Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 797
Copyright (C) HIX
2001-03-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Voroslencse (mind)  38 sor     (cikkei)
2 E-xxx (mind)  34 sor     (cikkei)
3 Tokany receptek (mind)  7 sor     (cikkei)
4 RE:napraforgo (mind)  10 sor     (cikkei)
5 re:Lehet-e napraforgomagot (mind)  51 sor     (cikkei)
6 Re: csoroge keszites (mind)  22 sor     (cikkei)
7 Csoroge (mind)  15 sor     (cikkei)
8 Re: Mustar (mind)  7 sor     (cikkei)
9 Re: Dihidrogen monotopic (mind)  45 sor     (cikkei)

+ - Voroslencse (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi,	

>Olyan jo volt olvasni, hogy a konyhasok nagyresze megis egeszseges (lelku:),
>es nem dol be ennek a sok,  hitterito elszantsaggal kozvetitett agymoso
>butasagnak.

	Itt csak gyorsan megjegyeznem eloszor, hogy azert van ebben valami.
	Mindent, ha lehet, termeszetes formaban es osszetetelben kell(ene)
	fogyasztani.

>Voros lencsevel tud valaki kiprobalt receptet? Hamarabb vagy kesobb puhul,
>mint az "igazi" lencse?

	Ez attol fugg, hogy a lencse egesz-e ( hantolatlan, hejaban van )
	vagy hantolt ( hejat eltavolitottak ).
	Az egesz voroslencse barnas szinu, 2-3 mm atmeroju, domboru ( job-
	ban mint a "rendes" lencse ). Mig a hantolt v.lencse az elenk vo-
	ros/piros szinu, felbe van vagva .
	Az egesz v.lencse tapasztalatom szerint kesobb puhul meg mint az
	"igazi" lencse, mert a heja vastagabb es kemenyebb, mig a hantolt
	v.lencse nagyon hamar, percek alatt szinte megpuhul, pepesse valik.
	( De egyiket sem kell beaztatni elore, mint mas babfeleket).
	Valoszinu ott is a hantoltat lehet jobban kapni, mig az "egesz"
	lencset azt keresni kell me'g itt is.
	Szerintem az egesz lencse jobb izu, en hantoltat nem eszem egyalta-
	lan ( lasd bevezeto soraimat :-).

	Recepteket illetoen szerintem mindenben ugy lehet felhasznalni a
	voros lencset, mint az igazit. Nem hiszem, hogy sok magyar nyelvu
	recept lenne forgalomban ezt a lencset illetoen, de angolul biztos
	talalnek, ha ez erdekelne.
						Udv,	Csaba

   ---
   * Csaba I. Harangozo     |    'To err is human', said the hedgehog
   *  |           as he dismounted a wirebrush.
   ---
   EARTH::AUSTRALIA:[SYDNEY]HARANGOZO.CSABA;1, delete? [N]:
+ - E-xxx (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Krisztian irja:

> Beszerezheto az adalekanyagokat tartalmazo fuzet, az egeszsegkiallitasokon
> altalaban hozza lehet jutni. Nekem nincs meg, egy egeszsegcentrumbn
> dolgoztam, es ott rendelkezesunkre allt. Ha azt megnezi valaki, lathatja az
> osszetevoket, es sajnos nagyon sulyos dolgokat rejt egy-egy engedlyezett
> adalek. Ezenkivul rakellenes alapitvanyoknal be lehet szerezni a
> Nemetorszagban kiadott, tudomanyosan helytallo es elfogadott, kutato
> intezmeny altal kiadott - tehat nem jatekbol - tiltolistat, es utana lehet
> jarni, hogy mik azok, amelyeket betiltottak. Ha valaki tanult kemiat -

Akkor legy szives jarj utana es kuldd el a linket. Egyebkent csak riogatas
a leveled. Mi ez az "egeszsegcentrum" ?

> Ha valaki tanult kemiat
> elvileg mindenki -, tudja, mik a mergezo anyagok.

Az utcara se menj ki, mert kipufogogazt lelegezhetsz be. Egyebkent meg
a dozistol is fugg, hogy mi a "mereg" es mi a "gyogyszer".

> Ezenkivul meg a Testkontroll es a Testkontroll2 c. konyvek reszletesen
> kiternek erre a temara, ezek pedig a vilag legelismertebb tudosainak negyven
> eves tudomanyos kutatasaira alapulnak

Na igen, csak ha ismerned a tudomanyt, akkor tudnad, hogy a legismertebb
tudosok altalaban nem szoktak egyeterteni sok kerdesben.

> Lehet, termeszetesen, cinikusan hozzaallni, a legtobben ezt teszik, de
> attol, hogy valamirol nem veszunk tudomast, nem jelenti azt, hogy nem is
> letezik.

Igen, ilyen pl. az egeszseges ketelkedes.

- Gergely
+ - Tokany receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok.

Erdekelne egy-ket jo tokany recept.
A multkori Majorannas pulyka-tokany is nagyon jo volt.
Ha meg valaki tud jokot kerem irjon.

Dr. Willy
+ - RE:napraforgo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gabor.

En fazekban szoktam (nem teglonosban nincs minek leegni) es
a vilanyrezon.
Inkabb ovatosan, lassan kiszaritani es lassan piritani.

Dr. Willy

> NGabor > kerdezte:
> Lehet-e napraforgomagot a mikroban piritani?
+ - re:Lehet-e napraforgomagot (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatündérek!

"""Lehet-e napraforgomagot...."""
Gáztüzhelyben,vagy villanytüzhelybenpróbáltátok már? Boritsd a tepsibe,told
be, gyakran keverd meg,pirulni fog.
Vigyázz, gyorsan pirul, s ha nem vigyázol megég.Ugyanigy lehet tökmagot is
piritani.
Mikroban még nem probáltam.Ugy gondolom a tüzhelyben  nagyobb tér van a
vizgöz távozásának, mint egy pár literes mikroban.(Lehet rosszul gondolom.)

"""Tokany ugyben: nem meg mielott a forro olajba/zsirba teszed a hust,
kellene
lisztben megforgani? Vagy az a rostelyos?"""

Sokféle változata ismert.
Az erdélyi borsos tokány: vékony csikokra vágjuk a sovány marhahust,a kevés
füstölt szalonnát szintén.A szalonnát kisütjük, a zsirját leszedjük, a
hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a hust,a hagymás zsirban többször
megkevergetve átsütjük.Amikor zsirjára lesült, kevés liszttel
meghintjük,kissé megpiritjuk, mártássürüségüre felengedjük, jól felfözzük,s
tálalás elött tejfölt üntünk hozzá.
Magyarorsan: amikor zsirjára lesült, vizzel felengedjük, törött borssal
böven füszerezve kevés lében pároljuk.Tehát liszt nélkül.Fövés közben
hozzáadjuk a szeletekre vágott, héjától, magjától megtisztitott 1 db
paradicsomot, zöldpaprikát, fehérbort (1 dl) .(a maradék 6 dl a szakácsé!!!)
Jól lefedve puhára pároljuk,majd zsirjára sütjük, s hozzáadjuk a kisütött
szalonnadarabokat.Pár percnyi sütés után kevés vizet öntünk hozzá, amivel
kb.10 percig forraljuk.
A tokány leve rövid, sürü, barna szinü,tartalmas. Párolt rizs,tört burgonya
vagy galuska  a körete.

Van még a gombás tokány:
ugy készül mint a borsos tokány.Ha a tokányban a hus majdnem megpuhult,
hozzákeverünk 20 dkg gombát, s a hussal együtt készre pároljuk.1 dkg
liszttel lehintjük,1 dl tejföllel fölengedjük, jól felforraljuk.Apróra
vágott zöldpetrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.

Majorannás tokány (nekem nem izlik=magánvélemény=)
olyan mint a rendes borsostokány,csak majorannával füszerezzük.

A rostélyost hátszinböl készitjük, felszeletelve, kicsontozva, inaktól,
hártyáktól megtisztitva ajánlatos olajjal, esetleg mustárral megkenve
alufoliába csomagolva hütöben pihentetni legalább egy napig.
A rostélyosokat készithetjük párolva vagy hirtelen sütve.Az utobbi csak
akkor ajánlatos, ha puha, érett, fiatal állat husából készitjük, és nem
"kerge".
Ismerek :hagymás rostélyost, serpenyös rostélyost,Eszterházy rostélyost,
Csáky rostélyost.Mind-mind nagyon finom.

Bocs ha tul hosszu lettem..

+ - Re: csoroge keszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Koszonom a listara es a maganba irt segitsegeteket!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Temakor: Csoroge keszitese ( 29 sor )
>Idopont: Sat Mar 10 17:13:18 CET 2001 KONYHA #796
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

>Csorege fank.
>6 deci liszthez veszunk 6 tojassargajat, keves sot, cukrot s borral kemeny
>tesztava gyurjuk, kinyujtjuk, kartya nagysagu darabokra vagjuk a derelye-
>vagoval es azzal egy par bevagast teszunk a tesztaba, osszefonjuk,
>forro zsirban kisutjuk es lecukrozva asztalra adjuk.

