1. |
magyar specialitas? (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
2. |
szilvas suti (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
3. |
Re:Asztalon sultek Japanban (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Cookie (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
5. |
cookie (mind) |
71 sor |
(cikkei) |
6. |
Japan rizses husok (mind) |
80 sor |
(cikkei) |
7. |
cookie (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
|
+ - | magyar specialitas? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
A segitsegeteket szeretnem kerni. Nemetorszagban vagyunk
(Bamberg)egy 1honapos nyari egyetemen, 25 orszag fiai-
lanyaival egyutt es az utolso napok egyikere "nemzetkozi
konyha-est" a program, melyen mindenki bemutatja a sajat
orszaga specialitasat. Mi, magyarok (10 db) tanacskoztunk,
hogy mit is fozhetnenk, es vegul a gulyaslevesben (nem az
itteni "Gulyas") sikerult megallapodnunk. Arra kerlek
Benneteket, hogy legyetek szivesek kuldjetek vagy nagyon
egyszeruen (es az sem utolso szempont: olcson) elkeszitheto
gulyasleves-receptet -bogracsunk termeszetesen nincs- vagy
valami "tipikus magyar", konnyen elkeszitheto etel
receptjet, amivel a tobbieket elvarazsolhatnank. (tegnap
palacsinta-party volt: turokremes, lekvaros, csokis,
fahejas palacsintak... asszem az elso lepest mar
megtettuk :))
Elore is koszonom szepen
Csilla
|
+ - | szilvas suti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
(Vica Grazbol keresett szilvas suti receptet. Nekem is van egy garantaltan
kiprobalt es bevalt, eddig nyaraltam, de remelem, nem kestem el a
recepttel...)
A szakacskonyv, ahonnan a recept eredetileg szarmazik, "egyensuly-tesztanak"
írta:
5 tojas
20 dkg porcukor
20 dkg vaj/margarin
20 dkg liszt
1 cs. vanilias cukor
1/2 dl rum vagy egy rumaroma
fahajas porcukor
50 dkg gyumolcs
A vajat habosra keverjuk a vanilias cukorral es a porcukorral, majd
hozzaadjuk a tojassargajakat. Kemeny habba verjuk a tojasfeherjet, es
kanalankent a liszttel felvaltva a tojasos masszahoz keverjuk. A vegen
hozzakeverjuk rumot. A tetejere szorjuk a kimagozott szilvat (meggyet, ki
mit szeret). Kivajazott, kilisztezett tepsibe ontjuk, tetejere szorjuk a
gyumolcsot. (Mirelit gyumolcsbol is jo, csak akkor le kell csopogtetni.)
Elomelegitett sutoben kozepes langon tuprobaig sutjuk.
Ha megsult, fahejas porcukorral megszorjuk, es haromszog alakura vagjuk.
Nagyon finom, a gyumolcs nem supped a teszta aljara!!!
Jo etvagyat hozza!
Agi
_________________________________________________________________
Get your FREE download of MSN Explorer at http://explorer.msn.com/intl.asp
|
+ - | Re:Asztalon sultek Japanban (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hiaba, no, mindenrol eszembejut meg valami...
Egy specialis asztalonsuto etterembe vittek el egyszer.
A specialitas neve - tessek megkapaszkodni -
Dzsingisz Kan... :-)))
A tatamival (gyekenyszonyeg szeru padloboritas) fedett
fulkeben, kozepen egy nagy ontottvas lap volt, alatta gazlang
egett. A lap olyan nagy volt, hogy 8-10-en is kenyelmesen
korulultuk. A lapot megkentek nagy marhafaggyu darabbal
es a peremen elhelyezett talakbol mindenki maga rakosgatta
fel a lapra, amit akart. Nagyjabol a Gyula leirta vekony marha-
szeletek es zoldsegek voltak. Amikor valamit eleg sultnek
talaltunk, a palcikakkal levettuk, bemartottuk az odakeszitett
szoszba es bekaptuk, aztan gyorsan uj darabot tettunk fel a
lapra.
Nagyon ba'jos az a szokas, hogy az etkezo- es tarsalgopartnerek
(mert hiszen ez az eszegetes is eltarthat orakig...) a kulonle-
gesen szepnek itelt darabokat a szomszednak vagy a szemben
ulonek nyujtottak a palcikakkal. Az atvette a sajat palcikaival es
egy mosolyos fejbolintassal megkoszonte, majd alkalomadtan
viszonozta.
Azt hiszem, ez a fajta sutogetes koreai eredetu.
Samuka
|
+ - | Re: Cookie (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Andi!
>Az amerikai cookie receptje erdekelne, ha megvan valakinek!
Az amerikai szakacskonyvemben kb. 50-fele cookie recept
van a barackostol a kokuszosig. Ha megmondod, melyik
erdekel, akkor leforditom, es bemasolom a receptet. (de azt
nem er mondani, hogy mindegyik!!! ;-)))
Vagy a chocolate chip cookie-ra gondoltal? Mert szerintem az
a legjobb... ;-)))
Udv,
AGi
---
NetZero Platinum
Sign Up Today - Only $9.95 per month!
http://my.netzero.net/s/signup?r=platinum&refcd=PT97
|
+ - | cookie (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"HIX KONYHA" > 2001.08.10. 02:30:44-kor irta:
Szervusz, Andi!
Ezer eve nem jartam a konyha hazatajekann, ezt is csak veletlen
nyitottam ki, Nyugodalmasabb idokre tartogatom oket. :-))
> Az amerikai cookie receptje erdekelne, ha megvan valakinek!
Gyermekeim es a csalad egesze imadja a cookie-kat.
Van is felreertes belole, amikor angy nyilvanossag elott
megdumaljuk, hogy "kukit" sutunk. :-))
Na.
Alap- cookie:
Csokis suti
10 deka vaj
20 deka cukor
1 tojas
1 vanilias cukor
3 evokanal tej
20 deka liszt
2 kaveskanal sutopor
10 deka mazsola
15 deka csoki, vagy dio, vagy cukrozott gyumolcs
A vajat a cukorral, tojassal, vanilias cukorral es a 3 evokanal
tejjel habosra kikeverem.
A sutot begyujtom 170 °C-ra.
A lisztet osszekeverem a sutoporral es a vajas keverekkel.
Most teszem bele a a mazsolat es a csokit, vagy amit szeretnek.
Kanalankent sutolemezre rakosgatom es 10-13 perc alatt megsutom.
Csokolades mazsolas aprosutemeny
1 csesze vaj ketfele osztva
2 1/4 csesze liszt
1/2 teaskanal sutopor
1/4 teaskanal so
1 1/2 csesze cukor
2 nagy tojas
2 teaskanal vanilias cukor
1 1/2 csesze mazsola
1 csesze aprora vagdalt feledes vagy egyeb tortabevono csoki.
Az alacsony peremu sutotepsik aljara terits sutopapirt, vekonyan
vajazd meg.
Gyujtsd be a sutot 150 fokra
Tegyel egy labaskaba vizett forrni. Egy masik edenyben, ami rafer
a labas tetejere keverd el a vaj es a csokoladetormelek felet es
olvaszd fel a gozon. Tedd felre
Egy kozepes talban keverd ossze a lisztet a sutoport es sot.
Egy masik talban keverd el a cukrot es a maradek vajat kremesse,
tedd hozza a tojasokat es a vanilias cukrot. Keverd habosra.
Tedd hozza a megolvasztot csokoladet es ezzel is keverd ki jol.
Add hozza a lisztes kevereket, a mazsolat es a csokoladedarabokat.
Csak rovid ideig kell keverni. Kaveskanalankent rakoskasd a sutolapra
kb 3 centire egymastol. Kb 15 perc alatt keszul el.
Rakd racsra, hogy kihulhessen.
>>>>>>>>>>
A cookie-knek az a fantasztikus adottsaguk, hogy szinte barmivel
sutnetok, ami otthon talalhatok.
Ezert aztan batran hagyatkozz a fantaziadra, nem banod meg.
Legfeljebb a fobb alkotoelemek mennyisegehez kell ragaszkodni:
zsiradek, liszt, tej/tejfol yoghurt, es ezekhez viszonyitani a tobbit.
Sok sikert!
Mi szeretjuk
Maria
|
+ - | Japan rizses husok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Ma olyan etelek kovetkeznek, hogy a fott rizst mindenkinek egy nagyobb
talkaba tesszuk, a tetejere valami finom es leontjuk valami szosszal.
Ez egy kis miso levessel es savanyusaggal szokasos menu a japan
gyorsettermekben is.
Ten-don
A rizsre tempurat teszunk (ezt mar regebben leirtam), azaz
palacsintateszta szeruben sult, halat, rakot (ez a legnepszerubb),
gombat, sutotokot, paprikat, padlizsant teszunk. Leontjuk a kovetkezo
keverekkel: (4 talkahoz) 1.5 dl dashi, 2 ek cukor, 3 ek szojaszosz, 3
ek mirin (vagy bor)
Gyu-don
4 adag fott rizs, 25 dkg hajszalvekonyra szeletelt marhahus, 2
porehagyma, (5 dkg celofan teszta), 3 ek cukor, 3 ek mirin, 1 dl
szojaszosz
A celofan tesztat langyos vizben megaztatjuk, a porehagymat ferden 1
cm vastag csikokra vagjuk (lehet voroshagymaval is, szeletekre
vagva). Felforraljuk a szojaszosz, mirin, cukor kevereket. Beletesszuk
a hust, de amint megbarnul kivesszuk. Beletesszuk a tesztat es a
hagymat, 3-4 percig fozzuk, majd visszatesszuk a hust es kicsit
osszefozzuk, maradjon kisse leveses. A rizsre halmozzuk, es
meglocsoljuk a fozole egy reszevel.
Ez konnyen, gyorsan elkeszitheto es nagyon finom.
Katsu-don
4 szelet sertes karaj vagy comb, 2 ek liszt, 5 tojas, zsemlemorzsa, 4
talka fott rizs, 20 dkg szeletelt hagyma, 2 dl dashi, 3 ek mirin, 3 ek
szojaszosz, 4 ek cukor, petrezselyem
A megsozott, megborsozott hust kirantjuk magyar modra, lisztbe, 1
tojasba es zsemlemorzsaba forgatva. Erdekes, hogy a japanban hasznalt
zsemlemorzsa kicsit mas. Amerikai tipusu tartos kenyerbol keszitik,
igy nagyon puha, viszont nagyobb darabokban, inkabb szalkakban
marad. A hagymat a dashiban, mirinben, szojaszoszban es a cukorban
puhara fozzuk. 4 reszre osztjuk, 1 reszt egy serpenyobe teszunk,
beleteszunk egy szelet rantott hust es raontunk egy felvert
tojast. Kicsit sutjuk, hogy a tojas kocsonyas legyen. Ratesszuk a
rizsre.
Lehet meg ratenni meg tonkatsu-szoszt is, de ugy is lehet, hogy csak a
rizs, a rantott hus a szosszal leontve. Ilyekor hivjak katsudon-nak.
Tonkatsu-szosz
6 ek Worcestershire-szosz, 3 ek cukor, 3 ek szojaszosz, 3 ek ketchup,
1 ek mustar, tetszes szerint fuszerek pl. bors (minden etteremnek
sajat titkos receptje van)
Minden osszekeverve lassu tuzon fozzuk, amig kb. 20 szazalekkal
csokken mennyisege.
A kovetkezo recept kicsit mar mas:
Csirkes, zoldseges rizs
3 dl szaraz rizs, 3 dl dashi, 6 ek szake, 2 ek szojaszosz, 1 kk so, 10
dkg gomba (shiitake), 10 dkg sargarepa (vagy fele bojtorjangyoker),
15 dkg csirkemell file, 1 olajban sult tofu szelet, 10 dkg zoldborso
A rizst megmossuk, 30 percig aztatjuk, leszurjuk, a zoldsegeket es a
hust, tofut felapritjuk. A rizzsel egyutt a dashival, szojaval,
szakeval, soval megfozzuk, mint ha sima rizs lenne. Ha kesz
belekeverjuk a parolt borsot.
Most egy hetre elutazom, utana jonnek meg receptek.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|
+ - | cookie (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Andi, ha a chocolate chips cookie-re gondolsz, ime itt egy recept. Sajnos
nem kiprobalt, nemreg kaptam egy kilo chocolate chips-et Kanadabol, a
csomag hatan szerepel a recept:
250 ml (1 csesze) vaj v. margarin - szobahomersekleten
175 ml (3/4 csesze) cukor
175 ml barna cukor
2 tojas
10 ml vanilia
550 ml (2 es 1/4 csesze) liszt
5 ml szodabikarbona (v. sutopor)
2 ml so
250 ml aprora vagott dio v. mogyoro
300 g chocolate chips (de gondolom valodi ch. ch. hijan megteszi aprora
vagott magyar csoki is. :-) )
A sutot felfutjuk 190 fokra. A lisztet elkeverjuk a sutoporral, soval, es
felretesszuk. Egy nagyobb talban osszekeverjuk a kremes vajat a cukorral,
barna cukorral, tojassal, vaniliaval. A lisztes kevereket fokozatosan adjuk
a vajas keverekhez. Kozepesen lagy massza lesz. Vegul belekeverjuk a
mogyorot es a csokidarabkakat. Sutopapirral kibelelt tepsire evokanalnyi
mennyisegeket "pottyantunk" :-). 10-12 percig sutjuk, amig aranybarnak nem
lesznek. A fenti mennyisegbol kb. 50 db lesz.
* * * * *
Ezen kivul archivumomban az alabbi linkre akadtam. Itt biztos lesz szep
szammal olyan is, ami tetszeni fog. :-)
www.cookierecipe.com
sziasztok,
Zita
|
|