Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1434
Copyright (C) HIX
2003-03-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: gyors csokitorta (mind)  29 sor     (cikkei)
2 Toltott csirke fogyokurasoknak (mind)  31 sor     (cikkei)
3 Tarka receptek / Koretek, fozelekek, feltetek 3 (mind)  125 sor     (cikkei)

+ - Re: gyors csokitorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

>	Csokitorta a címe, de szerintem a hagyományos kevert csokis:
>	kezdéstől számított fél óra alatt már el is lehet tüntetni a morzsáját is 
>	1,5 bögre liszt,  
>	3 evőkanál kakaópor, 
>	1,5 teáskanál sütőpor, 
>	1 bögre cukor, 
>	csipet só, 
>	1 vaniliáscukor jól összekeverve, 
>	erre öntünk
>	5 evőkanál olajat, 
>	1/2 evőkanál ecetet, 
>	1 bögre hideg vízet és ezekkel együtt jól elkeverjük. 
>	Viszonylag kis (vajazott, lisztezett) tepsiben  kb. 20 perc alatt megsül. 

Megtetszett a recept, es egybol ki is probaltam... az eredmeny lehangolo :(
A tészta maga is mar gyanusan suru volt, es sutes kozben is elfelejtett feljonn
i. A vegeredmeny vegulis finom, csak iszonyat tomor, baltaval kell szeletelni é
s eroteljes ragoizmok kellenek hozza...

Nem lehet hogy valami kimaradt, vagy valamelyik mertek nem jo? En szokasos csor
dultig rakva 2,5 dl-es bogret, es 10%-os ecetet hasznaltam. Lehet hogy en ronto
ttam el valamit, de egy ilyen egyszeru sutinel mit lehet?

--------------------
Laja

2003-03-06
+ - Toltott csirke fogyokurasoknak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hozzavalok: Egy csirkehez 1/2 kg paszternak vagy 80 dkg karfiol, 15 dkg gomba (
lehetoleg ozlab), egy kis fej voroshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy kis csomó 
metelohagyma (snidling), egy csomo zoldpetrezselyem, egy csapott kaveskanal maj
oranna, ot nagy zellerlevel vagy egy csapott mokkaskanal szaritott zeller, so, 
3 dkg zsir, egy fel mokkaskanal torott bors, egy negyed reszelt szerecsendio.

Keszites: a paszternakot megtisztitjuk, a karfiolt rozsaira szedjuk, megmossuk.
 A kukta aljara tesszuk a rostat, es annyi vizet ontunk bele, hogy a rostat ne 
lepje el. A rosta tetejere helyezzuk a paszternakot vagy a rozsaira szedett kar
fiolt, megsossuk, es 15, illetve 5 percig paroljuk. Ha labosban paroljuk, nagyo
n keves vizet ontsunk ala. A zsiradekot felolvasztjuk, a szeles csikokra vagott
 gombat a hagymaval egyutt uvegesre paroljuk, beletesszuk az összes fűszert az 
aprora vagott petrezselyemmel, metelőhagymaval es zellerzoldel egyutt. A megpar
olodott karfiolt lehutjuk, a paszternakot 1 cm-es kockakra vagjuk, majd  elkeve
rjuk a gombaval. A korabban besouott csirke hasurehet a zoldseges toltelekkel m
egtoltjuk, a csirket alufoliaba rakjuk, es ha maradt ki toltelek, mellehelyezzu
k. A foliat gondosan osszezarjuk, es a friss vagy felengedett csirket 65-70 per
cig,  a fagyasztottat pedig 85-90 percig sutjuk forro sutoben.

Korites: parolt zoldseg es barmilyen salata.

Talalas: a foliat felmetsszuk, a csirket kettobe vafjuk vagy feldaraboljuk. A t
olteleket a talra helyezzuk, es ratesszuk a fel csirkeket, iééetve a dasabokat.
 Korulrakjuk salataval.

Forras: Bozsik Valeria 100 barpmfirecept. Minerva Budapest 1969.


-- 
Udvozlettel:
Gabesz
+ - Tarka receptek / Koretek, fozelekek, feltetek 3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,

megint volt egy kis szunet kozben, de azert folytatom!
------------------------------
Udv.: Misi

VAGDALT TOJASOK
Felforrositunk 5 dkg vajat, beleteszunk 3 dkg finom zsemlemorzsat es
vilagossargara piritjuk. Hozzakeverunk egy kanal finomra vagott petrezselyem
zoldjet es 3 dl savanyu tejfolt, sot es kis borsot. Ha foni kezd,
hozzakeverunk 3-4 kemenyre fott tojast, keskeny, finom szeletekre vagva es
azonnal talaljuk. Zold salataval talaljuk.

RAKOTT RIZS
Fel kg rizst megmosuk, forro zsirban megforgatunk, forro sos vizzel felontve
megfozzuk. 4-5 tojast kemenyre fozunk, kulon kis edenyben 2 fej hagymat
olajban v. vajban megparolunk. Keshegynyi paprikat szorunk ra, es keves vizzel
felengedjuk, majd 2-3 dl tejfolt es keves sot adunk hozza. Ha felforrt,
felrehuzzuk. Olajjal vagy vajjal kikent tozallo talba a rizst a karikara
felvagott tojassal retegezve lerakjuk, kozben mindig szurunk ra a tejfolos
lebol. Ha a tal tele van, tetejet leontjuk suru paradicsomlevel ugy, hogy
ellepje. Nyaron karikara vagott nyers paradicsomszeletekkel boritjuk be. Fel
orara sutobe toljuk, talalaskor reszelt sajtot adunk hozza, de anelkul is igen
izletes etel. Ugyeljunk ra, hogy ne szaradjon ki.
Utasi Marta, Oromhegyes

HUSOS GOMBOC
Fel kg lisztet ketteosztunk, egyiket hideg, a masikat meleg vizzel, pici soval
es ket nagyobb nyers, reszelt burgonyaval osszegyurunk. Utana kinyujtjuk,
pogacsakat szaggatunk belole es megtoltjuk. A toltelekhez 30 dkg daralt hust
megdinsztelunk egy kis fej hagymaval, soval, borssal (izles szerint),
hozzaadunk 1 sult tojast. Ezzel toltjuk a gombocokat, es kifozzuk. Megszorjuk
morzsaval vagy reszelt sajttal.
Hisler dr. Miklos Noemi, Zrenjanin

GOMBAS OMLETT
Hozzavalok: 1 fej gyongyhagyma, 10 g vaj, 150 g csiperkegomba, so, frissen
orolt feher bors, 2 kiskanal vegyes zoldfuszer, 2 tojas, 1 evokanal szodaviz,
keshegynyi pirospaprika, 1 kiskanal olaj.

Tisztitsuk meg, vagjuk apro kockakra es vajban paroljuk uvegesre a hagymat.
Tisztitsuk meg es ruhaval toroljuk at a gombat. Vagjuk egyforma szeletekre,
adjuk a hagymahoz, es suru forgatas kozben legalabb 3 percig sussuk. Izesitsuk
soval, borssal, adjuk hozza a fuszernovenyeket is. Tartsuk melegen. Keverjuk
el a tojast szodavizzel, fuszerezzuk soval es paprikaval. Teflonserpenyuben
felforrositott olajba ontve felig sussuk at a tojasos kevereket. Ha az omlett
alja mar megkotott, a ferden megemelt serpenyoben villaval huzzuk fel a
tojasmasszat, hogy a meg hig tojas is szetfolyjon. Akkor finom, ha az also
fele mar szilard, de a teteje meg lagy. Az omlett egyik felet csusztassuk
tanyerra, osszuk el rajta a gombat, majd boritsuk ra a maradek omlettet.
Frissen, forron fogyasztjuk.
Bartok Zsana, Szabadka

TEJFOLOS SULT BURGONYA
Hozzavalok: 1 kg burgonya, 2 dl tejfol, 4 tojas, 1 kozepes nagysagu
voroshagyma, 1 csokor petrezselyemzold, olaj, so, Vegeta.

A burgonyat meghamozzuk es apro kockakra vagjuk. Ezt egy keves olajjal,
vizzel, az aprora vagott hagymaval es izles szerint Vegetaval felkeszre
paroljuk. Kozben elkeszitjuk az ontetet. A 4 tojast egy csipetnyi soval
felverjuk, majd hozzaadjuk a tejfolt es az aprora vagott petrezselyemzoldet,
es simara keverjuk. A burgonyat tuzallo talba rakjuk es osszekeverjuk az
ontettel. Kozepes homersekletu sutoben aranybarnara sutjuk.
GyorgyAniko, Horgos

HIDEG MARTAS
30 deka szitan attort tehenturot, annyi joghurttal es tejjel keverjunk simara,
hogy kremszeru masszat kapjunk. Pici soval, onomra vagott keves hagymaval es
reszelt citromhejjal izesitjuk. Adhatunk hozza izles szerint mustart, orolt
borsot es pirospaprikat is. Egy csokor petrezselyemzoldet finomra. vagunk, 3
főtt tojast pedig lereszelunk, es mindkettőt a masszahoz keverjuk. Hideg
husokkal a legfinomabb.
Juhasz Monika, Szenttamas

HUSFANK
Hozzavalok: 60 dkg burgonya, 3 egesz tojas, 2 dkg eleszto, 2 dl tej, 1
kaveskanal cukor,
1 keshegynyi so, liszt, amennyit felvesz, 10-15 dkg sajt, olaj a sutesben.
Toltelek: 30 dkg borju- vagy fiatal baromfihus, petrezselyemzold, Vegeta, 1
kanal tejfol,
1 egesz tojas, csipetnyi bors.

A burgonyat hejaban megfozzuk es meg melegen meghamozzuk, majd villaval
osszetorjuk. Hozzaadjuk a tejben felfuttatott elesztot, a harom egesz tojast,
a keshegynyi sot, es annyi lisztet, hogy konnyen, jol kidolgozhato tesztat
kapjunk. Kidolgozas utan meleg helyen megkelesztjuk. Amig a teszta kel,
ledaraljuk a hust, a petrezselyemzoldet aprora vagjuk es Vegetaval, borssal
izesitjuk, forro olajon vagy vajon 5-10 percig paroljuk. Levesszuk a tuzrol,
hozzaadjuk az egesz tojast es egy kanal tejfolt, jol osszekeverjuk. A fankokat
nagyobbakra kiszaggatjuk, es minden masodikra 1 kaveskanal masszat teszunk, az
uresekkel beboritjuk, majd egy vastagabb szelu poharral megnyomkodjuk, hogy
osszeragadjanak. Forro olajban, de lassu tuzon mindket oldalukat atsutjuk.
Sutes utan egymas melle rakjuk, es sajtot reszelunk a tetejere.
Varga Virag Julia, Temerin

SAJTOS KOSZORU
Hozzavalok: 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 15 dkg sajt, 8 dkg vaj, 4 tojas, so,
bors.

A tejet 6 dkg vajjal es egy csipet soval felforraljuk, leveszszuk a tuzrol es
egyszerre hozzaadjuk a lisztet. Visszatesszuk a tuzre, de mar csak addig
fozzuk, amig a massza el nem valik az edeny falatol. Hagyjuk langyosra hulni,
egyenkent hozzaadjuk a tojasokat, majd belekeverunk 10 dkg apro kockara
vagdalt sajtot, izles szerint borsozzuk. Egy kivajazott, lisztezett nagyobb
tepsibe fakanal segitsegevel koszoruszerű halmokat rakunk (a kozepuk maradjon
uresen), a tetejukon elosztjuk a maradek sajtkockakat. Elomelegitett, forro
sutoben kb. 25-30 percig sutjuk. Mint a kepviselofanknal, itt se nyissuk ki 15
percig a suto ajtajat. Igen dekorativ vendegvaro sutemeny.

GOMBAPOGACSA
20 dkg csiperkegombat szaratol megtisztitunk, jol megmossuk, husdaralon
nyersen atdaraltjuk, 5 dkg fustolt szalonnaval es egy aztatott zsemlevel
egyutt. Adunk hozza sot, reszelt hagymat, 1 tojast, petrezselyemzoldjet es
annyi zsemlemorzsat, hogy formazhato legyen, majd zsirban kisutjuk.
Lajcsak Nagy Csilla, Majdan

TOKKORET
Meghamozunk 1 kozepes nagysagu tokot, kozepes kockakra vagjuk. Keves olajon
megparolunk egy nagyobb fej voroshagymat, hozzaadunk egy nagyobb kockara
vagott husos paprikat, majd a tokkel tovabb paroljuk, hozzaadunk 3
felszeletelt paradicsomot, 2 gerezd fokhagymat, egy nagy csokor aprora vagott
kaprot, etelizesitot es keszre paroljuk.
Kiss Magdolna, Becse

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS