Sziasztok,
hat ez tiszta marhasag az egesz!
------------------------------
Udv.: Misi
ZÖLDSÉGES MARHASZELET
Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, borsó, sárgarépa, petrezselyem, paradicsom,
paprika, bor, mustár, 1-1,5 kg marha/borjúszelet, gomba, fuszerek: bors, só,
Vegeta, rozmaring, borsika, bazsalikom, szerecsendió.
Mély tepsibe apróra vágott hagymát, borsót, sárgarépát, petrezselymet teszünk,
majd a mustárral megkent hússzeleteket szépen egyenként ráhelyezzük. Ismét
kevés borsot szórunk rá, utána pedig összevagdalt paprikát, paradicsomot.
Ízlés szerint fuszerezzük. Mielott a sütobe tennénk, ráöntünk kb. fél liter
bort és egy kevés olajat. Sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk a borral, úgy,
hogy a húst ellepje. Amikor félig megsült a hús, a gombát összevagdaljuk,
rátesszük, és a zöldséges marhaszeletet készre sütjük.
Dudás Julianna, Szabadka
RABLÓHÚS
Hozzávalók: 1 kg hús (marha-vesepecsenye, sertéskaraj, csirkemell jó hozzá),
5 fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 20 dkg füstölt szalonna, grillfuszer.
A húst I/2 cm vastagra és kb. 5x5 cm nagyságú kockákra vágjuk, a füstölt
szalonnát vékonyabbra, de ugyanekkora kockákra, beszórjuk a grillfuszerrel és
állni hagyjuk. Közben elkészítjük a gombát, nagyságától függoen vagy egészben
hagyjuk, vagy kettévágjuk. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a
hagymát, a gombát és a megrakott nyársakat a rostra fektetve parázs fölött
addig sütjük, míg a hús szép pirosra sül. Köretként hideg, az évszaknak
megfelelo salátákat tálalunk.
Bolyár Elvira, Csantavér
BORJÚSZELET PIKÁNS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 50-60 dkg borjúhús felszeletelve, 2 fej vöröshagyma apróra vágva,
1-1 szál zöldség és sárgarépa karikákra vágva, 1 evokanál liszt, 2 3 evokanál
tejföl, kevés ecet, só, étolaj.
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk. A hagymát megfonynyasztjuk az olajon,
hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, egy kicsit megpároljuk és
rásorakoztatjuk a húst. Fedo alatt puhára pároljuk. Amikor a hús puha,
kiszedjük. Egy evokanál lisztet megpirítunk a szaftban, langyos vízzel
felöntjük, hozzáadjuk a tejfölt, egy kis ecetet, ízlés szerint sózzuk, és még
egy kicsit felfozzük. A húst tálra rakjuk, és leöntjük a mártással.
Hebok Mónika, Szenttamás
GOMBÁVAL TÖLTÖTT BORJÚSZELET
Hozzávalók: 400 g borjúcomb, só, 20 g zsír, 20 g hagyma, 100 g friss gomba,
100 g darált borjúhús, orölt fekete bors, 1 tojás, petrezselyem zöldje, 40 g
zsír, 60 g hagyma, 1 kiskanál pirospaprika.
Az egészben megmosott húst konyharuhával letörölgetjük, szeletekre vágjuk,
kiverjük és megsózzuk. A zsíron megfuttatjuk az apróra vágott hagymát,
rátesszük a megtisztított, megmosott és vagdalt gombát és pároljuk.
Hozzákeverjük a darált húst, megsózzuk, orölt fekete borssal fuszerezzük és
hulni hagyjuk. Mikor már hideg, hozzákeverjük a tojást, és az apróra vagdalt
petrezselyem zöldjét. A kivert szeleteket megkenjük a már kihult töltelékkel,
összegöngyöljük és fehér cérnával átkötözzük. A kuktában felolvasztott zsíron
megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és a
töltött hússzeleteket kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban levo vízzel.
A kuktát lezárjuk, és a húst 20 percig pároljuk. Burgonyával és
uborkasalátával tálaljuk.
Losonc Zsuzsanna, Tóthfalu
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|