1. |
Mezes csirke (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
2. |
Re:VADAS (mind) |
48 sor |
(cikkei) |
3. |
RE: *** HIX KONYHA *** #658 (mind) |
115 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Vadas (mind) |
50 sor |
(cikkei) |
5. |
Illatos omlos csirke (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Mezes csirke (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Zita!
Egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy ezt etted-e, de talan erdemes
kiprobalni. Wokos tapasztalataim azt mondjak, hogy a kemenyitos panir
lehet olyasfele, amilyenrol irtal. Ime:
Mezes csirke
50 dkg leborozott, kicsontozott csirkemell
20 dkg etkezesi kemenyito ( en most kukoricakemenyitot hasznalok a
wokhoz )
1/2 kiskanal sutopor 2 tojasfeherje
hideg viz
18 dkg akacmez
1 1/2 kiskanal chilimartas ( szosz )
a suteshez olaj
a disziteshez vagott ujhagyma ( szerintem snidling is jo )
1. A hust falatnyi darabokra vagjuk
2. 18 dkg kemenyitot a sutoporral, a simara vert tojasfeherjevel es egy
keves hideg vizzel simara keverunk. A maradek 2 dkg kemenyitot
papirlapra teritjuk, a csirkedarabokat belemartjuk, majd a
tesztamasszaba forgatjuk. Bo olajban ropogosra, aranysargara sutjuk.
3. Kis lkabaskaban a mezet a chilimartassal felolvasztjuk, es azon
forron a husra ontve, ujhagymaval diszitve talaljuk.
Osszeallitas: 10 perc
Sutes: 10 perc
4-6 szemelyre
Tipp:
Ropogosra sutott uvegteszta illik hozza leginkabb. A tesztat olajban
addig sutjuk, amig ki nem egyenesedett, es hofeher nem lett.
Meg nem probaltam ki, igy tapasztalatokrol nem irhatok. Ha te
elkeszited, jelezz vissza lecci!
Jo etvagyat kivanok!
Csiri
|
+ - | Re:VADAS (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>
>Most iratkoztam fel a listara,ezert bocsanat ha volt mar tema a VADAS.
Nana, hogy volt.... :-)
Vagy 2 evvel ezelott kuldtem a listara az alabbi vadas receptemet.
Eleg reszletes utmutatas, tobben visszajeleztek, hogy jo...
Veszek nehany szep tiszta marhaszeletet, kb egy ujjnyi vastagot, tenyernyi
nagysagut. A husszeleteket serpenyoben , olajon,mindket oldalon hirtelen
megpirirom. Kiveszem tanyerba a szeleteket es ugyanabba serpenyobe -esetleg
tovabbi olaj hozaadasaval- beleteszem a zoldsegeket, eleg darabosra felvagva:
hagyma, sargarepa, petrezselyemgyoker, zellergumo. Ezeket is lepiritom, majd
felontom forro vizzel es fuszerezem: so bors, kakukfu, keves citromhej, aki
szereti:
egy baberlevel. Visszahelyezem a husokat es kiegeszitem a folyadekot, hogy
eppen ellepje. Fedo alatt, nagyon lassan fozom 2-3 oraig, illetve addig amig a
hus mar fakanallal is vaghato (idonkint utana kell potolni a vizet, mindig
lobogva
forro vizzel). Ekkor ujra kiszedem a husszeleteket es a levet a zoldsegekkel
turmixgepbe toltom es a leggyorsabb fokozaton teljesen simara dolgozom.
Visszaontom a serpenyobe (vagy labosba...) es 1-2 dl, 1 lapos evokanal
liszttel
elkevert tejfollel behabarom ( en kukoricakemenyitot hasznalok liszt
helyett, abbol
1 kavesknal is eleg). Ha keves, vagy tul suru - vizet bele (vagy kis
feherbort),
ha tul hig, egy ujabb habaras - ne felejtsuk a habarasnal a
homersekletkiegyenlito
ide-oda muveletet!
Ezutan beallitom a vegso izt: so, citromle/ecet, keves cukor, esetleg kis
mustar.
Visszahelyezem a hust, hagyom meg pofogni egy negyedorat (platnin, hogy le ne
egjen) es a labosbol frissen talalom.
2-3 zsemlet -en francia botkenyeret (baguette) hasznalok - kis kockakra vagsz
(masnapos legyen, mert a friss morzsalodik) es keves olajon, kis soval
allandoan
kevergetve megpiritod. Hagyod kihulni.
400g liszt + 3 egesz tojas + so + viz, ha kell,a galuskatesztanal kicsit
kemenyebb,
de a kenyertesztanal lagyabb tesztat keversz. Beleforgatod a zsemlekockakat.
Lobogva forro sos -es kicsit olajos- vizbe a vizbe martott leveskanallal
gombocokat
szaggatsz. Jo 10 percig kell fozni, hogy belul is atfojon. Kiszeded,
lecsopogteted
es egy labosba keves forro olajra szeded es megforgatod.
Samuka
|
+ - | RE: *** HIX KONYHA *** #658 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary]
.. kinai gyorskajaldaba ... illatos omlos csirket. Csirkemell szelet
volt "panirozva", hanem valami hajszalvekony, ropogos, leginkabb
retestesztara hasonlito
"burokban".
Sziasztok! Kedves Zita!
Nekilattam a kinai szakacskonyveimbe, hatha megtalalom ezt az illatos omlos
csirket. Hat igy nem talaltam semmit. Ellenben talaltam az alabbit,
amelyben a panirban nincs liszt. Nem lehet hogy a pacanyag es a tojas,
zsemlemorzsa alkot ilyen "bundat"??
Bobe
Sult csirkefalatok
Elkeszitese kb. 1 orat vesz igenybe. Kb. I00 kcal adagonkent.
1 kis csirke
75 g zsemlemorzsa olaj a suteshez
A martashoz:
2 gerezd fokhagyma 3 ek mango-csatni
1 tk so, 1 tk frissen reszelt gyomber 2 tk szoja- vagy babpaszta
2 cl sherry, 1 tk cukor 2 ek szojaszosz
2 ek etkezesi kemenyito, 1 tojas
1. Vagjuk a csirket l5 darabra.
2. Dorzsoljuk el a fokhagymat, keverjuk a mango-csatnihoz a tobbi
hozzavaloval, ontsuk a martast a csirkedarabokra, hagyjuk benne 2 orat
allni.
3. Verjuk fel a tojast, forgassuk meg a hust a tojasban es a
zsemlemorzsaban, sussuk bo olajban 20 percig.
Sabine Kieslich: Kinai konyha
Felado : [Switzerland]
Keresem Vegh Izabellat, aki Velenceben el es utazasi irodaja van.
Kedves Gabor!
A kovetkezo az e-mail cime:
Feladó: [Hungary]
Most iratkoztam fel a listara,ezert bocsanat ha volt mar tema a VADAS.
Szeretnem a felesegemet meglepni egyik hetvegen vele
Kedves Gabesz!
Imadjuk a vadast marhahussal, vagy nyullal. Nyulcombot legutobb fagyasztva
kaptunk Budapesten a nagycsarnokban .
Ket kiprobalt receptet kuldok, ezzel mindig sikert aratok. Remelem ti is.
Sziasztok!
Bobe
Vadas marhahus zsemlegomboccal
1 kg gombolyu felsal, vagy belszin.Kb 20-25 dkg feher-, es sargarepa
(karikakra vagva) 2 fej hagyma, baberlevel, feketebors (egesz) ecet, sou,
mustar, fustolt szalonna, tejfol, esetleg vegeta.
A felsorolt anyagot kb 1,5 l. vizben felforralni, majd raonteni a
szalonnaval spekelt husra. 2-3 napig ebben a pacleben hagyni allni, (kozben
meglehet forgatni.) Labosba zsirt tenni, megforrositani, ebbe kell a
felszeletelt husszeleteket tenni, megforgatni, majd a paclet raonteni. Ha
megpuhult a hus kiszedni, a repat, stb. turmixolni, vissza a labosba,
tejfollel behabarni, felforralni, kozben egy kislabosba cukrot piritani,
felengedni vizzel, beleonteni.( Ha nem eleg pikans, keves mustart is
tehetunk bele.) A hust most mar beletehetjuk a martasba.
Zsemlegomboc: 15-20 dkg fustolt szalonnat kicsi kockakra vagni, kisutni, a
zsirjaba 1 nagy fej hagymat uvegesre dinsztelni. 4-5 zsemlyet kicsi
kockakra vagni, a szalonna zsirjaban megpiritani vilagosra. Kicsit hagyjuk
hulni, majd kb 1,5 dl tejjel, 1 egesz tojassal, orolt borssal, soval,
petrezselyemzolddel es annyi lisztettel, amennyit felvesz osszegyurjuk,
gombocokat formalunk, sos vizben kifozzuk, s leoblitve a martasba tesszuk.
(Simonne Evike receptje)
Tejfolos nyul vadasan
4 nyulcomb,
1 gerinc,
10 dkg zsiradek,
20 dkg vegyes zoldseg,
1 voroshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 dl feher bor,
4 dl tejfol,
8-10 dkg liszt,
2 baberlevel,
nehany szal kakukkfu, so, cukor, bors, ecet,
1 citrom, mustar, capri,
15 dkg fustolt szalonna,
5 dkg vaj.
A nyulhusrol eles kessel lefejtjuk a hartyakat es a meteltre vagott szalonna
nagyobb reszevel megtuzdeljuk. A beaztatott Romertopf aljara egy par
meteltre vagott szalonnat tesszunk, majd a karikara vagott zoldseg, hagyma,
fokhagyma, baberlevel, kakukkfu es szemes bors hozzavalok felet . Erre
rakjuk a megsozott, torott borssal meghintett nyulat, majd az elobbi
zoldseg-fuszer hozzavalok masik felet, legvegul megint nehany meteltre
vagott szalonnadarabot. Az egeszet folyekony zsiradekkal leontjuk. Mindezt
5 percen-kenti fokozatemelessel, gazsutoben 4-es fokozatot elerve minimum
egy oraig sutjuk. Ha a nyul megpuhult, a nyulat letisztitva egy labosba
attesszuk, letakarjuk. A Romertopfban levo miden mas dolgot beletesszuk a
keverotalba, raszorjuk a lisztet, es osszeturmixoljuk / zuzzuk lassan
hozzaontve a feherbort, majd hozzakeverjuk a tejfolt. Az egeszet
mustarral, cukorral, citrom levevel es hejaval izesitjuk. Az igy kialakult
"kremes" tejfolos vadas martas finom szitan atszurve a labasban levo nyulra
ontjuk. A tetejere morzsoljuk a vajat es mindent igy egyutt felforraljuk.
Ha suru volna, tejszinnel, vagy az uvegben maradt feher borral izesitjuk.
Zsemle- vagy krumpli gombocot, vajas meteltet, vagy parolt rizst adhatunk
hozza. Ha a nyul oreg, felhasznalas elott nehany napig paclebe tesszuk, majd
a pacleben levo zoldseggel egyutt paroljuk. Talalaskor citromszeletekkel
diszitjuk, amelyekre nehany szem caprit teszunk.
Krumpligomboc (mi ezt szeretjuk):
1 kg ("tavalyi") krumpli,
35 dkg liszt,
1 evokanal zsiradek,
1 tojas, so.
A megfozott, atnyomott, krumplit a hozzavalokkal osszegyurjuk. Gombocokat
formalunk es ezeket sos, forro, lobogo vizben kifozzuk. Kiszedes utan, hogy
ne ragadjon ossze (gyengeden) leoblitjuk.
Adag: 4
|
+ - | Re: Vadas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>Temakor: VADAS ( 9 sor )
>Most iratkoztam fel a listara,ezert bocsanat ha volt mar tema a
VADAS.
>Szeretnem a felesegemet meglepni egyik hetvegen vele,de amennyi
kony,annyi
>fele iras.Nagyon koszonom ha tudnatok segiteni ebben temaban.Ha van
igazan
>jo receptetek rola,legy sziv kuldjetek el.Mehet a listara
is,lehet,hogy mast
>is erdekel.
Kedves Konyhatarsam!
Mindig nagyra becsulom a konyhaban a ferfiakat, mert sokkal
nagyvonalubban foznek :-))), ezert szeretettel udvozollek!
En egy olyan receptet kuldok, amit marhahusbol szoktam elkesziteni.
Megjegyzem nem tul surun, mert egy kisse idoigenyes, de nem
annyira, mint igy leirva. :-))
Vadas marha
Kb 80 dkg marhalabszar (mert szaftosabb), so,
1 kozepes voroshagyma, 30-40 dkg-nyi sarga es feherrepa,
egy fel gumo zeller, 2 dl szaraz feherbor, 4-5 ek olaj,
1 ek cukor, orolt bors, 2 baberlevel, 2 kk mustar, fel citrom,
1 ek liszt, 2 dl tejfel
A hust megmosom, leitatom a nedvesseget rola. 1 liter enyhen sos vizet
felforralok, a megtisztitott es folszeletelt hagyma meg zoldseg felet
beleszorom. 5 percig fozom, majd a bort is beleontom. Ha kihult, egy
jenai talba toltom (van egy 3 literes edenyem fedovel) es beleteszem a
hust. Ha nem lepne el teljesen vizzel kell potolni. Lefodve 2 napra
hutoszekrenybe teszem, idonkent megforgatom a hust. Fozeshez a hust
szarazra itatom es egy edenyben az olajon koros-korul forgatva
atsutom. A pecsenyelebol kiszedem, es ebben a leben megpiritom a
cukrot, karamelizalom, majd a felszeletelt zoldsegek (hagyma stb)
masik felet hozzaadom. Soval, baberlevellel, borssal megfuszerezem, es
tovabb piritom. 2-3 perc mulva a hus zoldseges paclevet raontom,
mustarral, citromlevel izesitem, felforralom, ha szukseges
utanaizesitem ;-) es felforralom. A marhalabszart belerakom, lefodom
es kis langon kb 1,5 orat parolom. (Ha nem leg puha, akkor tovabb.) A
kozben lefovo levet vizzel potolom. Ha kesz, kiszedem a lebol a hust
es amikor mar nem tul forro felszeletelem. Fontos, hogy a rostokra mer
olegesen vagjam!!! Amikor langyosra hult a "lotty" a baberlevelet
szeles ivben kidobom :-), majd az egeszet turmixolom es ujra
felforralom. A lisztet a tejfollel egy keves level simara keverem,
majd a martast ezzel suritem, ha kell utanaizesitheto, de ilyenkor mar
nekem nem igen szokott gond lenni vele. Termeszetesen elmaradhatatlan
hozza a frissen sult burgonyakrokett. Amugy jellegzetesen teli etelnek
szamitom. :-)
Szeretettel J. Zsoka
|
+ - | Illatos omlos csirke (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztik, ismet feltuntem.
Nekem is kedvencem az illatos, omlos csirke. Egyik kinai szakacskonyvemben
sem talaltam meg a receptjet. Ha valakinek megvan engem is erdekel. A
latvany es az iz alapjan suru palacsinta teszta, amelyben fokhagyma es
sutopor van. Ettol lesz olyan vastag es omlos a bundaja.
Tucsi
|
|