1. |
re: Zold paradicsom (mind) |
78 sor |
(cikkei) |
2. |
re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
3. |
hazi kovaszkeszites (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: Zold paradicsom (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Tibor!
Tavaly szeptemberben mar bekuldtem ezeket a recepteket (a Hazi Praktika
folyoiratbol), keresedre megismetlem.
Megjegyzem, nem tudtunk egyezsegre jutni, hogy vajon a zold paradicsom
mergezo-e vagy sem - hasonlokeppen a krumpli elzoldult reszeihez. Anyok@
nalam sokkal szakertobb :-), ezt irta rola:
"" A krumpli is es a paradicsom is a solaceak csaladjaba tartozik. A zold
paradicsom a zoldult krumplihoz hasonlatos, legfeljebb a solanin mennyisege
kulonbozik bennuk. Nem egeszseges, de mint tudjuk, finom.""
Az biztos, hogy savanyusagba minden gond nelkul beletesszuk, de mas etel
elkeszitesenel folyton felmerul ez a kerdes.
Zold paradicsom chutney
------------------------
Hozzavalok:
1,75 kg zold paradicsom
50 dkg hamozott, kimagozott savanyu alma
40 dkg felapritott voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evokanal so
3 evokanal savanyusag fuszer
6 dl borecet
45 dkg cukor
* Nagyobb labosba tesszuk a paradicsomot, az almat, a hagymat es a
fohagymat. Megsozzuk, osszekeverjuk. A fuszerkevereket teatojasban vagy
gezbe kotve tesszuk hozza, igy konnyu lesz kivenni.
* Beleontjuk az ecet felet es felforraljuk, majd kis langra teve,
kevergetve egy oran at fozzuk, amig besurusodik. A cukrot feloldjuk a tobbi
ecetben es a csatnihoz ontjuk. Kevergetve meg egy orat fozzuk. ű
* Kivesszuk a fuszereket. Kisebb uvegekbe kanalazzuk a csatnit, legmentesen
lezarjuk, szarazdunsztban hagyjuk kihulni. Legalabb egy honapig hagyjuk
erni felbontas elott.
* - * - * - * - *
Kozben megtalaltam a szakacskonyves polcomon egy konyvet (Erdelyi Lajosne
dr: Rakjuk el telire), amiben megvan a zoldparadicsom dzsem receptje. Ime:
Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk.
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk.
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni. <<<
Ezt a receptet pedig Eva [Hungary]
kuldte be:
" SULT ZOLDPARADICSOM
Hozavalok: szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom, bors, feher
kukoricaliszt, szalonnazsir, so.
A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd
soval, borssal. Panirozd be a szeletek mundket oldalat kukoricaliszttel.
Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd vilagosbarnara.
Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!"
sziasztok,
Zita
|
+ - | re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Annyit tudok, hogy elozo este megkavarta a kovaszt es hozza keverte
> a so. Az egeszet ossze gyurta lisztel. Ekkor szakajtoval kibelelt
> gyekeny kosarakba rakta, masnap reggelig pihentetni.
Szerintem igy helyes:
"Annyit tudok, hogy elozo este megkavarta a kovaszt es hozza keverte
a sot. Az egeszet ossze gyurta lisztel. Ekkor konyharuhaval kibelelt
gyekeny kosarakba (azaz szakajtokba) rakta, masnap reggelig pihentetni."
Szoval, szakajto=gyekeny kosar, amit foleg a fenti celra hasznalnak.
Gyuri
|
+ - | hazi kovaszkeszites (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bekepelem Jamie Oliver ...es egyszeruen csak fozz! c. konyvebol a hazi
kovaszkeszites muveletet.
Legeloszor kezeletlen, tiszta rozslisztet kell hasznalni. Adalek vagy
vegyszer menteset, bioboltbol.
Hetfo
Keverj ossze egy talban 500 g biorozslisztet annyi vizzel, hogy puha tesztad
legyen. Rakd ki szellozni a szabadba egy orara, aztan hozd be a melegre es
takard be folpackkal.
Kedd
Most kezd dolgozni a tesztad! Ne is zavard, szaporodjanak csak benne a
holyagocskak.
Szerda
A keverek folytatja a bugyborekolast es enyhen elszurkul. Ekkor keverj bele
egy marek lisztet es vizet, hogy ismet a hetfoihez hasonlo allagu legyen.
Tedd felre megint, takard is be.
Csutortok
Hagyd beken.
Pentek
A keverek mostanra holmi sorszeru, malataszagu, hamuszinu trutymonak
latszik, amely tele van termeszetes elesztovel, markans, jellegzetes
tulajdonsagokkal. A kenyerkeszitest azzal kezdd, hogy ezt az
inditokevereket, mixet add hozza 1 kg jo minosegu liszthez, majd onts ra
annyi vizet, hogy massziv, rugalmas, nem ragacsos tesztat kapj. Ezt dagaszd
jo 5 percen at sozas elott. Vegyel ki belole egy 500g-nyi darabot az uj
kovasznak, ezt takard le es tedd felre, hogy masnap ujra kezdhesd a
muveletet, es igy tovabb stb.
Sozd meg a tesztat, ha akarod. Formazd, es tedd egy belisztezett
konyharuhaval kibelelt talba vagy mas edenybe. Pihentesd 14 ora hosszat.
En nem probaltam, de sok sikert hozza,
Gabi
|
|