1. |
re: piritott zoldseges teszta (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: piritott zoldseges teszta (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
3. |
re: angol gondok (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
4. |
re: Pandan (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
5. |
Habart krumpli receptje (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: piritott zoldseges teszta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Tamas,
erdemes elmenni valamelyik bevasarlokozpont thai latvanykonyhajaba, es 2
perc alatt el lehet tanulni a piritott teszta kesziteset. :-) De egyebkent
sem tul bonyolult dolog. Leirom, hogyan csinalom:
Kifőzöd a spagettit, de nem túl puhára. Még az olaszos al dente-nél is
picit maradhat keményebb. Kevés olajon újhagymát (vagy rendeset) pirítasz,
mehet bele fokhagyma is, csak meg ne égjen! Rádobod a féligfőtt spagettit,
meglocsolod szójaszósszal, jól átforgatod, és időnként öntesz alá egy kis
hús alaplét (lehet kockából is, vagy húsleves maradék). 5-10 percig
főzögeted, míg be nem issza a levet és meg nem puhul. Ha zöldségesre
akarod, akkor még a tészta bedobása előtt az olajban megpirítasz jó
vékonyra vágott zöldségeket (amit szeretsz). Ezt lehet tovább kombinálni
fűszerekkel: pl. gyömbér (legjobb frissen, reszelve), vagy kínai
ötfűszer-keverék, stb.
Nem feltetlenul kell hozza rizsteszta v. uvegteszta (ez utobbi mungobabbol
keszul), a thai ettermekben is sima spagettibol csinaljak. A gyermelyit nem
ismerem, en inkabb tojas nelkuli durumtesztakat hasznalok. Azokkal mukodik
a recept!
udv,
Zita
|
+ - | Re: piritott zoldseges teszta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>De a tészta nem az igazi. Igaz, hogy nem rizstészta és
>nem is üvegttészta volt, hanem sima gyermelyi spagetti.
>De azzal is mennie kéne.
Ugy latom a kinai bufekben is sima spagettibol van. Mi
mar probaltuk mindkettobol, egyforman finom volt, nem
hiszem, hogy a tesztan mulik.
>Mi a trükkje? Szójaszósz volt benne, a zöldségek meg
>voltak párolva, de lehet hogy kihagytam 1 sort a
>szakácskönyveb az ízesítés résznél :)))
Szerintem sok mulik azon, hogy a zoldsegek _ne parolva_
legyenek, hanem nagyon forro wokban hirtelen megsütve.
Ettol lesz ropogos, de nem kokemeny, es ugyanakkor
izletes. Utana mehet ra a kifott teszta, majd ezzel
egyutt jol atsutni. Itt is fontos, hogy jo forro legyen
a wok. Kozben mehet ra a szojaszosz, emlekeim szerint
mas fuszer nem kell ra, de en eleg reg csinaltam, biztos
lesznek, akiknek van mas otletuk is.
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.2)
|
+ - | re: angol gondok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Mire gondol egy amerikai háziasszony, amikor ezt olvassa: Pre-heat oven
to 325.
>Bake for 2 1/2 hours.
>Ha ezt megteszem Celsiussal, akkor a födő belefolyik a kajába, ami
addigra már
>koksz!
>Szóval ez a F a sütő maximumát jelenti?
Nem hiszem, hogy ez a max lenne, átváltva ez úgy 162 Celsius fok. Kapni
egyáltalán amerikában Celsius-ban skálázott sütőt?
Egyébként ebben a nagyságrendben (100-250 Celsius között) én úgy szoktam
számolni, hogy osztom kettővel a Fahrenheit-ben megadott fokot, így durva
közelítéssel (max 10 Celsius eltéréssel) megkapom Celsius-ban a hőmérsékletet.
Topy
|
+ - | re: Pandan (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Ezek a levelek azsiai piacokon talalhatok - neha
> friss es mindig szaritva. Mas neven: daun, pandan, pandanus es
> kewra.
Van egy szobanoveny tuskes szelu levelekkel, ilyen nevvel (pandanus), minel
ennek szurasa enyhen irritalo-mergezo is lehet igy nem probalnam ki kajaba
:-)
Zuard
|
+ - | Habart krumpli receptje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Rákerestem a Google-ben a fenti receptre és az egyik fórumon ezt találtam:
*Habart **krumpli* leves.
4-5 db közepes *krumpli*
1 pohár tejföl
1 ek liszt
2 babérlevél, só, pirospaprika
1 közepes fej hagyma
A hagymát 1-2 evőkanál olajon megüvegesíted, kis pirospaprikával
meghinted (1 mokkás kanálnyival), belekevered az apró kockákra vágott
krumplit, s felöntöd 1 liter vízzel, megsózod, bele a babérlevelet, s
fedő alatt 15 percig lassan főzöd.
Ezután 1 ek lisztet kevés vízzel (kb 1/2-1 dl) elkeversz csomómentesre,
belekevered az egész pohár tejfölt, alaposan elkevered, hozzáöntesz még
egy kevés vizet, hogy folyósan önthető legyen a habarás és a fővő vízbe
belecsorgatod közben kevergetve.
Takarékold le, s lassan forrald tovább öt percig. Ekkor lekapcsolod és
most teszel hozzá kb fél ek. ecetet és egy teáskanál cukrot. Kész.
(enyhén savanykás legyen)
Kriszta Szegedről
|
|