1. |
Re: csipkebogyolekvar (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** Csipkebor (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: kurtos kalacs (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
4. |
majdnem grillezes (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
5. |
RE: Csipkebogyolekvar (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
6. |
turo (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: csipkebogyolekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Zita!
Koszonom a valaszod! Csipkeszorp kesziteseben sikeresnek tekintem magam!:)
Hogyan kell szitan passzirozni? Veszek egy szitat (ugy erted, rendes,
szovott szitat, mint pl a lisztszitalashoz hasznalunk?), es azon fakanallal
vagy mas eszkozzel legyomoszolom a gyumolcsot? Ha igen, akkor ez is
maceras:)) En egy gezen keresztul csukloizomerosites-keppen:) nyomkodtam, de
sajnos ossze-vissza folyt a kezemen, es mindig le kellett kanalaznom, hogy
ami mar gyumolcsvelo kikerult a kezemre, azt nehogy ujra visszanyomjam...
Probaltam paradicsompasszirozon keresztul is, de az is ugyanolyan lassunak
tunt, mint a kezi modszer, raadasul ugy ereztem, hogy a szorok atjottek
rajta, es nem utolso sorban a sok es kemeny mag miatt sokkal nagyobb erot
kellett kifejteni.
Oszintem megmondom, hogy a bogyok kimagozasa megis egyszerubb szamomra.
Ebben is van gyakorlatom, mert szoktam elrakni csipkebogyot cukoroldatban
is.
Csipkebort receptben meg en sem talaltam, de mar hallottam csodalatos
elmenybeszamolot a nedurol, de sajnos, aki dicserte, az is ajandekba kapta.
Legalabb van kozulunk valaki, aki hozzam hasonloan ateli ezeket az
elmenyeket?:))
Katalin
|
+ - | Re: *** Csipkebor (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"HIX KONYHA" > 2002.11.02. 02:30:45-kor irta:
Sziasztok!
> Csipkebor recept sajnos nincs ebben a konyvben. :-( Szorp recept nem jo? :-)
Ha van, en kernem a szorp receptjet. Katalinnak a bor recept ime: A termest sz
ar, viragkehely maradvanytol megtisztitva osszezuzzuk. 1 kg zuzott gyumolcsre 4
,7 l vizet ontve 24 oran keresztul pihentetjuk. A felonto viz langyos legyen, d
e nehogy meleg, mert akkor zavaros lesz. Ezutan kipreseljuk, majd minden kg gyu
molcsre 50 dk cukrot es 5 g citromsavat szamitva zart rendszerben erjesztjuk. H
a kesz lefejtjuk es kisebb uvegekben taroljuk. Azert kell kotyogoval erjeszteni
, mert konnyen ecetesedik.
Udv
Eva
--
|
+ - | Re: kurtos kalacs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
jo estet kivanok
Nagyon szepen megkernem hogy ha lehetseges lene elkuldnie a kurtos kalacs recz
eptet .
Nagy elvezoi vagyunk.
Koszonetel.
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: diup-222-185.inter.net.il)
|
+ - | majdnem grillezes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Olvasom, amit a grillezésről írtok - úgy szeretnék már én is ilyesmit
csinálni, de egyelőre nem tudok. (Jövő nyáron már lesz udvarunk és első
dolgom egy kerti grill beszerzése lesz.) Ha vannak még olyanok, akik nem
tudnak otthon grillezni, mert se egy zsebkendőnyi kertjük nincs, se lakásban
használható grillező berendezésük, akkor Nekik elmesélem, hogy szoktam én
grillezni".
Kihegyezett hurkapálcikára felszúrkálok négyfelé vágott hagymának egy cikkét
csirkehúskockát, félbevágott gombát, szalonnát, paprikát, kolbászkarikát.
(A másik változat, hogy csirkemájat, almakockát és hagymát szúrkálok fel
egymás után - de mindenki saját ízlése szerint szúrkálhat azt, amit...)
Megszórom grill fűszerkeverékkel, kicsit állni hagyom. Majd - mivel én ezt
forró olajban sütöm ki - lisztbe forgatom a nyársakat.
Forró olajban hirtelen kisütve nagyon fincsi, ropogós. (Az olajat érdemes
majd jól lecsepegtetni róla, ez az egy baj van vele, hogy nagyon olajos.)
Friss zöldségekkel (pl. paradicsom, ubi), friss kenyérrel szoktuk enni.
Üdv: Jutka
|
+ - | RE: Csipkebogyolekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Katalinnak ( es mindenkinek) egy franko csipkebogyolekvar:
3 kg frissen szedett, erett, de nem tul kemeny csipkebogyot jol megmosunk,
a szemeket eggyesevel kettevagunk, a magjaikat kikaparjuk. Utana labosba
szorjuk, annyi vizet ontunk ra, amennyi boven ellepi, majd puhara fozzuk.
Meg melegen leszurjuk, elosszor ritkabb szovesu szitan atpaszirozzuk, majd
utana ugyanezt megismeteljuk, csak suru szovesu szitan. Az igy elokeszitett
csipkebogyovelot felforraljuk, ennek a mennyisegnek kb. 2 kilonak kell
lennie, amihez hozzaadunk 1,5 kg kristalycukrot. Egyutt 20 percig fozzuk,
vegul forron, elomelegitett uvegekbe toltjuk. Szorosan lezarjuk, szaraz
gozben hagyjuk kihulni.
Elkeszitesi ido:3 ora.
Megeri a munkat, mert az eredmeny fantasztikus lesz. Sok sikert es jo
etvagyat hozza!
Agi
|
+ - | turo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
----- Original Message -----
From: "Borbély Zsolt Attila" >
To: "HIX KONYHA" >
Sent: Saturday, November 02, 2002 1:04 PM
Subject: túró
>
> > > Brindza románul nem jelent semmit.
> > > Brânza az túró. Pontosabban tehéntúró.
> >
> > Bocsanat, de ha csak tehenturo, akkor szerinted mit jelent pl. a 'brânza
> > de oaie"? (Ahogy latom, ennek az irasmodjat is megvaltoztattak, a
> > forradalomig brînza nevre hallgatott.)
> >
> > Udv
> > Emilia, Stuttgart
> >
>
> Az juhtúrót jelent.
> Errol beszéltem, ha kérsz egy kiló "brâ nza-t", akkor tehéntúrót fogsz
> kapni.
> Ha juhtúrót akarsz, akkor azt pontosítanod kell.
> Egyébként valóban megváltozott az írásmód, korábban csak Románia, román
stb.
> szavakban használták az "â din a" formát, a rendszerváltás után
visszatértek
> erre általános jelleggel.
>
> Pont fordítva van, mint a feta sajt illeti megfelelojével, a telemeaval,
> ahol azt kell külön kihangsúlyozd, ha tehéntejbol készítettet akarsz.
> (Az egyébként elég vacak szvsz.)
>
> üdv
> BZSA
>
|
|