Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1193
Copyright (C) HIX
2002-06-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kakaoscsiga (mind)  9 sor     (cikkei)
2 fuszerek (mind)  27 sor     (cikkei)
3 kakaoscsiga (mind)  54 sor     (cikkei)
4 Re: kakaoscsiga (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - kakaoscsiga (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"krémet készitenek,
rákenik,majd feltekerik."

Én anyukamtol lattam, es az osszesnel finomabb, amit kapni lehet. 
A tesztaja egyszeru kelt teszta jo vekonyra kinyujtva. 
SOK kristalycukor es kakaopor osszekeverve, raszorva, feltekerve,
felszeletelve, be a forro sutobe. Amikor majdnem kesz tejjel kell jo
alaposan megontozni, es meg egy kicsit vissza kell tenni sulni. Ettol nagyon
ronda lesz, mert folyik a tepsibe is boven, de jo szaftos, puha.
+ - fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ami a fuszerkeverékeket illeti, teljesen igazatok van, úriember ilyet
nemigen használ, mert ez igénytelenség.
(Kivéve persze azt, amit otthon készítesz el magadnak, pl. garam masala,
fekete masala, curry változatok stb. - de abban tudod, hogy mi van)
Azért mondom, hogy "nemigen", mert néha rákényszerülünk még a leveskockák
használatára is, hogy most a vegetát nem említsem.
De azért ugye foszabályszerint el lehet kerülni ezeket a stílustalanságokat
:).

A szárított füvek esete már más: egyes fuszerek szerintem szárítva jobbak,
az
oregáno mindenképpen, de szvsz a majoranna is.
Petrezselyem, kapor, mindenképp frissen javallott, menta, bazsalikom,
kakukkfu ételtol függoen lehet jobb frissen avagy szárított formában.

A tzatzikibe én vagy szárított mentát vagy (gyakrabban) szárított oregánót
teszek. Próbáltam frissel is, nem izlett annyira. Ami az elkészítést illeti
én az uborka-tejfel-joghurt-fokhagyma-szárított oregánó-só kombinációt
javallanám. De lehet beletenni egy kis olivaolajat és citromot is, mint a
Fennsík-mártásba a törökök.

S ha már itt vagynuk hadd javasoljam egy bulgár variációt: felszeletelt
uborka-apróra vágott hagyma-
tejfel-juhsajt esetleg juhtúró, de friss kecskesajt is jó. (+só)
Lehet persze zöldfuszereket is alkalmazni (pl. friss kaprot, bazsalikomot,
petrezselymet),
de ez így együtt csodásan harmonizál.
+ - kakaoscsiga (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!


>Ellentétben Zsokával én viszont igényt tartanék...........
>(még mindig :))))
>
>egy bevált kakaóscsiga-receptre.

Kakaos csigabol ketfele van. Boltokban leggyakrabban leveles tesztabol 
keszultet kapni, de en a kelt tesztasat szeretem, es otthon is azt szoktam 
kesziteni. Leirom ahogy en tanultam az anyukamtol:

Hozzavalok a tesztahoz: 1 kg liszt, 2 tojas, 1/2 eleszto, csipet so, cukor
A hozzavalokat tejjel lagy tesztava osszekevered, jol kidolgozod es 
kelesztotalban megkeleszted. Zsiradek nem kell bele, mert a kremben lesz eleg.

Amig kel a teszta, margarint vagy vajat cukorral es kakaoporral jol 
elkeversz. A mennyisegek izles szerintiek, a tul sok cukortol tul edes 
lesz, a nagyon sok kakaotol viszont keseru.

A megkelt tesztat kinyujtod kb centinyi vastagra es teglalap alakura. Ne 
legyen tul vastag, mert akkor nagyon tesztas lesz. Persze ha ugy 
szereted... A tesztat megkened egyenletesen a kakaos vajas kremmel. Jusson 
mindenhova, de tul vastagon nem jo kenni, mert akkor kifolyik es mege'g. A 
tesztat, mint egy piskotatekercset, szepen feltekered. Megigazgatod hogy 
szep egyenletes hurka legyen, aztan egy jo eles kessel ketujjnyi karikakat 
vagsz belole. Ezeket a karikakat fejjel lefele egy enyhen kizsirozott 
tepsibe teszed. Ne erjenek ossze, mert meg fognak kelni. Zsupsz be a 
sutobe. A sutot nem kell elomelegiteni, igy melegedes alatt szep nagyra 
megkel a teszta.

Egy jo nagy bogre tejet keves cukorral meg vaniliaval izesitesz (vagy 
egyszeruen vanillincukrot teszel bele), es idonkent meglocsolgatod vele a 
csigakat. Azert elaztatni nem kell...

Ha szep pirosra megsult, akkor jon a legnehezebb dolog: ki kell birni 
kostolas nelkul amig kicsit kihul, mert a forro cukros vajas kako 
iszonyatosan eget. Ez a resze nekem sose sikerul... :)


Ha a krembe kakao helyett fahe'jat teszel, akkor fahejas csiga lesz, ami 
szinten nagyon finom.

Ennyi az egesz. Remelem ertheto voltam, es sikerulni meg  legfokepp izleni 
fog! Jo etvagyat hozza!

>Miert? meg ir ide valaki?

Miert, hova irnak he nem ide???



Laja

+ - Re: kakaoscsiga (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia, itt a recept:

Kakaós csiga
60 dkg liszt, 2 tojássárga, 3 dkg élesztő, szükség szerint tej, egy csipet só,
egy evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál kakaópor, 3-4 evőkanál porcukor
,
10 dkg margarin
Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben. A tojássárgákat a liszttel, az élesztő
s
tejjel a csipet sóval eldolgozom és beleteszem az olajat is. Kilisztezett tálba
langyos helyen kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, egy ujjnyi vastagságságú
téglalap alakúra kinyújtom, meglocsolom az olvasztott margarin felével, rászóro
m
a porcukros kakaót és feltekerem beigli formájúra, másfél ujjnyi szeleteket
vágok, szorosan egymás mellé kivajazott tepsibe fektetem és meglocsolom az
olvasztott margarin maradék részével. Hideg sütőbe teszem, begyújtom, és ha már
majdnem kész, egy percre kiveszem a sütőből, meglocsolom vaniliás tejjel és
visszatolva készre sütöm.

Akkor szoktam krémként rákenni a margarinos masszát, ha különlegesebben akarom
csinálni. Ilyenkor habosra keverem és teszek bele rumaromát és vaníliás cukrot
is. De ha kevés időm van, marad a locsolás-szórás.

Üdv: Ivett

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS