Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 718
Copyright (C) HIX
2000-11-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 heti_28 (mind)  113 sor     (cikkei)
2 csillagkarfiol (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Korozott? (mind)  10 sor     (cikkei)
4 segitseg (mind)  16 sor     (cikkei)
5 edessegek, husik (mind)  54 sor     (cikkei)

+ - heti_28 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hej-haj haliho Mindenkinek!

Mar bizonyara sokan orultetek, hogy vegre abbahagytam a heti etrend
sorozatomat, de mindenkit megnyugtatok, hogy van meg belole boven, es
ahogy idom engedi, kaptok meg belole!  Most is itt van egy csokorra
valo. :-)
Azert meg az ujaknak, vagy visszaterteknek elmondanam, hogy van egy
rakas regi kivagott ujsagcikkem, F. Nagy Angela tollabol, amiben a heti
etrenddel foglalkozik. Ezeket aprankent elkuldom nektek, vanank koztuk
egeszen erdekes receptek is,de elofordulhat, hogy eppen csak egy-egy
otletet ad ahhoz, hogy eppen mit is fozzunk ebedre.
Es akkor most itt van a sorban a huszonnyolcadik.

Heti etrend
VASARNAP: Eroleves tojassal (leveskockabol), gombas gongyolt hus
rokfort-pudinggal, narancs-kremtorta.
HETFO: Karfiolleves, toltott tojas petrezselymes rizzsel, barackhab.
KEDD: Sonkas kelbimboleves (mirelitbol), csusztatott palacsinta.
SZERDA: Csontleves daragaluskaval, rakott fuszeres kotlett szalonnas
kaposztasalataval, gyumolcs.
CSUTORTOK: Tavaszi zoldsegleves (levesporbol), tonhalkrokett
tokfozelekkel, hejastul parolt alma.
PENTEK: Komenymagos leves piritott zsemlekockaval, gombas olasz galuska,
tejfolos (mirelit) ribiszke.
SZOMBAT: Zoldborsoleves aprolekkal, toltott csirke burgonyapurevel es
aszaltszilva-kompottal, almas turotorta.

Receptek

Gombas olasz galuska 
Osszegyurunk egy kilo fott. attort burgonyat 30 deka liszttel, egy
csapott mokkaskanalnyi soval, egy nyers tojassal, meg egy dionyi
margarinnal, es ujjnyi vastag rudakat sodrunk belole. Egycentis
darabokra vagjuk, es a kis tomzsi hengereket a homorura fektetett villa
fokain vegigporgetjuk, amitol kagylo formajura valnak. Sos vizben
kifozzuk, levetol lecsurgatjuk, hideg vizzel leoblitjuk, es
osszekeverjuk egy evokanalnyi meleg olajjal. Kozben ot deka vajon vagy
margarinon soval, torott borssal addig parolunk egy fel kilo
megtisztitott, karikakra vagott gombat, mig sajat levet el nem fotte,
meghintjuk egy evokanalnyi liszttel, es felengedjuk annyi vizzel, hogy
suru martast kapjunk. Egy deci tejfollel gazdagitjuk, meg egyszer
felforraljuk, es a galuskakra ontjuk. Kulon talkaban kinalunk hozza 15
deka reszelt sajtot, hogy ki-ki tanyerjan hinthesse meg vele a gombas
galuskat.

Gombas gongyolt hus (kimelo etel)
Egy szep, szaraz tomor marhahusdarabot (felsalt vagy fartot)
megtisztitunk minden hartyatol, es kessel ugy vagunk be, hogy egy nagy,
teglalap alaku szeletet kapjunk. Simara keverunk ket nyers tojast egy
evokanalnyi liszttel, soval, torott borssal meg ket evokanalnyi nagyon
aprora vagott vagy daralt szaritott gombaval. (A gyogy-novenyboltokban
kaphato gombat kalyhan vagy futotesten meg tovabb szaritjuk, akkor
konnyen megdaralhato a kave- vagy diodaralon). A nagy husszeletre
kenjuk, ket veget rahajtjuk, nehogy kifollyek belole a toltelek, es a
hust osszegongyoljuk, zsineggel atkotjuk. Kivulrol soval, torott
borssal, mustarral bedorzsoljuk a husszeletet, es ket evokanal olajon
minden oldalan atsutjuk. Mellevagunk karikara 20--20 deka sarga- meg
feherrepat, alaontunk egy kis vizet, es egy baberlevellel, meg ket szem
borokabogyoval fuszerezzuk. Fedo alatt, lassu tuzon, a leveben idonkent
megforgatva puhara paroljuk. Vegul a hust deszkara teve, a zsinegtol
megszabaditjuk, felszeleteljuk, forro talra tesszuk. Visszamaradt levet
attorjuk, egy deci tejfollel gazdagitjuk, es meg egyszer felforralva
ontjuk a pecsenyere. Korete rokfort-puding vagy burgonyakrokett lehet,
de adhatjuk fott spagettivel, illetve parolt rizzsel is.

Rakott kotlett 
Meghamozunk, vekony karikara vagunk 80 deka burgonyat, es 10 deka,
vekonyra szelt csaszarhussal belelt tuzallo talba teritjuk. Feloldunk
masfel deci vizben egy csapott evokanal levesizesito port, keshegynyi
kakukkfuvet, bazsalikomot, meg baberlevelport teszunk bele, es
megontozzuk vele a burgonyat. Tetejere negy nagy szelet (80 deka)
kicsontozott serteskarajszeletet fektetunk, es a talat lefedve, a forro
sutoben 45 percig sutjuk. Ekkor a fedot levesszuk a talrol, a
husszeleteket megkenjuk vekonyan (osszesen harom deka) vajjal, es meg 10
percig piritjuk a sutoben, felidoben megforditva a hust. hogy
egyenletesen ropogossa valjon. Salataval kinaljuk.

Rokfort-puding 
Egy deci tejfolt simara kikeverunk negy tojassagaval, belereszelunk 10
deka rokfort sajtot, es hozzaadjuk a tojasok habba vert feherjet.
Sozzuk, borsozzuk, es negy kivajazott cseszebe toltjuk. Egy tepsibe
ujjnyi magasan vizet toltunk, es ha a forro sutoben meglangyosodott,
beleallitjuk a cseszeket. 20 perces sutes utan a pudingok szelet kessel
meglazitjuk, es talra boritjuk. (Kituno, kulonleges koret, de vajjal
megontozve, reszelt sajttal meghintve onallo dietas, fogyokuras etel.)

Almas turotorta
Simara keverunk 50 deka sovany attort tehenturot egy deci tejfollel, 15
deka cukorral, egy nyers tojassal, ot deka olvasztott vajjal, es
hozzaadunk 10 deka mazsolat. Felet kizsirozott tortaformaba ontjuk,
kirakjuk meghamozott, kimagvalt almaszeletekre, es tetejere simitjuk a
maradek turos masszat. A forro sutoben kb. 30 percig sutjuk, majd a
tortakarimat lehuzva rola, melegen vagy hidegen talaljuk (Kb. 60 dkg
alma kell hozza).

E HETI SALATANK 
Szalonnas kaposztasalata
Nagyon vekonyra felvagunk egy 80 dekas feherkaposztafejet, es sos vizzel
1eforrazva, masnapig allni hagyjuk. Masnap levetol kinyomkodjuk,
megontozzuk negy evokanalnyi borecettel, egy deci olajjal, kiskanalnyi
orolt komennyel, meg frissen orolt borssal fuszerezzuk, es kozekeverunk
20 deka vekony laskara vagott, ropogosra kisutott csaszarszalonnat. (A
szalonna zsirjat mashoz hasznaljuk fel!) Legalabb egy napig allni
hagyjuk talalas elott, hogy az izek osszeerjenek.

- Mondja, four! Mi maga ebben a vendegloben?
- Kisegito pincer vagyok, kerem.
- Akkor segitsen ki egy ezressel.
-- 
                              Udv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - csillagkarfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

akkor en is hozzajarulok: Svedo-ban sincs, legalabbis en meg nem lattam es nem 
is hallottam rola..

udv
Agnes
+ - Korozott? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy kis kiegeszitest szeretnek kerni a korozott keszitesehez. Alapesetben
kell hozza juhturo, hagyma, paprika, mustar, ezeket osszekeverem, de mivel
lehet  pikanssa tenni? A multkor vettem a Coraban korozottet, nekem nagyon
izlett. Volt benne valami, amirol nem tudom mi az. Azt szeretnem megtudni
milyen fuszerekkel lehet izletesse tenni?

Elore is koszi, Zsolt.

+ - segitseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Godzoo, es konyhasok!
Van egy szakacskonyvem, melynek cime:Kadas Lajos Hires emberek, hires 
etelek. Ebben a kis konyvben 66 hires ember rovid eletrajza, es etel 
receptjei talalhatok meg Pl:burgonya Bryron modon, Caruso metelt,Casanova 
martas,Erzsebet Kiralyno sutemenye,sertesjava kodaly modra, es meg 
sorolhatnam.
Ha barkit rajtad kizul erdekel valami ebbol a konyvbol szivesen elkuldok egy 
par receptet.
Azt hiszem, hogy a hugodnak is nagy segitseget jelentene, ez a konyv.
Udvozlettel:Jutka

_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at 
http://profiles.msn.com.
+ - edessegek, husik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pillekonnyu csokitorta

1 nagy labosba beleteszunk 50 dkg etcsokit, 20 dkg cukrot (en barna
cukrot hasznalok), 45 dkg vajat/margarint, 2,5 dl tejszint es lassu
tuzon felolvasztom idonkent megkeverve.8 tojast simara keverunk, majd
a felolvasztott, sima csokimasszahoz keverjuk. Kivajazott tortaformaba
ontjuk, es elomelegitett sutoben megsutjuk. Akkor jo, ha a forma
szeletol kb. 5 cm-re nem ragad a teszta a ture.
Racsra teve a formaban hagyjuk kihulni, majd ovatosan lehuzzuk rola a
karimat, es a forma aljaval egyutt foliaval jol betekerjuk, es min. 6
orara a hutobe tesszuk (szerencsesebb inkabb egy ejjelre). Utana
csokimazzal bevonjuk es tejszinnel diszitjuk.


Serpenyos egytal:
1-2 evokanal olajon (el is hagyhato) megpiritok tetszes szerinti
mennyisegu husit (pulykat, csirket-- azert ezeket, mert ezek konnyen
puhulnak), majd ha szepen megpirult, raontok borsot, repat, kukoricat,
krumplit (a Testkontrollosok mellozhetik ), zoldbabot, brokkolit
(aprora vagva) es fuszerezem (bors, kurkuma, komeny, szerecsendio,
gyomber, chili, curry) es lefedve parolom. Ha igenyli egy piciny
vizet, huslevest lehet raonteni. Amikor a hus es a zoldseg is
megpuhult talalhato. Lehet csak magaba adni, barmilyen korettel is
eheto.

Kulonleges csirke:

1 kisebb csirke (90 dkg), 1 fej voroshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl
kefir, 2 evokanal paradicsompure, 1 dl olaj, 1 kiskanal pirosarany,
so, orolt bors,
Hagymat, fokhagymat lereszeljuk, es simara keverjuk az olajjal,
kefirrel, paradicsompurevel.Soval, borssal, vegetaval, pirosarannyal
(es izles szerinti egyeb fuszerekkel) izesitjuk, jol elkeverjuk.
Beletesszuk a darabolt csirket, lefedve 1 ejszakara a hutobe tesszuk
(keso osszel, telen celszerubb az erkelyre kitenni, mert nagyon eros
az illata, es konnyen atveszi a huto is :) )
Masnap tepsibe ontjuk, 30 percig folia alatt sutjuk, majd leveve rola
pirosra sutjuk.

Keleti csemege

1 csomag (6 lapos) ostyalap, 25 dkg margarin, 3 egesz tojas felverve,
20 dkg cukor, 4 evokanal kakao, 15 dkg vagott dio, 30 dkg daralt
keksz, 2 csomag vagott zselescukor, 1 csomag mazsola, 1 rumaroma, vagy
keves rum

Az ostyalapokat kicsavart, nedves konyharuha koze tesszuk, igy
megpuhul. A margarint lassu tuzon felolvasztjuk, majd a felsorolt
sorrendben mindent hozzakeverunk. Lezarjuk a tuzet alatta. Egyesevel
kiszedjuk a lapokat, kozepere tesszuk a tolteleket, feltekerjuk (az
ostya szele egymasra erjen). Talcara egymas melle rakjuk a rudakat, es
hutoben kifagyasztjuk, majd foliaba csomagoljuk.

 Cintia                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS