Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 374
Copyright (C) HIX
1999-11-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 AW: *** HIX KONYHA *** #373 (mind)  28 sor     (cikkei)
2 elnezest ujra kuldom (mind)  75 sor     (cikkei)
3 Magyarazat (mind)  35 sor     (cikkei)
4 Hallo! (mind)  3 sor     (cikkei)
5 almas taska es palacsinta torta (mind)  86 sor     (cikkei)
6 Turogomboc (mind)  20 sor     (cikkei)
7 10 perces vacsora (mind)  47 sor     (cikkei)
8 Kaposzta Leves. (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - AW: *** HIX KONYHA *** #373 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
gyorsan par megjegyzes meg egy krem (a mustar apropojan):
-Ha beiglikesziteskor a toltelek elott a tesztalapot egy kis lekvarral
vekonyan megkenitek, meg finomabb lesz;
- egyre olvasmanyosabbak vagytok :o)))
- mindenkinek boldog nevnapot;
- a kaposztaleveses dieta nalam mar sokszor bevalt, altalaban satoros
unnepek (=beigli, toltottkaposzta es egyeb veszelyes anyagok fogyasztasa
utani allapot) utan alkalmazom, egy het alatt visszaall a normal sulyom,
ehezes nelkul, mindig jollakva. Szerintem EZ a legfobb erenye a dolognak. 
- a tegnapi Rizottot ha ugy keszititek, hogy a gombaval egyutt a hagyman egy
keves darabolt csirkemajat is puhara dinszteltek, es borsot is adtok hozza,
de bor nelkul keszititek (azzal meg nem probaltam :o))) ) megkapjatok
csaladom egyik kedvenc vacsorajanak receptjet (sok-sok sajttal
megszorva....);

Majkrem
lehet friss majbol is kesziteni (meg kell sos vizben parolni hozza), en
altalaban a legegyszerubb kenomajasbol csinalom. Kb 30 dkg daralt maj (en
ledaralom a kenomajast is), 1 evokanal mustar, 2 kemenytojas daralva, 1
kozepes vereshagyma daralva, so, bors, 1 kanal vaj; esetleg 1 kanal tejfol.
Friss puha kenyerrel.....

Jo etvagyat
Ildiko
 
mfG:      Ildikó Záruba
START  AMADEUS  GmbH
+ - elnezest ujra kuldom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ujra kell kuldenem a levelem, mert valahogy nem sikerult elsore. Kozben
meg a sorok is osszekuszalodtak az editalas soran.
Kozben latom, hogy Afonya (Mr.Cranberry?) irja:

Agi irta:
>Az etel neve "manti", ahol az i-n nincsen pont,
>es ettol olyan u~ szerunek
>ejtik.

Egesz pontosan velaris "i" az oroszol tudokat a
"jeru" hangra emlekeztetheti.

Ez a hang regen a magyarban is letezett es mely
hangrendunek minosult. Gondolkoztatok mar rajta, hogy
miert van:

ij - ijak
kin - kinok
in - inak

DE:

sin - sinek
hir - hirek
szin - szinek


Hat ezert, itt orzi a magyar nyelv ezt a bizonyos regies
"pont nelkuli i-."

Egyebkent a torok etelnevek nagyon aranyosak, van pl.
egy olyan etel, melynek neve magyarul annyit tesz "Ofelsege
szerette."

Vagy ott van az imambayildi, vagyis "az imam elajult."
Ez valami olajos padlizsanos kaja.

Elnezest, hogy receptre nem futotta, de csak egy torok szakacskonyvem
van, az is nemetul.

Uvd: Afonya

KIVANCSI LENNEK A MAGYARAZATODRA!!!! (Johet maganba, hogy a tobbieket ne
zavarjuk a fakanal forgatasa kozben.)

Kedves Agi!
Koszi az etelek nevet! A receptek egyaltalan nem surgosek, raer amikor
majd egyszer eszedbe jut. Bar arra megkernelek, hogyha lehetseges
maganba is kuld el, mert ugyan rendszeresen kapom a konyhat, de idonket
egy-egy szam elvesz a dzsungelban.
Szep pulykas unnepeket mindenkinek!

JA! A cranberry-vel nekem is gondjaim voltak, hogyan is kene
leforditani magyarra. Ugyanigy a bluberryvel. Ez utobbit megoldottam es
novenysza'g'ertokkel megegyeztunk, hogy megfelel a mi kokenyunknek.
A cranberry az izeben kulsejeben, jellegeben nekem leginkabb a somhoz
hasonlit, bar nem
rokonok.  Afonya lenne a becsuletes magyar neve a cranberrynek, de en
meg nem lattam otthon soha afonyat! Pedig biztos van, mert eleg sok
irodalmi muben elofordul.

Ugyanez a helyzet a kulonfele fuszernovenyekkel. Eppen tegnap fedeztem
fel, hogy a
cilantro, a kinai petrezselyem nem mas, mint a koriander. Europaban igy,
ezen a neven talan jobban ismerjuk.
Mig elunk folyton tanulunk, igy van?


Tovabbi jo fozicskezest,
Gyorgyi
-- 
---------------------------------
Fekete Gyorgyi

---------------------------------
+ - Magyarazat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Sajnos szerda reggeltol valami idegbecsipodesem van, mert a jobb labamban
erzek egy tulfeszitett gitarhurt, megpedig az ulohusomtol egeszen le a 
bokamig. Ket napot a nappali padlojara teritett pokrocon toltottem hason
fekve, mert ez volt az a helyzet amikor nem ereztem fajdalmat.
Allva meg el voltam, de ulve nem birtam ki egy-ket percnel tobbet.
Tegnap este kicsit jobban erezve magam leultem, hogy a regebben tervezett
par sort bepotyogtessem, de .....
Aposom vasarnap lesz 70 eves, holnap hat oras ut all elottem a kocsiban
a Keleti tenger partjaig. Illetve nem egeszen a partig, mert a parttol a
masodik haz az oveke.
De hogy finomakat fogok enni, abban biztosak lehettek! 
Ha tulelem az utat, biztosan jelentkezem valami tengerparti recepttel a 
jovo heten.
Addig is egy konnyu, gyorsan elkeszitheto gyumolcssalata receptjet teszem 
kozze ami valojaban a "Repulo kacsa" (#356) leirasabol maradt ki.

Hozzavalok:
1 db alma 
1 db narancs
1 db mandarin
1 db banan
tetszes szerint cukor

A gyumolcsoket megpucoljuk, majd felbevagott mandarinszelet nagysagura
darabolunk minden gyumolcsot. Megcukrozzuk, majd a hutoben hagyjuk ebedig
erni oket egy talban.
Talalas elott diot reszeluk a tetejere.

Nezzetek el szukszavusagomat, de szinte mondatonkent kellett egy piheno 
kort setalnom.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                               Misi
+ - Hallo! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szeretnem tudni,hogy milyen füszer kell a mŕjasba? Tud-e valaki segiteni?Elöre 
is köszönöm.
                                                            Julianna Steen
+ - almas taska es palacsinta torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok! Most ket edesseget irok le, amelyek tojas nelkul
keszulnek, s ezert azok is fogyaszthatjak, akiknek problemajuk van a
koleszterin szintjukkel vagy egyszeruen csak nem akarnak tojast fogyasztani.
Az almastaska tesztajat mar a tegnapi zoldseges taska leirasakor megadtam, s
ha eleg tesztat csinalunk, akkor rogton keszithetunk almas taskat is.
Altalaban feltetelezem, hogy mindenkinek megvannak az elozoleg elkuldott
receptek is, s ezert nem irom le minden recptemnel azt, amit mar korabban
leirtam. Ha ez esetleg zavaro lenne, akkor szoljatok, s minden recepthez
leirok mindent.
Hozzavalok:
Toltelekhez
6 db kozepes alma megpucolva, aprora vagva
1 evokanal viz
1 evokanal ghi vagy vaj
2 kiskanal fahej
3 evokanal cukor

ghi vagy olaj a suteshez.
Elkeszites:
A ghi-t egy laposabb edenyben (celszeru olyat hasznalni, amelyikben nem
ragad le az aljara az etel) megolvasztom, s beleteszem az almat es a vizet.
Eloszor fedo alatt megpuhitom kb. 5 perc, s amikor kelloen puha, akkor
villaval szetnyomkodon az alma darabokat, s fedo nelkul allando keveres
kozben addig fozom, amig jol besurusodik (kb. 10 perc). Ekkor hozzaadom a
fahejat es a cukrot, s addig fozom, amig ujra suru lesz. Ezutan lehutom. A
kesz toltelek szinten eltarthato a hutoben egy par napig, s igy csak annyit
kell az almastaskabol elkesziteni, amennyit meg tudunk enni. A tolteleket
ugy szoktam valtozatossa tenni, hogy amikor a cukrot teszem bele, akkor 3-4
evokanal daralt diot, mogyorot, makot vagy mandulat is teszek bele.
A hutobol kivett tesztabol dio nagysagu darabokat tepek, s kezemmel valo
megpuhitas utan kb. 10 cm atmeroju kerek lapot nyujtok belole. A kozepebe 1
kiskanal tolteleket helyezek, s felbehajtom a tesztat. A szeleket
osszenyomom - vigyazva, hogy ne jojjoj ki a toltelek - s osszesodrom. Az
osszesodrast ugyanugy csinalom, mint az elozo receptemnel: ketujjal megfogom
az egyik vegenel, egy kicsit meghuzom, s rahajtom. Ezt muveletet az
osszehajtasnal vegig csinalom ugy, hogy kb 7 rahajtas legyen rajta. Sajat
tapasztalatbol tudom, hogy ez eleg nehez az elejen, de egy kis gyakorlas
utan mar semmi gondot nem jelent. A legfontosabb, hogy jol lezarjuk a
szelet. Forro olajban minket oldalat barnara sutjuk (2-3 perc), s miutan
lecsurgattuk az olajat fahejas vagy vanilias porcukorral meghintjuk. Hidegen
melegen egyarant finom.

Palacsinta torta
A palacsinta tortahoz a palacsintat nem a szokasos vas palacsintasutoben
sutom ki, hanem olyan edenyt hasznalok, amire nem ragad a teszta (teflonos
vagy most mar van olyan bevonattal keszulo serpenyo is, amelyre nem eg oda
semmi). Mivel tojast nem teszek a tesztaba ezert kurkumat vagy safranyt
szoktam hasznalni, hogy szep sargas szine legyen.
Hozzavalok:
Tesztahoz
30 dkg liszt (egy reszet teljesorlesu liszttel lehet helyettesiteni)
3/4 l tej (esetleg szodavizet es tejet keverve)
1 zacsko sutopor
csippetnyi kurkuma vagy safrany
2 evokanal cukor
csipetnyi so
2 evokanal olaj

Toltelekhez (kulon edenyekbe helyezunk)
vanilias cukorot
fahejas cukorot
kulonbozo izu lekvart
cukros kakaot
cukros orolt diot, mogyorot illetve mandulat
cukros orolt makot

Elkeszites:
Egy mely talban eloszor a lisztet, sutoport, sot, cukrot es a kurkumat
osszekeverem, majd folyamatos keveres kozben adom hozza a tejet. Annyi tejet
adok hozza, hogy suritett tej surusegu legyen. Ha simara kikevertem
belekeverem a 2 evokanal olajat.

A serpenyot beolajozom, s felmelegitem. Erre ontok a tesztabol annyit, hogy
egy eleg vastag palacsinta legyen belole. A cukor miatt szukseges, hogy
valamilyen lapos targgyal (kessel vagy falappal) segitsunk majd a
levetelnel. Csak az egyik oldalat sutom meg, s ha mar teljesen szilard,
akkor ovatosan egy olyan lapos talra csusztatom, amit be lehet majd helyezni
a sutobe. Amig a kovetkezo palacsinta elkeszul megszorom a talon levo
tetejet felvaltva a toltelekhez elokeszitett anyagokkal, s erre helyezem a
kovetkezo palacsintat (a sult resze mindig alul). Kisutom az osszes
palacsintat, s igy egy eleg magas tortaszeru sutemenyt kapunk. Ezutan
behelyezzuk a sutobe, s kb. 10 percig sutjuk 180 fokon. Miutan atsutottuk a
tetejet vanilias cukorral szorjuk, s mint a tortat szeleteljuk.
Jo etvagyat es kellemes hetveget.

Udv. Laszlo
+ - Turogomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsoka!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: 10 perces kuglof, fokhagymakrem ( 69 sor )
>>2 l tejbol keszult sajt (elozo szamban levo recept szerint elkeszitve)
>Gondolom nincs abbol sem gond, ha kesz turot hasznalok fel, vagy
kimondottan
>mas tapasztalatod van?
En nem probaltam masik turoval, mert mindig a sajat keszitesut hasznalom.
Tej mindig van otthon, turo nem mindig, s annak is kulonbozo a minosege. 
>>ezeket a gombocokat sutom ki a ghi-ben. Ez a legnehezebb resze az egesz
>>receptnek. A forro ghi-be nem tul sok gombocot teszek, s folyamatosan
>Egyben marad a gomboc, nem olvad fel a forro zsirban? Nem esik szet?
Mint irtam ez a legnehezebb muvelet. Ha tul forro az olaj, akkor odaragad az
aljara es szetesik. Megolvadni nem olvad meg. Ezert is nagyon jo ez a
"sajt"! Idaig ketszer fordult velem elo, hogy valami miatt nem lett jo a
gomboc, s arra gondoltam, hogy a zsiros tej miatt volt. A Milli 2,8% -os
tartos tejevel idaig mindig sikerult, csak tobb citromot kell hozza
hasznalni.

Udv. Laszlo
+ - 10 perces vacsora (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 

Ismet feltuntem.

Nagyon szeretem a bundas kenyeret vacsorara. Ehhez van egy-ket remek
kiegeszito, amely a par perces elkeszitesi idojevel verhetetlen. A
hagyomanyos etelek egyszerusitett valtozatai.

> -----------------------------------------
Gyors Tartarmartas

1 kis tubus majonez
1 doboz tejfol (2dl)

Osszekeverni es kesz. Felbontassal egyutt egy perc alatt megvan es remek
gyorssalata alap.
-----------------------------------
Gyors Kaposztasalata

1 adag Gyors Tartarmartas
30 dkg nyers feher kaposzta

A kaposztat aproras kell reszelni, es elkeverni a Tartarral.

------------------------------------

Gyors Korhelysalata

1 adag Gyors Tartarmartas
25-30 dkg edes vagy csipos csalamade
10 dkg virsli, parizsi vagy barmilyen felvagott aprora vagva.

Az egeszet csak ossze kell keverni

> ---------------------------------------------

A fenti harom dolog isteni a bundaskenyerhez. 

Kedvenc bundaskenyereim a sajtos, a sonkas es a bacon-os. Ket vekony szelet
koze teszek be egy szelet sajtot es ugy forgatom meg a tojasban. Nehezebb
az olajba tenni es nehezebb forgatni, de megeri. A bacont celszeru elotte
megsutni, sokkal finomabb. Ez igaz a sonkara is. Figyelem, itt IGAZI
sonkarol, vagy tarjarol beszelek. A gepsonka semmit sem er. Raadasul vagy
6-8 eve nem ettem jo gepsonkat. Az igazi gepsonka iz eltunt. Meg legjobban
ez az uj hajtogatott hasonlit. Hiaba, a szoja az szoja... :o(

Tucsi
+ - Kaposzta Leves. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem kivanok Peterrel vitaba szalni a Leves es Dieta ugyben, megjegyzesem
azoknak a kollegaknak szol akik erdeklodest mutattak az a dieteval
kapcsolatban.
1./ En sohasem foztem, nem eltem a dieta adta elonyokkel. Valaki kerte a
Konyhan s mivel a hugom rendszeresen hasznalja es jonak tartja tole kertem
el a Receptet. En csupan fordito es postas vagyok.
2./ A progam nem egy "divatos hobort", nem Weight Watchers Int. nem uzleti
vallakozas. A Toronto General Hospital Eszak Amerika egyik legtekintelyesebb
gyogyaszati intezmenyenek a szemelyzete allitotta ossze belso hasznalatra.
Nem terjesztettek, nem kell $24.95-os  konyvet venni vagy tagsagi dijat
fizetni. Azok adtak kezrol kezre akik sikeresen hasznaltak.
3./ Nem a szerzok adtak a "Csoda" jelzot hanem valoszinuleg a program  egy
lelkes elvezoje ragasztotta ele.

Megitelesem szerint, sem a Leves receptje sem a napi eloirt etelfelesegek
kart nem okozhatnak senkinek... hat mindenki sajat belatasa szerint dontson
megeri e a fardsagot. Akinek egy par kilo, vagy tobb van a rovasan, mindent
megprobal, ezzel a programmal nem veszithet semmit, esetleg egy kis
hajacskat. (En nem tudom, egesz eltemben, karcsu, csinos (svajdig) legeny
voltam, vagyok. Es szep.)
Pista Ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS