Sziasztok!
Martha:
> Elore bocsajtom, hogy kisvarosban elunk, s a komoly nagy varosban, 100
> km-re (Cleveland, Ohio) biztosan kaphato mindez, mert ott nyuzsognek a
> magyarok... de hat ki megy oda vasarolni, foleg a mai benzin arak
mellett?
Latnad te csak az itteni benzinarakat, nem irnal ilyet :-))
> Nekem a disznotoros dolgok hianyoznak leginkabb: hurka, kolbasz,
diszno
> sajt, toportyu, csaszarhus. Na meg a libamaj, de azt csirkemajjal
szoktam
> helyettesiteni.
Nincs egy mail order lehetoseg, hisz ott annyifele van? Epp a multkor
botlottam bele valahol bizonyos Otto (vagy Oskar?) Deli nevezeture,
magyar sok mindent kinal, a neccen at is lehet. Vagy ez nem jo?
Egyebkent en ilyesmit csak kivetelesen veszek. Nem a lelohelyel van baj,
hanem egyeb "szelessegi koordinatakkal" ;-)
> Edesse'gek kozul a retes (itt probaljak utanozni, de nem az igazi!) es
a
> ferjemnek a ma'kos dolgok.
Ha jol tudom, az USA-ban soxor phyllo-t hasznalnak helyette.
Peter:
> En mig sokat jartam Nemetorszagba, rendszeresen hoztam az ottani
> legolcsobb "Mischbrot"-bol lefagyasztani. Es nagyon dijaztam a
> reggelente mindig ropogosan friss izes csaszarzsemlejuket.
Akkor vagy kivetelesen egy jo peket fogtal ki, vagy gyorsan meg is etted
a zsemlet :-) Ugyanis a reggeli zsemle rendszerint delre mar "Pampe",
amolyan csiriz-izu" es allagu. Fel van fujva mindenfelevel, a legtobb
pekseghez valami messzi kozpontbol szallitjak ejjelente, vagy a keszre
kiformazott nyers tesztat lefagyasztva vagy a kesz zsemlet.
Az un. teljes kiorlesu vagy kevert, klf. magokkal "tarkitott" pekaru
valamivel jobb, de azt is az esetek >90%-ban kesz keverekekbol keszitik.
Az ugy van, hogy megjelenik a peknel egy ugynok, felmutat egy
legyezoszeru szinarnyalat-gyujtemenyt, es megkerdi, melyiket szallitsa.
Lehet valasztanni a majdnem fehertol a sotetbarnaig. Aztan jon a
megfelelo keverek, amit csak vizzel kell osszekeverni, kiformazni es
megsutni. Hogy abban a keverekben mi van, azt persze a legkevesebben
tudjak 100%. A barna szinre itt is hasznaljak a malatat, vagy a
cukorszint (=kb. karamell). Mivel ugye, a t. kuncsaft teljes kiorlesu,
egeszseges gabonat asszocial a barna szinnel es nem nezi, hogy a valodi
teljes gabona nem egyforman szinezi az egesz tesztat hanem inkabb olyan
melirozottnak nez ki.
Itt a kornyeken van osszesen - nna, hany is? - 7 elerheto pekseg. Koztuk
halozati, szupermarkt elotereben es (meg?) onallo is. Ezek kozul 2, azaz
ketto van, ahol nagyon jo pekarut kapni, erezni a nem-vegyipart, aztan
van 2 ami szukseg eseten elmegy. Pluszban nemreg nyitott egy olasz deli,
annal van nagyon finom feher kenyer.
Zita:
> A multkor _nagyon finom_ kenyeret vettem egy bio boltban. Mondjuk
....
> akar masnap is, az utolso sercliig :-). Tonkolybuza kenyer volt,
teljes
> kiorlesu tonkolybuzabol. Fantasztikusan jo ize volt, nem is tudnam
Errol irtam valamikor. A tonkolybuza tenyleg nagyon finom mindenfele
pek- es egyeb sutemenyre. Ha nagy neha sutok kenyeret, akkor az vagy
krumplis, vagy legalabb 50%-ban tonkolyliszt. Nagyon ajanlom a fele-fele
aranyt pl. quiche (=pie, pa'j, torta) tesztanak is, vagy akar szilvas
pitehez meg hasonlokhoz.
Udv
Emilia, Stuttgart
|
Sziasztok!
Kovary Peter irta:
>En a "bio" finomitatlan [barnas szinu] kristalycukrot vizslattam a
>boltban.
>Es majd hanyatt estem, mikor lattam, hogy malataval szinezik. Ettol
>meg persze lehet jo. A kavehoz passzolna a malata ize. Probalta
>valaki?
Most eppen dobozos barnacukor van itthon, "Nadmelaszos barnacukor" a neve.
Az osszetetel az alabbi: kristalycukor, nadcukorszorp, kemenyito,
csomosodasgatlo (E551) Ezt is az altalad emlitett Sogun :-)))) gyartja, a
markaja Beghin Say, gyarto: Matra Cukor Rt.
En foleg sutemenyekbe hasznalom, kellemes izt ad.
Regebben lehetett kapni szerencsi gyartasut is, az eleg "nedves" volt,
hamar osszeallt. Elkepzelheto, hogy az igazi barnacukor volt? Tehat a feher
kristalycukor "elotti allapotban" ??
Zita
|