsi
+ - Tepertokrem, husveti kalacs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Korabban volt egy hentes az utcankban, aki isteni tepertokremet tudott
kesziteni. Sajnos mar nincsen, es a bolti a nyomaba sem er. Tud valaki egy
jo receptet? Mondjuk a kotekedo hentesunk :o)))


Korabban mar kerdeztem, de akkor nem jott valasz. A nemet nyelvteruleten
ismert az osterbrot nevu husveti kalacs. Kb egy eve volt a  listan, de
sajnos elvesztettem a receptjét. Egyszer csinaltam es nagyon jo volt,
kulonosen azert, mert harmadolva a receptet tokeletes volt kenyersuto gepbe.
Halas lennek, ha valakinek meglenne.

Tucsi
+ - Re: korhelyleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A KONYHA 0684-ban irta :
>Sziasztok,
>
>hetvegen elorelathatolag szukseg lesz a cimben emlegetett etelre.
>Tudnatok kuldeni egy receptet?
>
>- Gergely
>

Nalunk ez a valtozat a szokasos:

KORHELYLEVES - masnapossag ellen...
Hozzavalok:
30 dkg savanyu kaposzta,
1 liter kaposztale,
fustolt hus,
2 dkg voroshagyma,
2 cikk fokhagyma,
fel kaveskanal fuszerpaprika,
keves kapor,
keshegynyi torott bors,
1 dkg so,
3 dkg zsir,
3 dkg liszt,
2 dl tejfol,
20-25 dkg fustolt kolbasz.

A kaposztat hideg vizben lemossuk, majd kisse osszevagjuk. A kaposztalevet
vizzel vagy a fustolt hus levevel osszehigitjuk, hogy kellemesen savanykas
izu legyen. A megmosott fustolt hust feldaraboljuk, es a kaposztaval egyutt,
az elobbi level felontve feltesszuk fozni. Hozzaadjuk az aprora vagott
hagymat es szetkapart fokhagymat, kaprot. Egyenletes, lassu tuzon fozzuk,
mig a hus meg nem puhult. Ekkor vilagos rozsaszin, paprikas rantassal
berantjuk. A hust kockakra vagjuk es visszatesszuk a levesbe. Ekkor kerul
bele a kolbasz, amit elozoleg megmostunk. A rantassal nagyon jol
osszeforraljuk a levest. Ha szukseges utansavanyitas, azt ne ecettel, hanem
citromlevel tegyuk! A tuzrol lehuzva borsozzuk, kiemeljuk a kolbaszt,
felszeljuk karikara, es ugy tesszuk vissza. Izles szerint a tejfollel
behabarhatjuk is.

SoMolTi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS