1. |
Erdekes heti etrend (mind) |
90 sor |
(cikkei) |
2. |
Katinak, Balazsnak (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
3. |
porkolt (mind) |
62 sor |
(cikkei) |
4. |
Hortobagyi husos palacsinta (mind) |
57 sor |
(cikkei) |
5. |
Par szo a gulyasrol (mind) |
74 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: Birkapaprikas (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
7. |
Mezeskalacs + ajult imam (mind) |
42 sor |
(cikkei) |
8. |
Re: *** HIX KONYHA *** #382 (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Erdekes heti etrend (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Ezt le kell irjam, akarmennyire is hajtok.
Ezen a heten a kovetkezo "ezredfodulos es gepes" etrend alapjan
ebedelnek a gyerekeim a suliban. Csak egyetlen jarasra vonatkozik,
de nekem nagyon tetszett, mert otletes. Mindent eredetiben kozlok
es legyetek jatszotarsaim! Sved szotarreszletekkel kezdem, de a tobbit
probaljatok meg kitalalni az angol, a nemet es a gepes szavak alapjan.
Kivancsi lennek a tolmacsolasotokra, tehat varom a megfejteseket.
Szotar:
Torsk - tokehal/otthon tonhalnak hivjak inkabb/
Med - val, vel
Potatis - krumpli
Ris - rizs
Sas - karikas a betu es o - nak kell ejteni, vagyis szosz, miutan az
s betu tobbnyire sz kimondva
Framtid - jovo
Pannkaka/or/ - palacsinta/k/ az egyes es a a tobbesszam alapjan.
Sylt/itt az y neha u/ - lekvar
Cime is van: Ezredfordulos etlap.
°° Hetfo°°
Inloggad torskpanett med digital kaviarsas, potatis
°° Kedd°°
Millenniumspett med framtidssas, ris
°° Szerda°°
www.pirog.se/gott.html
°°Csutortok°°
Formaterad kalkonsnitzel med applesas, potatis
°°Pentek°°
Surfarens pannkakor med chattarsylt
Nehany szo nekem is gondot jelent magyarul a gepnyelven, tudnatok
segiteni?
Sok sikert es jo etvagyat!
MAS, ha mar igy bennevagyok. Bocs, nem emlekszem, hogy ki kerte, de
valaki mexikoi etkekre vagyott.
Talaltam egy roppant erdekeset a mai reklamujsagok egyikeben.
Mexikoi raketel:
2 fej voroshagyma/aprora vagva/, 1 db zoldszinu zoldpaprika/szeletelve/,
10 dkg champhignongomba vagy 1 doboz konzerv/ez is szeletelt kell legyen/,
keves vaj, 1 evokanalnyi liszt, 1 dl chiliszosz, 2 dl tejszin, 1
teaskanal so,
1 mokkaskanalnyi orolt feherbors, 1 mokkaskanalnyi cayennebors, 40 dkg
tisztitott rak, 1/2 dl narancsjuice, 1 dl viz.
A keves vajban megparoljuk a hagymat a gombaval egyutt, raszorjuk a
lisztet
jol osszekeverjuk es hozzadjuk a paprikaszeleteket, az osszes fuszert es a
tejszint. Kb 10 percig fozzuk folytonos kevergetes mellett. A tuzrol
leveve
hozzadjuk a rakokat, a narancsjuice - t es a vizet es jol elkeverjuk.
Mar csak
eppen "buggyantva" fozzuk az egeszet meg par percig.
Fottrizzsel es kenyerrel talaljuk.
A "foetel" - vagyis a rakos keverek elore is fozheto es jol turi a
fagyasztast, tehat
raerosebb napokon elore keszitheto az ujsag szerint. Nana, hogy
kiprobalom holnap,
de most nincs kedvem a ma olvasott recepthez, miutan egyreszt faradt
vagyok, masreszt
mindenem van itthon a rak kivetelevel, de a boltok mar bezartak.
Bocsi, de ugy tunik, hogy egesz januarig egyfolytaban kesve es csak
futtaban tudok
irni Nektek, am egyfolytaban gondolok Ratok.
Udv: Edit /S/
U. i.: Az ajvart en is szeretem es szorgalmasan veszem az arabnal.
Imadom es addig
nem is csinalom meg, amig jobbat is kaphatok a kiserleteimnel!?:-))))
|
+ - | Katinak, Balazsnak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Katinak! Szia! Gulyas recept:Teljes receptet nem tudok
neked irni, de sok -sok hagymatol es pirospaprikatol, keveske, aprora vagott
fustolt, husos szalonnatol, kis kockakra vagott szin hustol csak jo lehet.
> =======================================================
Balazsnak! Szia! Hortobagyi husos palacsinta: teljesen
atlagos palacsinta (talan nem annyira edes), barmilyen hus aprora (csirke,
vagy mas porkolt maradek, fott husok, meg akar parizsi is, krinolin,
daralva), fuszerekkel, mustarral, tejfollel izesitve. Felgongyolve tuzallo
talba szorosan egymas melle, a maradek porkolt szafttal, vagy csak sok-sok
tejfollel meglocsolva, jol atforrositastol a sajttal megpirulasig szabadon
valasztott.
> =======================================================
|
+ - | porkolt (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
" Sziasztok,
El tudna nekem valaki kuldeni a hortobagyi husos palacsinta receptjet?
Plusz meg karacsonyi sutemeny receptek is erdekelnenek (minden fajta).
Elore is Koszonom!
Udv!
Balazs "
Ez az idezet, s amikor olvastam, eszembe jutott, hogy felresikerult
levelem utan megigertem, elmondom, en hogyan csinalom a
porkoltet. Tehat :
Mondjuk masfel kilo marhahusbol
Abbol indulok ki, hogy mi csak a szaraz hust szeretjuk, a sokak altal
kedvelt mocsingos, cupakos resz Richard nevu Ricsi kutyanke. Valamint
persze a szinhusbol is jut neki, mert a fenyes szorhoz a nyers marhahus
szukseges. Ezt O: nem tudja, de ettol fuggetlenul imadja, ezert meg se
ragja, csak ugy csuszik le kiseret nelkul, mint Ivannal a vodka.
Puha hatszint, felsalt vagy hasonlot veszek, nem baj ha kicsit zsiros, az me'g
a kesobbi izhez jo lesz.
A kes elet a zsiros vagy faggyus lebernyeg es a hus koze helyezve a szinhus
nagyon jol leveheto, ezt az egyik talba tesszuk, a pocsekosat egy kis
labasba. A lefejtett zsiros reszhez adunk ketto husleves kockat, egyben levo
fekete borsot, komenymagot,keves kakuufuvet, egy-ketto paradicsomot,
ketto-harom zöldpaprikat, fel-haromnegyed liter vizet, lefedjuk es lassu tuzon
foni hagyjuk jo fel oraig.
Az igazi labasba kerül a dinsztelni valo hagyma, kb ketto nagyobb fej. Amikor
mar felig dinsztelodott, radinsztelunk fel teaskanalnyi majorannat, majd
mindjart utana fel kaveskanalnyi komenymagot. Kozben a kislabasbol
kiveszem a paradicsomot es paprikat, a paradicsomrol leveszem a megfott
hejat, a jo reszt szetvagom es beteszem a dinsztelt kotyvalekba. A megfott
paprikat ugy vagom apro darabokra, hogy tanyerban, vagy vagodeszkan
ket kes e'le kozott "csocsalom ". Ez szinten rakerul hagymaekra, bele meg
erzes szerinti mennyisegben piros paprikat, vendegektol fuggo mennyisegben
csipos paprikat.
Most rakerul a felkozepes kockakra vagott marhahus, egy kicsit forgatjuk
le' nelkul. Ugyis ereszt magabol. Mindezt mar eros tuzon. Amikor jol ossze-
forgattuk, a kislabasban levo le egy reszevel felengedjuk, hogy ellepje a
legfelso hust is. Fedo alatt, nem tul eros tuzon fozzuk kb. masfel, ket oraig.
Kozben neha megkeverjuk, a kislabasbol szukseg eseten utana ontunk,
kanallal idokozonkent egy-egy husdarabot kiveszunk es mege'getjuk vele a
nyelvunket, tovabba megkostoljuk. Ha a kozmasodott porkoltet szeretjuk,
nem fontos utana tolteni sem, kevergetni sem.
Csak akkor kell sozni, ha feltetlen szukseges, a ket leveskocka altalaban
eleg sot ad. A sok so kulonbenis egeszsegtelen, aki akar, sozzon utana.
Ha felig puha a hus, a fedot levesszuk, es eros tuzon suru lere fozzuk, vagy
ha kell, meg utana ontunk a maradek lebol, ha nincs mar, vizzel egeszitjuk
ki. Utana altalaban meg hagyom felig kihulni, akkor lehet a legjobban vegleg
osszekeverni a szafttal, esetleg utan-izesiteni fuszerkeverekkel.
A legjobb koret hozza a friss feher kenyer. Azzal jol lehet tunkolni.
P.S. No.1 a zoldpaprika nagyon fontos, ez adja a szaft suruseget.
P.S. No.2 ha nem sikerult, megadom a Ricsi cimet, o mindent megesz.
P.S. No.3 ha kozben TV-t nezunk, eros a kozmasodasi veszely
P.S. No.4. a kislabasban megmaradt cafatokat nem szabad csak ugy
kionteni, mert Ricsi es egyeb kutyak imadjak a kisse fuszeres
maradekot, ezt me'g meg is ragjak ellentetben a nyers hussal.
Udv. Latinovits Laci
|
+ - | Hortobagyi husos palacsinta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Helo!
Lajos Mari - Hemzo Karoly: 99 Eloetel c. munkajabol ollozva.
Hortobagyi husos palacsinta
Hozzavalok:
400 g borju vagy sovany serteshus
1 nagy fej hagyma
1 zoldpaprika
1 paradicsom
50 g fustolt szalonna
pirospaprika
so
3 dl tejfol vagy tejszin
sos palacsintateszta.
Elkeszites:
A sos palacsintatesztabol vekony palacsintakat sutunk. Elkeszitjuk a
tolteleket, azaz a porkoltet: a fustoltszalonnat apro kockakra vagjuk,
uvegesre megpiritjuk, a zsirjaban fedo alatt puhara paroljuk a kockara
vagott hagymat, megszorjuk piros paprikaval es ratesszuk a kozepes meretu,
kockakra felvagott hust.
Eros tuzon megpiritjuk a hust, majd mersekelve a tuzet a zoldpaprika es
paradicsom hozzaadasaval, izles szerint sozva, fedo alatt puhara paroljuk.
Ha a levet elfone, keves vizzel - es midig csak egy kevessel! - potoljuk.
Ha a hus megfott, kiszedjuk a levebol, aprora osszevagjuk, a levet
osszeforraljuk a tejfollel. A tejfolos szoszbol annyit keverunk a hushoz,
hogy jol kenheto masszat kapjunk, ezzel megtoltjuk a palacsintakat,
batyuszeruen osszehajtogatjuk es egy tuzallo talba lerakjuk.
Megontozzuk a maradek tejfolos porkoltlevel, ha tul hig lenne, keves
liszttel elhabarjuk, elomelegitett sutoben kozepes tuznel atforrositjuk, de
nem piritjuk. Petrezselyemmel diszitve, forron talaljuk. Szemelyenkent 2 db
palacsintat szamitsunk.
Sos palacsinta
Hozzavalok:
250 g liszt
3 egesz tojas
0,5 dl olaj
0,5 l tej
so
Elkeszites:
Egy mely talban a lisztet, a tojast es a sot elkeverjuk az olajjal es
aprankent hozzaadva a tejet csomomentesre kikeverjuk. Nagyon fontos, hogy a
palacsintatesztat legalabb 1 oraig pihenni hagyjuk. Ekkor egy serpenyot
megkenunk keves olajjal, felforrositjuk (ha teflon-serpenyot hasznalunk, nem
kell az olaj) es egy kisebb merokanalnyi folyekony tesztat a serpenyobe
ontunk, es ugy forgatjuk, hogy kitoltse az aljat. Nehany pillanatig eros
tuzon sutjuk, majd megrazogatjuk es egy tortakes segitsegevel megforditjuk
es a masik oldalan is megsutjuk. tanyerra csusztatjuk es melegen tartjuk,
pl. egy forro vizzel telt labasra helyezve lefedjuk. Addig folytatjuk a
sutogetest, amig a teszta el nem fogy.
Jo étvagyat!
SoMolTi
|
+ - | Par szo a gulyasrol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
> Felado : [United Kingdom]
> Temakor: Gulyas recept ( 8 sor )
> Sziasztok,
>
> Segitsegeteket szeretnem kerni gulyas keszites ugyben. Tudna nekem valaki
> egy nagyon finom gulyas receptet kuldeni?
Kati!
Szerintem nagyon finom gulyas recept nincs, csak jo gulyas recept, amibol
a szakacs tud szivvel-lelekkel es persze kulonfele fortelyokkal, nagyon
finom gulyast kesziteni. Sokan nem is aruljak el minden fortelyukat.
Egyik legosibb es talan legnepszerubb magyar etelunk tulajdonkeppen
testverparos, akiknek szuleire az ido szep lassan a feledes kopenyet
teritette. Egyikuk eroteljes szikar rovidszavu fiu akit Porkoltnek hivnak,
mig huga a kisse makacs es kenyesebb Gulyas aki szivesen hagyja hosszu
ruhajan megcsillantani a fenyeket. Sokan ikreknek tekintik oket es ezzel
nagyon messze jarnak a valosagtol, ok soha nem is fogjak valodi ertekuket
igazan elvezni.
A gulyas szo hallatan nekem a marhahus jut eszembe, mert a birkagulyas
mar neveben foglalja miletet. Sertesgulyas pedig nem letezik, meg akkor sem
ha a gulyasba teszunk is serteshust, am annak csak szolga szerepe van.
S ha mar ideig jutottunk, ne is alljunk meg itt, hanem vegyuk szepen
sorjaba, hogy mik azok amik semmi esetre sem maradhatnak ki a bogracsbol.
Ha valami hianyzik, inkabb neki se fogjunk, hacsak nem akarunk szegyenszemre
csak valami pancsot csinalni. Azert meg kar az idot mulatni.
Csinalhatjuk muszajbol a konyhai tuzhelyen is mely labasban, de olyan
eredmenyt ne varjunk, mint a szabadban keszitett, napfennyel simogatott es
fusttel korbecsokolt tarsatol.
A hus ketharmadat adja az ugynevezett pacsni. Ehhez jon a csontos labszar,
amirol lefejtjuk a hust es a csontra is kello figyelmet forditunk, amit
meg fog meg ebed elott halalni. Hogy a sziv koszorustol (vagy gyokerestol)
miert kell bele, gondolom nem kell magyaraznom, es ha egy darab majat is
sikerul az asztalra tenni, akkor lassan ossze is all a szereplogarda, mar
csak egy sertescsulok hianyzik a csapatbol. Ha a hiany potolva van kezdjunk
hozza minel elobb, mert ennyi finom falat latvanya gyorsan helyet teremt meg
a jollakott gyomorban is.
Ha mar nem eloszor keszitjuk e nemes etket, biztosan talalunk a legutobbi
etkezok kozott olyan bajos es kedves fehernepet, aki elvallalja a hagyma,
a feher es sargarepa megtisztitasat es feldarabolasat. Egy kg hushoz
vegyunk egy-egy db. kozepes nagysagu feherrepat es sargarepat, valamint
egy nagy, vagy ket kis fej hagymat.
A hust nagyobbacska darabokra vagjuk (hiszen nem porkoltet keszitunk), kb.
olyan nagyra, hogy kanalunkra ketto ne igen ferjen fel majd az evesnel.
Marcsak azert is, hogy minden falatjat kulon elvezhessuk.
A csulkot leszedjuk csontjarol es hasonloan feldaraboljuk, a vastag csontnak
szinten a bogracsban a helye.
Fustolt szalonnat vekony szeletekre vagunk, majd bevagdosva a bogracsban
kisutunk. A szalonnat kiveve dobjuk bele a karikara vagott sargarepat es az
igen aprora vagott hagymat es piritsuk szep sargara. A szalonnat eloetelkent
friss kenyerrel talaljuk es a tapasztalat szerint zolpaprikaval es
paradicsommal percek alatt nyoma vesz. Bar etelt nem lehet elhagymazni
-irtam korabban-, am most ne hasznaljunk annyit, mintha porkoltet
keszitenenk. Ha a hagyma mar keszre pirult, akkor hintsuk meg boven finom,
edes-nemes szegedi, vagy kalocsai paprikaval.
Adjuk hamarjaban hozza a husokat, fuszerezzuk soval, borssal, porkoljuk meg
oket mintha porkoltet keszitenenk, preseljunk hozza egy gerezd fokhagymat,
majd ket dl jofajta pincebol szarmazo olaszrizlinggel oldjuk hoseguket. Ekkor
adjuk hozza a szivet, dobjuk bele a csontokat, a ket db zoldpaprikat amibol
csak a kocsanyt vagtuk ki, de husat negy oldalrol bevagtunk, hogy zamatat a
kozosseg hasznara tudja engedni. Ezutan fedo alatt hagyjuk sajat maga
engedett leveben felforrni, majd immar fedo nelkul fozzuk tovabb, felengedve
annyi vizzel, hogy leveses allaga legyen. Ha a hus mar kezdi beadni derekat,
akkor a majat es a zoldsegeket se rekesszuk ki a bogracsban valo vidam
lubickolas oromebol, es rovidesen itt az ideje, hogy hozzaadjuk a hasabra
vagott burgonyat is.
Csipetket fozunk sos vizben , amit kulon talban talalunk a gulyas melle.
Csipos paprika, vagy "Eros Pista" nem hianyozhat talalaskor az asztalrol.
Ez csak egy recept, de orulnek, ha valaki arrol tudositana, hogy egy finom
gulyast tudott vendegeinek talalni e sorok segitsegevel!
Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
|
+ - | Re: Birkapaprikas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Konyha!
Elnezest, hogy csak most reagalok regebben megkuldott levelekre, de
*halmozottan hatranyos helyzetu* voltam a kozelmultban, mert csak most
kaptam meg a Konyha szamait. Ma viszont nagy oromomre megerkezett Pista Ba'
nagyon brilliansan megirt birkaporkolt leirasa! Koszonetem fejezem ki
ezuttal, bar egy hajszallal megkesve, viszont meg mindig az elmeny hatasa
alatt. :-))))))
Misitol pedig szives elnezesem a frissen sult libatoportyu miatt, mea culpa,
mea culpa, mea maxima culpa!!!!
Ma nagyon rendhagyo vagyok, de a technika rendkivul bosszantoan kiszurt
velem is! Szives elnezesetek: Zsoka
|
+ - | Mezeskalacs + ajult imam (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello mindenkinek!
Egy mezeskalacs receptem van szamotokra,
ma csinaltam, garantaltan jo lett.
Hozzavalok:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
9 dkg vaj, vagy margarin
1 csomag sutopor
2 tojas sargaja
0,5 csomag mezeskalacsfuszer
12 dkg mez
keves tej
Elkeszites:
Kimerjuk az osszes hozzavalot, a vajat kisse
megpuhitjuk, a mezet pedig meglangyositjuk.
A porcukrot szitaljuk, majd az egeszet kezzel
jol osszegyurjuk, aprankent adagolva bele a tejet,
hogy ne tul kemeny tesztat kapjunk.
Rovid idore hideg helyre tesszuk, majd lisztezett
gyurodeszkan vekonyra nyujtjuk, tetszoleges
formakkal kiszaggatjuk.
Kikent plen 200 C°-on 5-7 perc alatt vilagosra
sutjuk, ha az alja egy picit megpirult, akkor mar jo.
Ha nem tul sokaig sutjuk, akkor nem kemenyedik
meg mint a mezesek altalaban, hanem kihules utan
is finom puha marad.
Porcukorbol es tojasfeherjebol kevert mazzal
zacskoval diszitjuk.
Az imam valoszinuleg ajultra zabalta magat, ez annyira
jo. :o)
Ez a padlizsanos etel igazan finom, de allitolag nem
ettol ajult el az imam, hanem attol, hogy meglatta
mennyi olajat hasznalt el a felesege ! :-)))
Jo sutest- fozest mindenkinek!
Udv: Avina
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #382 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>>>baromfiudvarban? (Kivéve a rókát, akit agyonütnek lapáttal?)
>>A gazda baranybor bekecsben eteteskor :)
>>
>>Topy
>Nos, a baranybort eloszor _banyabornek_ olvastam! :-D Igy ketszeresen
>nevettem rajta. Ennyit a szokekrol kurz und gut!
Az a _gazdasszony_ ;) Jajj, de rossz vagyok :)
Topy
|
|