Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 901
Copyright (C) HIX
2001-07-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Puncskocka? (mind)  9 sor     (cikkei)
2 Solet es a tojas (mind)  10 sor     (cikkei)
3 tortilla/ szusi (mind)  15 sor     (cikkei)
4 tortilla & tsai (mind)  27 sor     (cikkei)
5 kenyerfelek (mind)  62 sor     (cikkei)
6 +int kenyerek (mind)  46 sor     (cikkei)
7 kenyer (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Puncskocka? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

Tudja valaki az un. puncskocka receptjet? Azt leszamitva,
hogy mindenfele maradekot, hulladekot beletesznek, mibol all?


Koszonettel

k_tibor
+ - Solet es a tojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tibor!

Ha emlekeim nem csalnak, akkor  a tojast eloszor meg szoktak fozni vizben.
Azutan lehamozzak a hejat es igy teszik bele a soletbe foni.
Mivel a soletet nalunk nem szoktak az edenyben kevergetni csak razogatni a
 tojas nem esik darabjaira.

Udv:

Timea
+ - tortilla/ szusi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy egeszen egyszeru, es egeszen hasonlo, kiprobalt receptem van:
kukoricalissztel keszitett palacsinta teszta. Termeszetesen surubb, mint az
igazi palacsinta. Teflonban szoktam sutni, hogy ne vegyen fel meg olajat.
Tojas lehet bele +1, hogy vekonyabb lehessen, ne legyen tul lagy sem, es
atsuljon. 

Ebbol szoktam a tacot is csinalni: zoldsegek nagyon vekony csikokra
gyalulva, mehetnek bele sulthus csikok, es sok reszelt sajt, tejfol vagy
finom szoszok, amik pl. a volt Julius Meinl boltokban kaphatok. Ott kaphato
tortilla is, ha nem akarsz vele otthon vacakolni. Van amelyikhez a fenti
recept hasonlit, van chips is es amit olajban kell atsutni is, es szep
kagylo alaku lesz. 

Van itt valaki aki irna otleteket, recepteket japan konyharol, szusirol?
Vagy mindenki a jeges gorogdinnye turmix arnyekaban husol?
+ - tortilla & tsai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Tucsi!

Egy regebbi "Fakanal" c. ujsag kozolte le egyszer a tortilla receptjet: "20
dkg kukoricalisztet keverjunk ossze kb. 2 dl vizzel, tegyunk bele egy
csipet sot, es addig dagasztjuk, amig konnyen gyurhato tesztat kapunk. Ha
tobb vizet kivan, meg ontunk hozza. 12 reszre osztjuk, es gombocokka
formaljuk. Keves lisztbe forgatjuk a gombocokat es folpackba csomagoljuk.
Kb. 15 cm atmeroju koroket nyujtunk beloluk, majd levesszuk a foliat.
Kukoricaolajjal kiolajozott palacsintasutoben megsutjuk. "

Eddig a recept. En egyetlen egyszer fogtam hozza, es nem tul sok sikerrel
jartam. Egy ragacsos, szetesos massza lett az egeszbol, odaig mar el sem
jutottam, hogy kisussem. :-(( Gondoltam arra is, hogy esetleg a palacsinta
mintajara teszek bele egy tojast, hatha az "osszeragasztja" a tesztat, de
meg nem probaltam azota. 

A pitat illetoen: szerintem vmelyik torok bufeben (pl. a koruton is van
nehany) meg kellene kerdezni, hogy ok hogyan csinaljak. :-) Vagy gondolod,
hogy valahonnan keszen veszik?? 

Egyebkent tok veletlenul lattam a Spektrumon - abban a sorozatban, ahol az
a fiatal srac ugyeskedik :-) - hogy a pitahoz hasonlo lepenyt
csicseriborsobol keszitett. Sajnos a film kozepen kapcsolodtam be, nem
tudtam leirni a receptet. 

szia,
Zita
+ - kenyerfelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Agnes, abba ne hagyd! :-)) En szorgalmasan gyujtogetem ezeket a recepteket.
Viszonzasul leirok en is egy finom receptet - a masik konyha listan mar
kiprobaltak - es masnak is izlett. A recept egyebkent a "Fozzunk
fokhagymaval" c. konyvbol valo. 
Eredeti cim: Cornelia Adam: Mit Knoblauch (1990 Gräfe und Unzer Verlag
GmbH, Munchen)


FUSZERES KOSZORU

Hozzavalok:
(egy kb. 26 cm atmerojo formahoz)

- a tesztahoz:
400 g liszt
1 kocka eleszto (50 g)
1 kiskanal cukor
1 csipet so
250 ml langyos tej
100 g vaj

- a toltelekhez:
2-2 csokor metelohagyma (azaz snidling :-) ), bazsalikom, petrezselyem
nehany szal ujhagyma
300 g feta sajt
3 tojassargaja
1 egesz tojas
150 ml tejszin
8 gerezd fokhagyma
frissen orolt fekete bors
keves zsiradek a forma kikenesehez - ill. sutopapir :-) 

- a teteje megkenesehez 2 tojassargaja

* Az elesztot a cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszthez keverjuk a puha
vajjal es maradek tejjel egyutt. Jol kidagasztjuk es min. fel orat kelni
hagyjuk, kb. duplajara. 
* Ezalatt a zold fuszereket felapritjuk, az ujhagymat megtisztitjuk es
felkarikazzuk (lehet a  zoldjevel egyutt). 
* A sutot 180 fokra bemelegitjuk.
* A fetat osszedolgozzuk a zoldfuszerekkel, tojassargajakkal, az egesz
tojassal es a tejszinnel. A megtisztitott fokhagymat belepreseljuk es
megborsozzuk.
* A tesztat belisztezett deszkan teglalap formajura nyujtjuk, a sajtos
masszat rakenjuk. A hosszabb oldala felol feltekerjuk. A kerek format
(savarin, vagy normal tortaformat) kibeleljuk a sutopapirral, es a "kigyot"
kor alakuva formalva szepen belehelyezzuk. 
* A tojassargakat simara keverjuk (esetleg  pici tejszinnel "dusithatjuk"),
es a tesztat megkenjuk. 
* Sutoben, kozepso racson kb. 1 orat sutjuk.

A recepten izles szerint lehet valtoztatni, pl. feta  helyett rokforttal -
ekkor eroteljesebb izu lesz. Vagy lehet bele keverni megpiritott bacont is
- akkor meg laktatobb - es hizlalobb. :-) 

Hidegen es melegen is finom - ezt irjak a konyvben. 


sziasztok,
Zita
+ - +int kenyerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Napraforgomagos kenyer
1 nagy vagy 2 kisebb
50 gr eleszto, 5 dl langyos viz, 2 tk so, 1 dl piritott napraforrgomag, 
ca 12 dl buzaliszt

A sutot 225 fokra kell elomelegiteni.
Az elesztot fel kell oldani egy keves langyos vizben majd hozzaadni a 
tobbi vizet, sot, napraforgomagot, es reszletekben a buzalisztet. 
Jo erosen kell dagasztani, 6-8 percet gepben. A teszta eleg lagy lesz.
30 percig keleszteni ruhaval letakarva.
Ujra atdagasztani, lisztezett kezzel gombolyure formalni (vagy ket kisebb 
cipora) es sutopapirra (jobb azon) tenni. Hagyni megegyszer kelni 20-25 
percet es az elomelegitett sutoben 20-25 percig sutni.

Kenyer az Adria mello:l

1 nagy vagy 2 kisebb 
50 gr eleszto, 5 dl langyos viz, 2 ek olivolaj, 2-3 tk so, 1 ek szaritott orega
no, 
1 dl osszevagott pacolt (marinirozott), napon szaritott paradicsom vagy/es 1 dl
 osszevagott fekete olivak, 4 dl rozsliszt, ca 6 dl buzaliszt (vagy ha ismerite
k: 
4 dl durumbuzaliszt - nem tudom hogy hivhatjak magyarul? 
valaki Olaszo-bol???)
keves tengeri so

Az elesztot keves langyos vizben feloldani, lassacskan hozza'adni a tobbi 
vizet es a tobbi hozzavalot + ha szukseges meg annyi buzalisztet hogy a 
teszta barsonyos legyen es ne ragadjon. Jol ki kell dolgozni es ruha alatt 
40-45 percig  kelni hagyni.
Utanna kivenni a talbol es lisztezett deszkan (NEM a gepben!) meg 5-10 
percig atdagasztani, kezzel. Egy nagy vagy ket kisebb cipora formalni 
es papirra tenni es megegyszer keleszteni 20-30 percet (duplajara).
225 fokra elomelegitett sutoben, a suto also feleben ca 30 percig sutni.

Valami szezongyumolcsreceptet is?
Malnasmoothie (4 poharra)
1 liter vaniliayoghurtot, 2 keshegynyi torott gyomberrel, 3 ek cukorral 
es 4 dl malnaval osszemixelni.
Amikor kesz hozzaonteni 1 dl asvanyvizet es lehet meginni. 
Jo hidegen!

jomunkat!
Agnes

PS: szamolja valaki? Nehogy 20-nal tobbet forditsak!
+ - kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Agnes.

Nemunom johet a sok kenyer recept.

Udv.. Dr. Willy


> sutni (amig nem ragad a ture). Ruha alatt, racson hagyni kihulni.
> Legjobb frissen, nem igazan jo lefagyasztva.
>
> Szoljatok ha unjatok!
> Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS