Nos Dr.Dr. a magyar KOZOKTATAS (altalanos es kozepiskola) NAGYON JO!
Az egyetem szerintem pocsek.
(Itt Hong Kongban -- ahol szerintem hasonlo a helyzet -- alkottam meg
a kifejezest, hogy a felsooktatas az kozoktatason eloskodik. Ertsd:
A' ezt mar tanultatok kozepiskolaban -- mondja a tanar es elegge
felszinesen erintve a dolgokat tovabbhalad. [Nem is szivesen lennek
itt undergraduate, ahogy otthon sem szivesen voltam.])
Igenis a tanulas foleg a helyes alapok megterentesenek a nagyresze
az a kozepiskolaban tortenik es egyaltalan nem mindegy, hogy a
gyerek ezekben a fontos evekben hova jar, kik tanitjak es foglalkoznak-e
vele.
Ja, es nem tudom ki irta, hogy 'visszaminositik' a gyereket aki kint
osztalyelso volt. Hat pontosan az a problema, hogy egy normalis magyar
koloknek jenkik kozott nem teljesitmeny osztalyelsonek lenni aztan
persze le is szokik a tanulasrol mert ugyebar o" okos es szep (a
tobbiekhez viszonyitva) aztan otthon meg szepen elcsodalkozik, hogy
nahat tudja mennyi ketszer ketto meg folyekonyan olvasni is tud
es megsem dicserik halalra mint ahogy ahhoz mar hozzaszokott.
(Igazabol nagyon veszelyes olyan kornyezetben tanulni ahol a tobbiek
'nem olyan okosak' mert elszalad a gyerekkel a lo pillanatok alatt.)
Zsoter Andras
|
Hozzavalok ket szemelyre:
fel kilo (esetunkben 3 szelet) vastag (min 2-3 cm) marhahus
par deka szalonna (nem sliced bacon, szalonna)
negyed fej hagyma (lila, ha van)
keves vaj (margarin elmegy)
fuszerek (lasd alabb)
6 db kozepes krumpli
1000 negyzet inch (nem birtam ellenallni) alufolia
suto
turelem
Szoval vegyunk fel kilo marhahust, vastag szeletekben. Tegyunk ala alufoliat
(majd be akarjuk burkolni). Vajazzuk meg (se tul vastagon, se tul vekonyan).
Tegyunk ra kozepesre vagott hagymat (agglegeny nem aprozza agyon -- ahhoz
lusta). Ebben a pillanatban inditsuk be a sutot, allitsuk 550 F-re (nadon
meleg a gyengebbek kedveert). Tegyunk mindenfele fuszert a husra. Alapelv:
mindent ami van. Esetleg eper lekvar kerulendo. Onbizalomhianyban szenvedok
szamara: mi tettunk ra sot, paprikat, borsot, mustart, taco seasoning mixet
(kb. olyan mint a vegeta), szojaszoszt. Hagyjuk allni fel percig, tudniillik
fel kell szeletelni a szalonnat. Boritsuk be szep egyenletesen szalonnaval.
Sliced bacon intuiciom szerint nem az igazi, nekunk sikerult igazi kuruc
zsirszalonnat vennunk. Csomagoljuk be az alufoliaba. Tegyuk be a sutobe
(fem alkatreszeket keruljuk -- kiprobaltuk, nagyon meleg).
A hat krumplit tegyuk be szinten alufoliaba (csak ugy magaba), es tegyuk
be a sutobe a hus melle. Kb. 10 perc mulva vegyunk vissza a melegbol
(esetunkben 400 F-re).
Menjunk el setalni, ha mukodik a tuzjelzo (ugyanis a szagoktol, hangoktol
marha ehesek leszunk). A kutyat elozo nap adjuk kolcson.
Kb. 30-40 perc utan kesz a krumpli. Vegyuk ki, fejenkent egyet-egyet
egyunk meg soval es vajjal, kulonben nem fogjuk kibirni a sutes veget.
Tovabbra is vigyazzunk a kezunkre, mert meleg minden (ezt is kiprobaltuk).
A hust mi 90 percig sutottuk, es kicsit megegett az alja (amitol nagyon
finom lett). Szerintem ugy 70-80 perc alatt lesz kesz. Vegyuk ki, csomagoljuk
ki a negy megmaradt (megmaradt?) krumplit (erdemes benne hagyni a foliaban,
mert igy pont a megfelelo hofokra hul ki). Ha esetleg van, adjunk hozza
valami massziv zoldsegsalatat, mert nagyon megterhelo a hus. Elvezzuk.
A hus nem olyan lesz, mint az igazi amerikai, kicsit szaraz az allaga, de
NAGYON FINOM! Amerikaiaknak csak akkor mutassuk meg/szamoljunk be rola, ha
tudjuk, hogy nem masznak falra tole (red meat? are you crazy? You damned killer
etc.). A foliaban osszegyult let (i.e. zsirt) erdemes esetleg eltenni,
gondolom kenyerre nagyon finom lesz.
Sok sikert,
Szokoly Gyula
|