Az anyosom kituno "Aranka" tortat tudott kesziteni. Mi neveztuk igy
el rola, nem volt olyan csaladi osszejovetel, ahonnet ez
hianyozhatott volna. Sajnos nem kerdeztem meg tole a titkot,
egyreszt mert en teljesen bena vagyok a suteshez, [azt nem lestem el
az anyamtol gyermekkoromban, aki eleg ritkan is keszitett tortat],
masreszt varatlanul es idejekoran hagyott magunkra bennunket, igy
titka mar csak az ove marad. Az "Ari" torta keves extra lagy
piskotatesztabol es _rengeteg_ tejszinhabbol allt, benne kismillio
kulonfele izu apro zselecukor darabokkal. Es meglepo sokaig, tobb,
mint egy napig, semmi lagyulas, osszeeses nem tortent a habjaban.
[Tuti allati tejszinhabbol keszitette]
De ez csak a bevezetes. Mert a fo temam, hogy el nem mulo
"HA'LA'LA'"mat fejezzem ki Zitanak a "HULALA"s leveleert.
>A pontos meghatarozasa az, hogy novenyi cukraszati hab - cukrozott
>tejszinpotlo. Novenyi zsiradek, viz, cukor es keves vaniliaaroma
>van benne.
>Nem Mo-on talaltak ki, "nyugatrol" gyuruzott be hozzank. Ez
>konkretan olasz termek,... Csak akkor meg boltban nem lehetett kapni.
>Amiota mar lehet, azota tudok szuper jo Fekete-erdo tortat csinalni.
Na ez az, az ilyesmi az, amit nem lehet semmifele szakacskonyvbol
megtudni. Pedig meglehet, hogy lattam mar valamelyik multi polcain,
de hat a hulye neve miatt, no meg amiatt, hogy van egy kis
eloiteletem a "potlo" dolgokkal szemben oda sem figyeltem ra. Zita
Te hol szoktad venni?
Es ha mar tejszinhabrol van szo, eszembe jut a kave.
A legutobbi idokig nem kaveztam. Nem izlett a keseru, savanykas ize,
de edessegben imadtam a kaveizueket, es vendegsegben gyakran kertem
egy kavescseszenyi tejszinhabba ket kanal feketet. :-)))))))))
Majd megtalaltam az inyenc kaveboltot, vettem mindenfele egzotikus
nevu [pl.: "Aged Gayo Mountain"] draga kevekat, es rajottem, hogy a
fekete egy prima dolog, csak az eddig kostolt Omniak, Karavanok,
Eduschok egyszeruen nem voltak elegge jok. Kesobb rajottem, hogy
lehet kapni a boltokban Segafredot is. Azota kavezom. Nemreg
Zurichben jartam, es a vendeglatoim a Jelmoli alagsoraban vettek a
kavet. Van itt egy speci kaves sarok. Kimert _izesitett_!!! kavet
arulnak vagy huszfelet. [Es vagy szazfele teat] Kesobb megkinaltak
az ebbol fozott kavejukkal, es majd leestem a szekrol. Ilyen finomat
meg nem pipaltam. [Puristak nezzek el nekem, hogy izesitett kavet
propagalok! En egyebkent is rengeteg cukorral de legalabb tejszin
nelkul iszom a kavet :-)))] A tetejen fel centi barna _kave_hab
volt. Benne volt a tejszin ize, de nem higitotta a tejszin. Rossz
hasonlattal ize az Irish Cream likorre hasonlitott _egy_piciket_.
Nos masnap vettem is egy kilot belole atszamitva vagy tizenhatezer
forintert. A vendeglatoim speci kavefozojet nem vettem meg, az kb.
600 Frank lett volna, pedig az is belejatszott az extazisba. Nyomas
alatt lehetett vele kavet fozni. A kavetarto edeny nyelenek ide oda
forgatasaval lehetett a nyomast fokozni, vagy a kavet aprankent
kiengedni. Ettol lett olyen kremes. De vettem meg mandulascsoki
izesitesu babkavebol is egy keveset, ez eppen le volt arazva. Ebben
valodi zold apro manduladarabok is vannak elvetve.
Itthon elkeszult az elso fozet, finom volt, de nem volt olyan, mint
amit kinn megszoktam. Nyugdijba kuldtem az oreg Espresso nevu
csotroganyt, irany a Media Markt, es vettem egy Ariete Cremissimo
kavefozot. [kb. huszonotezer. Nem annyira jo, mint a 600 frankos, de
azert hasonlo.] Azota a sporadikus kavezas helyett napi ket kavet
iszom. Na kellett ez nekem? [Nana'! :-)] Persze Khuala Cream-et [ez
a neve az imadott svajci speci kavenak] csak ritkabban iszunk,
sporolunk vele, de rajottem, hogy egyszeru Merido Moccabol vagy
mifenebol is sokkal jobb kavet lehet vele fozni, mint a korabbi
kavefozonkkel. Ezzel fozve nincs nekem kellemetlen kisse savanykas
ize. A mandulas kave nagyon erosen mandulaizu, tisztan nem izlik, de
priman bevalt, mikor rajottem, hogy egy piciket [5%-ot] az egyszeru
bolti kavehoz keverve igazan kituno kavet lehet abbol is fozni.
Akkor mar nem ordit belole a mandulaiz, csak kicsit feldobja a bolti
kavet. Nagy tanulsag volt, hogy mennyire fontos egy jo kavefozo. Nem
a fozott kave ereje miatt, hanem az izharmoniaja miatt. Es nem kell
legalabb a vizzel pepecselni, mert abbol belefer vagy egy liternyi.
Bele a kaveorlemenyt, gombnyomas, es jon.] Meg tejhabot is lehet a
gozolojevel csinalni. Nota bene volt ebbol egy kavedaraloval
egybeepitett valtozat is sajnos otvenezer korul. Az meg
praktikusabb. Sok babkavet lehet beletolteni, es legmentesen tartani
benne. Kavefozeskor egyenesen a kavetartojaba lehet daralni a
szukseges mennyisegu kavet, feltenni a helyere, gombnyomas, kesz.]
Nagyon fontos, hogy ne a modern haztartasi kavedaralot hasznaljuk,
[amiben egy kis kes nagy fordulattal forogva apritja a kavet] hanem
igazi orlomuveset, ami egyformara daral. [Regimodi tekeros daralok
viszont primak.] Ezek a modern keszulekek rengeteg kaveport is
termelnek, mire a kavet kello finomsagra daraljuk veluk. Akkor
inkabb a bolti daralokat javasolom.
Gurmand kavesoktol tudom, hogy a babkavet legjobb legmentesen lezart
uvegben a fagyasztoban tartani. Nem fagy ossze. Szukseg eseten kello
mennyiseget kiveve belole azonnal felhasznalhato.
Udv, Peter.
|