A vörös bor akkor kapja a színét, amikor az összetört szemeket
hosszasan benne tartják a préselés után is.
Ezt úgy hívják: héjon áztatás. Ennek során a felszínen összegyűlt
ú.n. törkölykalapot belenyomkodják a lébe. Ezt hívják csömöszölésnek
a borkészítők.
Kékszőlő esetében ettől lesz vörös színű a bor. Ha ez rovid ideig
történik, pl. egy napig csak, akkor az eredmény a halvány rozé.
De ugyanezt fehér szőlő esetében is szokás alkalmazni, de ilyenkor
nem, vagy csak kissé sötétedik a bor. Elég sok készül így is, de
nincs külön neve - ettő még fehér bornak nevezik.
lásd: http://www.boraszportal.hu/borlexikon
Ágoston György
|
"Lehet fehér szőlőből vörösbort gyártani?
Nem piros színű fehérborra gondolok, hanem a vörösbor gyártási technológiát
használva, de fehér szőlőből kiindulva lehet-e bort csinálni.
Az eredmény nyilván nem lesz vörös színű, de nem ez a kérdés, hanem hogy
bor lesz-e belőle, és ha igen, akkor miért nem lehet ilyennel találkozni?
Ha nem, akkor miért nem, azaz mi az a tulajdonsága a fehér szőlőnek, amely
alkalmatlanná teszi erre."
Ez nem olyan, mint a fekete fényű zseblámpa, amivel, ha rá világítasz a
fehér falra, akkor egy fekete foltot látsz?
Nem vagyok jártas a bor készítésében, de a bor színe első sorban a szőlő
színétől függ. Tudomásom szerint, manapság már használnak, engedélyezett
színező anyagokat is. A fehér és a vörösbor készítésének technológiájában annyi
különbség lehet, hogy van mikor a vörösbor készítésénél néhány napot hagyják
állni az összezúzott szőlőt préselés előtt a törkőn, hogy minél inkább átvegye
a must a vörös színt. Ha a fehér szőlővel is ezt az eljárást követik, akkor
abból is bor lesz, csak akkor nem lesz szép fehér.
Bizonyára vannak a fórumon hozzá értő szakemberek is, akik majd kijavítják,
vagy kiegészítik, ha valamit nem jól tudok.
Üdv.: Laci
|
Sziasztok TIPPelők,
köszönöm a válaszokat, az automata visszaszámláló tényleg jó lesz, nem
is tudtam, hogy ilyen van.
Üdv
Tamás
|