Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 853
Copyright (C) HIX
2001-05-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Hianyzo etelek (mind)  8 sor     (cikkei)
2 Re: Fogyos receptek kismamanak (mind)  82 sor     (cikkei)
3 RE: fogyos receptek kismamanak (mind)  17 sor     (cikkei)
4 házi sajt (mind)  13 sor     (cikkei)
5 hianycikkek kulfoldon (mind)  16 sor     (cikkei)
6 re:turotorta (mind)  83 sor     (cikkei)

+ - Re: Hianyzo etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Tenyleg, kulfoldre-szakadtak: kinek mi hianyzik legjobban
> gasztronomiailag? Hadd tudjak az otthoniak, milyen jo is nekik.

Otthon vannak a legjobb kenyerek, kiflik, zsomle-bucik meg ilyesmik.
Minden orszagban van egy-egy jo fajta pekaru, de otthon sokkal nagyobb a
valasztek.

Necc Elek (az ezermester)
+ - Re: Fogyos receptek kismamanak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> A problémám a következő:
> Sajnos  szülés  után  a  szoptatási  időszak alatt (ami még most is
> tart) rámrakodott a szokásos női helyekre (comb, has, derék) 8 kilo
> felesleg.
Akkor te egy szerencses ember vagy, nalam ugyanez 20 kg volt. Szerencsere
ebbol 15 mar a multe.


> Egyelőre  az  életmód  étrendbeli  váltásánál  tartok,  de a fogyós
> italokat nem merem kipróbálni a fentiek miatt.
Az emlitett italokat nem ajanlom, meg lehet ezt oldani mestersegs dolgok
nelkul is.
Eppen a legjobbkor foglalkoztat a problema es a megoldas kulcsa
rengeteg zoldseg es meg tobb gyumolcs es emellett javasolom meg, hogy a
vizvesztesegedet asvanyvizzel potold - sajat es gyermeked erdekeben.

Tilto lista: semmi cukor, liszt, zsir
A kenyerek puffasztott buza v. rizs szeletek helyettesithetik.

Leirok par kedvencet.

Reggelire:

- 1-2 pohar 0%-os joghurt
vagy
- max. 3 fott tojas zoldekkel
vagy ugyanennyi tojasbol rantotta teflonban!!

Ebedre:

- Gorog salata izles szerinti mennyisegben

- 1 fej salata es meg legalabb 2 fajta egyeb zold  2 evokanal olivaolaj
osszekeverni es joizuen fogyasztani.

- Husleves majd kulon a levesbe fott zoldseg es fott hus elfogyasztasa.

- grill csirke bor nelkul  1 adag =  2 combja vagy a melle hozza barmennyi
zoldseg.

- Barmilyen parolt zoldseg ( en pl elonyben reszesitem brokkoli, karfiol,
kelbimbo, zoldbab, sparga) kb. 15 dkg
Plusz vegy kb. 10 dkg sovany! sajtot (pl: ovari komenyes) es reszeld ra a
forro zoldsegre.
Nem kell meg sutobe sem rakni. Egyszeruen raolvad.

- 20-30 dkg gomba fejet tepsibe teszem szinten kis sajtot szorok a tetejere
10 perc kell neki a hutoben.
Ezt ugy lehet gazdagitani, hogy apro kockakra vagott dolgokat teszel eloszor
a gomba fejebe (pl. virsli, repa, sonka) majd termeszetesen a sajt.
Koretnek fott karalabet szoktam csinalni.Legalabb olyan jo, mint a burgonya.

- Vegy 1 mozzarellat, vagd karikakra szord meg kis soval es oreganoval.
Tetszes szerinti mennyisegu paradicsomot fogyassz hozza.

- Csirkecomb kerteszne modra:
1 fore
1-2 csirkecomb
5-10 dkg karalabe
5-10 dkg sargarepa
5-10 dkg zoldborso
5-10 dkg karfiol
bors, so, petrezselyem, leveskocka
A besozott, borsozott combot teflonban atsutni 1 dl leveskocka level
felonteni hozzaadni a fent felsorolt zoldsegeket.
Parolni mig el nem fotte a levet.

- Gongyolt csirke
Kicsontozott sozott, borsozott csirkere gepsonkat raksz es 1 szelet
fokhagymas sajtot. Feltekered becsomagolod foliaba es 15-20 percet sutod
teflontepsiben.

Ha birod akkor kelkaposzta minden mennyisegben - en szoptatas alatt sem
mondtam le rola es nem lett semmi baja a gyereknek.

Hatar a csillagos eg, hasznald a fantaziadat.
Egy ido utan nagy gyakorlatot szerez az ember lanya a gyors etelkeszitesben.
(((:
A kitartas meghozza gyumolcset!

Jo etvagyat:
Maggie
+ - RE: fogyos receptek kismamanak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A hirtelen sutes a leggyorsabb es a csirke amugy is hamar kesz van.
Pulykamellel is erdemes foglalkozni.

A csirket feldobja, ha a natur sutesnel megszorod a kovetkezo fuszerek
valamelyikevel:
borsfu, citromfu, curry !!!! (nagyon fincsi vele - szep sarga lesz tole),
kakukkfu ( egyik kedvenc fuszerem szinte mindenbe beleteheto es remek izt
ad), majoranna (ez altalánosan is elegge ismert),pirospaprika(ez is
egyertelmu), rozmaring, tárkony (ezzel mar pikansabb)
Mast nem is kell hozzatenni!

Ajanlom meg a natur sult vagy fott (keves sos vizben) halat - tonhal a
legjobb - lehet hozzá parolt zoldeket enni minden mennyisegben, de uresen is
jo.

Udv:
Maggie
+ - házi sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nemregota olvasom a Konyhat ezert ha mar volt elnezest.
Mostanaban sok friss hazi tejhez jutok hozza es szeretnek
belole hazai sajtot kesziteni.A nagyi regen szokott kesziteni
de sajnos neki nem volt szüksege receptre,, tudta fejbol".
Most viszont szeretnem en is elkesziteni de nem emlekszem
arra ,hogy a nagyi mikeppen csinalta.
Biztos van olyan aki tudja , hogy is kell elkesziteni.
Az elkeszitesehez szeretnek kerni tanacsokat.
Lehetoleg reszletes leirassal , mit hogyann kell csinalni.
A kulombozo sajtbol keszult recepteket is szivesenn vennem.
Elore is koszonom.

Gomboc3!
+ - hianycikkek kulfoldon (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elore bocsajtom, hogy kisvarosban elunk, s a komoly nagy varosban, 100
km-re (Cleveland, Ohio) biztosan kaphato mindez, mert ott nyuzsognek a
magyarok... de hat ki megy oda vasarolni, foleg a mai benzin arak mellett?

Nekem a disznotoros dolgok hianyoznak leginkabb: hurka, kolbasz, diszno
sajt, toportyu, csaszarhus.  Na meg a libamaj, de azt csirkemajjal szoktam
helyettesiteni.

Edesse'gek kozul a retes (itt probaljak utanozni, de nem az igazi!) es a
ferjemnek a ma'kos dolgok.  

Biztos, hogy a fenti lista elkuldese utan 2 perccel rajovok, hogy a
legfontosabbat kifelejtettem, de ez nem lenyeges...  attol me'g nem lesz
itt kaphato.  :(((

Martha
+ - re:turotorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En is a HIX.KONYHAbol olloztam ki ezeket a recepteket, de halatlanul nem
jegyeztem meg a bekuldojuk nevet. Remelem nem haragszik meg ram, ha ismet kozze
teszem oket:

Epres turotorta I

Hozzavalok (12 szelethez)
80 dkg eper,
4 ek. zselatinpor,
1,5-2 dl sherry vagy vermut,
15-18 db babapiskota,
50 dkg felzsiros tehentuto,
15 dkg porcukor,
1 citrom,
5 dl tejszin,
2 zacsko (20 g) vanilias cukor,
1 zacsko tortabevono zsele,
1 ek. porcukor

Az eper 1/3 reszet, a legszebb szemeket, felretesszuk a disziteshez. A tobbit
alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk. A szarakat eltavolitjuk, az eperszemek
nagysagatol fuggoen felbe-, negyedbe vagjuk. A zselatint 1 dl vizzel, lassu
tuzon, allandoan kevergetve addig melegitjuk, amig teljesen el nem olvad.
Hagyjuk langyosra kihulni.
A sherryt melytanyerba ontjuk. Gyors mozdulatokkal, hogy el ne azzanak,
beleforgatjuk a babapiskotakat, es 26 cm atmeroju, kapcsos tortaforma aljara
fektetjuk. Nemelyiket eltorjuk, hogy minel tokeletesebben kitolthessuk a
format.
A turot attorjuk, hozzaszitaljuk a porcukrot, belereszeljuk a citrom hejat.
Kinyomjuk a citrom levet, a turohoz szurjuk, jol kikeverjuk. A tejszint a
vanilias cukorral kemeny habba verjuk. A turoba belekeverjuk a zselatint, majd
kanalankent a tejszinhabot.
A krem felet a babapiskotak tetejere simitjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat,
bevonjuk a maradek kremmel. Foliaval betakarjuk, es 5 ora hosszara a
hutoszekrenybe tesszuk. Meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk.
Talalas elott legalabb 1 oraval megmossuk, megtorolgetjuk es megtisztitjuk a
felretett eperszemeket. Kettot vekony gerezdekre, a tobbit vekony szeletekre
vagjuk, es megdiszitjuk veluk a torta tetejet.
- A zacskon olvashato utasitas szerint  a porcukor hozzaadasaval-elkeszitjuk a
tortazselet. Kanalankent a torta tetejere ontjuk, es legalabb fel orara,
dermedesig, hidegre tesszuk. Talalaskor meglazitjuk a forman a kapcsot, kessel
korbevagjuk-lazitjuk (hogy szepen elvaljon a forma oldalatol). lehuzzuk a
tortagyurut, es ket sutolapat segitsegevel talra csusztatjuk. Kulon talkaban
tovabbi tejszinhabot kinalhatunk hozza.


Epres turotorta II

Hozzavalok (12-16 szelethez)
1 kerek (kesz) piskotatorta 1/3 resze,
3-4 ek. pikans lekvar (eper, ribizli),
400 g tehenturo,
4 dl tejszin,
4 ek. zselatin,
˝ citrom reszelt heja,
600 g eper,
2 zacsko (20 g) vanilias cukor,
80 g porcukor (edesitoszer),
1 zacsko tortabevono zsele.

A piskotatortat szelteben 3 lapra vagjuk (kettot majd egyeb celra hasznalunk
el), es egy akkora, lehuzhato karikaval mukodo tortaformaba tesszuk, hogy
lehetoleg minel tokeletesebben kitoltse (a keszen kaphato piskotatortak
altalaban 20-22 cm atmerojuek), megkenjuk a lekvarral.
Az eper 1/3 reszet, a legszebb peldanyokat, felretesszuk a disziteshez, a
tobbit alaposan megmossuk, jol lecsepegtetjuk, a szarakat eltavolitjuk  ha tul
nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vagjuk. A turot attorjuk, hozzaadjuk a
porcukot es a reszelt citromhejat; a zselatint 6 ek. vizzel, lassu tuzon,
allandoan kevergetve csak addig melegitjuk, amig teljesen fel nem olvad; a
tejszint a vanilias cukorral kemeny habba verjuk.
A turoba lazan belekeverjuk a langyosra hult zselatint, kanalankent a
tejszinhabot. A massza felet a piskotalap tetejere simitjuk, belenyomkodjuk az
eperdarabokat, bevonjuk a maradek masszaval, foliaval betakarjuk es 3-4 orara a
hutoszekrenybe tesszuk (meg jobb, ha elozo este elkeszitjuk).
Talalas elott legalabb 1 oraval a tetejet csinosan megdiszitjuk a felretett,
megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskon
olvashato utasitas szerint elkeszitett) tortazselevel es legalabb fel orara
hidegre tesszuk. Talalaskor lehuzzuk rola a tortakarikat es a fem tortalappal
egyutt talra csusztatjuk. Kulon talkaban tovabbi tejszinhabot kinalhatunk
hozza.

Udv:
Gabor

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS