1. |
re: tesztaf?zés fed? nélkül (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
2. |
re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
3. |
re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: *** HIX TIPP *** #6788 (mind) |
5 sor |
(cikkei) |
5. |
re: tesztaf (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: tesztaf?zés fed? nélkül (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>tésztát fedő nélkül kell főzni, de sehol nem találom, hogy
>miért. Tudja valaki?
Igen. Miután a laskát (tésztát) beleejtettük a forrásban lévő
vízbe, néhány másodpercen belül a laska elkezd puhulni.
Egy hosszú kanállal kezdjük a laskát a víz alá nyomni, amíg
azt a víz teljesen be nem borítja. Ezen a ponton a víz
hőmérséklete lesüllyed és a forrás leáll. Ekkor helyezzük
a fedőt a fazékra és állítsuk a lángot a legmagasabb
fokra, hogy a víz ismét erősen fortyogjon.
Most jön a lényeg:
1. Amint a víz újra erősen forrni kezd, a gőz felnyomja a fedőt és
a víz kifröcsköl a fazékból. Muszáj ott lennünk, hogy a fedőt
idejében levehessük, nehogy a kifröccsenő víz a lángot kioltsa
és a ház tele legyen gázzal (villanytűzhelynél perszeez nem
gond).
A laska főzését tehát most már fedetlen fazékban folytassuk!
2. Gyakran kavarjuk, nehogy a darabok összeragadjanak (ezt
nehezebb fedett fazékkal jól végezni :)). A hőmérsékletet szabá-
lyozzuk, hogy a víz forrjon, de ne fröccsenhessen ki.
Balázs írta Stockholmból
|
+ - | re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Azért nem fedővel kell főzni a tésztát,
mert ledobná magáról a fedőt - hiszen lobogó forrásban kell tartani a
sós vizet tésztafőzés közben. Más oka nincs. Na meg jó, ha kevergeti
is egy kicsit az ember, nehogy leragadjon a tészta az edény aljára.
Még valami: célszerű egy kiskanál olajat tenni a főzővízhez, akkor
nem ragad össze a tészta miután kivettük a főzővízből.
És még hozzáteszem, NEM szabad leöblíteni a kifőzött tésztát.
Ágoston György
|
+ - | re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Rengeteg helyen van, hogy tésztát fedő nélkül kell főzni,
>de sehol nem találom, hogy miért. Tudja valaki?
>
>Köszönöm,
>Jozsi.
csak TIPP: valószínű azért, mert lobogó vízben kell főzni
és ha teszel rá fedőt, úgyis ledobja magáról.
gyu
|
+ - | Re: *** HIX TIPP *** #6788 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusz,József !
Kezdd el főzni a tésztát fedő alatt.A víz felforrásától számított kb.
harmadik
percben megtudod,miért nem kell a fedő...Kóczián László
|
+ - | re: tesztaf (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Rengeteg helyen van, hogy tésztát fedő nélkül kell főzni,
> de sehol nem találom, hogy miért. Tudja valaki?
Mert nagyon könnyen kifut a víz! Akkor is, ha még félig sincs.
De ez a probléma megoldható: kb. fele akkora láng kell, és egy olyan
fedő, ami alól könnyen jön a gőz (van olyan, amin egy kis lyuk is van).
Jó, ha átlátszó is.
Amúgy a tésztát keverni is kell néha - ha pedig a fedőt lekapjuk,
összeesnek a buborékok alatta.
A HIX nem fogad el olyan leveleket, amelyeknek a Subject mezojeben
ISO vagy Windows kodolasu ekezetek vannak.
Ehhez képest ebben is volt.
|
|