Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 139
Copyright (C) HIX
1999-03-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kremleves (mind)  7 sor     (cikkei)
2 Re: konyha: husvet (fwd) (mind)  180 sor     (cikkei)
3 LASAGNA es egyebek (mind)  138 sor     (cikkei)
4 megegyszer (mind)  48 sor     (cikkei)
5 Halaszle alap, tormas sonkatekercs (mind)  49 sor     (cikkei)
6 Sziasztok! (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Kremleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tudnatok kuldeni kremleves recepteket? A parom nagyon lelkesedik
a brokkolikremlevesert, es masmilyenre is vagyik.

Koszonettel:
Lang Eszter
+ - Re: konyha: husvet (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Mivel jon a husvet - es milyen gyorsan! -, idemasolom a konyha listara elkuldot
t 
husveti menu - valasztekunkat, ha nem banjatok.


( A leiras azert ilyen reszletes, mert kulfoldre szakadt gyermekeimnek
kellett megszerkesztenem. Ha zavar, elnezest kerek mindenkitol, de tul
sok ido lenne ujrairnom.) 

Natur baranygerinc 
Vegy baranygerincet szemelyenkent harom szeletket, mert ez igazabol
 nem szelet, csak szeletke. Jobb, ha szembesulsz a hentesnel veluk.
Es ha nagyobbacskak,  hat donts 80 deka kotlett mellett. Ez az alnevuk
a gerincszeleteknek.
Mindenkeppen a vajat/margarint kedveli a friss barany.
Tehát 6 deka vajat/margarint megmelegitesz serpenyoben, es a meg-
borsozott, de meg nem sozott, kes fokaval megutogetett husszeleteket
a zsiradekon mindket oldalukon pirosra sutod. (Azert ajanlom a kes fokat,
 mert a husklopfoloval papirvekonnya varazsolod, barmilyen kisse is 
veselkedsz neki.) Talra teszed a hust, gyengen megsozod mindket
 oldalan es spenot melle vagy csak krumplipurevel adod asztalra. 
Ennyi.
Spenot 
4 sz
1 kg spenot, 1,5 evokanal margarin vagy vaj, egy gerezd fokhagyma, 
egy lereszelt szikkadt kifli, egy gerezd fokhagyma, 2 tojas, 2-3 deciliter tej,
késhegynyi tt. bors es reszelt szerecsendio.
A megtisztitott spenotot leoblited, talba teszed es nyakonontod forro vizzel,
amiben aztan fel is kevered. A lereszelt kiflit aztsd be tejbe, keverd el benne
 
a tojasokat. Izesitsd torott borssal, szerecsendioval valamint egy mokkaskanaln
yi 
soval, es keverj hozza egy deci tejet.
Szurd le a spenotot, es deszkan  vagdald aprora. 
Egy labasban forrositsd fel a vajat es szord ra a spenotvagdalekot. Mindjart
kevergetned is kell, mert konnyen odaeg. Nagyon gyorsan osszeesik, ne ijedj
meg, hogy nem lesz mit enni! Amikor mar nem ereszt tobb levet, hozzakevered 
a fokhagymazuzalekot. Ovatosan hozzatoltod a tejes-tojasos zsemlet.Vigyaázva
kevergeted, amig a spenot eloszlik a zsemleben es viszont. Ha tul kemeny lenne,
 vagyis nem fozelek allagu, akkor ott a tej es azzal higithatod, amig megfelelo
 nem 
lesz. A tul hig sem jo, mert nem lehet eldonteni, mivel, s hogyan egyuk.

Gombas baranygerinc sutoben 
8 szelet baranyborda, 5 deka Hera margarin, 10 deka szeletekre vagott gomba,
egy evokanal liszt, 1 dl viz, egy evokanal aprora vagott petrezselyemzold,
keshegynyi  torottbors
Sozd es borsozd meg gyengen a szeleteket. Forrositsd fel a margarint egy
 serpenyoben es a a szeleteket mindket oldalukon susd pirosra. Vajazz ki egy 
tuzallo talat, rakd le a szeleteket. A  serpenyoben maradt margarinon  parold m
eg
 a gombat kis soval, borssal, petrezselyemzolddel. Szord le a kanal liszttel, k
everd
 el es felengedve a vizzel, fozd surure. Ezt a masszat kend a lerakott husszele
-
tekre es az alabbi martassal ontsd le. Told be a sutobe es hatos fokozaton susd
ropogosra. 
A martashoz: egy evokanal liszt, 2 deka Hera margarin, 1,5 dl tej, 1 deci tejfo
l 
vagy tejszin, 1 tojassargaja, 7 deka reszelt sajt, mokkaskanal so, keshegynyi 
reszelt szerecsendio.
A margarint kislabasban felmelegited es a a lisztet hozzateve keveregetve habza
sig
hevited. Sozd meg es tuzrol leveve folytonos kavargatas mellett ereszd fel a te
jjel.
 Ha nem csomos, akkor visszateszed a tuzre, hozzareszeled a szerecsendiot es 
kislangon surure fozod. Ezt nem lehet egyeddul hagyni! A tejfolben, vagy tejszi
nben
eldolgozod a tojassargajat es a tuzrol lehuzott martasban keverd el..

Fonottkak husvetra
50 deka liszt, 2 dl tej, 4 evokanal porcukor, 8 deka vaj, 4 deka eleszto
 (vagy egy zacsko szaritott), 5 tojassargaja, 3 cl rum, fel kaveskanalnyi so, e
gy 
citrom reszelt heja, egy csomag vanilias cukor,  egy tojassargaja a keneshez. 
A lisztbol kiveszel egy evokanallal, elkevered ket kaveskanal porcukorral es az
elesztovel es ket evokanal meleg tejjel puha kovaszt keversz. Lehinted liszttel
 
es betakarva kelni hagyod.
A megszitalt lisztet keverd ossze a maradek porcukorral, csinalj a kozepebe
melyedest. Ebbe tedd bele a tojasok sargajat, a rumot, sot, vaniliás cukrot val
amint
a citromhejat. Tedd hozza a megkelt kovaszt es a maradek tej hozzaadasaval
dagaszd puha tesztava. Lassankent csorgasd hozza a megolvasztott vajat is.
 Meleg helyen letakarva legalább 45 percig hagyd kelni.
Terits az alacsony peremu tepsibe sutopapirt. A megkelt tesztat oszd annyi 
egyenlo reszre, ahany fonottkalacskat szeretnel csinalni. Formalj minden cipobo
l
harom egyforma hurkat  es fond meg kis kalacsnak. (Takard le a cipokat, mig sor
 kerul rajuk.) 
Tedd a megfont kalacsokat a kibelelt tepsibe es kend be tojassargajaval a tetej
uket.
Ha megkelt, akkor ujra kend meg tojassargajaval. Elomelegitett sitoben 190 °C-o
n
26-30 perc alatt susd meg oket. A kisult kalacsokat  tamaszd fakanal nyelere, 
vagy tedd racsra amig ki nem hulnek. Igy nem szalonnasodik meg a belsejuk.

Husvet utan
Mindenkeppen marad valamennyi nyesedek a szombati sonkakbol, fott tojasbol. 
Felhasznalasi javaslat:
Sonkas langos
20 deka aprora vagdalt sonka, ket tojassargaja, keshegynyi tt.bors, 1 deci tejf
ol
Keverd el suru masszava.
A megkelt  tesztat kisujjnyi vastagra nyujtsd el, nagy fankszaggatoval szurd ki
.
 Egy kanálka huskevereket tegyel egy tesztakorongra es egy masikkal takard be,
 nyomkodd jol ossze a szeleit. Alacsony peremu tepsibe rakd be, takard le ruhav
al
es hagyd kelni legalabb fel orat. Kend meg olajjal vagy olvasztott vajjal a tet
ejet.
Gyujtsd be a sutot 4-es fokozaton. 5 perc utan told be a tepsit es 30-35 perc a
latt
susd keszre. Sutheted olajban is, ha ugy jobban szereted.
Egyszeru  langos
Egy zacsko elesztobol egy evokanal liszttel, evokanalnyi tejjel kovaszt keversz
,
behinted liszttel es megkeleszted meleg helyen. Ha megdagadt, osszedolgozod 
20 deka fott, attort krumplival, belekeversz fel kilo lisztet, egy kaveskanal s
ot.
Annyi langyos vizzel dagaszd be, amennyitol eleg konnyen dagaszthato tesztat
kapsz. Ha mar nem ragad sem a talhoz sem a kezedhez, akkor jo. Letakarva pihent
esd.
Ha a duplajara kelt, mar kiszaggathato annyi cipora, ahany langost akarsz sutni
 belole.

Sonkas kocka   
Barmilyen lapos tesztaforma alkalmas ra, meg a fodros szelu is.
20 deka  aprora vagdalt fott, fustolt hus (lehet tarja, megmaradt fott fustolt 
csulok is.),
 3 db tojas, 1 dl tejfol vagy tejszin, egy kaveskanal so, keshegynyi tt bors, e
gy evo-
kanal zsiradek, 50 deka szarazteszta. 
A vagdalt fustolthust osszekevered a tejfollel, a tojasok sargajaval, megborsoz
od
es belekevered a kifott, lecsorgatott tesztat. Megkostolod es ha kell, csak akk
or 
sozod, mert a sonka is sos es a teszta is sos vizben fott. Jol osszedolgozod, h
ogy 
ne egyenetlenul legyen benne a sonka-teszta, es a tojasok kemeny habba vert 
feherjet is hozzekevered ovatosan. Kivajazott/margarinozott tortaformaba toltod
 es
175 fokon 20-30 percig, illetve addig sutod, mig a tetejere ropogos kereg nem s
ul.
Talalas elott lehuzod rola a tortakarimat, az aljat kicsit meglazitod kessel es
 ugy 
szeleteled, mint a tortat.(ha nagy adagot csinalsz, akkor tepsiben kell sutni v
agy
 negyliteres labasban.)

Tojas-salata (vacsora vagy reggeli etel)
6 kemeny tojas felkarikazva, 1 doboz tejfol +1 deci tejszin, 1 kaveskanal musta
r, kaves-
kanal porcukor, ket kaveskanal ecet/citromle, bors, mokkaskanal so, 1 kaveskana
l des
paprikakrem, 4 krumpli, kis fej aprora vagott hagyma egy evokanal zsiradek, egy
 evo-
kanal aprora vagott petrezselyemzold es 5 deka reszelt sajt..
Sos vizben fozd meg a burgonyat hejaban. A voroshagymat vagd aprora es a zsira-
dekon dinszteld meg. Tedd hozza a kockara vagott fott burgonyat, szord meg petr
e-
zselyemmel, torott borssal. 
A doboz tejfolt keverd ossze a tejszinnel,  mustarral, a kaveskanal  porcukorra
l, soval,
 ecettel/citromlevel. Izesitsd torott borssal es paprikakremmel. 
Belelj ki egy salattastalat salatalevellel, tegy ra egy sor kihult petrezselyme
s burgonyat,
ontozd meg nehany kanal tejfolos martassal. Erre egy sor tojas jon, sozd kisse 
meg es 
locsold meg ismet a martassal..Aztan ismetles a salataleveltol addig amig a kes
zlet tart.
A tetejere martas keruljon es 5 deka reszelt sajttal hintsd meg.



--
Maria

+ - LASAGNA es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kzdves Konyhamesterek!

Bevallom bunom, de nem olvastam az utobbi idoben olvasni kedvenc
Receptkonyvemet, vagyis a HIX KONYHA-t. Ennek tobb oka is van: elsosorban
az ido hianya, majd, mert most megint csak az irodaban mukodik az internet.
Sajnos van otthon egy nyyulam, mindig a modemhuzalokat (szerencsere csak
ezeket) kis eles fogacskaival elmajszolja. No meg meg egy ok. Ritkan
szoktam enni, amikor dolgozok, van ugy, hogy egesz nap nincs ra idom, hat
gondolhatjatok, amikor olvasom a jobbnal jobb recepteket, azert csak csorog
a nyalam:))) pedig nem vagyok nagy etkes. Fozni azonban szeretek, amikor
van ra idom.

Most belekukkantottam a KONYHA-ba, de visszafele mint a rak: eddig jutottam
el. Ezt nem hagyhatom persze ki.

Varjatok csak, amikor nyugdijba megyek: egesz receptkonyvre valoval foglak
Benneteket elarasztani!

>Re: lasagna
>Csak az en figyelmemet kerulte el, vagy nem hallottuk me'g Vegh
>Izabellatol az "igazi" olasz verziot?
>
>Martha

Az olasz konyha remesen valtozatos, megyektol fugg, de egy azert kozos
mindenutt Aostatol Sziciliaig, a pastasciutta es a paradicsom szeretete.
Azert az a tobb mint 2000 km hossz hat megteszi a hatasat, hogy nagyon
valtozatos legyen. Nem csak a venetoi, velencei konyhat ismerem (ami kulon
fejezetet, tanulmanyt erdemelne) mivel rengeteget utaztam, volt modomban
vegigkostolni sok tartomany konyhamuveszetet.

A LASAGNA
finom, mindenkinek, kulfoldieknek is izlik. Egyszeru, kenyelmes etel, ha
nagyobb tepsivel keszitunk, elall 2-3 napig, ha nem sutjuk meg, csak
elokeszitjuk ugy a melyhutoben honapokig is. Kozben laktato, kiados,
taplalo.

Itt lehet lasagna tesztat kapni, gondolom, hogy otthon is, mert szep
hazankban is minden foldi joval el lehet latni a csalad apraja nagyjat,
csak legyen a bukszaban amibol fizet a haziasszony, vagy haziur...:(((

Azonban sokkal jobb, hogy ha otthon keszul a teszta, es akkor nagyobb
teglaalakura vagjuk el. Valami felekeppen ki kellene fozni -itt erre kulon
fozoedenyt is lehet kapni, amiben racsok koze helyezik a teszta lapokat, es
azt beleallitjak a fazekba- . En ha nagy ritkan csinalom, a tesztat  sos
palacsinta lapokkal helyettesitem, mint azt aze elokelo ettermekben
csinaljak. Egyszerubb, finmabb.

A klasszikus toltelek hozza:

Sugo alla bolognese --> paradicsomos martas bolognai modra.

Fel kg daralt marhahust veszunk. Egy kisebb fej voroshagyma, egy gerezd
fokhagyma, egy kisebb szal sargarepa, zellernek egyetlen egy szara. Mar
volt rola szo a Konyha hasabjain, ugy jellemeztetek, hogy feher, es egy
kicsit attetszo.
Amikor dinsztelunk, annal jobb az iz, hogy ha tobb fele zsiradekbol keszul:
pl. egy resz vaj, egy resz margarin, egy resz oliva olaj, egy resz mas
szemekbol keszult olaj, vagy kukorica olaj. (ez utobbit tartjak a
legkonnyebbnek, szivre jo hatasunak) Tehat a zsiradekban megdinszteljuk az
aprora vagott hagymat, osszetort fokhagymat, aprora lereszelt sargarepat,
zeller szarat. A zoldjet mindig keruljetek el beletenni az etelekbe, mert
keseru lesz az iz. Amikor ez szepen uvegesse valt, akkor a hust tesszuk
bele, es tovabb dinszteljuk egyutt, meg par percig, addig, amig a hus
elvesziti a voroses, nyers szinet, es mint a gyongydarabkak szethull a hus.
Ekkor hozzatesszuk a legalabb 30 dkg elokeszitett erett paradicsomot, amit
megtisztitunk a hejatol, eltavolitjuk a magjat is (mindket dolog fontos,
mert ugy a heja, mint a magja veszelyes az egeszsegre) aprora kockazva.
Lassu tuzon fozzuk egyutt az egeszet, megsozzuk, vagy pedig marhahus
leveskockaval izesitjuk. Lehet beledobni egy (de csak egy) szegfuszeget is.
Kiocsit megborsozzuk, inkabb feher borssal, mint feketevel. Ha van friss
bazsalikomlevelunk, abbol vagy 10 levelet egy kicsit szettepkedve a
elkeszules elott par perccel dobunk bele a masszaba.

Kozben elkeszitetteuk a besamell martast is, vagy megvettuk keszen. Inkabb
keszitsuk otthon, jobb, olcsobb, tartositoszer mentes. Ne felejtsuk ki
belole a reszelt szerecsendiot sem, a reszelt parmezan sajttal egyutt.

Mindent odakeszitunk magunk melle, es  egy elore kivajazott mely jenai
edenybe belerakosgatjuk. Alulra teszta -vagy palacsinta- majd egy sor husos
sugo, arra pedig besamell. Ha meg egy kicsit jobban akarjuk csinalni, akkor
--az otthon is mar lehet kapni-- vekony egyenkent becsomagost sajtot is
teszunk a besamell tetejere. Addig rakosgatjuk, amig tart a keszlet.
tesztaval boritjuk be, annak a tetejere pedig szeletelt sajtot rakunk.

180 fokor sutoben jol osszesutjuk. Ok. johet a csalad jo etvaggyal.

A fenti volt a klasszikus. Ez nem jelenti azt,  hogy nincs szazaval a
valtozata. Itt a fantaziat megmozgathatja a haziasszony, es bizony nem kell
szegyellni, hogy meg kulonfele maradekokat is fel ne hasznaljunk. Pl.
nagyon finom gombaval. Isteni pl. a trevisoi voros cikoria salataval.

*******
Voros cikoria - insalata trevigiana - trevisoi cikoria.

Latjatok ezt nem lattam meg otthon, nem tudom, hogy van-e. A cikoria egyik
fajtaja, ennek is tobb alfajtaja van, voroses lilas a szine. Jo a salatakba
belekeverve, de pl. -ki hinne- hosszaban negy fele vagva, isteni megsutni a
roston, utana fokhagymas oliva olajjal leonteni. Mint koret. Nagyon finom.
(Azert hadd mondjam meg, barki magyar rokonnak, ismerosnek kinaltam mar
etteremben, hat volt, aki oklendezett tole. De ezt annak kell betudni, hogy
amikor megsul, akkor nehez elragni. Eppen ezert el kellene darabolgatni.
Azonban, ha valaki nagyon torkos, arra nincs ideje;)))) Ujabban mar nem
kinalom senkinek sem. Ha eddig meg volt nelkule, hat ezutan is, gondolom en.

*******

Ezt el kell meselnem:
Vettem egy porcellan kest. Gondolvan, hogy egy izig-verig szakacs anelkul
nem is mozoghat. Mondjak itt az inyenc szakacsok. Ne tudjatok meg, hogy
vagy tiz draga kesnek az ara volt. De megeri, addig, amig le nem esik a
konyhakore, es el nem torik. Vigyazunk is ra mint a szemunk fenyere a
fiammal, mert csak mi hasznalhatjuk.

A lenyege: soha nem csorbul ki -csak pozdorjava torik, lasd fent- mindig
nagyon eles, es csak ezzel lehetne vagni, tisztitani a zoldsegeket,
gyumolcsoket, mert ugyebar a fem megvaltoztatja azok kemiai osszetetelet.
(Most mar ertem Edesanyamat, mindig azt mondta, hogy minden gyumolcsot,
zoldseget, ha lehet kes nelkul, kezzel pucoljunk, tordeljunk el) Nagyon
konnyen vag, nem csak azert, mert eles, de mert ugy van az  elenek a szoge
kialakitva. Aki ismeri, tudja, hogy nem is olyan hajszalvekony. Allitolag
az elet nem vesziti el sohasem. Amennyiben valami miatt kicsorbulna, (pl.
szoget akartunk vele vagni, kalapalni) akkor a gyarban helyre tudjak hozni,
nem ingyen:(( Nyers, vagy fott Hust, szalamikat, szalonnat stb. mindent
nagyon konnyeden vag. Persze nem lehet vele nagyon kemeny dolgokat vagni,
mert elpattanhat.

Ennyit az en kesemrol. Amikor fiammal egy milanoi utunkrol hazahoztuk,
ferjem igen ferden nezett rank, mert most igen szorosan kell a bugyellarist
tartanunk, hogy ne nagyon potyogjanak ki belole a lirak. Mondtam is fiamnak
elszegyellve magam a koltekezes miatt, hogy  97 eves korodban is meg kell a
kesnek lenni, majd ellenorizni foglak:)))

Bocs, hogy ennyit locsogtam, pedig meg csak lucskos kaposztat sem ettem:

Sok szeretettel, udv. mindenkinek: Izabella

P.S. latjatok, nem volt erdemes hianyolnotok engem:)))
+ - megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Konyhamuveszek!

>Temakor: Savanyu-tojas...+ Kolozsvari rostelyos... ( 47 sor )
>Idopont: Sun Feb 28 03:22:52 EST 1999 KONYHA #127
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Szasztok !
>Ime 1 altalam kedvelt es olcso
>kaja.
>Savanyu-tojas...
>Hozzavalok:
>so
>pirospaprika
Megegyszer.

En is sokszor csinalom a savanui tojaslevest, szereti az egesz csalad.
Annyi kulonbseggel, hogy piros paprikat nem teszek bele, mert a ferjem
azzal nem eszi meg. De mindig nagy oromukre szolgalok, ezzel a nagyon
egyszeru, gyors, taplalo -nem cukorbetegeknek valo- etellel. En is
Anyacskamtol tanultam.

Kulonben Laci csodalatosabbnal csodalatosabb recepteket kuld mindig. Koszi
nagyon, es kulon elvezet olvasni, ahogy meg le is irod nekunk.

Tehat eljutottam hatulrol a 127-ig szamig. Volt tobb lasagna recept, amit
elozoekben leirtam, de mar nem torlom ki, hatha fel tudjatok hasznalni.

Samuka szinten palacsintaval irta. Akkor folyik szet az egesz, hogyha a
sugo vizes, de annak nem kell vizesnek maradni. Teljesen el kell
parologtatni a folyadekot rola. Nem kell megilyedni, nem marad szaraz,
fureszpor szeru.

Meg egyet olvastam meghokonyodve:

Otthon a pizzatesztat egyesek olyan lagyra csinaljak, hogy belekenik a
tepsibe. Akkor nem igazi pizzaiolok az artatlanok.
A pizzateszta valodi kenyer tesztabol keszul. olyan az allaga is;, mint a
kenyer, csak kinyujtjak. Nem lattatok meg deli olasz filmekben, amikor mint
a korongokat forgatjak a levegoben a kezukkel. Akkor nyujtjak. De a legjobb
a pizza, ha nem nagyon vastag a tesztaja. Kulonben is a valodi pizzasuto
kemencek, amelyeket faval tuzelnek meg, oda lapattal teszik be a pizzat,
pontosan ugy, mint a kenyeret.

Befejezem.

Jo ejszakat Mindenkinek, nekem is:

Vegh Izabella
+ - Halaszle alap, tormas sonkatekercs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

  Ha mar igy felvetodott a halaszle alap keszitesenek maceras volta,
elarulom, hogy en hogy csinalom:
  A halat viszonylag sokaig fozom (mondjuk nem annyit, mint a marhat).
Azutan a nagyobb csontokat, szalkakat kiszedem, keveressel pepesitem a
masszat (no turmix), majd -itt jon a finesz- krumplinyomon kipaszirozom. A
maradekot osszegyujtom, majd egy keves vizzel felengedve, pepesitve ujbol
kinyomom. Ezt addig ismetlem, amig a maradekot erdemes lesz kidobni. Ez is
maszatos melo, de talan nem tart annyi ideig, mint mas modszer.
  A legegyszerubb modszer az, ha az ember vasarol halpepet. Inyenceknek
nem ajanlom, mert sosem tudni, mi van benne.

Az egyik kedvenc eledelem a Tormas sonkatekercs. Nem tul olcso etel, de
idonkent elkeszitheto. Sajnos en is ugy fozok, hogy a mennyisegeket nem
tudom, ezert az alabb kozolt mennyisegi adatok csak hozzavetolegesek.

hozzavalok:
  10 nagy szelet finom sonka (pl.:Pragai cotto), 2ek liszt, 2dl tej
(esetleg fele tejszin), 25 dkg margarin (magas zsirtartalmu), 1/2 kis
uveges torma, 1-2 cs zselatin, tiszta (nem zavaros) zsirmentes husleves
(kockabol is lehet), so.
disziteshez:
  fodros petrezselyem, paradicsom-, paprika-, uborkaszeletek.

  Kulonleges diszites nelkul is roppant attraktiv etel.
  Suru bechamel martast fozok: megolvasztok kb. 5 dkg margarint,
beleszorom a lisztet es addig kevergetem, amig a liszt kifeheredik.
Felengedem egy keves tejjel, megsozom, es 10 percig folytonos kevergetes
mellett fozom. Nagy izommunka, mivel surure kell fozni. A suruseget 
szukseg szerint tej adagolasaval allitom be. Ha kihult, a hideg
margarinnal es a tormaval habosra kikeverem. Ez lesz a toltelek.
  A huslevesbol a zselatinnal elkeszitem az aszpikot. Vigyazzunk, ne
forraljuk, mert enyv ize lesz.
  Egy hosszukas, lapos szogletes tal aljara ontok a meleg aszpikbol kb.
4mm vastagon. Hutoszekrenybe teszem, hogy megdermedjen. Ugy forgatom az
edenyt, hogy a dermedo aszpik az oldalat is erje. Ha megdermedt, akkor a
diszeket rarakom szepen elrendezve. A sonkaszeletekre teszek egy adag
kremet, majd betekerem a sonkaba. Arra figyelek, hogy a vege ne maradjon
nyitott, mert a meleg aszpik kioldhatja a kremet. A sonkatekercseket sorba
a talba fektetem jo szorosan, majd leontom az aszpikkal. Legalabb 3 orara
hutoszekrenybe teszem. Ha rendesen megdermedt, akkor a tal aljat rovid
idore melegvizbe martom es kiboritom egy lapos talra.

De ehes lettem! Megyek sonkatekercset enni! Sziasztok!

-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Udv: Zsolt -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
  mailto: 
, )
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gall Hunor Szabolcs a nevem; es inyenc vagyok.
Szeretnem nektek, egyik kedvenc etelem receptjet leirni.
Szukseges hozza Fel adag marhahus, fel adag serteshus, 
bors, so, borsikafu, fokhagyma, es szodabikarbona, es ha van kakukkfu.

ezeket osszekeverjuk, kisse megdagasztjuk, es minimum 1 orat a 
hutoben allni hagyjuk.
Majd vizes kezzel kis kolbaszokat formalunk, es megsutjuk.
A sutesehoz ne hasznaljunk olajat, vagy margarint.
Sutes kozben forgatgassuk, hogy ne suljon oda.
Ha lehet, rostelyon sussuk.
Ezt az etelt erdelyben ismertem meg. Mici (miccs) a neve.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS