Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 563
Copyright (C) HIX
2000-06-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Adalekanyagok (mind)  79 sor     (cikkei)
2 RE: Boleny es Sacher torta (mind)  23 sor     (cikkei)
3 tejszinhab, mozzarella (mind)  21 sor     (cikkei)
4 Edes utazasok 8 (mind)  45 sor     (cikkei)
5 Édes utazások junius (mind)  24 sor     (cikkei)
6 Re: Boleny (mind)  19 sor     (cikkei)
7 minosegellenorzes (mind)  76 sor     (cikkei)
8 spargatisztitas (mind)  21 sor     (cikkei)
9 Re: spargatisztitas (mind)  6 sor     (cikkei)
10 Gyomber (mind)  30 sor     (cikkei)
11 sorrol laikuskent (mind)  18 sor     (cikkei)
12 etlap kellene (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Re: Adalekanyagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

[del]
> Viszont panikolni tenyleg nem kell. Sok "E-anyag" bizony tenyleg
> artalmatlan elelmiszer-adalek (ld. citromsav), masok pedig "becsuletes
> nevukon nevezve" mar nem (tunnek) annyira gyanus(n)ak. Es persze vannak
> ketes hatasu adalekok is, amelyek ellen tenyleg kuzdeni kell.
> 
> De vannak emberek, akik a "kevesbe gyanusakra" is erzekenyek. Aztan - es
> sajnos ezt nem tudtak meg hitelesen bizonyitani, csak sejtes - , de a
> "kevesbe gyanusaknak" is lehetnek hosszu tavon karos hatasai. Na nem a
> citromsavnak, vagy a szodabikarbonanak. Vagyis... Itt emlekeztetnek
> mindenkit, aki valaha is tanult volt kemia-fele tudomanyokat, hogy pl. az az
> anyag, amire azt irjak, hogy NaCl, bizony nem tisztan az. Van ugyan
> analitikai tisztasag, de meg abban is elofordulhatnak szennyezok, csak 1
> bizonyos hatar ala vannak szoritva. Es az elelmiszer-iparban nagyon nem
> analitikai tisztasagu "vegyszereket" hasznalnak.
> 
> Szervetlen anyagoknal talan meg nem is lenne ez akkora baj, hiszen mit art
> nekunk 1 kis flourid, bromid, vagy akarmi. De mikor mestersegesen

No nem egeszen van ez igy. Peldaul az "a kis fluorid" hianya de
tultengense is komoly problemakat okozhat. Peldaul fluoridhiany eseten
a fogzomanc megy tonkre (ezert szoktak fogkremhez adni, van
tablettaban gyerekeknek beadni). Masreszt ha sok van belole, akkor
hosszu tavon csontvaz es fogallomany deformaciot, esetleg demenciat is
okozhat. Egyes orszagokban az ivoviz magas fluoridtartalma komoly
problemakat okoz, pl. Indiaban, vagy Tanzaniaban. elg komoly problema
az, hogy a kivant koncentracio mar aranylag kicsi (nehany mg)
tullepese az ivovizben mar probelma. Masreszt, konyhasoba
mestersegesen szoktak jodidot adagolni a sztruma megelozese okabol.

> eloallitott szerves vegyuletekrol van szo, azokban - meg ha csak nagyon kis
> mennyisegekben is - de _szerves_ szennyezok maradhatnak. Nehez oket
> ellenorizni, es nehez megjosolni is, hogy mi es mennyi lesz benne. (Meg
> aztan, ki foglalkozik veluk, ha a hatarertek alatt maradnak ?) Tehat adott
> a problema, hogy az egyebkent veszelytelen, vagy majdnem veszelytelen
> adalekokkal sok, nagyon kis mennyisegben jelen levo, de szinte ismeretlen
> szerves vegyulet is belekerul a termekbe.
> 

Ha mar szerves vegyuletek: az egyik leveszelyesebb, elelmiszerekben is
elofordulo rakkelto szerves vegyulet a benzo[a]pyrene (magyarul
pyrol?, most nem vagyok biztos benne). Ez egyaltalan nem adalekanyag,
hanem az etelkeszitest kisero tokeletlen eges egyik termeke (peldaul
kirantas, sutes de foleg fustoles), ezert a legbovebben a
fustoltaruban, kenyerhejban, kirantott husban (mindenben ami finom es
ropogos) fordul elo. Lehetne meg a szirban oldodo klorozott szerves
vegyuletekrol (gyakran mergezo, teratogen, mutagen vagy rakkelto
anyagok) is beszelni (pl. klorozott novenyvedoszerek), amelyek a
zsirszovetekben halmozodnak (marmint az altalunk fogyasztott allatok
zsirszoveeiben), de minek rontsuk etvagyunkat?;-) Szoval, az en
velemenyem az, hogy teljesen folosleges ez az E-hiszteria, sokkal tobb
karos anyagot fogyasztunk mindennapi kenyerunkben mint amilyen
mennyisegekeben ezek elofordulnak. En szemely szerint mindensetre
igyekszem kikerulni (ha lehet) a natrium glutamatot (lasd pl. a
Podravka, Maggi es mas izesitok alapanyaga - nem is kis mennyisegben)
fogyasztasat, ez nagyobb mennyisegben karosithatja az idegrendszert -
lasd az un. "kinai konyha szindroma". 

> Azt meg - gondolom - nem kell sokat fejtegetni, hogy nemely szerves
> vegyuletnek mekkora biologiai aktivitasa van, vagyis milyen keves eleg
> belole a hatasossaghoz. Ha csak olyan hatasra gondolunk, ami rovid tavon es
> jol megfigyelhetoen mutatkozik, pl. hogy elpusztul-e az eger a nikotintol.
> De itt mar ezeknel nehezebben megfoghato hatasokrol van szo (pl. az
> immunrendszer gyengitese, vagy eppen hajlamositas allergias reakciokra).
> Akar feltetelezhetjuk azt is, hogy ez utobbi hatasokhoz meg annal is
> kisebb mennyisegben elegendoek bizonyos anyagok. Foleg ha hosszabb tavon at
> "alkalmazzuk oket". Mondom, ez csak feltetelezes, es meg csak nem is valami
> nagy koponyatol: csak 1 osszkep, ami nehany ev biologiatanulas soran alakult
> ki bennem. Remelem, tevedek. ;-)
> 
Sajnos nem nagyon tevedsz, de az E-anyagokra osszpontositani enyhen
szolva rovidlato strategia

> norbi
> 

Udv

Tomi
+ - RE: Boleny es Sacher torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

> ... Ket faja kozul az europai
> bolenynek (Bison bonasus) nehany szaz peldanya lengyelorszagi, az
> amerikai boleny (Bison bison) tobb Észak-amerikai rezervatumban
> vedelem alatt el.
> 
> Forras: Uj Magyar Lexikon I. kotet
> Udv.: 

Ebben az esetben elnezest kell kernem 
Emiliatol! Kérlek, ne haragudj!

Mas.
Hatalmas csokor virtualis viragot kuldok 
Buday Zitanak!
Megsutottem hetvegen a Sacher tortat az o receptje
alapjan. Ugyan kevesebb csokit hasznaltam, mert
sokallottam bele, de az eredmeny tokeletes lett!
Megegyszer koszi.

Logoff Suhy.

+ - tejszinhab, mozzarella (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Ismet feltuntem.

Az eredeti mozzarella, Bivalytejbol keszul. A bivalytejbol lesz a bivalyvaj,
röviden bivaj... :o))))

Bocsi :o))))

A kemeny tejszinhab eddig nalam ugy jott be, hogy minel frissebb es hideg
tejszint verek fel.
Kemely hab csak felvert tejszinbol lesz. Se szifon, se keszhab nem tart
sokaig.
FONTOS: a tejszinbe barmit csak a felveres utan ovatosan szabad
beleforgatni. Barmit hamarabb raksz bele, megakadalyozza a a habosodast. A
habfixalo mukodik, de azt is csak a vege fele szabad belekeverni.



ui: kit erdekel egy Baileys utanzat recept?


Tucsi
+ - Edes utazasok 8 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

A mai recept:

Mexikoi vanilias csokoladetorta   l

Hozzavalok
A tesztahoz:  2 csesze liszt
   2 teaskanal sutopor
   1 csesze holland kakaopor
   1 teaskanal fahej
   37,5 dkg vaj
   2,5 csesze cukor
   2 teaskanal vanilia aroma
   6 nagy tojas
   3 teaskanal instant kave
   3 evokanal forro viz
   1 csesze iro
A kremhez:  1/2 csesze tejszin
   1/2 teaskanal fahej
   1 teaskanal instant kave
   1 rud vanilia
   20 dkg reszelt tejcsokolade


Az elkeszites modja:
Tegyunk sutopapirt az aljara es vajazzuk ki a 28 cm atmeroju tortaformat,
majd melegitsuk elo a sutot 180oC fokra. Vegyitsuk lazan ossze a lisztet, a
kakaot es a fahejat, majd tegyuk felre. Kulon talban keverjuk habosra a
vajat a cukorral es a vanilia aromaval. Adjuk hozza egyenkent a tojasokat,
es veluk egyutt jol verjuk fel. Szorjuk bele a lisztes keverek felet. Egy
bogreben oldjuk fel a kavet egy kis forro vizben, es adjuk hozza az irot.
Ontsuk ennek a felet is a tesztahoz majd alaposan dolgozzuk ossze. Ezt
koveti a lisztes keverek es az iro masik fele, ezeket is alaposan keverjuk
bele. Ontsuk a tesztat az elokeszitett formaba, majd 55 percig, mig a teteje
ruganyos nem lesz. Ezalatt elkeszitjuk a kremet. Forraljuk ossze a tejszint,
a fahejat, a vaniliat es a kavet, majd ontsuk a csokolade reszelekre. Kicsit
hagyjuk allni, majd keverjuk egyenletesre. Mikor a sutemeny megsult, vegyuk
ki a sutobol es hagyjuk hulni, a kremet pedig meg langyosan ontsuk teszta
tetejere. Vizes kessel simitsuk egyenletesre, es hagyjuk megszikkadni.


Az utolso elmaradt recept a Favagok tortaja (Ausztralia). Holnap kuldom.

Tucsi
+ - Édes utazások junius (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Egy kis osszefoglalo juniusra:

Edes utazasok - Spektrum Televizio
A sorozat hazigazdaja,Tamara Millstein  korbeutazza a vilagot, es a
kavehazak-ban, ettermekben megkostogatja az adott orszag jellegzetes
edessegeit, sutemenyeit. Ekozben megtudhatjuk, hol lehet a legjobb tortat
kapni Makaoban, mi a holland szakacsok specialitasa, es melyik a legjobb
sutemenyes hely Manhattanben? E kulinaris utazas soran nem csak a finomsagok
receptjeit is-merhetjuk meg, hanem gyonyorkodhetunk a latvanyos
helyszinekben is:

Pennsylvaniaban jarunk junius 5-en 12.25-kor (ismetles: 8-an 16.30 es 11-en
18.30),
junius 12-en 12.25-kor Franciaorszag-ban (ismetles: 15-en 16.30 es 18-an
18.30),
junius 19-en 12.25-kor Israelben, (is-metles: 22-en 16.30 es 25-en 18.30),
es vegul junius 26-an 12.25-kor Becs-ben (ismetles: 29-en 16.30 es julius
2-an 18.30).
..


Tucsi
+ - Re: Boleny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>BOLENY (Bison): a szarvasmarhafelek (Bovidae) csaladjaba tartozo
>allatnem. A szarvasmarhaktol rovid, szeles feje, domborodo homloka
>es hosszu, gyapjas szore kulonbozteti meg. Ket faja kozul az europai
>bolenynek (Bison bonasus) nehany szaz peldanya lengyelorszagi, az
>amerikai boleny (Bison bison) tobb Észak-amerikai rezervatumban
>vedelem alatt el.

Mindig tanul valamit az ember :)

Topy

> ==============================================
   _/"""\_  |         Jozsef BAKSAY
  (_ o o _) |----------------------------------
   |  _  |  |       >
    \/ \/   |     >
     \^/    |     http://www.extra.hu/topy
            | http://www.geocities.com/topybear
> ==============================================
+ - minosegellenorzes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A hetvegen volt egy magan levelvaltasunk Kovary Peterrel, eloszor nem
akartam tul sok offtopic dologgal terhelni a listat, de az o ajanlasara
megiscsak bekuldom ide is, az o valaszaval egyutt. Akit nem erdekel, bocs.
:-) 


Peter irta:
>Szigoru minosegellenorzes? Ez ugy
>muxik nalunk, hogy a piacradobaskor mindent be kell vizsgaltatni. Es
>ket het utan ugyanazon a neven mar egeszen mas osszetetelu termeket
>is lehet a boltokba szallitani, csak ritkan van lebukas.

Emlekszel, mennyire lelkendeztem, hogy vegre lehet kapni LENOR oblitot
itthon is. Nos, ugy tunik, nem sokaig tartott az oromom. :-( Akkor, elso
nekifutasra vettem gyorsan par dobozzal, a csavaros tetejubol. Aztan sajnos
elfogyott. Mult heten vettem ismet. Ontom bele a mosogepbe, hat latom,
tiszta hig, vizes ize' az egesz, pedig rairva ugyanaz van, mint a regire,
azaz koncentratum. Beleszagolok, hat az illata emlekeztet az "igazira", de
messze nem olyan finom intenziv. Tovabb nyomozok. :-) Vegre, kis betukkel
irva felfedezem: gyartas helye: Csehorszag. A regi doboz is ott volt meg,
azt Franciaorszagban gyartottak. Na gyorsan levontam a kovetkeztetest: a
jol bevalt markanevet eladtak, de ugy latszik azzal mar nem foglalkoznak,
hogy _mi_ kerul a dobozokba...  A gyarmatokra jo ez is - biztos igy
gondoljak. Uveggyongy az indianoknak.... :-(( 
Azt mar regebben is irtam, hogy pl. a Knorr salatadresszing porok is
katasztrofalisak itthon, ha csak lehet, Ausztriabol hozom. Lehet, hogy a
"kinti" Ariel/Persil/Omo stb. mosoporok is sokkal jobbak.... 

*************

Es akkor Peter valasza:


Bizony meg olyan "sztenderdizalt" cikkek minosege is eltero, mint a
Cocacola. En az itthoniban egyszer a citrom izet, masszor a fahejet
erzem ki erosen, tehat megbizhatatlan. De nagyobb a gond, mint
elsore gondolnank. Mert az osztrak gyartasu Lenor es CD desodor 
hatarozottan jobb, mint a Nemet!!!

A multik magyarorszagi leanyvallalatainak nagyon keves kozuk van az
anyaceghez. Csak a stilust hozzak, es a penzt viszik. Eskuszom az
amerikai Mcdonaldsot sokkal elviselhetobbnek tartottam, az ottani
Kentucky meg egy elmeny volt. [Bar ezugyben jottek nekem maganba
ellentmondasok, de en hatarozottan igy tartom] Az itteniek nagyreszt
magyar alapanyagbol dolgoznak magyar trehanysaggal. [marmint a
huspogacsa keszito ceg.]

Konkretan a Lenorhoz. Nagyon konnyen hozza lehet szokni a szagahoz.
Eleinte elmeny volt, az egesz lakasban kellemes Lenor illat. En is
ugy szoktam ra, hogy erdeklodtem mitol van a sogoromnal olyan
hihetetlenul kellemes friss szag a lakasban. Aztan nalam kerdeztek a
vendegek. Ma viszont eszre sem veszem, hogy Lenorral oblitettek.
Egyebkent ujabban nem hasznaljuk, mert asszonypajtas fel tole. Fel,
hogy elohozza az allergiajat. Sok minden gyanus. Egyaltalan nem
biztos, hogy ez is okozza a kiuteseit, nem vettuk a batorsagot, hogy
leellenorizzuk. De az tuti, hogy a Quantotol nem lesz piros. Nagyon
sokat szenvedett. Minden aldott reggelre testfeluletenek 80%-a
viszketoen voros volt. Aztan delre elmult. Es semmi kilatas nem volt
a gyogyulasra, semmi konkretumot nem tudtunk, a felirt gyogyszerek
semmit sem ertek. Ijeszto volt a helyzet. Sokszor orakig ult a
furdokadban, mert ott nem viszketett annyira.

Vissza a temankra. Most a kozeli elelmiszerboltban minden 2500 Ft
feletti vasarlonak ajandekba adnak egy tabla Africana "csokit".
Borzalmas. Rajta az aprobetus felirat "Kakaos tejtabla"!!! :-)))
Csokoladet nem irhatnak, mert torveny szabalyozza, hogy csak
valamekkora kakaovaj tartalom felett csokolade a csokolade. A
gyarto: Suchard Hungaria Kft. Az oreg Jakob Suchard meg forog a
sirjaban.
******


sziasztok,
Zita
+ - spargatisztitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Meg mindig nem tudom hogyan kell spargat tisztitani..-:(

Tibor keresere utananeztem: 
Legjobb krumplihamozoval szepen lehantani a sparga kulso reteget, a
"ru:gyes" spargafej kivetelevel. Fozni pedig ugy kell, hogy osszekotozod,
beleallitod egy fazekba (lehet kapni speci spargafozo kosarat is), ugy,
hogy a viz csak a "vallaig" erjen, tehat a sparga feje csak a gozben
parolodjek. A fozovizbe so, es egy db kockacukor kell. A fozesi idot
illetoen tobbfele informaciot talaltam, a nemet receptek egyertelmuen 25
percet irnak feher sparga eseten, es 15 percet a zold spargara. 

Egy tipp: azonnal, frissen kell elkesziteni a spargat. En sajnos ket napig
bennhagytam a hutoben, es ma keszitettem el. Hat, mar eleg fas, szalas
lett, nehez is volt meghamozni. :-( Par zsenge szalat tudtam csak martassal
megenni, a tobbibol spargakremleves lett. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - Re: spargatisztitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom Zita, nagy rejtelyrol rantottad le e leplet. Ezek szerint - ahogy
irod - ket kulonbozo sparga letezik. Magyarorszagrol  en csak a feherre
emlekeztem, ezert voltam gyanakodo az itt kaphato zold furasagra.. Jo tudni
hogy nem nagyon viseli a tarolast.
Kosz megegyszer.
Szia
+ - Gyomber (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: Gyomber

Errol jut eszemben anno Agatha Christie konyveiben
rendszeresen szerepel valamilyen gyomberes sutemeny.
Talan Juli ismeri. Persze lehet, hogy ez is csak legenda,
es kiderul, hogy olyan, mint a karacsonyi puding. :-))))

A "Good Housekeeping" szakacskonyvemben 11 recept is van kulonbozo gyomberes
sutikre (es mit ad Isten, a mult het elott soha nem hallottam a
pepperkakenrol, arra is van egy recept!).  Tehat nem legenda, mintahogy a
karacsonyi pudding sem legenda.  En mar olyan regen olvastam Agatha
Christiet hogy tenyleg talan ideje van elolrol kezdeni, de nem emlekszem
hogy speciel melyikre gondolhatsz.  Ginger cake? Ginger nuts? Ginger
flapjacks?

Nekem ezekkel a suti receptekkel az a problemam hogy Angliaban van az u.n.
"self-raising" liszt, tehat amiben eleve van sutopor.  Ha egyben-piskotat
csinalok, akkor meg teszek hozza 1-2 kanallal, de fogalmam sincs hogy
ezekhez az ismeretlen gyomber receptekhez mennyi sutopor kell magyar lisztet
hasznalva (nem szeretjuk kulonosebben a gyombert).

Egy masik hozzavalo az "arany szirup" ami tulajdonkepen csak egy finomitott
melasz.  Azt lehet otthon kapni manapsag?  A haboru utan, mikor nem volt
cukor, azt hasznaltuk, bar kimondottan nem volt finomitva es sotet barna
szine volt.  Jaj, de rossz volt!

Ha ezek utan akarsz egy receptet, nagyon szivesen forditok a konyvbol.

Juli
+ - sorrol laikuskent (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok evok, ivok,

volt szo a sorrol, hogy meg milyen adalekanyagok vannak benne.

Meglepodve vettem tudomasul, hogy a Borsodi Vilagosban is valami 
antioxidans van, - es regrol ugy elmlekeztem, csak a hagyomanyos sor 
alkotoreszek voltak benne.

Lehet, ha nagyon megno egy sortipusbol a fogyasztas, akkor ezzel 
az adalekanyaggal gyorsitanak az elkeszitesi idejen?
Mi pontosan ez az antioxidans?

A borsoditol tenyleg eg a nyomrom. "Rendes" sortol meg nem.
Most mar odafigyelek, hogy milyen sort veszek meg, amiben E van, 
az nem.

Udv,
Tibor
+ - etlap kellene (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Listatagok !!

Van  egy  kis  napi  problema  mindig  avval,  hogy vajon mit is
fozzunk... Gondolom masnak is szokott hasonlo dilemmaja lenni..

Ezert  az  lenne  a  keresem, ha valakinek van heti etrendje (etlapja)
akkor  legyen szives elkuldeni mert jo otletekkel szolgalhat, hogy mit
egyunk? melyik nap? reggel, delben, este.
Pl. ujsagokban is szokott lenni ilyesmi.

  

   -= Szia =-
--== András ==--          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS