Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 495
Copyright (C) HIX
2000-03-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:Heti etrend es befozes (mind)  35 sor     (cikkei)
2 Du Barry modra (mind)  63 sor     (cikkei)
3 alma (mind)  38 sor     (cikkei)
4 Re: zeller, a halvanyito (mind)  78 sor     (cikkei)
5 re: kofte (mind)  10 sor     (cikkei)

+ - Re:Heti etrend es befozes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek!

Egyetertek Agnes!
>Felado :  [Sweden]
>Temakor: Szaszika! ( 39 sor )
>ne "kotekedj" itt velem mindenfele inycsinklandozo heti etrendekkel mert a
nyom
>orba (vagy talan gyomorba) fogsz taszajtani!
>Nem lesz kedvem elmenni dolgozni es itthon se megy a munka mert a konyha
ordoge
> inkabb a fozesre csabit!

En is ugy vettem eszre, hogy Szaszika csabitobbnal csabitobb etrendet
allit elenk. Ki gyozne ezt mind megfozni, mert az evesrol ne beszeljunk.
:-))
Ezen a heten szokatlan jelenseggel talalkoztam, mar csak
EGYETLEN nadragot tudok magamon begombolni! Fogalmam sincs mikor
mentek ossze. ;-)

Kedves Agnes ennyire eloreszaladtal mar, hogy a nyar vegi befozeshez
jutottal?
Irtad:
>De hogy ne maradjak hatrabb, azert beirok egy receptet, itt nalunk is jon
mar a
> tavasz, lesz biztos gyumolcs az iden is. Van itt nekunk a kertben 8 db
almafa
>
>udv es szep napos napocskat mindenkinek
>Agnes
>
Ez utobbival biztosan korra es nemre valo tekintet nelkul mindenki egyetert.

Viszont, itt van rovidesen a husvet, na jo, meg eppen 1 honapnyira, de azt
hiszem husveti etkeket szivesen olvasnek toletek. :-))
J. Zsoka
+ - Du Barry modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 [Sweden]: irta.                                   
> Idopont: Tue Mar 21 01:14:04 EST 2000 KONYHA #494

>ne "kotekedj" itt velem mindenfele inycsinklandozo heti etrendekkel mert a nyo
m
>orba (vagy talan gyomorba) fogsz taszajtani!
>Nem lesz kedvem elmenni dolgozni es itthon se megy a munka mert a konyha ordog
e
> inkabb a fozesre csabit!

Kedves Agnes! 

Most csak azert is, egyszerre ket receptet is kkuldok, a karfiol Du Barry modra
, es a 
Du Barry levest. 
En ilyenkor, mindig megfogadom, hogy csak azert sem vacsorazok, de ejjel felegy
nel
nem igen birom tovabb, es kimegyek olyankor a konyhaba, es megeszek egy nagy 
szelet zsiroskenyeret, egy-ket fej lilahagymaval, csak ugyparasztosan. :-)))

Du Barry leves

Hozzavalok:
4 szemelyre
 1 l husle, 1 kozepes fej karfiol, 3 dkg vaj, egy kanal liszt, 2,5 dl
tej, 1 tojas, 2 dl tejszin, reszelt szerecsendio, so.
 
Elkeszites: A megtisztitott, rozsaira szedett karfiolt a hideg husleben
tegyuk fel foni. Kb. 10 perc mulva leszurjuk, a karfiol 
ketharmadat atpasszirozzuk es hozzakeverjuk a leveshez. A vajbol, a
lisztbol es a tejbol vilagos rantast keszitunk, a 
berantott levest soval es szerecsendioval fuszerezzuk es osszeforraljuk.

A tojassargat a tejszinnel simara keverjuk, es ovatosan a leveshez
keverjuk (a tojassal forrnia mar nem szabad). Az 
egeszben hagyott karfiolrozsakat visszatesszuk, es a levest forron
talaljuk.

A kovetkezo az egyi kedvencem, bar en setes hosszukarajbol szoktam kesziteni.
Borjujava Du Barry modra (csoben sutve)

Hozzavalok: 80 dkg borjucomb, 8 dkg liszt, 2 dkg paradicsompure, 8 dkg
vaj, 5 dkg zsir, 40 dkg kelvirag (karfiol), 8 dkg 
kemeny sajt, 2 dkg zsemlemorzsa, 2 db tojas, so. 

A borjuhust szeletekre vagjuk, gyengen kiveregetjuk. Soval izesitjuk,
lisztbe forgatva keves zsiradekban minden oldalat 
atsutjuk. Sutolapra helyezzuk. A puhara fott, rozsaira szedett
kelviragot a husokra halmozzuk. Hollandi martast keszitunk: a 
vajat felhevitjuk, beletesszuk a lisztet, es habzasig keverjuk.
Folyamatos keveres mellett felontjuk a forro tejjel,a tuzhely 
szelere huzva beledolgozzuk a tojasok sargajat. Soval, szerecsendioval
izesitjuk. A martassal egyenletesen atvonjuk a 
kelviragot, keves zsemlemorzsaval es reszelt sajttal megszorjuk,
vajdarabokat csipegetunk a tetejere, es vilagospirosra 
sutjuk. Forron - esetleg parolt rizstalpra - talaljuk. 

Mindketto etelhez jo etvagyat kivanok!
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - alma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves drusza!

> l ennyi alma ugyhogy kenytelen voltam valamit kitalalni.
> Egy reszet megtisztitva lefagyasztom, reszben jo etelbe, 

Talan Te vagy az alma szakerto:)
Mi imadjuk az almat es erdekelne milyen etelekhez hasznalod fel, mit fozol 
belole. A dzsemet kosz lejegyeztem. De valamit csak teszel a tetejere hogy 
elalljon, vagy rogton fogyasztjatok?
En egy masik konyhalistan tanultam a kovetkezo etelt:

Almas csirke (Iczka receptje utan szabadon)

Egy tepsit kikenek, majd lehelyezek egy sor bacon-szalonnat, ra egy sor almat, 
ra egy sor krumplit, majd ezt ujbol attol fuggoen mennyi az alma es a krumpli 
es mekkora a tepsi. A legfelso sor pipihus, lehet kicsontozott, de darabolt 
csirke is, ezt beboritom egy sor almaval, ramorzsolok margarint vagy 
zsiradekot, persze kozben sozok, borsozok, leteritem alufolival es beteszem a 
sutobe. Mikor megpuhultak leveszem a foliat es pirosra sutom, jo sok leve lesz.

Az igazsaghoz hozzatartozik hogy mikor eloszor keszitettem nagyon sokara 
kezdett el foni a sutoben. A mai napig nem tudom mi tortenhetett, gyenge volt 
az aram, vagy micsoda, mindenesetre majd 4 orat volt bennt es kozben a vendegek
 
megettek mind a pogacsamat:(
De a vegeredmeny karpotolt, az alma edeskes es a bacon jellegzetes ize na meg a
 
tobbi csodas izkompoziciot adott.
Azota csinaltam mar romai talban is ugy hogy semmi mas zsiradekot nem tettem 
hozza, de csinaltam mar romaiban bacon nelkul is, minden verzio nagyon finom.

Udv
Agni



> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - Re: zeller, a halvanyito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!
        Gipsz meg a kezemen, tehat csak roviden. (?)
 
> En ugy tudom hogy a halvanyitozeller az a nagy zeller aminek oriasi kerek 
> gumoja van es halvanyabb zold, hosszu, eros szarai nagy levelekkel. Itt csak 
> ilyen van, az otthoni sotetzold itt ismeretlen.
             A halvanyito zellernek a mi zomok zellerunkkel ellentetben 
NINCS gumoja. Illetveelenyeszo. Olyan, mint a metelopetrezselyem, neki
sincs gyokere csak levele. 
(Vigyazat, van metelozeller is, annak meg nincs
szara, csak rovid es vekonyka, a levele is kisebb, de zellerizu. Ezt etelek
diszitesere, megszorasara hasznaljak.)
De : ezt a zellerfelet - marmint a halvanyitot -  palantazas utan folyamatosan 
toltogetni kell, hogy csak a zoldje latszodjek ki, igy a foldben levo szara meg
-
vastagodik, es halvany vilagossarga marad. Jo hosszura megno.
Nalunk ugy aruljak, hogy levagjak a leveles reszenek a nagyjat, meg a 
gyokeret is, ami bojtos, nem gumos. Belehuzzak egy celofanba es kesz.
Sokfele etel keszul belole. Fogyokurasoknak melegen (es hidegen is) 
ajanlott, mert alacsony kaloriatartalmu. 

Recept:
Parolt zeller
4 adaghoz kell 
2 egesz halvanyitozeller-csokor felbevagva 
(Az aljat, ahol osszenonek a levelek, en egyben hagyom,
a szarakat meg hosszaban elhasitom. Arra ugyelek, hogy hosszusag-
ra azert megkozelitoleg  egyformak legyenek.)
2 kaveskanal vaj
4 dl csirkeleves (kockabol)
mokkaskanal so
keshegynyi bors
keshegy reszelt szerecsendio
Vizet forralok akkora edenybe, hogy a zellerek beleferjenek, megsozom es 
ebben a vizben elofozom a zellert. Ez maximum 5-6 perc.
Egy serpenyoben felforrositom a vajat es a leszurt zellert atpiritom rajta.
Mikor mar barnulni kezd, raontom a csirkehuslevest, picit meg utana sozom
- ha kell -, borssal es szerecsendioreszelekkel leszorom.
Betakarom es meg 10-15 percig parolom.

Csikozott zeller
Annyi zellerszarat darabolok fel kb 1 cm-es darabokra (keresztben), hogy
kb 3-3,5 dl legyen.
kell meg 1 evokanal vaj vagy margarin
izesiteshez meg so es bors, 
1 kaveskanalnyi edeskomeny mag vagy aprora vagott zoldje.
 
A zellert sos vizben elofozom (de ha eleg friss es zsenge, nem is
musza)j. Leszurom es csopogni hagyom.
Serpenyoben felforrositom a vajat/margarint, megfuttatom benne az 
edeskomenymagot es /vagy zoldjet, rateszem a zellerdarabokat es
es uvegesre parolom benne. Persze, kevergetem is. 
Ha kell, meg sozom es a vegen adom hozza a borsot.

Ezt varialhatom ugy, hogy csak megfuttatom a zellert vajon, sozom, 
leszorom egy evokanal liszttel, atkeverem es felontom tejjel vagy tej-
szinnel, kiforralom es ugy izesitem borssal es soval meg szerecsen-
dioval, de ekkor mar messze nem fogyokuras eledel.

Ha meg tovabb megyegyek, es a kiforralt kremes martasba belekeverem
ket tojas sargajat, 5 deka reszelt sajtot, majd a kemenyre felvert, sozott 
feherjeket is, majd az egeszet vajazott tuzallotalba  ontve sutoben 
felfujtkent megsutom, vegkepp lottek a fogyokuranak.
A halvanyitozellernek is nagy elonye, hogy minden fuszert elbir, nem 
leven tul eros sajat ize. Ezert barmilyen martast keszithetsz, es 
nyakonontheted vele az ilyen-olyan formara feldarabolt elofozott/
parolt/sutott halvanyitozeller-szarat.
Koretkent, foetelkent vacsorara nagyon finom.

Hidegtalra lehet turos kremmel tolteni a zellerszarak vegeit, amelyek
olyanok, mint egy kis csonak.

Na, o:le'g, mert piszokul faj a gipsz alatt a csontom.
(Ja! Homokos kertekben nalunk - nalam is -  is remekul megterem.
Magja kaphato a gazdaboltokban szerte e hazaban is.)
Udv.
Maria

+ - re: kofte (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem.

>A napokban láttam a Spektrum tv-n e borjuvagdalthoz hasonló étek
>készítését,  nagyon meg tetszett.

Ha konkretizalod, hogy melyik sorozat, melyik reszeben, akkor megprobalok
utananezni, ugyanis itt dolgozom.


Tucsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS