Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 929
Copyright (C) HIX
2001-08-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 magyar specialitas? (mind)  20 sor     (cikkei)
2 szilvas suti (mind)  36 sor     (cikkei)
3 Re:Asztalon sultek Japanban (mind)  24 sor     (cikkei)
4 Re: Cookie (mind)  21 sor     (cikkei)
5 cookie (mind)  71 sor     (cikkei)
6 Japan rizses husok (mind)  80 sor     (cikkei)
7 cookie (mind)  36 sor     (cikkei)

+ - magyar specialitas? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A segitsegeteket szeretnem kerni. Nemetorszagban vagyunk 
(Bamberg)egy 1honapos nyari egyetemen, 25 orszag fiai-
lanyaival egyutt es az utolso napok egyikere "nemzetkozi 
konyha-est" a program, melyen mindenki bemutatja a sajat 
orszaga specialitasat. Mi, magyarok (10 db) tanacskoztunk, 
hogy mit is fozhetnenk, es vegul a gulyaslevesben (nem az 
itteni "Gulyas") sikerult megallapodnunk. Arra kerlek 
Benneteket, hogy legyetek szivesek kuldjetek vagy nagyon 
egyszeruen (es az sem utolso szempont: olcson) elkeszitheto 
gulyasleves-receptet -bogracsunk termeszetesen nincs- vagy 
valami "tipikus magyar", konnyen elkeszitheto etel 
receptjet, amivel a tobbieket elvarazsolhatnank. (tegnap 
palacsinta-party volt: turokremes, lekvaros, csokis, 
fahejas palacsintak... asszem az elso lepest mar 
megtettuk :))

Elore is koszonom szepen
Csilla
+ - szilvas suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

(Vica Grazbol keresett szilvas suti receptet. Nekem is van egy garantaltan 
kiprobalt es bevalt, eddig nyaraltam, de remelem, nem kestem el a 
recepttel...)

A szakacskonyv, ahonnan a recept eredetileg szarmazik, "egyensuly-tesztanak" 
írta:

5 tojas
20 dkg porcukor
20 dkg vaj/margarin
20 dkg liszt
1 cs. vanilias cukor
1/2 dl rum vagy egy rumaroma
fahajas porcukor

50 dkg gyumolcs

A vajat habosra keverjuk a vanilias cukorral es a porcukorral, majd 
hozzaadjuk a tojassargajakat. Kemeny habba verjuk a tojasfeherjet, es 
kanalankent a  liszttel felvaltva a tojasos masszahoz keverjuk. A vegen 
hozzakeverjuk  rumot. A tetejere szorjuk a kimagozott szilvat (meggyet, ki 
mit szeret). Kivajazott, kilisztezett tepsibe ontjuk, tetejere szorjuk a 
gyumolcsot. (Mirelit gyumolcsbol is jo, csak akkor le kell csopogtetni.) 
Elomelegitett sutoben kozepes langon tuprobaig sutjuk.
Ha megsult, fahejas porcukorral megszorjuk, es haromszog alakura vagjuk.

Nagyon finom, a gyumolcs nem supped a teszta aljara!!!

Jo etvagyat hozza!

Agi

_________________________________________________________________
Get your FREE download of MSN Explorer at http://explorer.msn.com/intl.asp
+ - Re:Asztalon sultek Japanban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hiaba, no, mindenrol eszembejut meg valami...
Egy specialis asztalonsuto etterembe vittek el egyszer.
A specialitas neve - tessek megkapaszkodni -
Dzsingisz Kan... :-)))
A tatamival (gyekenyszonyeg szeru padloboritas) fedett
fulkeben, kozepen egy nagy ontottvas lap volt, alatta gazlang
egett. A lap olyan nagy volt, hogy 8-10-en is kenyelmesen
korulultuk. A lapot megkentek nagy marhafaggyu darabbal
es a peremen elhelyezett talakbol mindenki maga rakosgatta
fel a lapra, amit akart. Nagyjabol a Gyula leirta vekony marha-
szeletek es zoldsegek voltak. Amikor valamit eleg sultnek
talaltunk, a palcikakkal levettuk, bemartottuk az odakeszitett
szoszba es bekaptuk, aztan gyorsan uj darabot tettunk fel a
lapra.
Nagyon ba'jos az a szokas, hogy az etkezo- es tarsalgopartnerek
(mert hiszen ez az eszegetes is eltarthat orakig...) a kulonle-
gesen szepnek itelt darabokat a szomszednak vagy a szemben
ulonek nyujtottak a palcikakkal. Az atvette a sajat palcikaival es
egy mosolyos fejbolintassal megkoszonte, majd alkalomadtan
viszonozta.

Azt hiszem, ez a fajta sutogetes koreai eredetu.

Samuka
+ - Re: Cookie (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Andi!

>Az amerikai cookie receptje erdekelne, ha megvan valakinek!


Az amerikai szakacskonyvemben kb. 50-fele cookie recept 
van a barackostol a kokuszosig. Ha megmondod, melyik
erdekel, akkor leforditom, es bemasolom a receptet. (de azt
nem er mondani, hogy mindegyik!!!  ;-)))
Vagy a chocolate chip cookie-ra gondoltal? Mert szerintem az
a legjobb...  ;-)))
Udv,

AGi



---
NetZero Platinum
Sign Up Today - Only $9.95 per month!
http://my.netzero.net/s/signup?r=platinum&refcd=PT97
+ - cookie (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2001.08.10. 02:30:44-kor irta:

Szervusz, Andi!
Ezer eve nem jartam a konyha hazatajekann, ezt is csak veletlen 
nyitottam ki, Nyugodalmasabb idokre tartogatom oket. :-))

> Az amerikai cookie receptje erdekelne, ha megvan valakinek!

Gyermekeim es a csalad egesze imadja a cookie-kat.
Van is felreertes belole, amikor angy nyilvanossag elott 
megdumaljuk, hogy "kukit" sutunk. :-))
Na.
Alap- cookie:

Csokis suti

10 deka vaj
20 deka cukor
1 tojas
1 vanilias cukor
3 evokanal tej

20 deka liszt
2 kaveskanal sutopor
10 deka mazsola
15 deka csoki, vagy dio, vagy cukrozott gyumolcs

A vajat a cukorral, tojassal, vanilias cukorral es a 3 evokanal 
 tejjel habosra kikeverem. 
A sutot begyujtom 170 °C-ra.
A lisztet osszekeverem a sutoporral es a vajas keverekkel.
 Most teszem bele a a mazsolat  es a csokit, vagy amit szeretnek.
Kanalankent sutolemezre rakosgatom es 10-13 perc alatt megsutom.


Csokolades mazsolas aprosutemeny
1 csesze vaj ketfele osztva
2 1/4 csesze liszt
1/2 teaskanal sutopor
1/4 teaskanal so
1 1/2 csesze cukor
2 nagy tojas
2 teaskanal vanilias cukor
1 1/2 csesze mazsola
1 csesze aprora vagdalt feledes vagy egyeb tortabevono csoki.
Az alacsony peremu sutotepsik aljara terits sutopapirt, vekonyan
 vajazd meg.
Gyujtsd be a sutot 150 fokra
Tegyel egy labaskaba vizett forrni. Egy masik edenyben, ami rafer 
a labas tetejere keverd el a vaj es a csokoladetormelek felet es 
olvaszd fel a gozon. Tedd felre
Egy kozepes talban keverd ossze a lisztet a sutoport es sot. 
Egy masik talban keverd el a cukrot es a maradek vajat kremesse, 
tedd hozza a tojasokat es a vanilias cukrot. Keverd habosra. 
Tedd hozza a megolvasztot csokoladet es ezzel is keverd ki jol. 
Add hozza a lisztes kevereket, a mazsolat es a csokoladedarabokat. 
Csak rovid ideig kell keverni. Kaveskanalankent rakoskasd a sutolapra
 kb 3 centire egymastol. Kb 15 perc alatt keszul el.
 Rakd racsra, hogy kihulhessen.
>>>>>>>>>>
A cookie-knek az a fantasztikus adottsaguk, hogy szinte barmivel
sutnetok, ami otthon talalhatok.
Ezert aztan batran hagyatkozz a fantaziadra, nem banod meg.
Legfeljebb a fobb alkotoelemek mennyisegehez kell ragaszkodni:
zsiradek, liszt, tej/tejfol yoghurt, es ezekhez viszonyitani a tobbit.
Sok sikert!
Mi szeretjuk


Maria

+ - Japan rizses husok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Ma olyan etelek kovetkeznek, hogy a fott rizst mindenkinek egy nagyobb
talkaba tesszuk, a tetejere valami finom es leontjuk valami szosszal.
Ez egy kis miso levessel es savanyusaggal szokasos menu a japan
gyorsettermekben is.

Ten-don

A rizsre tempurat teszunk (ezt mar regebben leirtam), azaz
palacsintateszta szeruben sult, halat, rakot (ez a legnepszerubb),
gombat, sutotokot, paprikat, padlizsant teszunk. Leontjuk a kovetkezo
keverekkel: (4 talkahoz) 1.5 dl dashi, 2 ek cukor, 3 ek szojaszosz, 3
ek mirin  (vagy bor)

Gyu-don

4 adag fott rizs, 25 dkg hajszalvekonyra szeletelt marhahus, 2
porehagyma, (5 dkg celofan teszta), 3 ek cukor, 3 ek mirin, 1 dl
szojaszosz

A celofan tesztat langyos vizben megaztatjuk, a porehagymat ferden 1
cm vastag csikokra vagjuk (lehet voroshagymaval is, szeletekre
vagva). Felforraljuk a szojaszosz, mirin, cukor kevereket. Beletesszuk
a hust, de  amint megbarnul kivesszuk. Beletesszuk a tesztat es a
hagymat, 3-4 percig fozzuk, majd visszatesszuk a hust es kicsit
osszefozzuk, maradjon kisse leveses. A rizsre halmozzuk, es
meglocsoljuk a fozole egy reszevel.

Ez konnyen, gyorsan  elkeszitheto es nagyon finom.

Katsu-don

4 szelet sertes karaj vagy comb, 2 ek liszt, 5 tojas, zsemlemorzsa, 4
talka fott rizs, 20 dkg szeletelt hagyma, 2 dl dashi, 3 ek mirin, 3 ek
szojaszosz, 4 ek cukor, petrezselyem

A megsozott, megborsozott hust kirantjuk magyar modra, lisztbe, 1
tojasba es zsemlemorzsaba forgatva. Erdekes, hogy a japanban hasznalt
zsemlemorzsa kicsit mas. Amerikai tipusu tartos kenyerbol keszitik,
igy nagyon puha, viszont nagyobb darabokban, inkabb szalkakban
marad.  A hagymat a dashiban, mirinben, szojaszoszban es a cukorban
puhara fozzuk. 4 reszre osztjuk, 1 reszt egy serpenyobe teszunk,
beleteszunk egy szelet rantott hust es raontunk egy felvert
tojast. Kicsit sutjuk, hogy a tojas kocsonyas legyen. Ratesszuk a
rizsre.

Lehet meg ratenni meg tonkatsu-szoszt is, de ugy is lehet, hogy csak a
rizs, a rantott hus a szosszal leontve. Ilyekor hivjak katsudon-nak.

Tonkatsu-szosz

6 ek Worcestershire-szosz, 3 ek cukor, 3 ek szojaszosz, 3 ek ketchup,
1 ek mustar, tetszes szerint fuszerek pl. bors (minden etteremnek
sajat titkos receptje van)

Minden osszekeverve lassu tuzon fozzuk, amig kb. 20 szazalekkal
csokken mennyisege.
 
A kovetkezo recept kicsit mar mas:

Csirkes, zoldseges rizs

3 dl szaraz rizs, 3 dl dashi, 6 ek szake, 2 ek szojaszosz, 1 kk so, 10
dkg gomba (shiitake),  10 dkg sargarepa (vagy fele bojtorjangyoker),
15 dkg csirkemell file, 1 olajban sult tofu szelet, 10 dkg zoldborso

A rizst megmossuk, 30 percig aztatjuk, leszurjuk, a zoldsegeket es a
hust, tofut  felapritjuk.  A rizzsel egyutt a dashival, szojaval,
szakeval, soval megfozzuk, mint ha sima rizs lenne. Ha kesz
belekeverjuk a parolt borsot.

Most egy hetre elutazom, utana jonnek meg receptek.

Gyula

-- 
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology

+ - cookie (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Andi, ha a chocolate chips cookie-re gondolsz, ime itt egy recept. Sajnos
nem kiprobalt, nemreg kaptam egy kilo chocolate chips-et Kanadabol, a
csomag hatan szerepel a recept:

250 ml (1 csesze) vaj v. margarin - szobahomersekleten
175 ml (3/4 csesze) cukor
175 ml barna cukor
2 tojas
10 ml vanilia
550 ml (2 es 1/4 csesze) liszt
5 ml szodabikarbona (v. sutopor)
2 ml so
250 ml aprora vagott dio v. mogyoro
300 g chocolate chips (de gondolom valodi ch. ch. hijan megteszi aprora
vagott magyar csoki is. :-) )

A sutot felfutjuk 190 fokra. A lisztet elkeverjuk a sutoporral, soval, es
felretesszuk. Egy nagyobb talban osszekeverjuk a kremes vajat a cukorral,
barna cukorral, tojassal, vaniliaval. A lisztes kevereket fokozatosan adjuk
a vajas keverekhez. Kozepesen lagy massza lesz. Vegul belekeverjuk a
mogyorot es a csokidarabkakat. Sutopapirral kibelelt tepsire evokanalnyi
mennyisegeket "pottyantunk" :-). 10-12 percig sutjuk, amig aranybarnak nem
lesznek. A fenti mennyisegbol kb. 50 db lesz. 

* * * * * 

Ezen kivul archivumomban az alabbi linkre akadtam. Itt biztos lesz szep
szammal olyan is, ami tetszeni fog. :-) 

www.cookierecipe.com


sziasztok,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS