Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 603
Copyright (C) HIX
2000-07-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Bajai elmenyek II (mind)  113 sor     (cikkei)
2 AW: *** HIX KONYHA *** #602 (mind)  34 sor     (cikkei)
3 Brokkoli (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Erdei gombak (mind)  30 sor     (cikkei)

+ - Bajai elmenyek II (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Elnezest, hogy tegnap veletlenul a levelem ekezetes verziojat kuldtem el. Ha
gondoljatok megismetlem az eketlenitettel.

Ime a folytatas   (ezuttal garantaltan ekezet nelkul):

Hat orakor egy loves elhangzasa adta tudtul orszagnak-vilagnak, hogy
meggyulladhat a 2000 tuz, es kezdetet veheti halaszle unnepe. Igaz a lovest
csak a foteren hallhattak, de hat ora korul vigan ropogtak a tuzek. Felemelo
latvany volt.

Ismet vegig setaltam az utcakon. Most nyuzsgott, forrt, nevetestol,
beszedtol es a tuz pattogasatol voltak hangosak azok az utcak, ahol meg
nehany oraja csak nehany ember tenfergett. Akkor meg az uttest uresen
nyujtozott megszabadulva a jarmuvek hadatol, most pedig bogracsok szazai es
azokat korulvevo emberek nyuzsogtek. Mindenki mindenkivel beszelgetett, a
szomszedok addigra mar jobb baratok voltak, mint az otthoni szomszedaikkal.
Mindenkinek van trukkje. Van, aki vizet hozott magaval, nem elve a szervezok
altal kinalt vizveteli lehetoseggel, mas a fat hozta magaval, lattam olyant,
aki kukoricatorzsaval tuzelt. A jo hangulatat azonban senki sem hagyta
otthon. A szinpadokon folyamatosan musorok kovettek egymast, a bogracsok
pedig nagy langgal egtek, a finom halle lobogva, ki-kifutva rotyogott.

A kordonon tul, minden utcanal diszkreten felrehuzodva ott allt egy-egy
tuzolto auto. Szerencsere nem akadt dolguk.

Lattam egy tarsasagot, az egesz halaszlejuk kiborult, kartonlapokra soportek
fel. Az embernek osszeszorul a torka csak latva ezt a "katasztrofat". Ok
azonban nevetve takaritottak az utcat a ket szomszedos tarsasag
segitsegevel. Egy biztos ezen a napon Ok sem maradtak halaszle nelkul.

Pontosan het ora ot perckor lett kesz Istvan a halaszlevel. Eddig meg nem
kostoltam meg a bajai halaszlet. Itt tudtam meg, hogy az ures tanyerba kell
tenni a tesztat, raszedni a hallet, majd a halszeleteket kulon tanyerra teve
utana megenni. Azt mondta Agnes, hogy kulonben a szalka osszegubancolodik a
tesztaval. Nagyon finom volt. Meg a fiamnak is igazan izlett. O olyan ember,
hogy megmondja ha valami nem jo. Most megallapitotta, hogy ezentul mar nem
csak a szegedi halaszlet szereti.

Het ora utan nem csak a mi halaszlenk fot meg. Egyre csendesebb lett az
utca, egyre kevesebb ember maszkalt. Mindenki evett. A szervezok 20-40 000
emberrol beszeltek. Tenylegesen hanyan voltunk, azt alighanem senki sem
tudja, az azonban biztos, senki nem maradt ehes.

Nyolc ora korul elkezdett esni az eso. Mindenki behuzodott ereszek ala, vagy
zacskot huzott a fejere, de keves embernek vette el a kedvet az egi aldas.
Mi egy kicsit beultunk a kocsiba. Nem tartott fel oranal tovabb az eso.
Kozben besotetedett. A szinpadokon folyamatosan folytak az eloadasok.
Elokerultek a kulonbozo vilagito muanyag mutyur arusok. A gyerekek
"fenykarddal" rohangaltak, voltak vilagito karkotok es nyaklancok, villogo
ordogszarvval setalo emberek tettek valtozatossa az utcak forgatagat.

Pazaurek ur halfozo helyet is megtalaltuk (O az a dunaszegcsoi uriember,
akinek nevet trefai nyoman idorol idore szarnyra kapja a media. O csinalt
tamagocsi temetot, "Rizikotours" neven utazast "szervezett" a haborus
Koszovoba, tavaly ilyenkor pedig lo koponyabol fozott halaszlet) Iden
szunyog porkoltet keszitett bogracsban. A tabla tanusaga szerint 378 millio
456 ezer 851 szunyogbol keszult. Megkavartam (megkostolni nem mertem), ugy
neztem igen dietas lehetett. Nem adott hozza zsiradekot, a szunyog tudvalevo
sok zsirjat sutotte ki, azon kivul paprika sem volt benne. Talan ezert nem
ettem belole. Az azonban biztos, hogy Bajan az unnep alatt nem volt szunyog.
Pazaurek Dezso ur arrol is gondoskodott, hogy Baja egyik szimboluma a Jelky
Andras szobor erre a napra a foterre koltozzon (persze csak akkor, mikor nem
volt nagyon faradt, kulonben csak a talapzata, a foldgomb allt ott)

Tiz ora korul ismet elkezdett esni az eso. Mivel nagyon sokan cihelodtek,
hazaindultak, mi is elbucsuztunk a vendeglatoinktol es elindultunk
rokonainkhoz nyugovora terni. Masnap tudtuk meg, hogy nagy hiba volt, hiszen
ismet kitisztult, es a hatralevo musorokat, tuzijatekot mar nem zavarta meg
az eso.

Mindegy, talan jovore. Egy biztos, ehhez hasonlo rendezvenyen meg soha nem
voltam. Ismet halasan koszonom Agneseknek a vendeglatast, es azt, hogy
elcsaltak minket. Megerte.

Vegul csatolok egy rovid kis tanulmanyt egy konyvbol (Soos Peter:
Barangolasok hazai tajakon)

"Az orszagban Bajan a legmagasabb az egy fore eso halfogyasztas, a hazai
atlag tizenharomszorosa. A legkedveltebb a bajai halaszle, melynek nincs
hivatalos receptje, mindenki maskent csinalja. Van azert a szokasoknak sok
kozos vonasa is.
Az altalanostol elteroen a ferfiak a halfozok a csaladban. A nok az
ugynevezett gyufameteltet, vagy laskat keszitik. A bogracs szaja nem
tarulkozik, hanem befele hajlik, hogy a foves illatai, aromai ki ne
szalljanak. Az sem mindegy, hogy milyen fat tesznek a bogracs ala, hiszen
ezek illatosabbjai is szerencsesen javithatjak az izhatast. A felhasznalt
nyersanyagok kozul a hal tobbfele fajtaja: ponty, harcsa, csuka egyutt. Meg
a dunai ponty ize is ures egyedul, ezert jo kiegesziteni a ragadozo halak
izevel. A hal tisztitasanal ugyelni kell arra, hogy csak a pikkelyeit
tavolitsuk el, no es a keserufogat. A belezes utan ne mossak ki a halat,
mert a vernek is szerepe van az iz kialakitasaban. A halat megnyuzni nem
szabad, mert a bor zselatin tartalma elosegiti a besurusodest. Az izesito
anyagok kozul a hagyma, a hazi paprika, a cseresznyepaprika is - izhatasuk
miatt - inkabb alap-, mint jarulekos anyagok. Kiegeszito anyag a vorosbor,
vagy a paradicsom, mely savas hatasaval meggatolja a halhus szeteseset. A
bogracs mintegy 40 percet log a lobogo tuz folott. A halle leves akkor jo,
ha nem gyongyozve forr, hanem lobogva. igy a paprika teljesen feloldodik, es
piros szint kolcsonoz az etelnek. A bogracs forgatasaval ovjak a
halszeleteket a letapadastol. Kavarni tilos! A halle akkor jo, ha felszallo
gozbe tartott kezunk ragados tapintasu lesz. Fontos kiegeszitoje a
halaszlenek a teszta is. Az igazan finom teszta egyik valtozata ugy keszul
itt Bajan, hogy tojas helyett a halikrat dolgozzak ossze annyi liszttel
amennyit felvesz. A nyers teszta sotet szinu, de kifozve aranysarga. A
halaszle eves szertartas. A gondosan kiporciozott halaszlehez kulon talon
kinaljak a kifott gyufameteltet. A csaladoknal jobbara ugy folyik ez a
szertartas, hogy elobb a let fogyasztjak el a tesztaval, utana kulon a
halat. Testes, ress, szaraz vorosbort ajanlanak hozza es melle."

Mindenkit udvozlok, remelem jovore ti is jottok.

Maria, Marika, Balazs
+ - AW: *** HIX KONYHA *** #602 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
a menyemtol frissiben kapott recept, a jotanacsaival fuszerezve :o) :

Csirke szalonnás, gombás, májas lábosban
4-5 személyre
Ezt a csirkét feldarabolom. Szerencsétlent! A combjait ketté vágom,
alsót és felsőt különveszem. A mellét kicsontozom. Fogom az így kapott
darabokat, megsózom, kis fokhagymasóval megszórom és nagyon picit
megborsozom. Így egy tálba berakom és 1-2 órát állni hagyom. Közben 15
deka füstölt szalonnát kiolvasztok, megpirítok annyira, hogy ne sok zsír
maradjon benne. Mikor megpirult a szalonna, apróra vágott hagymát (1
fej) szórok rá. Mikor a hagyma megüvegesedett, rászórok 25 deka gombát.
Ezután egy kis ketchupot és mustárt teszek bele, ezzel hagyom felforrni,
forrás után 20 percet főzöm. A fűszerekben álló csirkehúst most
előrántom a hűtőből és nagyon forró olajon megforgatom. Nem sütöm meg,
csak annyira, hogy a külseje megpiruljon, megkérgesedjen. Mikor ezzel
megvagyok, beleteszem a szalonnás-gombás-hagymás lábosba és együtt
párolom őket kb. 20 percig. Amikor letelt a húsz perc, minden esetre
megnézem a csirkét, hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor kb. 5-10 deka
apróra vágott csirke- vagy sertésmájat szórok az egészbe. Fontos, hogy
ez a végén történjen, mert különben megkeményedik a máj! Ezzel együtt
még 5-10 percet főzöm és KÉSZ! Ezt a szaftos csirkepipit hagymás tört
burgonyával szoktam tálalni.

A lenyeg, amit en maskeppen csinaltam: kihagytam a kecsapot, es csak a
csirke mellehusabol csinaltam. Igy utolag azt mondom, hogy jobb a
csirket is kisebb darabokra felvagni, mert jobban atveszi a mustaros
gonmba izet. Na es csak sima rizzsel talaltam. Ja, en nem percre
keszitettem, hanem izlesre... Nesze
neked fogyokura, nagyon szemtelen vagyok ugye? De amugy sem hizlal ez az
etel. 

Udv
Ildiko
+ - Brokkoli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

A multkor kapott brokkolis recepteket valahova ugy eltettem, hogy tobbet nem
kapom oket!
De valakinek elkuldtem egyben az egeszet, sajnos a cimedet nem tudom. Ha
olvasod a listat kerlek kuldd vissza oket.
Megegyszer koszi mindenkinek a receptekert!

Minden jot, Fekete Zoltan

+ - Erdei gombak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Csak passziv olvasoja vagyok a Konyhanak, de most arra vetemedem, hogy megossza
k veletek egy gyors eloetel 
receptet. Gratulalok a lista kitalalojanak, listaja 600. szuletesnapja alkalmab
ol.

Erdei gombak fokhagymas olivaban (4 szemelyre)

-60-70 dkg gomba (lehet csiperke, laska, stb. vegyesen is, en csak csiperket ha
sznalok)
-1 dl oliva olaj (egeszseges)
-4 fokhagyma gerezd
-so
-bors
-kakukkfu

A gombat elokeszitjuk, es negyedekre vagjuk. Az olivaolajba beledobjuk a feleze
tt fokhagymagerezdeket es 
felmelegitjuk az olajat. Amikor mar forro az olaj, akkor a fokhagymadarabokat k
iszedjuk es a 2 fokhagymat 
feldarabolunk es felretesszuk. Az olajba beledobjuk a gombakat, sozzuk borsozzu
k, meghintjuk kb. 2-3 csipet 
kakukkfuvel (nem szabad tulzasba vinni!!) es radobjuk a fokhagymadarabokat. Add
ig paroljuk a gombat, amig meg 
nem puhul, de nem kell tulparolni, mert akkor nem erzodik a lagy szivacsos alla
ga.
Talalaskor piritos es paradicsomszelet illik hozza, na meg persze feherbor!

Udv, Kulta

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS