1. |
heti etrend_27 (mind) |
107 sor |
(cikkei) |
2. |
csillagkarfiol (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: mikrozas (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
4. |
ez, az, az oliva korul bolyongva (mind) |
83 sor |
(cikkei) |
5. |
szaganaki (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
6. |
Meg mindig libasult (mind) |
52 sor |
(cikkei) |
7. |
mezessuti es egyebek (mind) |
61 sor |
(cikkei) |
8. |
Re: hidegen sajtolt etolaj (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
9. |
Re: ez+az (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
10. |
re: mertekegysegek (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
|
+ - | heti etrend_27 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Megint itt vagyok, es ujbol, egy viccel kezdem.
Fel nem foghatom, miert akar elvalni tolem a felesegem. Pedig en
igyekszek mindig a kedveben jarni. Peldaul minden reggel az agyaba
viszem a kavet!... Neki csak meg kell daralnia...
27. Heti etrend
VASARNAP: Orjaleves daragaluskaval, rakott sertesborda sult
burgonyaval es paradicsomsalataval, puncsos piskota
HETFO: Reszeltteszta-leves, rakott zoldbab tukortojassal,
gyumolcssalata
KEDD: Lencseleves virslivel. alma bundaban
SZERDA: Hagymaleves, rantott huspastetom tokfozelekkel, keszen
vett vanilias koszoru
CSUTORTOK: Magyaros burgonyaleves, tarkonyos vese
petrezselymes rizzsel, korte
PENTEK: Gyumolcsleves, toltott kaposztatekercsek burgonyapurevel,
vaniliahab
SZOMBAT: Petrezselyemleves, gombapaprikas galuskaval es
salataval, dios szelet.
Receptek
Rakott zoldbab
Megtisztitunk, de egeszben hagyunk egy fel kilo zoldbabot,
lehejazunk es karikakra vagunk egy fel kilo paradicsomot. Harom
deka vajjal vagy margarinnal kikenunk egy mely tuzallo talat, alulra
teritjuk a zoldbab felet, erre rakjuk a paradicsom felet. Majd ismet
zoldbab, a tetejere pedig paradicsomsor kovetkezik. A retegeket
borsonyi vajdarabkakkal, keves kakukkfuvel. bazsalikommal,
osszevagdalt petrezselyemzolddel meg finomra vagdalt hagymaval
vagy snidlinggel, es so helyett etelizesito
porral szorjuk meg. Alaontunk egy fel csesze vizet, es fedo alatt, a
sutoben puhara pacoljuk. (Ha puha a paradicsom, nem kell hozza viz.
mert sajat leveben megpuhul.) Vegul talalas elott meghintjuk ot deka
reszelt sajttal, amit mar nem kell piritani, eleg, ha csak raolvad a rakott
zoldbab tetejere.
Tarkonyos vese
Ket evokanal olajon uvegesre (nem pirosra) sutunk egy kiskanalnyi
neszelt voroshagymat (sosem hagymakremet, mert az sos!), majd
hozzaadunk haromnegyed kilo veset, amelyet elozoleg felbevagtunk,
minden feher faggyujatol megtisztitottunk, vekony lemezekre
vagtunk. Meghintjuk egy kiskanalnyi osszevagott friss vagy szaritott
tarkonnyal, es nagyon kis langon, egy-ket evokanalnyi vizzel,
idonkent megkeverve puhara paroljuk.
Ezutan adunk hozza keves tarkonyecetet, behabarjuk egy deci tejfol
meg egy kiskanal liszt keverekevel, es jol osszeforralva, csak
kozvetlenul talalas elott sozzuk, mert kulonben kemennye. ragossa
valik.
Petrezselymes rizs illik hozza.
Rakott sertesborda
Vekonyra kiverunk nyolc szelet kicsontozott. sovany rovidkaraj
szeletet, es egy napig hideg sos tejbe aztatjuk. Masnap a levetol
leitatjuk. es a szokott madon lisztbe, tojasba. zsemlemorzsaba martva,
ot deka vajban vagy margarinban kisutjuk, felretesszuk. Ot deka
vajbol ket deci liszttel, negy deci tejjel suru besamellt fozunk. soval.
egy csipet reszelt szerecsendioval izesitjuk, es ha kihult, simara
keverunk benne egy tojassargajat, ot deka reszelt sajtot, ot deka aprora
vagott sonkat.
Felet egy tuzallo tal aljara simitjuk. rafektetjuk a kisult hust, bevonjuk
a maradek martassal, es tetejere locsoljuk a vaj maradekat, amiben a
hus sult. A forro sutoben addig sutjuk, mig a teteje szep piros nem lett.
Krumplival vagy vajas zoldseggel koritjuk.
TOLTOTTKAPOSZTA-TEKERCSEK
Egy szep. kilos kaposztafej kulso nyolc tevelet lebontjuk, es sos vizzel
leforrazzuk. a vizben hagyjuk kihulni. Kozben a tobbi kaposztat ugy
reszeljuk meg. mintha kockat akarnank kesziteni, es harom evokanal
olajon, egy kiskanal cukorral szepen megpiritjuk. A tuzrol leveve
langyosra hutjuk, es osszegyurjuk 30 deka daralt serteshussal, egy
nyers tojassal, ot deka felig fott rizzsel, es izles szerint utanasozzuk,
kisse megborsozzuk. Nyolc gombocot keszitunk belole, es
mindegyiket
egy-egy kaposzta-levelbe tekerve - akar a kozonseges toltott kaposztat
- kiolajozott labasba egymas melle fektetjuk. Alaontunk egy deci
vizet, amelyben egy kiskanal etelizesito port vagy egy fel
husleveskockat
oldottunk fel, es fedo alatt, lassu tuzon 45 percig paroljuk.
(Keszithetjuk a sutoben akkor hamarabb megpuhul.) Vegul a fedot
leveve rovid lere sutjuk, es az asztalon kulon talkaban reszelt sajtot
adunk hozza, hogy ki-ki a tanyerjan ezzel izesithesse.
Puncsos piskota
Egy csomag un. Gala (fozes nelkul keszitheto) pudingporhoz
habverovel, aprankent hozzakeverunk egy fel liter szobahomersekletu
tejet. egy csomag vanilias cukrot meg 2-3 evokanal rumot, 2-3 percig
habverovel
tovabb keverjuk, es 10 percig allni hagyjuk. Ekkor elkeverjuk ket deci
habba vert tejszinnel. Egy doboz babapiskotat veszunk, darabonkent
megmartjuk (nem aztatjuk!) egy evokanal rummal meg keves cukorral
izesitett tejben, es felet kirakjuk egy mely uvegtal aljara Erre
darabokra vagott befott-ananaszt vagy oszibarackot rakunk (a levetol
jol lecsurgatjuk!), es rasimitunk a krembol egy reteget. Ismet
babapiskota sor kovetkezik, ra egy gyumolcssor, majd rakenjuk a
maradek kremet.
Tetejet gyumolcsdarabokkal diszitjuk, es a hutoszekrenyben legalabb
egy fel napig allni hagyjuk. (Ha szeretjuk, keverhetunk a krembe 10
deka mazsolat is.)
--
Udv.: Szászika
A kötekedő hentes!
Ami az eletben jo, az vagy erkolcstelen, vagy pedig hizlal!
http://www.extra.hu/szaszika
|
+ - | csillagkarfiol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Juli!
En ugy latszik, egy kicsit el vagyok maradva, mert a
csillagkarfiolkent emlegetett zoldseget eddig ugy ismertem, hogy
_pagoda karfiol_, no marmost, egy darabig tunodtem, hogy arrol van-e
szo, de a leirasok szerint arrol. :-) Ez egy nagyon dekorativ noveny,
aminek olyan szine van, mint az eretlen banannak, persze a kulseje
engem sok-sok kis gulara emlekeztet, amit ha ugy akarjuk, felfoghatjuk
csillag alakunak, vagy, ha az epiteszethez ragaszkodoak vagyunk
padogaszeruen felrakott gulanak is ertelmezhetjuk. En halmozottan
hatranyos helyzetu vagyok :-), meg csak 2 evvel ezelott fedeztem fel a
zoldseget a Vamhaz koruti Csarnokban, de akkor meg nem probaltam ki.
Azota az a velemenyem, hogy
a noveny ize nincs aranyban az araval, a kulseje viszont feltetlenul
:-)), tehat, ha reprezentalni akarsz, foleg akkor erdemes villogni
vele. Az ize semmi frenetikus hatast nem valtott ki nalunk, de
mindenki amultan ette. :-)))
J. Zsoka
|
+ - | Re: mikrozas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
> Felado : [International]
> lenni. Egyelore csak az alapok erdekelnenek. Ime nehany kerdes:
> Mi a kulonbseg a mikrozas (melegites-parolas lenne?), a mikro+grill
> (az elozo+sutes?) es a grill kozott (csak sutes?)?
> Esteleg megirna valaki azt is, hogy o hogyan kesziti el a sult
> csirket mikroban? Elsosorban a beallitas es az ido erdekelne.
> Ugyanis ez a legnagyobb bajom vele. Kiprobaltam egy kisebb
> sertescombot elkesziteni, de olyan lett mint a cipotalp.
Hogy pontosan melyiknek mi a funkcioja? a mikro resz inkabb
melegitesre, fozesre valo. A grill pedig grillezesre, sutesre. A kettot
egyutt akkor szoktam hasznalni, ha mindkettot szeretnem
egyszerre. Peldaul kesz (fagyasztott) pizza elkeszitesenel.
A beallitasi idot szerintem mindegyiknel ki kell tapasztalni,
teljesitmeny, es gyarto fuggo.
Ami azt illeti mi a mikrot szinte csak melegitesre hasznaljuk, mert
a villany dragabb mint a gaz.:)
A comb valoszinuleg azert lett kemeny, mert a mikroban melegites
kozben eleg nagy a vizveszteseg, ezert mi a konnyen kiszarado
etelek melle be szoktunk tenni meg egy pohar vizet is.
Remelem egy kicsit azert segitettem.
Eszter
|
+ - | ez, az, az oliva korul bolyongva (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
De kedves Peter, az egesz cikket leforditottam, es egyes reszeket
lehetetlenseg volt leforditanom mert nem ertek hozza jobban sajnos.
>>A kulonfele olajokban, zsirokban levo savak hozzajarulnak a
>>koleszterinszint emelesehez (palmaolaj, dioolaj, vaj, kokuszolaj, allati
>>zsirok).
<<Semmifele novenyi eredetu zsiradekban nincsen semmi koleszterin.
Tehat az ezekre rairt "0% koleszterin" nem az adott margarinra,
olajra jellemzo, hanem mindegyikre. Tehat a palmaolajban,
dioolajban, kokuszolajban nincsen koleszterin.>>
Nem is azt irtam hogy van bennuk koleszterin:(( hanem hogy hozzajarulnak a
koleszterinszint emelesehez. Tudomanyos magyarazatot nem tudok adni de ha
tenyleg erdekel, megkereshetem megint a nemet egyetem oldalat hogy nezzunk
utana vajon miert van igy.
>>Spanyol kutatok felfedeztek hogy magas vernyomasu asszonyok akik
>>rendszeresen olivaolajat hasznaltak, csokkentettek a vernyomasukat
>>eredmenyesen ezaltal.
<<Ez nyilvan kicsit rosszul van fogalmazva. Eloszor voltak magas
vernyomasuak, es azutan kezdtek olivaolajat hasznalni.>>
Hat persze:)
<<De nagyon meglepo dolgot tapasztaltam sajat magamon. 11 napja alig
eszem fogyas celjabol. Neha egy alma, ket deci joghurt buzakorpaval,
esetleg somentes vizben bor nelkul fott szaraz csirkemelldarab.
Nagyon szigoru vagyok. Sulyvesztesegem e 11 nap alatt 5.8 kilo. De
nem ezert irok. Evtizede magas vernyomasom van. Nem tul magas, de
napi 1 csokkento tabletta szukseges volt. Harom-negy napi koplalas
utan a vernyomasom kifejezetten alacsony, mindenfele gyogyszer
nelkul is. 135/80-120/75 kozotti.>>
Na ehhez akartam hozzaszolni. A ferjem 30 eves koratol magas vernyomassal
kuszkod, gyogyszerek nelkul. Ugyanis neki sem betegseg formajaban van hanem
a sofogyasztas hatasara, valamint stressz hatasara emelkedik a vernyomasa.
Nalunk eletunk szerves resze az allando dieta, ami nem is dieta hanem
egyszeruen eletmod, etkezesi szokasok. Ezek egyike a sotalan fozes miatta
(en utolag sozok, de en is keveset), masik a helyes kombinacioju etelek hogy
elkeruljuk a hizast. Ugyanis nalad nem csak a sofogyasztas elkerulese
csokkentette a vernyomast hanem a sulyveszteseg is. Ezek melett meg egyik
fekentartoja a magas vernyomasnak a rendszeres izzadas, vagyis mozgas. A
magas vernyomasos tuneteket produkalo szemelyeknel fontos az allando
testsuly megtartasa is. Ha a fogyas lassu, a kivant kilok elerese utan mar
egy kis odafigyelessel remekul lehet tartani az idealis sulyt. De ha a
sulyveszteseg hirtelen tortenik akkor nagy a valoszinusege a jojo dietanak,
ami a leheto legroszabb. Mindenkinek ajanlom figyelmebe a Hazipatika
oldalain beindulo fogyokuraprogramot, ami nagyon sikeres es irto jol lehet
enni mikozben az ember lassan de biztosan vesziti a kilokat, nembeszelve a
Fogyiklub forumrol ahol az emberben tartjak a lelket azokon a napokon mikor
legszivesebben felfalna egy 5 kilos pizzat:)).
<<Vigyazat, ha direkt az uveget vagy a kupakot szagoljuk meg, az csaloka! En
mar megszoktam, hogy egy mokkaskanalba toltsek ki egy keveset es azt
szagoljam meg, mert az uveg nyilasara/kupakra ragadt olaj sokkal hamarabb
avasodik, mig az uvegben levo teljesen jo.
Egyebkent olivaolajat lehet tartani hutoszekrenyben is. Zavaros lesz
ugyan, de ez nem baj, normal homersekleten ez el is tunik egy ido utan.>>
Sajnos az a tapasztalatom a Magyarorszagon fellelheto olivaolajakkal hogy
egyreszt avasak, masreszt borzalmasan rossz minoseguek:(( A jo olivaolajat
14 honapig lehet tarolni semmi problema nelkul huvos helyen. Mi 17 kilonkent
vesszuk es az alagsorban levo raktarhelyisegben taroljuk, onnan toltunk ki
nagyobb 2,5-3 l-es uvegekbe amit a konyhaban tartok.
<<Ha kutakodsz az archivumban, talan megleled: asszem 2szer is bekuldtem a
receptet, a turo melle piritott szalonna is tartozik hozza. Mi nem tepsiben
hanem tuzallo edenyben a sutoben piritottuk. En neha keszitem, de _olyan_
juhturot, igazi gomolyat azaz liptoit itt nem is ismernek, igy feta-val
helyettesitem.>>
Itt nincs is szalonna:)) De szivesen megneznem az archivumot es ezt a finom
turospuliszkareceptet is, de merre van, nem lattam sehol bejelolve.
Agni
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.
|
+ - | szaganaki (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szerbusz Izabella!
<<Orommel tapasztaltam, hogy visszajottel a KONYHA-ba, vartalak mar.>>
Hat igazan kedves vagy!:))
<<Marco fiam a nyaron Gorogorszagban nyaralt ket baratjaval, es tobb izben
ettek kirantott (o igy emliti nekem) feta sajtot. De nem tudja, hogy hogyan
kell elkesziteni.>>
Ez a kaja a "sza'ga'na'ki" (szaganaki). Jellegzetessege az hogy minden
videken, sot minden tavernaban mas es mas. Legtobbszor nem keszul fetabol
mert a feta puha es vizes, es nem megfelelo erre a celra. De sokszor falun
keszithetik kemeny fetabol is, ami alig hasonlit a varosok uzleteiben
fellelheto fetahoz. De altalaban a "kefalotiri"-nek nevezett sajtbol keszul,
ez egy jellegzetes nagyon sos es nagyon kemeny gorog sarga sajt. Ebbol jo
vastag szeletet meghempergetnek vagy csak lisztben vagy liszt es tojas
keverekeben es kisutik olivaolajban. Ez a szaganaki lenyege. Mindenki imadja
es a tavernas boriszogatasok elmaradhatatlan velejaroja. De hogy pontosan
milyen sajtbol ehetett a fiad, azt sajnos csak az illeto taverna tulajdonosa
tudja, mert altalaban a videki tavernatulajdonosoknak sajat termesu
sajtjaik, boraik vannak amiket felhasznalnak.
Remelem azert valamennyit megis segitettem:)
Agni
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.
|
+ - | Meg mindig libasult (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kivul ropogos, belul porhanyos, temerdek kaloria, de oolyan finooom!
Meg mindig a libanal tartok. A szombati helyi ujsagban egy oldal volt a
Marton napi libanak szentelve, kepekkel, recepttel es egy par etterem
ajanlattal a kornyezo varosokbol.(Koln, Bonn, Dusseldorf.)
Atlagos menu ara 35-45 DM (Leves, libasult, desszert.) A kolni Hyatt
"Graugans" ettermeben egy negyfogasos liba menu ara: 115 DM. (!)
A kovetkezo par sort az emlitett ujsagbol olloztam.
A Marton napi libator igen regi eredetu, ha hinni lehet a legendanak,
miszerint 371-ben Tours (Franciaorszag) puspokenek akartak valasztani
szent Martont. Maga azonban ellene volt a dolognak es a valasztas elol
elbujt egy istalloban. A libak hangos gagogasa elarulta rejtekhelyet es
a hivatalat at kellett vennie. Bunteteskent azota a Marton napi unnepi
asztal koronaja a liba.
A kolni Hyatt Hotel "Graugans" etterem konyhafonokenek, Thomas
Baehnernek a receptje a kovetkezo:
Eltavolitjuk a belsoseget, kivagjuk a nyakat es levagjuk a szarny also
reszet. A libat kivul belul megmossuk, majd rovid ideig szaradni
hagyjuk. Sozzuk, borsozzuk, majd megtoltjuk a toltelekkel es a combjait
osszekotjuk. Sargarepaval, hagymaval, zellerrel, metelohagymaval, a
nyakkal es a levagott szarnyvekekkel egyutt a sutoedenybe tesszuk.
200 C°-on sutjuk fel liter viz hozzaadasaval. 25 perc utan a
homersekletet 120 C°-ra allitjuk. Nagyon fontos, hogy a boret villaval
szurkaljuk meg.
Egy oran keresztul hagyjuk igy a sutoben, kozben tobbszor locsoljuk a
sajat levevel. Ezutan glazurral bekenve kb. 20 percen keresztul 200C°-on
sutjuk keszre. A sutobol kiveve ujbol bekenjuk glazurral.
A tolteleknek sok variacioja van, a legfinomabbak kozul kettonek a
leirasa.
Nemet toltelek:
2 db almat (Cox-orange) kimagozunk es mogyoronyi nagysagura darabolunk.
Egy vegykezeletlen narancs hejat lereszeljuk es az almahoz adjuk. A
narancs husat kockara vagjuk es hozzaadunk 2 fej szinten kockara vagott
hagymat, egy csokor friss, durvara vagott "Beifusst"-t. Az egeszet jol
osszekeverjuk es a libaba toltjuk.
Sajnos nem tudtam kideriteni, mi az a Beifuss magyarul. Ha valaki tudja,
kerem vilagositson fel!
Francia toltelek:
20 dkg gesztenyet 5 percre a 250 C°-os sutobe teszunk, de elotte a hejat
kessel felhasitjuk. Ot perc utan kivessszuk, lefejtjuk a hejat es egy
ruhan hagyjuk kigozolni. 6 db voroshagymat, par db repat es egy
zellergumot mogyoronyi nagysagura darabolunk. Egy ag rozmaringot es
kakukkfut hozzaadva az egeszet jol osszekeverjuk, sozzuk, borsozzuk es
az allatba toltjuk.
Jo etvagyat kivan: Misi
|
+ - | mezessuti es egyebek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
A munkam miatt nem tudtam eddig mezessuti receptet küldeni, most potlom.
Rakott mezeslapok
Piskotahoz: 6 tojas, 6 evokanal cukor, 6 evokanal liszt
Lapokhoz: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3dkg margarin, 8 evokanal tej, 3
evokanal mez, 1 kiskanal szodabikarbona, 1 tojas, késhegynyi őrölt fahej
Kremhez: 4 dl tej, 4 evokanal liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj
Maz: 2 tojaasargaja, 4 evokanal cukor, dionyi vaj
A hozzavalokbol a szokasos modon piskota masszat keszitunk, ket egyforma
lapot sutunk belole ( a tepsi merete kb 25x35 cm).
Elkeszitjuk a lapokat. a 40 dkg lisztel elmorzsoljuk a 3 dkg margarint,
hozzaadjuk a 15 dkg cukrot, 3 evokanal forralt mezet, a szodabikarbonat, a
fahejat, az 1 egesz tojast es a 4 evokanal tejet, Jol összegyurjuk, 3 cipot
keszítunk belöle. kinyujtjuk es tepsi hatan akkora lapokat sutunk belole,
mint amekkora a piskotalap. En sutopairon szoktam, nem kenem a tepsi hatat.
Elkeszitjuk a kremet.
2 dl tejet elkeveunk 20 dkg cukorral es foni tesszuk.. A 4 kanal lisztet egy
masik edenyben elkeverjuk a 2 dl tejjel. A forrasban levo cukros tejbe
öntjuk, folytonos keverés közben surure fozzuk. Kihutjuk. A vajat habosra
keverjuk. Ha a pep kihült a ket masszat osszevegyitve ismet habosra
keverjuk.
Az elso mezes lapot kremmel megkenjuk, rateszunk egy piskotalapot. Krem
mezeslap, krem, piskota, krem, mezeslap a folytatas. A tetejet mazzal vonjuk
be. A tojassargajat 4 kanal cukorral és a dionyi vajjal simara keverjuk es a
tesztara kenjük. Ha megszarad, forro vizes kessel szeleteljuk.
Eletemben egyszer probalkoztam mezeskalacs haziko keszitessel. A kepen
csodatosan mutatott. Engem a ketsegbeesesbe kergetett, a gyerekeim betegre
nassoltak magukat es ami utana maradt.... Erre szoktak felenk azt mondani,
hogy meg a Szuz Maria is ragadt. A receptet legkozelebbi levelemben kuldom.
Vegetarianusoknak :
Tavaszi csobensult
Negy nagyobb sargarepat kb. 4 mm vatag szeletekre kell vagni, de hosszaban.
Ezeket a lapokat két evőkanal olajon felig meg kell parolni, majd egy jenai
tal aljara szepen elrendezni. A következo retegkent vegyes parolt zoldség
kerul (z.borso, karfiol, z.bab, sargarepoakocka stb. minel tobb fele annal
jobb) . A zoldségekre 6 dkg margarinbol 6 dkg liszttel es 6 dl tejjel fozott
besamelt ontok, amit soval, feherborssal 15 dkg reszeltsajttal (füstölt is
mehet bele) javitok fel. A sutoben 175 fokon (ez legkevereses suto) addig
sutom, mig a teteje szep barnaspiros lesz.
Husevoknek:
Pizzaszelet
Szemelyenkent 2 szelet kicsontozott serteskarajt kisse kiverek, sozom,
lisztben megforgatva olajban sutom. Talra rakom a szeleteket egymas melle.
Minden szeletet megszorok feherborssal, oreganoval, erre vekonyra szelt
paradicsomkarikak kerulnek, amiket szinten borsozok es egy keves oreganot is
kap. Az egeszet vastagon beszorom reszelt sajttal és a sutoben atsutom.
Rizs és rengeteg paradicsomsalata a korete.
Jo sutést es fozest mindenkinek
Eva Zalaegerszegrol
|
+ - | Re: hidegen sajtolt etolaj (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: =?windows-1250?Q?hidegen_sajtolt_=E9tolaj?= ( 14 sor )
>Idopont: Fri Nov 10 00:33:09 EST 2000 KONYHA #709
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> A hidegen sajtolt étolaj egyrészt olcsóbb és ízletesebb a finomított
>Egyszerre 1 palacknál többet ne vegyünk, mivel ennek a fajta olajnak a
>szavatossága max. fél év, és csak kevés fogy belőle.
Mekkora palackra gondoltal? Nalam a felliteres uveg 1-2 honap alatt kiurul.
Topy
PS: az ujpesti Alfaban a mult heten lehetett olyan olivaolajat kapni amihez
ajandekba adtak egy kis uveg balzsamecetet.
|
+ - | Re: ez+az (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: melyseges a gya'szom :-( ( 19 sor )
>
>Es meg az a keresem lenne, hogy nem tudom, hol hagytam abba a
>"heti etrend" sorozatot, melyik vpolt az utolso resz, igy nem tudom hol
>folytas
>sam.
A 26. het volt az utolso.
> =======================================================
>Felado : [United States]
>Temakor: Re: mertekegysegek ( 17 sor )
>
>Koszonom a felvilagositast, persze nem kimondottan megnyugtato, hogy a
>margarin
>kocka lehet 25 deka v. fel kilo... :((
A fel kilos teglatest alaku, igy a kocka 25 dekat jelent :)))
Komolyra forditva a szot, a kocka hagyomanyosan 25 dekat jelent. Vagy
harminc eve minden kocka alaku margarin 25 dekas volt. Azt hiszem a Ligaval
kezdodott, de akkor meg nagyon gyerek voltam. Kicsit meg most is :))))
Topy
|
+ - | re: mertekegysegek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mivel volt tapasztalatom hosszabb ideig kulfoldon elni, es ott
haztartast vezetni, aterzem a nehezseget.
En az alabbi dolgokat tapasztaltam ki:
1 csomag sutopor - kb. 2 csapott teaskanal (mivel en mar itthon is kis
vodorben veszem, szinten kanallal merem)
1 csomag vanilias cukor- szinten kb. 2 csapott teaskanal, mondjuk en
ebbol nyugodt lelekkel belerakok 2 pupozott teaskanallal, mert artani
nem art :) (ezt is kis vodorben veszem)- sot egyik kedvencem amit csak
kint lattam, es nagyon megszerettem (Franciaorszagban) a narancsviz,
es a narancsvirag-aromas vanilias cukor. Elkepzelhetetlenul finom izt
ad a sutiknek. Sajnos lassan elfogy a kint vett mennyiseg, pedig ebbol
nagyon kicsi kell csak.
1 kocka margarin - 25 dkg
eleszto- egy zacsko megfelel az itt kaphato 1 kockanak
1 tejfol/joghurt - 2 dl
1 turo (regebbi recepteknel) biztosan - 25 dkg, az ujabbaknal sajnos
jelenthet fel kg-ot is. Ezt mondjuk en a recept elolvasasa utan
megerzem, hogy mennyi kell bele, es eddig el is talaltam :)
Az 1 pohar tej/viz eseten vigyazni szoktam, mert ez becsaphat,
ilyenkor kimerek 2 dl-t, azt hozzaadom, es ha latom, hogy meg igenyli,
akkor meg 1 dl megy bele, es beleirom a receptbe, hogy 3 dl viz
Most ennyi amennyi eszembejutott, ha barmi kerdes van, szivesen
segitek.
Cintia mailto:
|
|