Sziasztok!
- Megvettem a felesegemnek a Hogyan takarekoskodjunk? cimu konyvet.
- Es lett valami eredmenye?
- Azota nem dohanyzom, es nem iszom...
Heti etrend
VASARNAP: Gombaleves, tavaszi csirke, narancspuding
HETFO: Soskaleves, rakott krumpli ecetes uborkaval, napolyi
KEDD: Gulyasleves, turogomboc
SZERDA: Burgonyapure-leves. naturszelet paradicsomos kelbimboval,
almahab
CSUTORTOK: Komenymagos leves piritott zsemlekockaval, borban parolt
tonhal petrezselymes rizzsel, befott
PENTEK: Zellerkremleves (levesporbol), alfoldi pasztortarhonya. narancs
SZOMBAT: Majgaluskaleves (levesporbol), gombas rakott palacsinta
sajtmartassal, narancslapok
Receptek
Pasztortarhonya
Kiolvasztunk 10 deka aprora vagott fustolt szalonnat, vilagosra piritunk
rajta egy fej reszelt voroshagymat. Meghintjuk egy evokanal
pirospaprikaval, belerakunk egy fel kilo, kockakra vagott serteshust,
megsozzuk, orolt baberlevellel es komennyel izesitjuk es vizzel leontve.
puhara paroljuk. Kozben egy masik edenyben egy evokanal olajon
megpiritunk 15 deka tarhonyat, felengedjuk annyi vizzel, hogy ellepje es
fedo alatt ot percig paroljuk. Ekkor belevagunk nagy kockakra, egy fel
kilo megtisztitott nyers burgonyat, es lefedve. lassu tuzon megpuhitjuk.
Mikor puhulni kezd, hozzaadunk ket cso megtisztitott, negyret vagott,
mirelit zoldpaprikat meg harom, negyret vagott mirelit paradicsomot
(esetleg lecsoval helyettesitjuk), es ha teljesen puha a burgonya meg a
tarhonya is, osszekeverjuk a porkolttel. Csak egyet forraljuk, es ecetes
paprikaval vagy uborkaval talaljuk.
Tavaszi csirke
Alaposan kivajazunk, vagy Rama margarinnal kikenunk egy mely tuzallo
talat, es egymas melle belefektetunk 1,1/2 kilo besozott csirkecombot,
vagy mellet. A sutoben kb. 40 percig sutjuk. Harom deka vajbol vagy Rama
margarinbol harom deka liszttel es harom deci tejjel besamelt fozunk,
majd a tuzrol leveve, kihutjuk. Ekkor keverjuk simara harom
tojassargajaval, a tojasok habba vert feherjevel, es hozzaadunk egy kis
uveg, levetol alaposan lecsepegtetett finomfozelek-konzervet. Ket csokor
osszevagdalt petrezselyemzolddel meg egy csokor finomra vagott
snidlinggel. izesitjuk, izles szerint sozzuk, es a husdarabokra ontve,
addig sutjuk a sutoben, mig a beleszurt ture nem tapad ragacsos massza.
(Jo elore megsuthetjuk a csirket, talalas elott a zoldseges tesztaval
atsutjuk.)
Paradicsomos kelbimbo
Megforrositunk ot deka vajat, vagy margarint, es hozzaadunk ket csomag
meg fagyos mirelit kelbimbot es egy csomag felolvasztott, darabokra vagott
mirelit paradicsomot. Megsozzuk, es abban a leben, amit a zoldseg ereszt,
fedo alatt, nagyon kis langon kb. nyolc percig paroljuk. Izesithetjuk - ha
szeretjuk - egy keshegynyi gyomberporral, de az eros fuszereket nem kedveli
ez az etel. Forro talra ontjuk, a tetejere 10 deka sajtot reszelunk. (Ha a
zoldseggel egyutt 30 deka, laskara vagott fott fustolt hust is teszunk az
edenybe. egytaletelnek is adhatjuk.)
Narancspuding (kimelo etel)
Az eloirasnak megfeleloen elkeszitunk egy csomag citromizu pudingport,
de 10 deka cukor helyett csak ot dekat teszunk bele, meg egy fel deci
Jaffa szorpot, es belereszeljuk harom narancs sarga hejat. Egy mely
uvegtal aljara egy sor babapiskotat fektetunk, meghintjuk ket, alaposan
megtisztitott, kis kockakra vagott friss naranccsal, es leontjuk a meg
meleg puding felevel. Erre ismet egy sor babapiskota sort fektetunk,
majd a masik ket naranccsal megszorjuk, es raontjuk a maradek pudingot.
Legalabb egy napra behutjuk, hogy a babapiskota megpuhuljon. Tetejet egy
meghamozott, felbevagott es vekonyra szelt naranccsal diszitjuk. (Ha nem
kimelo etrendben adjuk, kinalhatunk hozza ket deci edes. kemeny habba
vert tejszint is.) Egy kilo narancs es egy kis doboz babapiskota kell
hozza!
Narancslapok
Simara keverunk (nem verjuk!) ket tojasfeherjet het deka porcukorral,
hozzaadunk 15 deka aprora vagott (nem daralt!) dio meg aprora vagva ket
narancs vekonyan lehamozott. csak sarga hejat. Vajjal vagy margarinnal
alaposan megkenjuk egy sutolemez hatlapjat, es erre kiskanallal halmokat
rakunk a tesztabol. A sutoben aranyszinure sutjuk. Kessel ovatosan lefejtjuk,
ha megsultek. Kituno, sokaig elallo sutemeny. (Meg gazdagabb, ha egyik
felet keserucsokolade-mazba martjuk, es megszaritjuk.)
E HETI SALATANK
Sved gombasalata (Olvasoink keresere.)
Egy deci olajban fedo alatt aranyszinure sutunk ket nagy fej (kb. 15
deka) aprora vagott voroshagymat, hozzaadunk egy fel kilo megtisztitott,
cikkekre vagy vastag szeletekre vagott gombat, es soval, torott borssal,
egy keves reszelt citromhejjal, ket baberlevellel fuszerezve addig
paroljuk, mig sajat levet el nem fotte. Kozekeverunk egy kis doboz
paradicsompuret, csipetnyi cukorral "szeliditjuk" az izet, es nehany
perces parolas utan behutjuk. Talalas elott a baberlevelet kidobjuk
belole.
F. N. A.
--
Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|