Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 441
Copyright (C) HIX
2000-01-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Pataki-tal (mind)  27 sor     (cikkei)
2 torok suti (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Kenyersutes (mind)  34 sor     (cikkei)
4 raguleves (mind)  11 sor     (cikkei)
5 negysajtszosz (mind)  22 sor     (cikkei)
6 party grill (mind)  24 sor     (cikkei)
7 Tanne (mind)  8 sor     (cikkei)
8 Cigany rostelyos (mind)  97 sor     (cikkei)

+ - Pataki-tal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A csereptal temahoz szeretnek hozzaszolni:
Naszajandekba kaptam en is egyet, s immaron masfel eve szinte hetente
hasznalom. Mivel odavagyok a finom husetelekert, szinte kizarolag ilyesmit,
vagy rakott zoldsegeket keszitek benne. A beaztatas stimmel, ha mar
sokadszorra sutsz benne, eleg negyed ora. Viszont en nem ontok semmifele
vizet a kajahoz! Egyszer tettem meg, szerencsere annal az etelnel (pulyka)
nem volt gond a sok "szaft". (A felesleget egyszeruen leontottem rola,
amugy husleves-szeru lett.) Szoval tenyleg nem kell hozza viz, ugyanis a
cserep a beaztatasnal sziv magaba annyit, amennyi untig eleg lesz a
suteshez. Neha egy icike-picike olajat hasznalni szoktam, de ha pacolt hust
csinalok, ott a pacleben ugyis van, tobb felesleges. Vagy pl. ha
besamel-martasos variacio mellett dontok, akkor sem kell olaj. (Viz meg
plane!)
A mellekizt en nem tapasztaltam, de hogy a tovabbiakban Te se tapasztald,
hasznalat utan az edenyt csak aztasd ki vizben, esetleg drotszivaccsal
surold ki, DE MOSOSZER NELKUL!
A tobbi tudnivalo biztosan szerepel a hasznalati utasitasban. En egyebkent
sutes kozben tobbszor ellenorzom a folyamatot, paclevel kenegetem a hust,
tovabbi hozzavalokat teszek hozza (pl. joval kesobb teszem a hus melle a
krumplit), stb.
Ne add fel a kiserletezest, nem fogod megbanni! :) (Probald ki pl. a
fokhagymas tejbe aztatott, sajtos, tejszines csirkeszeleteket, sok hasonlo
recept volt mar a KONYHA-ban, szerintem csucs, Pataki-talban plane!)
Sok sikert!
Praise
+ - torok suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

hello, 

nem tudja valaki a török sütik receptjét? Baklawa, stb?
Vagy valami hasonló.

Köszi

+ - Kenyersutes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Rezglednyicak kenyersuteshez.

Nekem a kovetkezo tapasztalatom van a korabbi kenyer 
receptekhez:
 Barna kenyer eseten 60 dkg liszthez -amely fele-fele  
aranyban tartalmazzon buzalisztet es rozslisztet, kulonben 
ragacsos lesz a kenyer- kb. 3 dl folyadek es 3 dkg eleszto 
kell + kb 2 evokanal olaj vagy vaj.

 Tiszta buzalisztbol keszulo kenyerhez, kalacshoz eleg 50 
dkg liszt, 2.5 dl tej, 2 ek olaj es 2dkg eleszto.(kulonben 
tulkelt es vakarhattam le a geprol). En altalaban egy 
csurgatasnyi mezet adagolok az elesztohoz. 
 
 Az extra kenyerek, lasd kukoricas, zojalisztes, 
rizslisztes nekem nem sikerultek jol. 

 Ami viszont igen, az a rozsos kenyer ( 50% barna rozsliszt 
+ 50% simaliszt), vagy 25% barna rozsliszt, 25% graham 
liszt + 50 % simaliszt, ill. 25%  barna rozsliszt, 25% tort 
fott krumpli + 50 % simaliszt. Mindenfele kenyerbe erdemes 
max. 10% magot tenni (lenmag, szezammag, napraforgomag, 
tokmag). A nagyobb "magok" mogyoro, dio, mandula sok vizet 
vesznek fel es megpuhulnak, en nem szeretem. A so't neha 
elfelejtettem beletenni, erre nagyon ugyelek!
A barna kenyerekhez erdemes meg egy evokanal orolt komenyt 
adni, nagyon jo izuk lesz tole. A kalacs fe'le'knek pedig 
egy evokanal orolt fahej tesz jot, ill. kiserletezhettek 
gyomberporral is. (izles dolga, csak nejem szereti)
Extra meg a barna tesztahoz adott 2 evokanal orolt 
pirospaprika, de ezt sutoben, kifli formaban sutom meg,en 
viszont szeretitem a paprikas kiflit.

Bby
+ - raguleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ki tudja, hogy mi a raguleves kriteriuma? Hus + zoldseg + behabarva
tejfollel? 
Kiskoromban, a nagymamamnal az ilyen jellegu leves "becsinalt leves" nevre
hallgatott, amit kostolas nelkul az utalando etelekhez soroltunk - talan
mar a neverol is masra asszocialtunk :-)) 

Valakinek esetleg van finom receptje? 

Zita
+ - negysajtszosz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Inyencek!

Topy erdeklodott a quattro formaggi szoszrol. 

Sajnos nem talaltam tuti receptet, de en igy keszitenem: az olaszoknal
ehhez altalaban gorgonzolat, valami zsiros emmentali jellegut, parmezant,
es mondjuk juhsajtot hasznalnak. Gorgonzolabol kell a legkevesebb, mert
nagyon intenziv ize van. 

Keves olajon vagy vajon kicsit megfuttatsz 1-2 gerezd zuzott fokhagymat,
felereszted tejszinnel, picit osszeforralod es aprankent hozzaadod az elore
lereszelt sajtokat. (a gorgonzolat eleg villaval szetnyomkodni) Orolt
szerecsendioval is fuszerezheted.  Leveszed a tuzrol, es 1-2 tojassargajat
is hozzakeverhetsz - de ez nem feltetlenul szukseges. 

Hangsulyozom, nem autentikus recept, csak en igy csinalnam. :-)) Fo a
talalekonysag! 

Topy! Kifott tesztahoz ettel ilyet? 

sziasztok,
Zita
+ - party grill (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zsolt )  irta:
>Kinek van olyan party grill receptje amit egy napos hetvegen a kertben el
>lehet kesziteni?

Bar most nem igazan van szezonja :-) - de nem art elore felkeszulni. 

En foleg filezett csirkemellet, pulykamellet, karajt, tarjat szoktam
grillezni. 

A trutymo, amiben 2-3 napig rohasztom ;-) a kiklopfolt hust, a kovetkezo:
1-2 dl olivaolaj, 2-3 evokanal szojaszosz, 2-3 gerezd zuzott fokhagyma, +
izles szerinti mennyisegu fuszerkeverek. 
En a Kotanyi felekbol szeretem a Steak-sulthus es a barbecue
fuszerkevereket, de nagyon jo a gorog is. Neha egyeni kevereket is
csinalok, pl. so + bors + romai komeny + keves szekfubors + oregano. De
pillanatnyi szeszely szerint is szoktam meghokkento izhatasokat elerni. :-) 

Szoval ezzel a suru olajos trutymoval bekenem a husszeletek mindket
oldalat, egymasra rakom oket, es egy fedeles dobozban berakom a hutobe. 2-3
nap alatt jol beivodnak az izek, nagyon finom lesz sutes utan. 

Zita
+ - Tanne (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha mar szoba kerult a Tanne etterem, az a kedvenc helyunk, minden csaladi
esemeny alkalmaval kimegyunk oda, de eppen ezert mert nem draga . Van egy
olyan lehetoseg, hogy 1500 Ft. ellenében annyit es azt ehetsz ugyanis,
amennyi beledfer, az asztalaokon van minden, mi szem szajnak ingere. Persze
rendelni is lehet, az draga, de hat ilyen lehetoseg mellet ki rendel???
Fenseges a halaszlejuk, de a grilleket is alaposan meg szoktuk tizedelni
(liba, kacsa, csirke, zoldsegek) az edessegekrol nem i beszelve. Helyet
kelle foglalni es a hetvegi ebed-valasztek a legbovebb.
+ - Cigany rostelyos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Tegnap volt a tizedik napja, hogy ujra dolgozom. Minden a legnagyobb
rendben. Illetve majdnem, mert az a heti 35 ora amit a munkahelyemen
toltok, plusz a napi 20-25 perc amit elvesz az oda es visszautazas,
nagyon hianyzik itthon.
A heten meg nem fekudtem le "aznap", hogy a kiesett idot valahol
behozzam.
Hetfon vacsora meghivasunk volt a szomszedba, elkesett ujevi
koccintas urugyen, mert csak most ertunk oda, hogy mindenkinek
megfelelt az idopont. A napot a pinceben levo teremben bucsuztattuk
ahol a diavetito van telepitve...
Masnap hazafele felveszem paromat, hazaerve taskamat a helyere
allitom, dzseki cipo le, fel a haloba atvedleni "otthonkaba", nejem
addig feltalalja az utkozben vett ket fel grillcsirket. (A heten csak
ketten
vagyunk itthon.)
Leerve felallitom az eldolt taskat es mielott befordulnek az illat
iranyaba,
gyorsan bekapcsolom a gepet az iroasztalomon, hogy ebed utan mar
startra kesz allapotban legyen.
Mivel hetfo delutan meg volt egy kis elintezni valom is, igy ezen a napon
nem tudtam minden levelemet elolvasni, kozel otven level vart ram...
Tegnap reggel amikor felebredtem, mar szurt a szemem, mintha fustben
lettem volna, de a hideg viz helyre hozta. Javitott rajta az a tudat is,
hogy
mivel felesegem otthon van, hazaerkezesemkor mar a frissen sult hazi
hurka es kolbasz var, amit meg a szilvesztei vendegek hoztak otthonrol.
Az ebedido elso felet normalis ujsagolvasassal toltottem, a masodik feleben
viszont inkabb mar csak szagolgattam a betuket, mert orrom hozzaert a
papirhoz.
Napkozben tobszor atfutott az agyamon, hogy ma koran fogok agyba
bujni, ami a film utan sikerult is. Utana azert meg lejottem, mert valamit
be akartam fejezni...
Ma reggel kicsit nagyobb fust volt mint tegnap.
A negyedoras reggeli szunetben ot perc alatt bakaptam a szendvicsemet,
majd utanna ket kezemmel alatamasztva fejemet, tiz percen keresztul,
egyenletes levegovetel mellett elgondolkoztam azon, hogy mit is olvastam
az elobbi ot perc alatt.
Mar csak harom ora valasztott el az ebedidotol, es kozben nem is aludtam
el egy percre sem. Igen buszke vagyok magamra. Egyebkent sem tudnek
semmi rosszat mondani rolam.
Delben nagy lezseren kinyitottam az ujsagot  a harmadik oldalnal, ahol a
szepsegkiralyno valasztasrol volt egy egesz oldalas, fotokkal tuzdelt
riport.
Szep lassan meghamoztam egy mandarint, gerezdjeire szedve egyenkent
fogyasztottam el, ezzel is bizonyitva, hogy akaratom uralja a helyzetet.
Pontosan emlekszem, hogy a szokehaju szepseg gombhianyos bluzanak
fenykepe egyre kozeledett pupillaim fele. Ekkor lezartam szemhejam, hogy
mentsem amit meg lehet...
...de nem volt ellenszer, a csabos tunemeny csak behalozott.
Csodas ajka szegleteben szotlan mosollyal, megis tisztan erthetoen  csalt
maga utan egy napsutotte retre, honnan tiszta kek szinu viz latszott tavol,
mint a meseben.
Viragszonyegre fektetett, majd amint az utolso gombot is letepte, lagyan
folem hajolt, s en ragyogo csillagot lattam szemeben.
Idoben ebredtem egy zajra, mi nem volt mas mint gyomrom kovetelodzese.
Regota tudom, ha hussal almodom, mindig ehesen ebredek!  *:o)

Ma lazac volt ebedre, de - nem vagyok hal imado, kiveve a
halaszlet, mert azt valoban imadom - inkabb fustolt marhanyelvet
ettem melegen, amit e sorok irasa kozben mar kipotoltam egy adag tatar
bifsztekkel, felbarna kenyer piritosokra kenve jo vastagon.

E nem tul rovid bevezeto utan raterek a receptre, ha mar ugyis ennivalok
kerultek szoba.
Az esztergomi Csulok Csarda (ahol annyi jot ettem ket es fel eves
kikuldetesem ideje alatt) tulajdonos foszakacsatol kertem honapokkal
ezelott az egyik kedvenc etelem receptjet, amit ma kaptam meg.
Nem eppen fogyokuras, nem is kimondottan sporolos, mert egy uveg
Torley Hungaria, vagy Torley Hungaria Grande Cuvée nagyon hozza valo.
(Vagy barmilyen mas szaraz, vagy izles szerinti pezsgo, vagy bor, sor...)

A hentessel vagassunk kb. 3 cm vastag rostelyos szeleteket.
Pacoljuk be a kovetkezokeppen: orolt borssal es fokhagymaval
bedorzsoljuk es egy talba tesszuk, majd annyi olajjal leontjuk ami eppen
ellepi. Ket harom napig a hutoben erleljuk, az olajbol kiveve enyhen
megutogetjuk (klopfoljuk).
A sutest ketfelekeppen vegezhetjuk: ha szep fiatal hus all a
rendelkezesunkre, akkor eleg ha roston, ill serpenyoben, keves olajon
mindket oldalat kb. masfel-ket percig sutjuk. Kozben grill fuszerrel
izesitjuk es a sutes befejezesekor vekonyan szeletelt fokhagymat
szorunk ra.
Ha a hus ragos, vagy tul oreg lenne, akkor az elosutes utan atszedjuk
egy edenybe, az olajjal amiben elosutottuk, pecsenyelet keszitunk,
raontjuk a husra, fokhagymat dobunk melle es puhara paroljuk.(kb. 30 perc)
Pecsenyele keszitese: az olajba, amiben a hust sutottuk keves lisztet
szorunk, kicsit megpiritjuk, majd paradicsompuret adunk hozza.
Csipetnyi cukorral es soval izesitjuk, jol megpiritjuk es keves vizzel vagy
huslevel felontjuk, jol felforraljuk.

Itt be is fejezem, mert varnak ram a reten. (Penteken csak delig dolgozom,
igy nincs ebedido.)

Kellemes hetveget es jo etvagyat kivan mindenkinek:

Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS