Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1179
Copyright (C) HIX
2002-06-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fuszeres olajak (mind)  5 sor     (cikkei)
2 sajtleves (mind)  39 sor     (cikkei)
3 re: fuszeres olajok (mind)  15 sor     (cikkei)
4 re: wok receptek (mind)  12 sor     (cikkei)
5 gőzgombóc (mind)  17 sor     (cikkei)
6 Re: sajtleves (mind)  54 sor     (cikkei)

+ - fuszeres olajak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

temaban nehany megjegyzes:
amiket karacsony kornyeken arultak, illetve svajci pizzeriaban lattam,
azokban az uvegekben szariott novenyek voltak (repa, paprika, stb.)
amit en kiprobaltam (csipos paprika oliva olajba) az szepen lassan elpuhult,
elnyalkasodott, hasznalhatatlanna valt, es otletem sincs, hogy miert
+ - sajtleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Az alabbi receptet talaltam az itthoni receptes folderomban. En meg nem
probaltam ki, de azzal a megjegyzessel kaptam anno, hogy nagyon finom. :-) 
Annyi kiegeszitest tennek hozza, hogy szerintem petrezselyem helyett (vagy
mellett) a szerecsendio is nagyon jol illik ebbe a levesbe. 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Sajtleves
(4 személyre)

Hozzávalók:
5 dkg sajt
5 dl tej
2 dkg vaj vagy margarin
1 csokor petrezselyemzöld
1 evo"kanál liszt
2 eroleves-kocka (zoldsegleves is jo)
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só és törött fehér bors

Elo"készítése:
a sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha,
ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, elo"tte tegyük be a mélyhu"to"be
20 percre, mert így már könnyen reszelheto").
Elkészítése:
a vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve,
kis lángon, su"ru"re fo"zzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá.
Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot.
Felforraljuk, 5 percig fo"zzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen
kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér
borssal ízesítjük. A tu"zro"l lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra
metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi
állás után tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

sziasztok,
Zita
+ - re: fuszeres olajok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Andi!

Izabella receptjehez nagyon hasonlot keszitettem tavalyelott karacsonyi
ajandekba. 
Az uveg aljara kb. 1 cm vastagsagban feherborsot teritettem. Aztan nehany
pici gerezd fokhagymat tettem bele, felontottem olivaolajjal, es ekkor
raktam bele a friss fuszernovenyeket: ket-ket agacska rozmaringot es
citromos kakukkfuvet. Ez mar onmagaban is nagyon finom izkombinacio, de ha
a latvany is fontos :-), akkor mehet bele nehany szem fekete bors, es par
darab egesz pici chilipaprika is. 

Allitolag kukoricacsira-olajjal is meg lehet csinalni, ugy valamivel olcsobb. 

sziasztok,
Zita
+ - re: wok receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Gabriella, akartam neked kuldeni wok-recepteket, de visszapattantak a
cimedrol. 

>:
Sorry, no mailbox here by that name. (#5.1.1)

Ha meg szukseged van a receptekre, irj maganban, ill. adj meg olyan cimet,
ahova kuldeni is tudok.

Zita
+ - gőzgombóc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello konyhások,

a fenti sbj-tel kapcsolatosan lenne a kérésem.
Hétvégén  az  unokatestvéreméknél voltunk családi bulin. Beszélgettünk
mindenféléről,  és  akkor  merült  fel a gőzgombóc is. Senki nem tudta
igazából  hogy  készül.  Viszont  az unakahúgom nagyon áradozott róla,
hogy  Ausztriába  evett  többször  is  és milyen mennyei eledel is az.
Mélyhűtött  áruként  mikroba rakva kis vajat ráolvasztva. De sehol nem
látták  itthon.
Kérlek  benneteket,  ha tudtok írjatok recepteket, elkészítési módokat
(annyit  tudok, hogy az utolsó fázis az, hogy gőz fölött kell párolni)
vagy beszerzési forrásokat!

Előre is kösz mindenkinek!
További jó konyhatündérkedést!

 Andi                       mailto:
+ - Re: sajtleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Sajtleves ( 7 sor )
>Idopont: Mon Jun  3 09:23:14 CEST 2002 KONYHA #1178
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Hello Kedves Konyhasok!
>
>Segitseget szeretnek kerni. Valakinek van sajtleves receptje? Halas lennek,
>ha valaki elkuldene nekem.
>
>Koszonom:
>Valentina

Nem is oly rég küldtem a listára, íme itt van ismét:

Sajtleves
(4 személyre)

Hozzávalók:
5 dkg sajt
5 dl tej
2 dkg vaj vagy margarin
1 csokor petrezselyemzöld
1 evo"kanál liszt
2 eroleves-kocka (zoldsegleves is jo)
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só és törött fehér bors

Elo"készítése:
a sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha,
ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, elo"tte tegyük be a mélyhu"to"be
20 percre, mert így már könnyen reszelheto").
Elkészítése:
a vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve,
kis lángon, su"ru"re fo"zzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá.
Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot.
Felforraljuk, 5 percig fo"zzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen
kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér
borssal ízesítjük. A tu"zro"l lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra
metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi
állás után tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

Megjegyzeseim:
Akkor az igazi ha vegyesen mindenfele sajt van benne, egy nagyon keves
fustolt sajt jot tesz neki. So szerintem egyaltalan nem kell, a fenti
mennyiseg a ket kockaval az en izlesemnek egy kicsit meg igy is sos; masnak
pont jo :). A csokor petrezselyemzold szerintem sok, boven eleg egy fel
vagy negyed csokor is. Piritott zsemlekocka, vagy ami meg jobb, fokhagymas 
piritott kiflikarikak
valok hozza.

Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS