1. |
kerelem (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
2. |
SOS suti (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
3. |
Hogy csinaljunk a vendegbol szakacsot? (mind) |
60 sor |
(cikkei) |
4. |
valasz! (mind) |
89 sor |
(cikkei) |
5. |
ujabb kerdesek (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
6. |
Hianyzo KONYHA szamok ? (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
7. |
Vicanak aprosutemenyek karacsonyra (mind) |
58 sor |
(cikkei) |
8. |
szarvasgomba (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
9. |
Gin borokabol vagy kokenybol (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
10. |
Megint bogyok (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
11. |
Re: misi.nagy@t-online.de (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
|
+ - | kerelem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szeretnek megkerni mindenkit aki receptet kuld be hogy a SULYT irjatok be a rec
eptekbe. A csomagolason rajta van a suly is.
Ahany haz annyi szokas = ahany orszag annyi csomagolas.
Ha masra nem, legalabb arra legyetek tekintettel hogy rimesre osszeszedtem a fe
nti saja'tagyulag kitalalt "bo:lcsesse'get"!
(nem kita'lalt, hanem kitala'lt! es nem re'mesre, hanem ri'mesre! vagy inkabb m
egis re'mes???)
Misi es Pista Ba': nalam nem menekultok meg a halhatatlansagtol: mindegyik rec
epteteket sporolom az irodalmi erteke miatt ( IS!!!)
Szerintem irodalmi szempontbol a konyha jobb mint a kultura.
kellemes hetveget mindenkinek
Agnes
|
+ - | SOS suti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Nagy keressel fordulok Hozzatok: Szuksegem lenne olyan
sutemeny (esetleg torta) receptekre, ami finom es
kollegiumi (villanyrezso es egy nem tul jo suto)
korulmenyek kozott is el lehet kesziteni. Elore is koszonok
minden segitseget, egy szulinapot fogtok szebbe tenni.
Timica
|
+ - | Hogy csinaljunk a vendegbol szakacsot? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Melyik haziasszony, vagy a vasarnapi ebedert felelos csaladtag nem ebredt
mar ugy, hogy milyen jo lenne, ha ma nem kellene fozni, am a csalad sem
maradjon ehen. Meg az sem baj, ha nem csak a csalad
negy tagja feni a fogat finom ebedre, hanem meg plusz negy fovel kell
szamolnunk az asztalnal. Hangulatosabb az ebed, ha jo baratokkal egyutt
van modunk elfogyasztani.
Keszittessuk vendegeinkkel el sajat betevo falatjukat anelkul, hogy
megorrolnanak erte, sot garantalt jokedvvel fognak szorgoskodni.
Nem vagyok megbolonduloban es arra sem gondoltam, hogy munkadijat kapnak
tevekenysegukert.
Sokan mar biztosan kitalaltak mire akarok kilyukadni.
Fondue-rol van szo.
Par szoval ismertetem, mert biztos van a Konyhasok kozott akinek meg nem volt
alkalma megismerni a gyakorlatban, annak ellenere, hogy mar Mo.-on is kaphato
Fondue keszlet. (Ajandek tipp!)
Az alapkeszlet a kovetkezoket tartalmazza: spiritusz ego, allvany, oblos
formaju edeny es parosaval azonos szinjelolesu nyarsak.
Ezek birtokaban mar fonduezhetunk. Komfortosabb kiadasban kapunk olyan
tanyerokat is a keszletben, amelyekben korben melyedesek vannak a szoszok
reszere. Ez kesobb erthetove valik.
Egy keszlet negy szemelyt tud kiszolgalni. Celszeru ket keszletet tartani,
vagy ha vendegeket hivunk, akkor kolcsonkerni valakitol.
Raterek a lenyegre, illetve ismertetem, hogy mi hogy szoktuk csinalni.
Az etkezok szamahoz es szokasahoz igazodva valasztjuk ki a sutendo anyagok
fajtajat es mennyiseget, legyen az sertes, marha, barmilyen szarnyas, vagy
esetleg karfiolrozsa.
A hust kb. 1,5x1,5 cm nagysagura vagjuk enyhen megsozzuk es fajtankent kulon
talba helyezzuk. Altalaban sertes, marha es pulyka, vagy mas szarnyas
husaval szoktuk csinalni. (Husevok vagyunk, leginkabb en.)
Ahhoz, hogy valoban mindenki meg legyen elegedve, szuksegunk van lehetoleg
minel tobb fajta szoszra az alapfuszernek szamito bors, so, mustar, torma
es ketchap melle.
Szep szammal kaphatoak otthon is az "UNOX" termekcsalad tagjai.
A szoszokat tolthetjuk a komfortos keszlet tanyerjainak melyedeseibe, de
ugyanigy megfelel a celnak, ha cseszekbe toltunk a szoszokbol, amikbe
mindenki martogat, vagy egyszeruen sajat tanyerjara tesz mindenki a kivant
szoszbol egy kanalnyit.
Az oblos edenyt haromnegyed reszig megtoltjuk olajjal, vagy amivel egyebkent
fozunk es a tuzhelyen felforrositjuk a forraspontig, majd ovatosan az
allvanyra helyezzuk ami alatt elozoleg meggyujtottuk a langot.
A nyarsakbol eddigre mar mindenki kapott egy par azonos szinut.
Az ehezok elott a kovetkezo feladat all: a nyarsrakra feltuzni egy, vagy
ket darab hust, azt addig sutni a forro zsiradekban amig jonak nem talaljuk,
kiveve megfuszerezve es tetszes szerinti szoszokkal izesitve friss kenyerrel,
vagy ropogos zsemlevel joizuen elfogyasztjuk.
Nyarsunkat ujra megtuzdelve kezdjuk a folyamatot elolrol.
Amellett hogy kellemes izeket varazsolunk nyelvunkre, biztosan vidam
legkorben fogunk bucsuzni ehsegunktol!
Legkozelebb egy ket gyakorlati tanaccsal folytatom.
Remelem masok is jo tanacsokkal, vagy tapasztalatokkal fognak hozzaszolni a
temahoz, esetleg kerdesekkel teszik a temat sokoldalubba!
Nem olvasom at ujra, az esetleges fogalmazasi es helyesirasi hibakert itt
kerek elnezest.
Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
|
+ - | valasz! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
SZia Besse, jol hangzik a Raffaello racept, de honnan szerezhetek hozza
tejport?
Szundi
Kedves Szundi es Aliz!
Mindkettotoknek koszonom a finom recepteket, masoktol pedig tovabbra is
varok.
En a kokuszgolyo mas valtozatat ismerem, majd leirom a vegen, hatha
valakit erdekel.
Ez olyan, hogy akar tekercs is keszitheto belole.
A tejport barmelyik Spar aruhazban (szerintem barmely ABC-ben is)
beszerezheto. Van 1/2 kg-os csomagolasu, ugyan nem olcso az ara, de
biztos, hogy zsiros tejpor. (Sparban az ar: nemegeszen 700 Ft.)
Ezust szinu zacskoban van, feher cimkevel ellatva.
Kaphato meg 90 dkg-os és 120 dkg-os kiszerelesu tejpor is, de a 90 dkg-os
(vigyazat!!) nem ZSIROS,
ellenben a 120 dkg-os igen. Ezeknek az ara kb. 150 Ft korul van.
Remelem, hogy tudtam ezzel a leirassal segiteni, hogy mielobb
elkeszulhessen ez a finomsag.
Kokuszgolyo (ahogy en keszitem)
Hozzavalok:
Sajnos nezzetek el nekem, hogy pontos adagokkal nem szolgalhatok, de en mar
rutinbol keszitem ezt, igy en nem merek semmilyen hozzavalot. (Mindenkinek
ajanlom az osszeallitott massza kostolasat, igy egybol eszreveheto, ha
valamibol keveset tettunk bele, hiszen potolhato. Ha cukor hianyzik, akkor
meggybefott levevel (tejjel) segithetunk a dolgon, ha nagyon lagy a teszta,
akkor pedig keves haztartasi keksz hozzaadasaval.)
- Haztartasi keksz
- Kakao
- Lekvar
- Porcukor
- Mandulaesenc
- Meggybefott (levevel egyutt)
- Kokuszreszelek
En a kokuszgolyot ugy keszitem el, hogy haztartasi kekszet vasarolok, ezt
ledaralom. (Aki nem akar daralassal foglalkozni, annak ajanlhatom a keszen
vasarolhato daralt kekszet.)
Teszek hozza ket jo nagy kanal kakaot (nem instand-ot), egy-ket evokanal
lekvart, porcukrot, mandulaesencet, keves meggybefott levet, majd ezt jol
osszedolgozom. (Akinek nincs otthon, vagy nem akar venni meggybefottot erre
az alkalomra, akkor keves tejjel potolhato, de akkor hamarabb el kell
fogyasztani, mivel romlandobba valik.)
Az osszedolgozott masszat golyo alakura formazom ugy, hogy minden egyes
golyo kozepebe egy-egy meggyet teszek (termeszetesen, aki nem befottel
kesziti az elhagyja ezt a muveletet), majd kokuszreszelekbe forgatva
talcara (egymas melle) helyezem. Hutobe teszem kisse dermedni.
Nagyon finom gyorsan keszitheto, ezert az elfoglalt de este vendeget
varoknak ajanlom a figyelmebe.
A hozzatartozo alapanyagok elore beszerezhetoek, jol eltarthatoak, igy
mindig keznel lehetnek olyan alkalmakkor, amikor hirtelen kell valamivel
kedveskedni.
Tekercs keszitese:
Hozzavalok:
1 csomag kokuszreszelek
1 db. rama
porcukor
A masszat kb. 2 evokanalnyi kokuszreszelekkel megszort alufoliara nyujtom
ki. Erre fogom a tolteleket rahelyezni.
A toltelek keszitese:
A ramat es a porcukrot kikeverjuk, majd belekeverjuk a maradek
kokuszreszeleket. Egynemu legyen. Ezt a masszat raretegezzuk a sotet
kekszes masszara.Szepen a folia segitsegevel feltekerjuk. Talcara helyezve,
hutoben dermesztjuk. Szeleteleskor kisse ferden vagjuk fel, igy jol fog
ervenyesulni a tekercs ket szine.
Ezt lehet varialni tobb fele keppen, mivel a meggyet peldaul, ha azzal
keszitettuk el, akkor a kozepere egy sorba helyezve a feher kremre tesszuk
es igy tekerjuk fel. Igy megjelenik a sutemenyunk kozepen a meggyszem is.
Lehet beletenni mandulat, mogyorot, diot, stb.
A tekercsnel az alufoliara szorhatunk peldaul színes csokolade darat is
kokusz helyett (hiszen a toltelek teljesen kokusz izu), mely a gyermekeknek
borzasztoan szokott tetszeni.
Mas tipp az alaphoz, de nem kokuszos:
A tolteleket, ha nem ezzel a kremmel kenjuk meg, akkor barmilyen krem jo
hozza. En szoktam csak vajas kremet is kesziteni, mellyel kivulrol is
bekenve, a kremet apro színes gombcukrokkal (puffasztott) diszitve talalok.
Csak fantazia kerdese az elkeszitese.
Varom a tovabbi otleteket, hiszen a jo pap is holtig tanul.
Udvozlettel : Besse
|
+ - | ujabb kerdesek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Koszonom Timinek es ZSokanak a tortaval kapcsolatos hozzaszolast,
valoban a felsorolt dolgok lehettek a gond(ok). Egyebkent a ronda
kinezete ellenere eletem valaha kostolt legfinomabb sutemenye lett,
valoszinuleg
azert, mert mar magaban a tesztaban is volt vmi kulonleges, tehat nem
ecceru piskotateszta volt.
Van egy tortas konyvem, ami tele van ilyen receptekkel, melyekben mar
a teszta is izesitett. Meglepo modon egy csomo receptobl hianyik a
liszt! Piskota liszt nelkul? Vagy csak elirtak? Mar tobbszor is
tapasztaltam az elirast konyvekben.
Es most jojjenek aktualis kerdeseim:
-Hogy keszul a Palacsinta? Azt ne irjatok, hogy szodaval, mert nincs
szodank.
-Meg sosem sutottem Bejglit. leci irjatok meg hogy lehet konnyen
elkesziteni, hogy meg egy kezdo se rontsa el?
Vegul egy recept (szokas szerint ecceru)
Japan nemzeti eledel
Rizst fozunk, de ne legyen tul puha. Ha kesz van, haromszog alaku
formakat keszitunk a kezunkkel, es a haromszog kore algat teszunk.
Ezt japanok tanitottak, akik szerintem nagyon jokat foznek. Persze a
rizsfozes kesz tudomany naluk, kulon rizsfozo gepuk van, amiben
pontosan 20 percig kell fonie a meghatarozott mennyisegu rizsnek es
viznek, es ha csak picit is elterunk a szabalyoktol, akkor nem
hajlandoak megenni.
A rizshez szojaszoszt es szaritott halat esznek, nagyon fincsi.
Koreaik viszont nagyon csiposen eszik az eteleket, sok gyomorbajos
ember van koztuk. Ha azt akarjatok, hogy ne menjen el az etvagyatok,
ne uljetek le koreaival egy asztalhoz:) Az a mod ahogy esznek,
leirhatatlan, eleg kiabrandito .
Elore is koszonom a valaszokat, legkozelebb egy sziciliai rizsgomboc
receptet irok le.
Szundi
|
+ - | Hianyzo KONYHA szamok ? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Nem jottek meg a KONYHA #376, #377 -es szamao. Eddig
vartam, hogy hatha csak kesik, de ez mar kesesnek kicsit sok.
Nem jelentek meg, vagy csak nekem van ilyen problemam?
Ha valakinek meglenne es elkuldene oket megkoszonnem.
Koszonettel:
Gombos Attila
|
+ - | Vicanak aprosutemenyek karacsonyra (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Konyhasok!
Szia Vica! Ezek a receptek tobbszorosen kiprobaltak es MEO-zottak tobbek
altal! :-))))) Ha tobbfelet csinalsz, akar egy hetvegi szunnapon is
megteheted, mert gyorsak, es dobozban jol elallnak, persze azert az egesz
napod a konyhae!, ha tenyleg tobbfelet csinalsz. (Ha nincs otthon porcukor
jo a finomitott kristaly is :-) !)
Aprosutemeny receptek:
1) Dios csillagok
20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojas, 1 csomag vanilias cukor, 38 dkg liszt.
A fentieket osszegyurom, 1 orat pihentetem, kozben 2 tojas feherjet, 4
pupozott evokanal porcukorral 2 percig keverem gyors fordulattal, majd 12,5
dkg daralt diot v. mogyorot egy kis reszelt citromhajat (ha tul suru egy kis
citromlevel higitom) osszekeverek.
A tesztat 1/2 cm vastagra kinyujtom, csillag alakura kiszaggatom, kozepere 1
kis dios masszat, a tetejere egy kis meggyet, vagy felbevagott meggyet
teszek. Elomelegitett sutoben kozepes langnal kb 20 percig sutom.
2) Non plus ultra (gyermekkori nosztalgia!)
28 dkg lisztbol es ugyanannyi vajjal, 12 dkg vanilias porcukorral es 3 tojas
sargajaval tesztat gyurok. Kesfok vastagsagura kinyujtom es kis
pogascsaszaggatoval kiszurom. A 3 tojas feherjet 28 dkg porcukorral nagyon
surure keverem, es megkenem vele a korongok tetejet. Kozepmeleg sutoben
vilagossargara sutom, amikor kihult, valamilyen finom gyumolcsizzel (en
malnat szoktam hasznalni) osszeregasztom.
3) Mandulas patkok
30 dkg lisztbol, 28 dkg vajbol, 14 dkg cukorral, 10 dkg daralt mandulaval, 1
narancs lereszelt hejaval es 2 tojassargajaval tesztat keszitek. Vekony
rudacskakat sodrok belole, s azokat apro darabokra vagom, majd patko alakura
hajlitom. Tojasfeherjevel megkenem, esetleg ha tetszetosebbre akarom durvabb
kristalycukorral meghintem es megsutom. (kb 20 perc)
4) Mogyoros perecek
15 dkg vajat 20 dkg liszttel es 1/2 csomag sutoporral eldolgozok, azutan 15
dkg porcukrot, 15 dkg orolt porkolt mogyorot es 2 egesz tojast gyurok meg
hozza. Ceruzavastag rudakat sodrok, melyekbol kis pereceket fonok. Tojassal
megkenem es tort mogyoroval megszorva szep sargara sutom.
5) Csokolades koszoruk (kimondottan karacsonyi!;o))).)
14 dkg finomra orolt hejas mandulat, 20 dkg porcukrot, 1 csomag vanilias
cukrot es 4 szelet reszelt fozocsokoladet, 4 tojas feherje kemenyre vert
habjaval elkeverem. Nyomozsakbol (ha ilyen nincs egy tiszta mua zacskoba
toltve a sarkat kicsit levagva tok jo! :-)) koszorukat nyomok kivajazott
lisztezett sutolapra, lassu tuznel inkabb sza'ritom.
6) Csokolade fuggesztek (fenyofara is alkalmas disz)
25 dkg reszelt, fozo csokoladet 1/2 kg porcukorral, 1 csomag
vaniliascukorral es 3 tojas feherjevel simara eldolgozom, ha nem tart jol
ossze, lehet meg tojasfeherjet hozzaadni. A csokoladetomeg inkabb
kemenyebb, mint lagy legyen! Kb 5 mm vastagsagura kinyujtom es kulonbozo
formakkal kiszaggatom, vagy ami meg sokkal jobban bevalt ceruza vastag
rudakat sodorva, kulonbozo alakokat hajlitok es vajjal kikent sutolapon
legkisebb melegen szaritva sutom. Ha jo a fantaziad nagyon mutatos disznek
is a fan, kis szalaggal felrakva!
Igaz, hogy meg vannak bevallt receptjeim, de az idom veges, szeretettel J.
Zsoka.
|
+ - | szarvasgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok
Ugy latom elsosorban az arak erdekelnek mindenkit. Az arak a fajtol
es a minosestol fuggenek. Iden nagyjabol a hazai arak: frissen a Nyari
szarvasgomba(Tuber aestivum) 25-35000(esetleg 50000) Ft/kg a teli
szarvasgomba(Tuber brumale) 45-60000 Ft/kg, az egyik feher szarvasgomba
(Chioromyces venosus) 40-50000/kg, ezek a legfontosabbak de szamos mas
kisebb jelentosegu van meg. Az a feher szarvasgomba (Tuber magnatum)
amirol Emilia Stutgardbol irt, az tenyleg olyan draga de Magyarorszagon
nem gyujtheto, mellesleg szarmazasi helyen harmadannyiba kerul, csak a
kereskedok mukodese folytan dragul tobbszorosere. A szaritott
szrvasgombat nem javaslom a legtobb szarvasgombafaj elvezhetetlen
szaritva, nincs ize, ezert altalaban mas modon konzervaljak. Az meg,
hogy "tud -e annyit?" szubjektiv, ennyi az ara mert ennyit adnak erte.
De azt azert tubni kell, hogy a szarvasgombakat az etel izesitesere
hasznaljak, tehet keves kell belole, pl. 1 kg 30 fore 4 szarvasgomba
fogasos ebedre elegendo, vagy sok.
Istvan
|
+ - | Gin borokabol vagy kokenybol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary]
>Tudomasom szerint a gin az borokapalinka. A boroka pedig a boroka-fenyo
>termese. De attol meg finom.
Igen, abbol is, de kokenybol is keszulhet.
Juli
|
+ - | Megint bogyok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [International]
>A blackberry-rol mit tudtok? Ez lenne tan a szeder?
A blackberry a foldi szeder ami itt Angliaban vadon no (sajnos a kertunkben
is). Nem azert sajnos mert nem jo, de azert mert belemaszik minden masba es
tele van tuskevel. A fa'n nott szeder az mulberry (aminek a leveleit a
selyemhernyok szeretik).
>Kicsi vagy nagy?
Amerikaban biztos nagy.
>Piros vagy fekete?
Fekete.
Most hogy atmentunk az osszes bogyon (vagy meg nem?) tudja valaki hogy mi
magyarul a blackcurrant? A ribizli redcurrant.
Juli
|
+ - | Re: misi.nagy@t-online.de (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> "Nem szivesen lennek viszont a kovetkezo hetekben a baromfiudvar lakoinak
> a
> helyeben, legyen az tollba vagy szorbe oltozott teremtese az idei
> esztendonek. "
Bocsánat, lehet, hogy én vagyok nagyon szőke, de milyen állat van szőrben a
baromfiudvarban? (Kivéve a rókát, akit agyonütnek lapáttal?)
|
|