1. |
Mibol fozzek tokfozeleket? (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
2. |
szoszbinder (mind) |
68 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Mondamin, turmixgep (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
4. |
Emilianak + palacsintak (mind) |
88 sor |
(cikkei) |
5. |
gulyas, paprikas (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
6. |
KERDES (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
7. |
turmix romhanyi@pannonpipe.hu-nak. (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
8. |
fondue (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
9. |
szaloncukor (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
10. |
Magyar paprikas etelcsalad (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
11. |
francia hagymaleves (mind) |
64 sor |
(cikkei) |
12. |
konyakmeggy, turmix, kemenyito (mind) |
100 sor |
(cikkei) |
13. |
Meg egy par szo a gulyasrol (mind) |
65 sor |
(cikkei) |
14. |
kokuszos sutemeny (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Mibol fozzek tokfozeleket? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyhasok!
A kovetkezo problemam van: itt az USA-ban csak sutotokot es disztokot
arulnak. Egyik sem alkalmas tokfozelek keszitesere. Meg az a tok ami
leginkabb hasonlitott az otthonira, az is olyan kemeny volt, hogy
legfeljebb faragni lehetett, de nem reszelni. A kerdes ezek utan
nyilvanvalo, mit ajanlatok tok helyett?
Udv,
Erno
|
+ - | szoszbinder (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary] irta:
>Szerintem instant rantas ill. habaras :-) Csak bele kell szorni a
>besuriteni kivant szoszba/fozelekbe, stb. es kesz. Nem csomosodik, nem
>kell kulon edenyt piszkolni a liszt piritasaval. Es plusz zsiradek sem
kell
>hozza. Most lattam, hogy a Knorr-nak is van ilyen Etelsurito nevu pora.
>Ez biztos ugyanaz, csak mas markanev.
Nagyon praktikus, hasznos, es izetlen a Mondamin. De a Knorr mar
sokkal gyengebb. Nem figyeltem oda, es kedvesem Knorral suritette
nemreg a tokfozeleket. Elrontotta. Mellekize lett. Ki is dobtuk.
Pedig imadom. A Knorr sajnos nem egy jo ceg. A krumplipurejet sem
szeretem. Muize van. Mig a Pfanni [csak regen lehetett itthon kapni]
teljesen, tisztan krumplipureizu. Nem lehet megkulonboztetni az
igazitol.
A Mondamin Fix Sossbinder kemenyitot, tejcukrot, dextrint, rizslisztet
es egyebeket tartalmaz. Nem teszi opalossa a folyadekot. Nem rantas!
Talan a higabb zselatinhoz hasonlit a hatasa. Olyan kinais allaguva
teszi a szoszt. Sulthus szaftjanak suritesehez kituno!
A Mondamin gyart instant rantast is. Klassische Mehl..e..e [mar reg
elfogyott] Az nagyon finom volt. Ez hasonlit a mi rantasunkhoz.
> Felado : [Germany] irta:
>"Mondamin Fix-Sossenbinder"-rol van szo. Magyarul szosz suritonek, vagy
>szosz kotonek lehetne mondani. Griz szeru iztelen por, ami forro
folyadekhoz,
>vagy zsiradekhoz adhato anelkul, hogy csomos lenne.
Zsiradekhoz nem! Csak vizben oldodik. Pontosabban: viztartalmanak kell
lennie a szosznak. Ha teljesen zsirjara piritjuk, akkor a sossbinder
megeg, es nem surit. A magyar konyhaban szeretik a zsiros szaftokat, ami
imho nem annyira finom, mint a zsirtalanitott. Profi szakacsok a szoszok
tetejerol eltavolitjak a zsirt, es csak a zsirtalan szaftokat suritik.
Izlesemnek ez jobban megfelel. Probaljatok ki. Imho igy sokkal finomabb.
Tomeny husnedv rengeteg porzsanyaggal izesedve. A zsir csak elfedi a
nagyszeru izeket.
>Szerintem otthon is lehet kapni, ha nem akkor ez az egyetlen nemet aru,
ami
>Mo.-on nem kaphato.:-)))
Ezen nem tudok mosolyogni. Korabban sokat jartam Nemetorszagba. Es
rendre teleraktam a csomagtartot kajakkal. Mert nem volt dragabb, mint
itthon, es ott elo baratnoim jol utbaigazitottak, hogy mi a kituno.
Szoval itthon a nemet aruk silanyabbjat aruljak csak. Pl. Knorr cuccok
Pfanni helyett, Zentis marcipanok vannak, de a legjobb a Fruttamanda
csak egyszer volt kaphato, nincs Flora Soft margarin, nincs Mondamin,
nincs Kalinka kefir, Kuchenchef mustar, nincs jo [Dessin] sutomargarin,
nincs nagymeretu polip, Nincs Livio olaj, nincs Mischbrot, nincs jo tej,
nincs Zimmermann lazacsonka, nincs Bienenstich, ritka a CD szappan, a CD
habfurdo plane, nincs szantalfa habfurdo, nincs Bourjois szantalfa es
harsfavirag szappan, ritka a Lenor, de meg az akkori Servus 4retegu,
vattapuha de elszakithatatlan WCpapirt is hianyolom. Ezek mind kituno
dolgok, es nem dragabbak, mint az itthon kaphato megfelelojuk. De a
magyar es a nemet Persil kozott is fenyevnyi a kulonbseg. Nem beszelve a
finom, hibatlan krumpliizu krumplirol, a mezedes, ropogos
cukor[sarga]reparol, es meg sorolhatnam. Regen volt valami kis
szabadsaga az ABCboltok vezetoinek, hogy mit rendelnek. Ma nincsen.
Illetve az anyamulti listajabol valaszthatnak csak. Mast nem tarthatnak.
Udv, Peter.
|
+ - | Re: Mondamin, turmixgep (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv minden Listatagnak!
Elsosorban megkoszonom Zitanak, Emilianak es Misinek a fixalo magyarazatat.
Egyszoval koszonom.
Imre irta:
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Turmixgep ( 9 sor )
>Tud valaki segiteni nekem zoldseg-gyumolcs turmix receptekkel.
>Vettem az asszonynak egy turmixgepet, de kimerult a tudomanyom
>a banan, narancs turmixolasaban. - ami persze nagyon finom.
Anno, amikor a szoc.real idoszakban egyszer vettem egy turmixolot, mindenbol
probaltam kesziteni, ami csak eszembe jutott. Igy peldaul eltett lekvar
maradekokbol, mirelit eper, malna, oszibarack, egres stb gyumolcsokbol.
(azert irok mirelitet, mert most tel van :-((, persze friss gyumolcsbol az
igazi) paradicsombol, uborkabol, retekbol, ceklabol, sult tokbol, sot
egyszer spenotbol is keszitettem turmixot, ahhoz kepest, hogy nem is
szeretem, kimondottan kiserlet volt, mert szep zold szine lett, mindent a
szemnek ;-). A zoldseges ivoleveket persze vizzel es fuszerekkel, a
gyumolcsoset pedig tejjel keszitettem. Azert irom mult idoben, mert teljesen
leszoktunk rola, kiveve a paradicsomos ivolet.
Tajekoztatasul iranyadonak veheto, hogy spenotbol kb 20 dkg kell, retekbol
is, de paradicsombol kicsit tobb mint 10 dk is eleg, sargarepabol viszont 40
dkg-nyi kell, hogy kb 1 dl ivoled legyen. A megtisztitott zoldsegfelet
eloszor kessel nagyjabol feldarabolod es ugy teszed a gepbe. Kisebb
viztartalmu zoldsegnel, mint a sargarepa, ennek is gyonyoru a szine :-), a
turmixgepbe egy kicsi vizet is kell onteni, mert ugy hatekonyabb a
turmixolas. Ezeket a zoldseges italokat viszont legtobbszor fel kellett
javitani adalekokkal, mert nem mindegyik volt elvezheto magaban, meg akkor
sem, ha egy kicsit megsoztam, vagy megfuszereztem (ilyesmikkel, kapor,
petrezselyem, esetleg snidling), mert egy kicsit karcosnak tunt. Volt amikor
egy kicsi cukrot kellett beletenni, vagy esetleg kevertem egy kis
gyumolcslevel. Nagyon erdekes iz-zamatokat lehet kialakitani. Legtobbszor
egy kicsi jonathan almat kevertem a turmixolando alapanyagba. De lehet
nemelyik zoldsegeshez nem csak vizet, hanem egy pici tejet is adni. Nagyon
jol izesiti pl. a paradicsomos le't egy kicsi zeller, es egy paranyi torott
bors. (Ilyesmiket iszunk meg manapsag is ;-) )
Ha valami nem egyertelmu, akkor kerdezz nyugodtan.
Mara ennyi! Jo etvagyat, es finom etel-italt hozza! Zsoka
|
+ - | Emilianak + palacsintak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Fozokanalasok!
Ejnek- evadjan olvastalak benneteket, de Emilianak muszaj valaszolnom.
Mindenkire sor kerul ne aggodjatok, senki nincs elfelejtve es az ujabb
"lelkeseknek" is udvozlet. Sajna, most tenyleg ritkan erek ra.
>Felado : [International]
Kedves Emilia!
>Szinten, hajtas epp az "ezredfordulo" miatt (Y2K).
Szoval nem ismeretlen szamodra sem a fenomen?
A forditasod nagyon - nagyon tetszett, azt meg foleg ertekelem,
hogy a keves idodbol is aldoztal ra. Nehol nagyon vidam perceket
szereztel es az esetleges kesobbi megfejtesek ellenere osszehozzuk, jo?
>> Hetfo
>> Inloggad torskpanett med digital kaviarsas, potatis
>Bejelentkezett tokehalserpenyo digitalis kaviarszosszal, krumpli
Bravo! Egyetlen hiba van es az is tolem szarmazik. Nem panett, hanem
spanett es panirozott tonhalszeletekrol van szo. A serpenyot nem igy
hivjak es soha nem szerepelt az iskolai ennivalok kozott - "ehetoleg".
>> Kedd
>> Millenniumspett med framtidssas, ris
>Millenniumi szalonna jovoszosszal, rizs
Talalt, ha rablohusban gondolkodtal./Ja, ezt is meg azt is
felhasznalhatunk
ehhez, de a baconszeletek nelkulozhetetlenek./A jovoszosz barmilyen
lehet izles szerint. Keszen is vehetjuk, ha sietunk.
>> Szerda
>> www.pirog.se/gott.html
>Isteni pirogi sved modra
Aha, szoval a www mindenhol istenit jelent.-))) Ezzel a cimmel en sem
boldogultam, pedig a gott is johet, de a html - el nem tudok mit kezdeni.
>(pirogi = orosz toltott tesztataskak olajban kisutve)
Bocs, de nem pirogi, hanem csak pirog eredetileg.
A finneknel sem ismeretlen eredetiben es mar regota szeretik a svedek,
a danok es a norvegok is. Foleg azt, amit Gorbacsovrol neveztek el es
keszen kaphato. A mikroban felmelegitve rogton kesz a vacsora.
>> Csutortok
>> Formaterad kalkonsnitzel med applesas, potatis
>Formazott borjuszelet almaszosszal, krumpli
A borju az pulyka, a tobbi stimmel. A formazas egyeni dolog a harddisc
ill winchester/kemenylemez talan magyarul/ milyensege alapjan.
>> Pentek
>> Surfarens pannkakor med chattarsylt
>Szorfolo palacsinta csatolt lekvarral ;-)
>avagy
>Szorfolo palacsinta beszedes lekvarral
Koszi, valami hasonlon gondolkodtam, de te jobban kifejezted.
Most jonnek a palacsintak es bocs a kesesert.
Palacsinta 1, azaz edes:
Mindenkinek szol, akit erdekel. Az osszes eddigi recept jo, de igenis
lehet cukrot is beletenni es a szodaviz helyett kivaloan megfelel a
sima viz nemi sutoporral ill szodabikarbinaval alkalmazva. Ezenkivul
a kisutesre szant etolaj vagy barmilyen zsiradek nagyreszet/olvasztva/
belekeverjuk a tesztaba es igy akar varunk, akar rogton sutjuk, csak a
legelsonel kell nemi plusz zsiradek, mert a sutok nem melegszenek at
olyan hamar. Az osszesre vonatkozik, tuzhelyektol fuggetlenul. Amint
mar tul gyorsan sulnek, persze csokkenti kell a homersekletet.
A sutopor es a szodabikarbona alkalmazasa kiserletezes alapjan tanulhato
meg igazan es garantaltan mukodik. En altalaban min 4 tojast hasznalok
a nalam legkisebb adagnak szamito 30 palacsintahoz is.
Meg egy dolog - mindig keverek egy kis vaniliascukrot is a tesztaba.
Palacsinta 2, azaz hortobagyi:
Mindenfele kulonosebb fakszni nelkul kivaloan keszitheto. A husmennyiseg
es a tepsink nagysaganak figyelembevetelevel sos palacsintatesztat
keverunk.
Ehhez kevesebb tojas is eleg es amig a teszta mar a tepsiben dagad, addig
gyorsan aprora daraboljuk a husfelet, a sajat levevel es nemi tejfollel
alaposan
osszekeverjuk. Igeny szerint meg "utanfuszerezunk". A kevereket szepen
rakenjuk a tesztara es kb 3/4 tuzon megsutjuk. Talaskor mar csak tejfol
kell ra es az ize ugyanaz, viszont a munka javareszet megsporoltuk, mert
nem kell kulon - kulon sutogetni a palacsintakat es arrol nem is beszelve,
hogy kevesbe "buzlik" az otthonunk.
Na, ennyi igy hirtelen, sziasztok: Edit/S/
|
+ - | gulyas, paprikas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Peternek igaza van. Az ugynevezett eredeti nepi etelek, egyszeruen es csupan
nehany alapanyag felhasznalasaval keszulnek. Gondoljuk csak meg. Fozoedeny
es a fozessel jaro korlatolt korulmenyek feltetlenul meghatarozzak nem csak
a modszert, hanem a fuszerezes lehetosegeit is. Ha a magyar es itt hozza
kell tennem minden mas nacio szakacs kulturajat nezzuk azt alapjaban ket
csoportra kell osztani. A koznep es a kivaltasagos osztaly lehetosegeit
figyelembe veve, - hogy egy peldat hozzak itt a Gulyas es az Eszterhazy
Rostelyos, vagy az amerikai Pork and Beans es a Virginia Ham. Ot szakacs
ugykodik a kastely konyhajan, de a paraszt kunyhojaban csak egy bogracs log
a szabad kemenyes tuzhely folott s benne "Krumplis Oregtarhonya" rotyog
vacsorara. Ott nincs Tarkony meg Kakukfu, Szerecsen dio meg Komeny de meg
Fekete bors sem... uraknak jar az, messzi Indiabol hozzak s aranyat er.
Praktikus egyszeruseg jellemzi a nep eteleit, etkezeset s ha hiszed vagy
nem, egeszsegesebb mint fenn a kurian a cifra lakoma.
Tevedes ne essek, nep ide, nep oda karacsonyra libat toltok, majas-gombas-
feherboros dekadens toltelekkel... Ja bizony, meg toltott kaposzta,
dagadoval.
Sutba hanyva "nepies" mivoltomat s rakoltom a havi nyugdijjam felet. Elvegre
is egyszer van egy evben karacsony...
Pista Ba'
***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
|
+ - | KERDES (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
HOL lehet MO-n kardemommit venni?
A fiam szeretne venni es megigertem neki hogy a konyhan biztos kapok valaszt.
Glo:gg-t akar csinalni es anelkul nem ervenyes.
kossssz elore is!
kellemese hetveget, jo fozocsket es joetvagyu csaladot/vendegeket
Agnes
|
+ - | turmix romhanyi@pannonpipe.hu-nak. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Éppen fogyózom és már a turmix-gép olvastán is megéheztem. Szia!
Tejjel bármilyen lekvár jól összeturmixolható, ha már nincs gyümi. Alma,
körte, kivi, sot vegyesgyümölcs is remek turmixolva. Ha nagyon darabos a sok
héjától, akár le is szurheted, bár a rostok nagyon egészségesek.
A legfinomabb turmix, amit életemben ittam Bangkokban készült: jéggel,
tejjel, kis cukorral és görögdinnyével. Természetesen orchideával volt
díszítve a pohár.
Ha éppen fogyózik az asszony, akkor a gyümiket lehet ásványvízzel vagy
teával is összeturmix.
Ha már nem annyira frissek a gyümölcsök akkor kompot szeruen megfozve és
összeturmixolva. Ha surure csinálod, alá babapiskóta a kistálba, jól
behutve, tetejére tejszínhab.
Gyümölcsjoghurt is csak joghurttal a tej, víz helyett.
A krémlevesek is a turmixtól lesznek krém: karfiol, hagyma (póré, vörös,
fok), brokkolli, zellerkrém.
Tojáskrém, borsókrém, lencsekrém, majonéz, stb. Na, beindult a fantáziád? És
még azt is fogja mondani az asszony, hogy milyen sokat segítesz a konyhában.
|
+ - | fondue (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Zita irta:
>Egyszer Svajcbol kaptam speci fondue sajtkevereket, azt hiszem geyerzer
>volt benne, meg emmentali, meg me'g valami. Sajnos a fondue
fuszerkeverekem
>is elfogyott :-(( Es meg jobban sajnalom, hogy a kozeljovoben nem is
megyek
>Svajcba...
Fondue sajtkevereket itthon is lattam, valoszinuleg az Auchanban meg
a Meinl-ben is. Az arara nem emlekszem, biztosan nem olcso, de talan
nem dragabb mint Svajcban.
Egyebkent tapasztalatom szerint majdnem mindenfele kemenysajt jo
bele, csak az a lenyeg, hogy ne szalasan olvadjon.
A sajtoknak en is nagy kedveloje vagyok, sajnos az igazi kekpeneszes
sajtok kiloja 3-4 ezer Ft kozott van. Viszont kb. 2000 Ft-os aron van
magyar kecskesajt, ami semmivel semm rosszabb mint a duplajaba kerulo
francia (mindkettot kostoltam). Az en kedvencem a Saint-Aigure es az
erlelt Gorgonzola (nem a dolce), valamint az eredeti, juhtejbol keszulo
rokfort, ami sajnos meg a tobbinel is dragabb. Ha sok penzem van eppen,
akkor esetleg Stilton es Cambozola, ha kevesebb, akkor Danablu.
Udv: Afonya
|
+ - | szaloncukor (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok kedves Konyhasok!
Tucsi, ez _nagyon jo_ tema! :-)))))))))
Epp tegnap kerdezte valaki a TIPP-en, hogy tenyleg magyar talalmany-e.
Ezzel kapcsolatosan aztan ott is korkerdest tettem fel, ki melyiket tartja
a legfinomabbnak.
Itt is lehet szavazni, kerem a gyartot is megnevezni, mert a standard
tipusokat szinte mindegyik ceg gyartja.
>Uj szaloncukor: konyakosmeggy van benne
Nym.... :-)))) Ez tenyleg uj! Milyen gyartmany?
A MILKA mazsolas-turokremest is nagyon dicsertek :-))))
>Remelem sikerul legalabb ket szemet felraknom a fara... :o))
Csak _egy_ dobozzal vettel? :-O :-O Vetkes konnyelmuseg... Na es miert
kell a fara rakni? Folosleges megtepazni minden alkalommal a fat, amikor
nassolasra tamad kedved... :-))))) Vegy egy jo nagy kosarat, vagy talat, es
a _fa ala_ tedd.
A rutinos edesszajuak egyebkent csak 1-2 dobozzal vesznek Karacsonyra, majd
az unnepek utan fe'laron, vagy meg olcsobban szerzik be a keszleteket :-)).
Na majd januarban kuldjetek a cimeket, hogy hol, melyik a legolcsobb! :-))
sziasztok,
Zita
|
+ - | Magyar paprikas etelcsalad (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Peter, elore bocsajtom, nem vitatkozas vegett irok :-), csak egy elvi
kerdesem lenne: en mindig ugy hallottam, hogy a pirospaprika _zsiradekban_
oldodik. Tehat ezert szorjak a paprikat a zsirban/olajban fonnyasztott
hagymara. Vagy ez mar egy "varosi" foklor :-)) ??
Meg nem probaltam ki a Te gulyas receptedet, de igerem, megteszem :-).
Csak elrettenteskeppen: a multkor valamelyik tv-s fozocskemusorban (magyar
adon) _egyszerre_ tettek bele a hust meg a krumplit a fazekba. :-O
Kepzelem, mi marad a krumplibol, mire a marhahus megpuhul.....
Mar a multkori flame-kor is akartam irni, hogy abszolut logikusnak tunik,
hogy _hideg_ vizben kell feltenni a hust, hisz igy oldodik ki legjobban a
levesbe a hus ize. A huslevest is igy keszitjuk.... Akkor miert van megis,
hogy _minden_ szakacskonyv eloszor olajon hagymat pirit, megszorja
paprikaval, jol atsuti a marhahuskockakat (kifeheredesig) es akkor onti fel
vizzel???
En is igy lattam otthon, meg a nagymamamnal is, es vegigkerdeztem az
ismeroseimet, ok is igy csinaljak. Mikor csuszhatott ez felre?? :-)
Ciao
Zita
|
+ - | francia hagymaleves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Gyujtemenyembol kivansagra itt a francia hagyma
leves ismetlese :
> Temakor: Francia hagymaleves ( 9 sor )
> En csak rovid ideje olvasom a konyhat. Szeretnem megtudni ismeri valaki
> a francia hagymaleves receptjet? Elore is koszonom a segitseget.
Persze nem tudom, mennyire francia, de eddig meg a kutyaknak nem sok maradt
belole :-)
-Fejenkent (azaz szajankent :-) ) egy-egy kozepes vereshagyma
-Hagymankent nagyjabol egy evokanal liszt (hat en retes lisztet szeretek
hasznalni, az oreglany meg finomlisztet vesz... szoval a liszt olyan,
amilyet talalok :-) )
-Meg persze zellerzoldje, meg ilyesmi
-kb. fel liter feher bor, egy uveg szoda
A hagymat apro kockakra vagom, majd bekotozom a ujjaimat.
Fajdalomcsillapitonak egy kisfroccsot ajanlok. Egy keves zsiradekon
megparolom. A hagymat. A zsiradek lehet olaj is, en szeretem a Hera
sutomargarint is. Ezt a parolast ugy szoktam, hogy a kisse megsozott
hagymat eloszor befedve mintegy ot percig hagyom rotyogni, majd "kifedem",
es picit hagyom megpirulni. Az egesz muvelet fel kisfroccsig tart.
Kozvetlenul a tuzoltok megerkezese elott nekiallok lisztet szorni az
edenybe, amiben a hagyma szenesedik, es a lisztet is zsemleszinure piritom.
Aztan szep kenyelmesen, oregurasan elkezdem bele a vizet locsolni, meg
kavargatni, hogy ne legyen egy csomos trutyi az egesz. Ezalatt elfogy a
maradek fel kisfroccs. Amikor kremleves allagu kezd lenni az u:gy, akkor
beleszorom az aprora vagott zellerzoldjet, befedem, es elkezdek mergelodni,
hogy elfelejtettem zsemlekockat piritani a tetejere. Persze az mar hamar
megvan, es elkeszitese remek urugy egy kisfroccs elfogyasztasara. Mire
kiurul a pohar, addigra sikerul a csaladot is osszeimadkozni a haz
kulonbozo zugaibol.
Variaciok:
- Csinaltam mar ugy is, hogy egy kis tejszinnel suritettem, hogy igazi
kremleves legyen. Valoban szebben nez ki, de nem lett finomabb. Ha a
latvany is fontos (vendegek, akik elott hencegni akar az ember...), akkor
erdemes.
- Piritott liszt helyett tejfolos habarassal is nagyon finom, de
vekonyabbra is keszitheted, ha csak finoman berantod. Ekkor szoktam bele
borsot is tenni, meg egy- ket baberlevelet, hogy pikansabb legyen.
- piritott zsemlekocka helyett egy egesz szelet piritost is tehetsz a
tetejere, sot, igazan elokelo helyeken a piritosra reszelt sajtot is
olvasztanak.
Francia hagymaleves:
50 dkg hagyma, 1 l esoleves (kockabol), 3 dkg ghi (vagy vaj), 10 dkg kemeny
sajt (lehet ementali, eidami, trappista, karavan) en legtobbszor fustolt
trappistat szoktam hasznalni, 3 dkg liszt, 8 db kis szelet barnakenyer, 1
csokor pertezselyem, so, bors
1) A megtisztitott hagymat vekonyan felszeletelem (mindig szeletelot
hasznalok, ugy gyorsan megy) es vajon, keves soval, fedo alatt tobbszor
kevergetve puhara, csaknem pe'pszerure parolom. Liszttel megszorom,
hozzaadom az erolevest, lehetoleg frossen orolt borsot es fedo nelkul, lassu
forralassal addig fozom, amig a hagyma szinte felszivodik.
2) Kozben kenyerpiritoban megpiritom a kenyeret, minden tanyer aljara 2-2
szeletet teszek, befedem hajszalvekonyra szeletelt sajttal, es ramerem a
tuzforro levest. 2-3 perc pihentetes utan a kenyer jol megszivja magat es
ehetjuk. A tetejet meghintem megvagott petrezselyemmel. Nagyon szeretjuk.
Jo, hogy eszembe juttattad. :-))) Eppen itt az ideje, hogy csinaljak.
Udv Latyi
|
+ - | konyakmeggy, turmix, kemenyito (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Kisebb iroi szunet utan udvozlok mindenkit. Minden szamot olvastam am!
(Kiveve amit nem kaptam meg)
Uj szaloncukor: konyakosmeggy, A fel kilo a Tescoban 900 Ft. Nem
olcso, de a balhe kedveer
megeri. Remelem sikerul legalabb ket szemet felraknom a fara...
:o)))ű
Kedves Tucsi
Egy modszer terveid megvalositasahoz, mar most vedd meg a
fat................(a többit le se merem irni)
Kedves Zita
A sajtfonduhoz csak annyit tennek hozza, hogy nalunk altalaban gyerekek is
korbeulik velunk az asztalt, igy a bort (szaraz feher) tobbnyire ki kell
hagynom. "Helyette" tejfolt rakok bele, azaz attol lesz "higabb".
Garantalhatom, hogy igy is finom. A magam reszerol az izesebb sajtokat
hasznalom, ugymint fustolt sajtok es a kavesbe izesitett trapistaval
keverem. Egy pici sajat elkeszitesi modom, hogy eloszor mikroban melegitem
ossze az anyagokat, csak azutan teszem ki az asztalra, igy nem sul az
aljara, bar van aki azt is szereti.Fuszereket ugyanazokat hasznalom mint
amit Te is irtal, plussz komenyt, a sajttol ill. hangulattol fuggoen.
Zsokanak irtatok, hogy tulajdonkeppen az a Mondamin fixalo kemenyito, es
volt aki nem volt biztos benne, hogy itthon lehet-e kapni.
Nos Etelkemenyito neven lehet kapni, ami tulajdonkeppen burgonya kemenyito.
Fel kilos, jellemzoen sarga szinu dobozos kiszerelesben lehet Mo-on is
kapni. (Magyar temek, magyarul van rajta a szoveg is.)
Kedves Imre
Dijazom a figyelmessegedet
Vettem az asszonynak egy turmixgepet, de kimerult a tudomanyom
Ici-pici jutalmul egy-ket pici otlet:
Nagyon finom az eper, malna, fekete ribizli, oszibarack turmix is!
Mas jellegu hasznositashoz probald ki:
ha a fagyasztott gyumolcsot felengedes nelkul izles szerinti cukor
hozzaadasaval tejszinnel mixeled ossze, gyumolcsparfe szeru finomsagot
kapsz.
Hasznalhatsz hozza epret, malnat, barackot.
1/2 kilo gyumolcshoz en 2-3 dl-t teszek. (lehet tobb is, de ugy nem olyan
gyumolcsos)
Nagyon gyorsan keszithetsz hazi majonezt, (regebben volt tema, en
tojasvajkent ismerem)
Nem tudom mekkora a geped, geptol fuggoen 2-3 sargajahoz vett mennyiseg
szokott beleferni egy literes mixerbe.
A lenyeg, hogy tojassargajankent egy dl olajat lassan csorgass a magas
fokozatra kapcsolt gepbe. Azokon a gepeken amiket en lattam szokott is lenni
a tetejen egy kis nyilas, amin keresztul lehet adagolni, vagy van olyan is,
amihez direkt adagolot is adnak a lassu adagolashoz.
Izesiteni en cukorral, soval, citromlevel es mustarral szoktam, attol
fuggoen, hogy milyen salatahoz akarom hasznalni. A cukrot sot es citromlevet
a tojassargajahoz rogton az elejen hozzaadom, aztan adagolom az olajat.
Figyelj, hogy minel hidegebb legyen a tojassargaja es az olaj, annal jobb
lesz az eredmeny. Egy vajszeru masszat kell hogy kapjal.
Ehhez most mar leglassubb fokozaton, szinten a salatatol fuggoen, kefirt,
joghurtot vagy tejfolt egyben hozzaadva szoktam tartarmartast kesziteni.
Finomithatjuk meg aprora vagott kapor, petrezselyem, hagyma ill. attort
fokhagyma hozzaadasaval is, szinten a felhasznalastol es izlesunktol
fuggoen.
Kedves Peter
Konyorgom ne sertodjetek, ne reagaljatok! Mindenki ugy fozi, ahogy
akarja.
De ahanyszor ilyesmit olvasok, mindig meg kell irnom az eredeti
recepteket is. Belso kenyszer. Muszaj.
Mibol gondolod, hogy pont Te uszhatnad meg? Viseld csak batran, ha mar
"muszaj". Hidd el mindenki megkapja ......
Egyebkent meg nekem az a velemenyem addig jo, míg ugy erzed muszaj,
meg aztan a ketkedoknek is szereltek Page Down-t,
tovabba ez a mi ujsagunk azaz mindenkie, nem vagyunk egyformak (te jo eg
borzalmas is lenne!!!) mindenkinek mas tetszik, de hallhatunk ujat is....
Na ennyi bolcselkedes utan irany az eperparfe.
(Megengedem, hogy valojaban maskeppen kell kesziteni, aki tudja irja meg, en
az egyszeruseg kedveert neveztem igy, de lehet fagyi is. Vagy ez mar
barbarsag? Nem vagyok szakacskonyviro.)
Jo hetveget,
Udv. Yobi
|
+ - | Meg egy par szo a gulyasrol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Magyar paprikas etelcsalad. ( 82 sor )
>>Ha valami hianyzik, inkabb neki se fogjunk, hacsak nem
>>akarunk szegyenszemre csak valami pancsot csinalni.
Peter!
Teljesen igazad van, nagy badarsagot irtam ebben a ket sorban!
Valo igaz, hogy az altalad leirt anyagokbol nagyon finom gulyast lehet kesziten
i.
Zoldpaprika szerintem feltetlenul kell bele es a hagymaval kezdem, nem a hussal
.
A felesegem igy kesziti fazekban es biztosan allitom, hogy izlene neked is,
holott nemet szarmazasu, de tizenegy evi Mo.-i tartozkodas alatt kitunoen
megtanulta ezt is.
Ez a valodi alaprecept, egyebkent altalaban magam is igy keszitem, ezert
merek rola velemenyt mondani.
Ha mindenki ugy fozne, hogy ragaszkodna az alaprecepthez, akkor eleg lenne
egy kiadott szakacskonyv, nem tudnad olvasni a HIX Konyhat, mert semmi
szukseg nem lenne ra.
Sokkal kevesebben lennenk a Foldon (ez nem bizos, hogy hatrany lenne), hiszen
sokaknak nem lett volna eselyuk a megszuletesre, mert meg a mai napig is sok
ferfi a gyomran keresztul van sokszor talan helytelen iranyba csalogatva.
Hiszem, hogy a sablonbol valo kilepes szint ad hetkoznapjainknak, nemcsak a
konyhaban.
Ha az ebed keszitesenel az is szempont, hogy mennyi edenyt piszkolunk be, akkor
a legegyszerubb megoldas a rezson megmelegitett konzerv, amit kikanalazunk.
Be kell ismernem, hogy ugyanazon etel elkeszitesekor utannam mindig tobb
piszkos edeny marad hatra, mint a nejem utan.
A keres nagyon finom gulyas receptre szolt. Erre vonatkozoan irtam a cikk eleje
n.
Nekem mindig unnep, ha bogracsban fozok! Vagy alamilyen unnepi alkalombol
hivott vendegeknek keszul, vagy egyszeruen mar nagyon kivanjuk es akkor
vendegeket hivva unnepet csinalunk az alkalombol! Nem torodve azzal, hogy
ket tallal tobb piszkolodik.
Aki igazabol szeret fozni, az alkoto ember es szeretne olyan etelt talalni, ami
vel
a vendegei nem csak jol laknak, hanem meg kesobb is emlegetik.
Mo.-on Anyamon kivul -aki szakacsno volt-, harom szemely az, a mai napig
is megmaradt barati korbol, akiknek egyes fogasait a mai napig is emlegetjuk
es nyaranta ujra elvezzuk. Ezuton dicserem Alizt, Icat es Vili "Papat".
A zsiros kenyeret is lehet tobbfelekeppen talalni. Szemely szerint azert vagyok
ezen a listan, hogy megismerjem a "maskepp" modokat is.
Nekem elvezetet jelent egy jo recept olvasasa is.
Kedves Peter!
Ha egyszer olyan helyzetbe kerulsz, hogy a mosogatas gondja nem
a Te valladat nyomja es az altalam kozolt recept szerinti gulyast megis
elkeszited, szivesen veszem eszreveteleidet.
Muszaj volt hozzaszolnom, es ha hiszed, ha nem egy fikarcnyi negativ
toltottseg sincs bennem elened. Egyszeruen a velemenyemet tettemm kozze,
vallalva akkor is ha mindenki mas ellene lenne.
De mivel ez nem vitaforum, inkabb kozlom e sorok irasa kozben fozott leves
hozzavaloit:
Ket db jo tenyernyi marhalabszar szelet veloscsonttal a kozepen, kulon vett 2
db
veloscsont szelet, 4 db pulykamaj, 20 db csirkesziv, 4 db karajcsont a fagyaszt
obol,
1/4 karfiol, 1/2 zeller, 5 db sargarepa, 3 db feherrepa,1 gerezd fokhagyma,
1 db karalabe, 8-10 db fekete szemes bors, 1 db hagyma 1/2 kaveskanalnyi
Delikat 8, 6 kaveskanal jodozott so.
Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
|
+ - | kokuszos sutemeny (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok
Lassan osszeall, hogy miket fogok sutni Karacsonyra, Zsoka nagyon
kecsegteto recepteket kuldott.
Szeretnek meg valami olyan aprosutemenyt is sutni, aminek a
tesztajaban kokuszreszelek is van.
De nem kokuszcsokra gondolok.
Lenne esetleg valakinek ilyesmi receptje?
Masik keresem visszanyul a multba.
Talan egy honappal ezelott kerestem toportyuspogacsa receptet.
Megszanna valaki most eggyel?
Fontos lenne a hajtogatas leirasa is.
Elore is koszi.
Vica
|
|