1. |
Rez Bogracs (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
2. |
A csicsokabol a Falramaszott Fogkefe esete lett (mind) |
78 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: csicsoka (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
4. |
Toltott strucc steak (mind) |
30 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: Szegeny petrezselyem (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
6. |
csicsoka (mind) |
62 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Rez Bogracs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok.
Van valami kulonleges kezelesi eljaras az ujonan vasarolt
rez bogracsal ?
Vagy valami mas amit nem tudok.
Esetleg ha leegetem az ebedet akor hogy kel kipucolni ?
Udv. Dr. Willy
Ui. Hello Imre mar van bogracsom 6 literes. 6500 Ft. :-))
|
+ - | A csicsokabol a Falramaszott Fogkefe esete lett (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Melyik detektiv fogja megoldani a "Falramászott Fogkefe" esetét ??
Eddig a következö válaszokat kaptam a CSICSÓKÁROL. Mi az igazság?
Az Országh László Magyar angol szótár szerint csicsóka nem Csicsóné,
akinek három lánya és egy szoknyája volt, hanem "Jerusalem artichoke" angolul.
Üdvözlettel
Lakos Gyuri Angliából
--
A csicsóka, másik magyar neve: édes burgonya, ami angolul gondolom sweet
potato. Nem túl gyakori növény, de elég jó az íze és tele van vitaminnal.
Alex
--
csicsóka:"a napraforgóval rokon növény,melynek megvastagodott
gyökérgumói vannak.""Helianthus tuberosus."
1801:"burgonya".1807:tsitsókás=gumós.
j.kulka
--
Artichoke a neve.
Olel Tamas
t.baroth
--
A csicsoka a krumplihoz (burgonyahoz) hasonlo növény. Én ugyan Magyarorszagon
éltem
egészen l995-ig, de soha sem ettem, csak mindig notákban hallottam rola. Lehet,
hogy most divatba jött mint sok régi más termény.
Udvözöl
Bassa-Hajos Mari
--
A Magyar-Angol, Yolland szótárom (egy ritka családi ereklye, úgy látszik sem
a német sem az orosz katonáknak nem kellett) úgy mondja, hogy "Jerusalem
artichoke". Yolland, Professor of English Literature volt, a budapesti
egyetemen.
Sajnos japánul sem kinaiul nem tudom megadni a nevét.
Ölellek
Gábor
--
Kedves Tomi,
Nagyon érdekes zöldségnek hangzik és bájos neve van, de soha nem hallottunk
a csicsókáról. Kérünk, tudasd meg velénk is ha kapsz információt!
Szeretettel ,
Zsuzsi & Robby
--
A Gáldi Lászlo MAGYAR-SPANYOL kéziszótára szerint CSICSÓKA="COTUFA"
(a COTUFA, Délamerikában = pattogatott kukorica.)
A Drogoman György SPANYOL-MAGYAR kéziszótára szerint Cotufa=
1.CSICSÓKA (gumója), 2.CSEMEGE, 3. LEHETETLEN KIVÁNSÁG
Tamás
--
Jerusalem artichoke - Helianthus tuberosis.
Remelem sikerul a salatad.
Andrew Sardi
--
|
+ - | Re: csicsoka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ha - mint Csaba irta -
"Csicsoka = ( Jeruzsalemi ) Articsoka ( Helianthus tuberosus )"
akkor itt latni a ke'pe't:
http://www.naturheilkundelexikon.de/Helianthus__tuberosus.htm
Kerlek, nezze'tek ma'r meg, hogy egyezik-e a ketto. Ezek alapjan semmi
koze a sweet potato-hoz, amit a Sztaki szotar irt.
Martha
|
+ - | Toltott strucc steak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok konyhasok!
A marhakor kapcsan eloterbe kerultek az egyebkent egzotikus allatok husai.
Szinte minden szupermarket kinal valamit, majdnem mindenhol kapni
stucchust, de exkluzivabb helyeken kaphato kenguru -, krokodil -, sot
kigyohus is.
Husvet hetfon en is strucchusbol keszitettem ebedet, gyorsan elkeszitheto
es igazan finom az alabbi recept vegeredmenye. (Csak most jutottam hozza,
hogy kozoljem veletek.)
A strucc husa sokkal pirosabb a marhahusnal, szerintebb puhabb is volt, de
ez sok mindentol fugghet.
Ime a recept.
Hozzavalok: 4 vastag szelet strucc steak, 5 dkg friss Champignon, 1 nagy
fej
hagyma, 3 dkg fott sonka, 4 ek. aprora vagott petrezselyemzold,
1paradicsom, 4 db friss hagymaszár, so, bors, olaj.
Az aprora vagott gombat, hagymat, sonkat megdinszteljuk es hozzaadjuk a
paradicsom husat, par percig hagyjuk osszeerni, majd lehutjuk.
Hozzakeverjuk a petrezselyemzoldet, sozzuk es borsozzuk.
A hust oldalt felvagjuk es ezt a masszat beletoltjuk majd a hagyma szaraval
bevarrjuk. Eles kessel harom lyukat szurtam bele, amin atfuztem a
hagymaszarat.
A serpenyoben felforrositott piciny olajban mindket oldalat 2-2 percig
erosen megsutjuk, majd a 200 °C-ra elomelegitett sutoben kb 5 perc alatt
keszre paroljuk. Ha kesz, a hust kiveve egy pici borral felontve
atforraljuk a levet es keszen is van. Soban fott krumpli illik hozza.
Termeszetesen marhahusbol is finom lehet.
Jo etvagyat kivan: Misi
|
+ - | Re: Szegeny petrezselyem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Szegeny petrezselyem ( 11 sor )
>Regota toprengek azon hogy miert nem merjuk ezt a novenyt a sajat becsuletes
>neven szolitani.
>Gyoker, feherrepa, fehergyoker, zoldseg, -csak a PETREZSELYMET nem hallok
>sehol
> .
>Pedig ezt a novenyt igy hivjak. Szerintem szep neve van nem kene szegyelni.
En igy hivom , felenk igy hivjak :)))
Csak akkor szoktam fraszt kapni amikor petrezselymet kerek es a zoldjet
akarjak adni :(
Topy
|
+ - | csicsoka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A csicsokarol ezt leltem a neten:
Csicsóka (Helianthus tuberosus)
A napraforgok csaladjaba tartozik. Ket, ket es fel meter
magasra is megno. Tobb fajtat kulonboztetunk meg. Nalunk a
feher gumoju van legjobban elterjedve. Regebben a szegenyek
eledelenek tartottak, mert igen csak igenytelen a talajban
es jol terem. Osszel a krumplival egyutt takaritottak be, s
foleg nyersen fogyasztottak telen barmilyen etel melle.
A kemenyitok koze soroljuk mert inulint tartalmaz. Az
asvanyok kozul legtobb benne a kalium és tartalmaz
enzimeket is. Szenhidratot is tartalmaz, ennek ellenere a
cukorbetegek is fogyaszthatjak.
Gyogyhatasa: Regen a csicsoka erteke abban volt, hogy a
teli egyhangu etrendet nyers taplalekkal szinezte. Nemcsak
a valtozatossagot biztositotta, de elosegitette az
emesztest a friss enzimjeivel.
Ma fogyasztasa azoknak ajanlatos, akik sulyfelesleggel
kuzdenek. A csicsoka ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy
elverje az ehseget, foleg azok szamara, akik valojaban nem
is ehesek, csak unalmukban kivannak ragicsalni valot. A
csicsokale, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen
eleg ido az izlelo bolyhoknak erintkezesbe lepni veluk, es
jelezni az agynak a kellemes kielegulest, akkor ugy hat,
hogy huzamosabb ideig nem kivan az egyen etelt vagy italt.
Mivel kellemes az ize, keverhetjuk mas olyan itallal,
amelybol csupan csak keveset fogyasztunk, lucerna-level,
kaposzta level, vagy krumplilevel. Mivel kaloria erteke
alacsony, asvanyi tartalma magas, nagyszeru segitseg a
fogyokurahoz.
A vercukorral fugg ossze a csicsoka legertekesebb
tulajdonsaga. Olyan szenhidratot tartalmaz, inulint, amely
ertekes futoanyaggal lat el bennünket faradtsag erzetkor.
Cukorbaj: Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a
cukorbetegeknek szukseguk van. A csicsokaban talalhato
kemenyitot azonban biztonsagosan tudjak hasznalni, mert
tamogatja a lep, a maj es a hasnyalmirigy munkajat oly
modon, hogy megfelelo szintre tudja hozni a verben a cukrot.
Nemcsak a cukorbetegek szamara kellemes es hasznos ital a
csicsoka, hanem azoknak is ajanlatos, akik gyakran ereznek
kimerultseget ok nelkul. Ilyenkor a vercukor hirtelen
lecsokken, s egy pohár csicsoka le a majjal es a
hasnyalmiriggyel egyenesbe hozza az ugyet.
A tanulmanyok azt bizonyitjak, hogy szoros kapcsolat van a
magas vernyomas es a szervezet kalium hianya kozott. A
csicsokale fogyasztasaval el lehet kerulni a vernyomas
emelkedeset, illetve az azzal kapcsolatos
kellemetlenségeket.
Elkeszitesi mod: A csicsokat megmossuk es levet
kicentrifugazzuk. Fogyaszthatjuk magaban is, vagy mas
level, igy ceklaval, vagy sargarepa level, vagy azokkal a
zoldseglekkel, melyek fogyasztasa izben tamogatast igenyel
szamunkra.
Itthon edeskrumplinak is hivjak, igy talan ismerosebb a
neve.
Mindenkinek koszonom az eddig erkezett recepteket.
Viola
|
|