>Megj: En meg egy keves reszelt citromhejat es egy korty rumot is tennek
bele!

Milyen bort es mennyit rakjunk bele? Ez csak izesitesnek szolgal, vagy van
mas jelentosege is?

Udv. Gaboka
+ - Csoroge (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gaboka!
	Felenk a csoroget hivjak forgacsfanknak is (ez lenyegtelen, de
hatterinformacionak jol johet, ha utana kutatsz nevmutato alapjan). Az
alabbi kiprobalt receptek kozul kozul nekem az elso tetszett a legjobban,
most mar mindig igy keszitem :
1. Csoroge
	2 tojassargajat osszekeverunk 2 kanal cukorral, 2 kanal rummal, 3 kanal
tejfollel, keves soval es annyi liszttel, hogy konnyen gyurhato tesztat
kapjunk belole. 1/2 orat pihentetjuk, majd vekonyra nyujtjuk es
derelyemetszovel tetszes szerinti formakra vagva sutjuk.
2. Forgacsfank
	1/2 l liszt, 4 tojassargaja, 1 dl feher bor, egy csipetnyi so.
3. Csoroge
	1/2 kg liszt, 4 tojassargaja, 2 ek cukor, 2 ek rum, 10 dkg zsír.
					Udvozlettel : Boszi
+ - Re: Mustar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kaliforniai mustár:
cukor, víz, ecet, mustármag, méz (5.3%), só, tartósítószer (Na-benzoát), 
fűszerek, színezék (kurkumin)

Mustár:
víz, ecet, mustármag, cukor, só, fűszerkeverék, természetes színezék 
(karamell), tartósítószer (Na-benzoát), aromák
+ - Re: Dihidrogen monotopic (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

> Akinek a vegere sem esett le a tantusz, annak megsugom, hogy a
> dihidrogen-oxid az termeszetesen a H2O vagyis viz. :o)

A viz-tantusz ugyan mar a tulzott izzadasnal leesett, de a kerdesre,
hogy mi ertelme volt ennek a levelnek, azota is vakarom a fejem :-)


Nomost az E123-rol. (K. Peter, hol vagy, asszem te ertesz a vegyi
dolgokhoz?)
Kicsit utananeztem a neccen. Az E123 _nem_ a gabona Amaranth, hanem egy
szintetikus piros, un. azo-szinezo (Azofarbstoff).  Lasd meg azorubin,
tartracin cimszavakat. Az e csoporthoz tartozo E-anyagoknak meglehetos
rossz a hire altalaban, a hamburgi egyetem azt irja, hogy egyes azoszin
bizonyithatoan rakkelto, ezert ujabban be van tiltva (pl. volt vaj- es
margarinszinezo). _Ez_ az Amaranth tenyleg be van tiltva az USA-ban (es
SvedO + Norvegiaban). Ez leellenorizheto www.fda.gov alatt.
A rakkelto hatasra az E123 eseteben egyertelmu bizonyitek nincs, viszont
ismert rola, hogy pszeudoallergiat es hypermozgasi tuneteket okozhat
erre hajlamos szemelyeknel, foleg olyanoknal, akik aszpirinre es a
benzoesavra erzekenyen reagalnak. Ezenkivul szerepet jatszik a
neurodermitisznel gyerekeknel, es egy helyen vesemeszesedest emlegetnek.

Itt NO-ban csak szeszes italokban (foleg aperitif) es halikraban van
engedelyezve, masban nem. Ez igy van benne a torvenyben.

Mindezt nem lanclevelbol, sem valami obskurus magan weboldalrol tudom -
csak meg kell ereszteni egy keresest, es jon rakas cim a szinezokrol.
Tkp. ezt kellene tenni mielott itt egy  - egyebkent valaszkent irodott -
levelet ennyire leizelunk, meg akkor is, ha a tartalma messze nem
pontos. Mint ahogy ama bizonyos korabbi ilyen temaju vita soran is
kiderult tobb minden az adalekok viselt dolgairol :-)

(Aki utana akar nezni es tud nemetul/angolul, itt van par cim:
http://www.zusatzstoffe-online.de/ - van link gyujtemeny is
http://www.erzwiss.uni-hamburg.de/Inst02/Lemi/Farbstofftoxikologie.htm
http://europa.eu.int/comm/dg03/press/1999/997_en.htm - EU bizottsag
dontese SvedO-val valo vitaban, a svedek be akarjak teljesen tiltani az
azoszineket
http://www.fda.gov - Food & Drug Administration)

No, asszem eleget untattam a tarsasagot :-)
Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS