Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 520
Copyright (C) HIX
2000-04-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tatar befsteak megegyszer (mind)  7 sor     (cikkei)
2 husvetra (mind)  121 sor     (cikkei)
3 Unnep urugyen, meg a zsiroskenyer tortenete (mind)  81 sor     (cikkei)
4 Kozak sapka (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Olaj, zsir (mind)  36 sor     (cikkei)
6 atlageletkor (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - Tatar befsteak megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nemreg kerdeztem toletek a tatar befsteak elkeszitesenek receptjet. Kaptam
is egy levelet, hogy a linkelt fajlban benne van, de ott egy masik grill
receptje volt. Legyszi kuldjetek nekem el az igert leirast.
Elore is koszonom, Zsolt

+ - husvetra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Galambocskaim!
Most a tavalyi husvetot idezem, ebben es a kovetkezo levelemben!
_____________________________________________________
Kozeleg a Husvet. Ezert kuldok nehany receptet, ami esetleg husvetra 
egy lehetoseg, az etelek kivalasztasahoz.
(Most igyekszem, nem a humorra kuldeni, mert meg a vegen halalra 
rohogik magukat!)

Husveti csaladi menuajanlat
REGGELI:
• sonka, fott tojas, retek

EBED:
• heringsalata
• tarkonyos baranyleves
• ananaszos sonka
• husveti turotorta

VACSORA:
• sonkasalata

Tarkonyos baranyleves
4 szemelyre
HOZZAVALOK: 50 dkg baranyeleje (vagy baranylapocka), 50 dkg 
vegyes leveszoldseg, 1 csokor friss (vagy 1 evokanal 
szaritott) tarkony, 2 dl tejfol, 1 kis fej voroshagyma, 10 dkg kifejtett 
zoldborso, 1-1 evokanal liszt es margarin, csipetnyi 
cukor, 1 teaskanal tarkonyecet, so, torott bors.
ELOKESZITESE: a hust a csonttal egyutt kis darabokra vagom, a 
hagymat felapritom, a zoldsegeket egyforma kis hasabokra 
vagdosom. A tarkonyt finomra metelem.
ELKESZITESE: a margarint felforrositom, rateszem a husdarabokat
es kevergetes kozben feheredesig piritom. Ezutan 
hozzaadom a hagymat, azzal is piritom egy percig, majd felontom 1 
liter vizzel. Meghintem a soval, megborsozom es 
majdnem puhara fozom. Beleteszem a zoldsegeket es keszre fozom. 
A tejfolt a liszttel, az ecettel es 1 dl vizzel simara 
keverem, majd a tarkonyt is hozzaadom es belecsorgatom a forrasban 
levo levesbe. Kevergetve jol kiforralom, vegul picit 
cukrozom.
1 adag: 430 kcal (1800 kjoule)
70 perc
kozepesen draga
egyszeru

Ananaszos sonka
4 szemelyre
HOZZAVALOK: 50 dkg sovany, fott, kotozott sonka, 1 doboz 
ananaszbefott, 2 dl tejszin, 1-1 evokanal liszt es ecetes torma, 
so, keshegynyi torott bors.
ELOKESZITESE: a kotozott sonkarol lebontom a koteleket es felszeletelem.
 Az ananaszbefottet leszurom. A lisztet es a 
tejszint simara keverem. A sonkaszeleteket tuzallo talban vagy tepsiben 
egymas melle fektetem.
ELKESZITESE: serpenyobe ontom a lisztes tejszint, hozzaontok 1 dl 
ananaszlevet, beleszorom a fuszereket es kevergetve 
felforralom. Surure fozom, ezutan hozzakeverem a tormat es beleteszem 
az ananaszkockakat, de mar nem forralom, csak 
jol osszekeverem. A tepsibe rakott sonkaszeletekre egyenletesen 
felkenem a martast, es a tepsit az elomelegitett forro 
sutobe teszem annyi idore, amig szinesedni nem kezd a teteje.
1 adag: 380 kcal (1590 kjoule)
50 perc
kozepesen draga
egyszeru

Heringsalata

4 szemelyre
HOZZAVALOK: 30 dkg pacolt hering, 10 dkg ecetes hagyma, 3 kozepes 
nagysagu fott burgonya, 2 kozepes nagysagu 
savanykas alma, 1 1/2 dl majonez, 2 dl tejfol, 1 fej lilahagyma, 1 csokor 
petrezselyemzold, 1 teaskanal mustar, izles szerint 
so es torott bors.
ELOKESZITESE: a heringet lapjaban, a gerinccsont menten felbevagom. 
Az egybefuggo gerinccsontot eltavolitom es a 
halhust vekony csikokra metelem. A fott burgonyat meghamozom. A 
megmosott, kicsumazott, hejas almaval egyutt egyforma 
nagysagu szeletekre vagom. A lilahagymat az ecetes hagymaval 
egyutt finomra vagdalom. A petrezselyemzoldet 
megmosom es egeszen aprora vagom.
ELKESZITESE: mely salatastalban a majonezt simara keverem a tejfollel 
es a mustarral, majd soval, borssal, valamint a vagott 
petrezselyemzolddel izesitem. Hozzateszem a burgonyat, az almat, a 
hagymat es a halcsikokat. Jol osszekeverem, es 
befedve, legalabb fel napig erlelem a hutoszekrenyben.
1 adag: 547 kcal (2297 kjoule)
40 perc
kozepesen draga
egyszeru

Husveti turotorta
16 szelet
HOZZAVALOK: 1 cm vastag szogletes piskota, 2 doboz korszeletes 
ananaszbefott, 25 dkg tehenturo, 2 dl tejszin, 10 dkg 
margarin, 3 zacsko habfixalo, 1 csesze kimagozott meggybefott, 2 
zacsko vanilias cukor, csipet so.
ELOKESZITESE: mindket doboz ananaszbefottet leszurom. (Levebol 
citromlevel, szodavizzel es jegkockakkal uditoital 
keszitheto a locsolo gyerekek szamara.) Az egyik doboz gyumolcsot 
turmixgepben osszetorom, a masik doboz 
lecsopogtetett ananaszkarikat papirral leszaritom. A tejszint kemeny 
habba verem. A turot simara torom, osszekeverem a 
vanilias cukorral, a soval es a turmixolt ananasszal, vegul hozzaadom 
az olvasztott, de mar nem forro margarint. Ezutan 
hozzakeverem a habfixet, es beleforgatom a kemeny tejszinhabot.
ELKESZITESE: a kremet rakenem a piskotalapra, es a tetejet kirakom a 
felretett ananaszkarikakkal. A meggyszemeket 
belenyomkodom, es a sutemenyt a hutoszekrenyben legalabb fel napig 
hutom. Kockakra vagva kinalom. Talalaskor 
habszifonbol nyomok ra tejszinhabot.
1 szelet: 160 kcal (670 kjoule)
80 perc
kozepesen draga
kozepesen bonyolult
            
-- 
                             Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - Unnep urugyen, meg a zsiroskenyer tortenete (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Misi - jo tudni hogy vannak meg oly rendes emberek akik megunneplik a Tibor
napot. En mar lassan a rendetlenek koze kezdek tartozni. Igen a 'regi jo'
husvetok mar emlekke nemesultek azt hiszem. Hevesben az oreg ne'ne'k keso
este es hajnalban sutottek foztek hogy reggel 'illoen' tudjak fogadni a
locsolokat. Akkor szetnyitottak a 'nagy asztalt' es teliraktak szemet es
szajat orvendezteto falatokkal. Nagy tanyerokon alltak a sultek, lepenyek,
tortak, ismeretlen formaju de mennyei izu sutemenyek.. Mivel senki nem akart
'szegyenben lemaradni' a szomszedoktol, ezert asztan az egesz falu egy
kolni-sonka es edes kremillatu tunderkertte valtozott ezidore, hogy a csipos
hazipalinka huzatos szagarol ne is beszeljek.. Igaz se volt.. Par evvel
ezelott lattam az itteni teveben egy a 80as evek vegen Szlovakiaban keszult
fozessel kapcsolatos filmet az ottani husvetrol. Meglepett hogy abszolut
hiteles kornyezetben vettek fel, nem volt szepites - laboratoriumi konyhaval
etc.. A hasznalattol erosen utott-kopott zomancos labasokbol, bodonokbol
vajlingokbol fatuzelesu sparhelten varazsoltak elo ket kezi gyurassal vagy
fakanalakkal segitve a szebbnel-szebb kalacsokat, sutemenyeket, sulteket. A
ferfiak ott is palinkaztak, mindent korullebegett az unnep szelid
szentsege.. Az volt akkor az erzesem - ez olyan mint Magyarorszag tiz evvel
ezelott..(70es evek)  A szegenyseg es a jokedv hiteles volt de mar akkor
elgondolkodtam hogy en mar valoszinuleg nem tudnek abban a vilagban elni es
most is csak ez jut eszembe:
sovargok az elmult izek, emberek a jokedvu szertartas es a hagyomany
unneplese irant, de erzem a tavolsagot is. Valami elmult belolunk, velunk,
masokkal - es mindez visszavonhatatlan. Egy kicsit sajog is, dehat tovabb
kell mennunk, ez van - minden valtozik..
Na sebaj. (nobody likes cry-babies) Bea irta hogy nincs naluk kaposzta: en
itt Manitobaban nemet konzervkaposztat veszek amit eleg jonak tartok
(Hochsteiner). Biztos hogy nincs elasva valamelyik polc melyen a
supermarketban? Itt meg lengyel uveges Krakus savkaposzta is van, az is
nagyon jo.  Kanadaban a kozep-nyugati 'preri' tartomanyokban lehet leginkabb
magyar gyomornak megfelelo termekeket kapni. (kenyer beleertve). Ugy latszik
a cowboy gyomor hasonlo a mienkhez...
Egy hete 'kulonleges' kajat foztem: nevessetek ki - zsiroskenyeret. Vettem 1
font (lb) lard-ot amit itt kizarolag sutemenyek sutesere hasznalnak meg egy
fel kilo daralt serteshust. Annak rendje es modja szerint fasirtot
csinaltam - es most jon a csavaras - fritoz helyett jo oreg modszerrel a
tuzhely tetejen a zsirral (ok lard-dal) teli serpenyoben sutottem meg.
Elotte kivettem az elemet a tuzriasztobol hogy ne kapjunk fraszt es az
osszes ablakot kinyitottam. A fasirt ilyen mennyisegben egy sutessel
kisult - ez !!! fontos - igy a zsir nem lett tul szennyezett, az aljat igy
is otthagytam. Az eredmeny ket jokora bogre pirosas szinu joizu sultzsir.
(kedvesem ki is akadt hogy csak a zsir kedveert csinaltam fasirtot) Lengyel
csalamadeval vagy Kuhne aprouborkaval olyan (vagy jobb) mint barmelyik
'fapados hazibuli' menu -- mar nem annyira a regmultbol..
Mellesleg a fasirt is nagyon jo lett.  Eszak Amerikaban elok tudjak hogy ez
az egyszeru dolog mennyire nemmindennapi ezen a kontinensen. Mi is olajjal
fozunk mindent orok idok ota de en neha ugy dontok hogy gasztronomiailag
kirugunk a hambol es az eredmeny mindig valami hasonlo lesz. A zsiros
kenyeret kekfrankossal oblitottuk le. Hat nem csodalatos az elet? Ezt meg
leirom aztan hallgatok megint egy evet: volt egy kollegam itt aki Kinabol
jott. A szulei mongoliabol emigraltak Kinaba annak idejen.(!) Szoval o ugyan
mongol volt de teljes egeszeben Kinaban nott fel. Meselte - mint a
kommunista kinai kozneveles egy remeke't, hogy az ovodaban, amig nem tudott
kinaiul - tablat akasztottak a nyakaba - hogy o hulye mert nem tud kinaiul -
es ezzel osztonoztek, hogy gyorsabban tanuljon... Nekem bizony ludborozott a
hatam a storytol - de o azt mondta hogy o ezt termeszetesnek fogta fel es
igy tenyleg nagyon igyekezett hogy levegyek rola a szegyentablat.. A ficko
nagyon ertelmes volt, igazan elvezet volt vele tarsalogni. Rengeteget tudott
a magyar tortenelemrol; ami meglepett hogy nem csak a kommunista idokerol,
hanem az Arpadhazrol is meg a Habsburgokrol is sokat tudott. Mondta: ti mar
a nyugathoz tartoztatok nagyon regota..(gondoltam, hat ezzel bizony akar
nepszeru valasztasi kampanyt is indithatna Magyarorszagon.. OK No POLITICS,
sorry) Szoval tudta hogy mi hasonlo eraban nottunk fel es ezert mindig
tovaris-nak szolitott amivel kurvara fel tudott idegesiteni.. Mivel ezt
latta, sosem hagyta ki hogy ra ne jatsszon egy kicsit... Szoval egyszer igy
szolt hozzam:
te Tibor, ti magyarok ugye esztek zsirt? Ez a kerdes itt Eszak-Amerikaban
annyira sajatos es anakronisztikus hogy amerikai nem, csakis egy mongol
szarmazasu kinai kerdezheti egy magyar szarmazasu kanadaitol.. O tudta az
e'le't a kerdesnek, de megiscsak lathatoan megorult amikor habozas nelkul
valaszoltam hogy - Igen, szoktunk szalonnat enni meg zsiros kenyeret.. Erre
lelkendezni kezdett hogy - es ugye hogy milyen finom? Maig azon gondolkozik,
mondta  - hogyan lehetne olyan finom zsirt szerezni, mert Kinaban ok is
esznek hasonlot.. Ekkor gyokerezett meg az elmemben a gondolat, hogy mi
lenne ha... Ropke masfel evvel kesobb, egy hettel ezelott - mint emlitettem
volt - megvalositottam a gondolatot (mondtam mar hogy a programozoknak a
terv es megvalositas szinte pillanatok muve? :-)))  Kar hogy a srac a
csaladjaval azota atkoltozott Edmontonba...

Sziasztok
Tibor
+ - Kozak sapka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ime a tegnap beigert recept.
Kozak sapka:

8 tojassargajat 40 dkg cukorral es 8 evokanal forrovizzel
habosra keverunk.
20 dkg lisztet, 2 dkg kakaot es egy csomag sutoport
osszekeverunk, majd elvegyitjuk a 8 tojasfeherjebol kemenyre
vert habbal.
A tesztat kisutjuk, majd pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk es
vizszintesen felbe vagjuk a karikakat. (Egybol kettot csinalunk.)
A ket karika koze a kovetkezo tolteleket tesszuk:
Ket csomag vanillia pudingot es fel liter tejet felfozunk.
20 dkg cukrot 30 dkg vajjal jol elkeverunk es a tejes-pudingos
fozettel osszekeverunk.
A ket karika koze toltjuk a kremet, majd korben is megkenjuk,
mintha torta lenne, es kokuszreszelekbe forgatjuk.
A tetejet "Katica" tortabevonoval bevonjuk.
(Egy szelet forro goz felett olvasztott csokoladehoz egy kanal
etolajat adunk.)

Remelem sikerult erthetoen leirni a keszitesi modot.
Ha van kerdes, szivesen valaszolok, mert elmagyaraztattam
magamnak a keszitesi modot, mi tobb ma ujra ettem belole!

Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi
+ - Olaj, zsir (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>Az a baj, hogy ma mar nem dolgozunk annyit, mint eleink - fizikai munkat
>ertek alatta! Ezert gondolom, hogy pl. a toltottkaposztahoz nem kell zsir,
>eleg nehez a rostokat meg a fuszereket megemeszteni!

No de hat az olajban epp annyi kaloria van, mint a zsirban.

>Viszont en mar nem eszek szalonnas rantottat tul gyakran, ha 
>ennek, meg ketszer olyan kover lennek, mint most (87.5 kilo).

Stimmt. En allatira orulnek annak a 87.5 kilonak. :-))))))

>Ja, meg egy kerdes: hogy viseli a kornyezeted ezt a szigorusagot? ;-)
>Felre ne erts, a kritika mellett bennem tiszteletet ebreszt! ;-)

Te ertesz felre. En egy baratsagos, kedves ember vagyok.
Csak masok mondjak, hogy nehez elviselni. :-)))))))))))
A net teszi. Tomoren fogalmazott hatarozott _velemeny_ szigorusagnak
_tunik_.

>en meg azt a galadsagot is el szoktam kovetni,
>hogy a sopszka salatat napraforgo olajjal csinalom.

Nyugodj meg, en is. Mar a Livio is elfogyott. :-( De engem zavar a
napraforgoolaj erezheto ize. Mintha egeszen enyhen, de mindig kicsit
avas lenne. Es tudom, hogy letezik olaj, ami teljesen izmentes.

>En se azt mondtam, hogy ne egyunk zsirt, csak azt, hogy ne, ha nem muszaj.
>Hogy mikor muszaj, azon vitatkozunk most... ;-)

Nem is vitatkozunk! En csak leirtam az "izlesemet". Asszonypajtas
figyel arra, hogy mi az "egeszseges". Nekem fontosabbak az izek. Es
remelem, hogy Churcillhez hasonloan, aki elegge ha'jas volt,
allandoan szivar logott a szajaban, es a whiskyt sem vetette meg nem
patkolok el tul koran. Udv, Peter.
+ - atlageletkor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pete irta:

Afonya irta:

>ne feledjuk, hogy regen nem csak tobb zsirt ettek, hanem joval
>kevesebb szenhidratot is. Cukrot a parasztember szinte nem is evett, a
>mez nagyon draga kincs volt, a finomitott liszt sem volt annyira
>elterjedve, csokoladet, habos sutemenyeket, edes kekszeket
>szinte soha nem ettek, ehhez jott a kemeny fizikai munka.
>60 evvel ezelott Magyarorszagon gyakorlatilag
>ismeretlen volt a II. tipusu cukorbetegseg, ma van kb. 500 ezer
>felismert ilyen beteg + a latencia.

Epp most olvasom Sagan kituno konyveban: Nyugat-Europaban a
kozepkorban 20-30ev volt az atlageletkor, es 1870-ben sem emelkedett
40 fole. 1915-ben 50, 1930-ban 60, 1955-ben 70 es napjainkban a 80
fele kozeledik. Tehat egyunk sok szenhidratot!!!! :-)))) Udv, Pete
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ertem a :-)) jelet, de hadd jegyezzem meg, hogy ez a tipikus peldaja
a rossz kovetkeztetesnek. Az atlageletkor ugyanis azert volt alacsony,
mert nagy volt a csecsemo- es a gyermekhalandosag, meg a fertozo betegsege
is sok aldozatot szedtek. Akkor is voltak igencsak
oreg emberek. Pl. Kossuth Lajos 92 eves volt, Ferencjoska 86, Gorgey talan
88, Horty majdnem 90 (es halala elott tulajdonkeppen nem volt kimutathatoan
beteg), Perczel Mor 100 folott, etc. Pl. a mai ember sokkal tobb szennyezett
levegot sziv be mint a regiek, azt megsem allitja senki, hogy a szennyezett
levego belelegzesetol javulnanak az eletkilatasok. De persze ertem a
smiley-t... (Ha az egyik labam jegben, a masik forro vizben all, atlag igen
jol ertem magam).

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS