Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1957
Copyright (C) HIX
2005-02-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: piritott zoldseges teszta (mind)  24 sor     (cikkei)
2 Re: piritott zoldseges teszta (mind)  24 sor     (cikkei)
3 re: angol gondok (mind)  15 sor     (cikkei)
4 re: Pandan (mind)  9 sor     (cikkei)
5 Habart krumpli receptje (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - re: piritott zoldseges teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tamas,

erdemes elmenni valamelyik bevasarlokozpont thai latvanykonyhajaba, es 2
perc alatt el lehet tanulni a piritott teszta kesziteset. :-) De egyebkent
sem tul bonyolult dolog. Leirom, hogyan csinalom:

Kifőzöd a spagettit, de nem túl puhára. Még az olaszos al dente-nél is
picit maradhat keményebb. Kevés olajon újhagymát (vagy rendeset) pirítasz,
mehet bele fokhagyma is, csak meg ne égjen!  Rádobod a féligfőtt spagettit,
meglocsolod szójaszósszal, jól átforgatod, és időnként öntesz alá egy kis
hús alaplét (lehet kockából is, vagy húsleves maradék). 5-10 percig
főzögeted, míg be nem issza a levet és meg nem puhul.  Ha zöldségesre
akarod, akkor még a tészta bedobása előtt az olajban megpirítasz jó
vékonyra vágott zöldségeket (amit szeretsz). Ezt lehet tovább kombinálni
fűszerekkel: pl. gyömbér (legjobb frissen, reszelve), vagy kínai
ötfűszer-keverék, stb. 

Nem feltetlenul kell hozza rizsteszta v. uvegteszta (ez utobbi mungobabbol
keszul), a thai ettermekben is sima spagettibol csinaljak. A gyermelyit nem
ismerem, en inkabb tojas nelkuli durumtesztakat hasznalok. Azokkal mukodik
a recept! 

udv,
Zita
+ - Re: piritott zoldseges teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>De a tészta nem az igazi. Igaz, hogy nem rizstészta és 
>nem is üvegttészta volt, hanem sima gyermelyi spagetti.
>De azzal is mennie kéne.

Ugy latom a kinai bufekben is sima spagettibol van. Mi 
mar probaltuk mindkettobol, egyforman finom volt, nem 
hiszem, hogy a tesztan mulik.

>Mi a trükkje? Szójaszósz volt benne, a zöldségek meg 
>voltak párolva, de lehet hogy kihagytam 1 sort a 
>szakácskönyveb az ízesítés résznél :)))

Szerintem sok mulik azon, hogy a zoldsegek _ne parolva_ 
legyenek, hanem nagyon forro wokban hirtelen megsütve. 
Ettol lesz ropogos, de nem kokemeny, es ugyanakkor 
izletes. Utana mehet ra a kifott teszta, majd ezzel 
egyutt jol atsutni. Itt is fontos, hogy jo forro legyen 
a wok. Kozben mehet ra a szojaszosz, emlekeim szerint 
mas fuszer nem kell ra, de en eleg reg csinaltam, biztos 
lesznek, akiknek van mas otletuk is.

Judit

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.2)
+ - re: angol gondok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mire gondol egy amerikai háziasszony, amikor ezt olvassa: Pre-heat oven 
to 325.
 >Bake for 2 1/2 hours.
 >Ha ezt megteszem Celsiussal, akkor a födő belefolyik a kajába, ami 
addigra már
 >koksz!
 >Szóval ez a F a sütő maximumát jelenti?

Nem hiszem, hogy ez a max lenne, átváltva ez úgy 162 Celsius fok. Kapni 
egyáltalán amerikában Celsius-ban skálázott sütőt?
Egyébként ebben a nagyságrendben  (100-250 Celsius között) én úgy szoktam 
számolni, hogy osztom kettővel a Fahrenheit-ben megadott fokot, így durva 
közelítéssel (max 10 Celsius eltéréssel) megkapom Celsius-ban a hőmérsékletet.

Topy
+ - re: Pandan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Ezek a levelek azsiai piacokon talalhatok - neha
> friss es mindig szaritva.  Mas neven: daun, pandan, pandanus es
> kewra.

Van egy szobanoveny tuskes szelu levelekkel, ilyen nevvel (pandanus), minel 
ennek szurasa enyhen irritalo-mergezo is lehet igy nem probalnam ki kajaba 
:-)

Zuard
+ - Habart krumpli receptje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Rákerestem a Google-ben a fenti receptre és az egyik fórumon ezt találtam:

*Habart **krumpli* leves.

4-5 db közepes *krumpli*
1 pohár tejföl
1 ek liszt
2 babérlevél, só, pirospaprika
1 közepes fej hagyma


A hagymát 1-2 evőkanál olajon megüvegesíted, kis pirospaprikával 
meghinted (1 mokkás kanálnyival), belekevered az apró kockákra vágott 
krumplit, s felöntöd 1 liter vízzel, megsózod, bele a babérlevelet, s 
fedő alatt 15 percig lassan főzöd.
Ezután 1 ek lisztet kevés vízzel (kb 1/2-1 dl) elkeversz csomómentesre, 
belekevered az egész pohár tejfölt, alaposan elkevered, hozzáöntesz még 
egy kevés vizet, hogy folyósan önthető legyen a habarás és a fővő vízbe 
belecsorgatod közben kevergetve.
Takarékold le, s lassan forrald tovább öt percig. Ekkor lekapcsolod és 
most teszel hozzá kb fél ek. ecetet és egy teáskanál cukrot. Kész. 
(enyhén savanykás legyen)


Kriszta Szegedről

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS