Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1438
Copyright (C) HIX
2003-03-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tarka receptek / Koretek, fozelekek, feltetek 4 (mind)  96 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1436 (mind)  4 sor     (cikkei)
3 Re: Kimarado szamok (mind)  14 sor     (cikkei)
4 citromolaj? (mind)  12 sor     (cikkei)
5 kedvcsinalonak (mind)  50 sor     (cikkei)

+ - Tarka receptek / Koretek, fozelekek, feltetek 4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ez sem jott meg hozzam.

Sziasztok,

meg egy adag!
------------------------------
Udv.: Misi

TOJASSAL TOLTOTT ZSEMLE
Hozzavalok: 6 zsemle, 6 tojas, 1/4 kg zsir, 10 dkg morzsa, 2 tojas, keshegynyi
so, 6 dkg vaj, 3 dl tejfol.

Kozepnagysagu zsemlek tetejet levagjuk es a belet kiszedjuk. Tojasba es
morzsaba forgatva forro zsirban sutjuk, tuzallo talba tesszuk, es minden
zsemlebe egy-egy tojast utunk. Megsozzuk, es egy-egy darabka vajat teszunk ra.
Leontjuk tejfollel es piritott morzsaval. Sutobe tesszuk, mig felforr.

TEJFOLMARTAS
Hozzavalok: 3 dl tejfol, 3 dkg vaj, 1 kaveskanal citromle, so, 1 kanal mustar,
1/4 csomo petrezselyemzold, 3 dkg zsemlemorzsa.
A tejfolt a petrezselyemzolddel, citromlevel, vajjal, soval, zsemlemorzsaval
felforraljuk. Talalas elott mustart keverunk bele. Rantott halhoz kituno.
Komuves Krisztina, Pobeda-Sveticevo

SAJTOS TOLTOTT TOK
Hozzavalok: 1 kozepes tok, 40 dkg daralt hus, 1 csomo kapor, 1 zsemle nagysagu
kenyerdarab, 1 tojas, 1 dl tej, 20 dkg sajt, so, bors.

A tokot meghamozzuk, karikakra vagjuk, maghazat kivajjuk. A hust a tejben
aztatott kenyerrel, tojassal, vagott kaporral, soval, borssal osszegyurjuk. (A
kenyeret kicsavarjuk, ugy dolgozzuk ossze.) Az elokeszitett tokkarikakra
halmozzuk a tolteleket, mindegyikre 1-1 szelet sajtot teszunk, es vekonyan
kivajazott tepsibe rakjuk. Kozepesen meleg sutoben (150-180°C) 30 perc alatt
megsutjuk. Talalas előtt keves olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Aranyos A. Klara, Kanizsa

MAJROPOGOS
12 dkg majat ledaralunk, hozzaadunk egy egesz tojast, egy nagyobb fott,
ledaralt burgonyat, egy evokanal lisztet es az egeszet jol osszekeverjuk.
Talkedli-sutoben, forro zsirban sutjuk mindket oldalan. Kb. 8 db lesz belole.
Melegen sozzuk, mert sutes elott nem szabad sozni, barmilyen fozelek vagy
salata melle jo.
Balo Agota, Muzslya

SULT TOLTOTT MANGOLD
Hozzavalok: 12 db szep nagy mangoldlevel, nyellel egyutt. 2 tojas, 2 db
kinyomott, aztatott zsemle, 1 hagyma, egy csokor petrezselyemzold aprora
vagva, so, majoranna, bors vagy borsikafu, 1 gerezd fokhagyma, olaj a
kisuteshez, teljes kiorlesu buzaliszt a bundazashoz.

A leveleket keves vizben, feltekerve megparoljuk. A toltelekhez a hagymat 1-2
kanal olajon pici soval megfonnyasztju,k, majd hozzaadjuk a fuszereket, es jol
elkeverjuk a tojasokkal meg az aztatott zsemlekkel. A leveleket megtoltjuk,
mint a szarmat, lisztben megforgatjuk, lassu tuzon pirosra sutjuk.
Petrezselymes burgonyasalataval talaljuk.
Hallai Istvan, Zombor

TUROVAL TOLTOTT SULT PAPRIKA
A csalad szamahoz es etvagyahoz szamitott, kisebb babura paprikakat
elkeszitunk a tolteshez. A tehenturot osszetorjunk, megsozzuk, es megtoltjuk a
paprikakat. Majd panirozzuk. Eloszor felvert, sozott tojasba (azert eloszor
tojasba, mert a liszt nem tapad a paprikara), majd lisztbe, ujra tojasba es
morzsaba forgatjuk. Lassu tuzon zsiradekban kisutjuk. Barmilyen krumplis etel
melle kitunő, de hidegen felszeletelve, eloetelkent is nagyon izletes.
Fesus Barta Erzsebet, Ujvidek

GESZTENYEKORITES
Hozzavalok: 25 dkg gesztenye, 1 evokanal liszt, 1 dl feherbor, 5 dkg vaj, so.

A gesztenyet puhara fozzuk. Szitan attorjuk, osszekeverjuk a vajjal, a
liszttel, a feherborral es surure fozzuk, ha szukseges, egy kis vizet ontunk
hozza. Leveskanallal galuska formaban talaljuk a hus melle.
Horvath Rozsa, Torokfalu

MAJPOGACSA
30 dkg majat ledaralunk, belereszelunk 2 nagyobb nyers burgonyat, hozzaadunk 1
fej aprora vagott voroshagymat, 2 tojassargajat es habjat, 1 kanal
zsemlemorzsat, keves sot, torott borsot, es aprora vagott petrezselyemzoldet.
Az egeszet osszekeverjuk, es kanalankent forro zsirban kisutjuk. (A massza
hig, de mihelyt zsirba kerul, nyomban osszeall.) Olcso, roppant kiados es
tobbfele fozelek, martas melle, vagy burgonya- es rizskoritessel talalhato.
Halasi Erzsebet, Racsfoldvar

TOKMUSZAKA
Egy nagyobb tokot lereszelunk, egy pici ecettel meglocsoljuk, es allni
hagyjuk. Kinyomkodjuk a levetol, es hozzaadunk 6 kozepes krumplit, amit vekony
csikokra vagtunk vagy lereszeltunk. Hozzaadunk egy fej hagymat aprora vagva, 2
gerezd fokhagymat, majd fuszerezzuk izles szerint, soval, borssal, Vegetaval.
4 tojast kikeverunk keves szodabikarbonaval, egy levesszedokanal sima
liszttel, ugyanannyi morzsaval, 1 dl olajjal, vagy 1 kanal zsirral. Adhatunk
hozza aprora vagott petrezselyemzoldet. Mindent osszekeverunk, es egy tuzallo
talban vagy kiolajozott tepsiben 250 fokon megsutjuk. Gazdagithatjuk meg
vagdalt szalonnaval vagy virslivel, esetleg sajttal es tejfollel.
Patarica Erika, Temerin

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1436 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nekem is hianyoznak az utolso konyha levelek.
Hogy lehet ez, nem mondtam le pedig!! :((
Meg lehet utolag meg kapni öket valahogy??
Bazsa
+ - Re: Kimarado szamok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

> Az utobbi napokban kimaranak reszemre is a Hix listak szamai. A Konyha
> listabol
>  pl. az 1432 szam utan a 1435 erkezett meg. Lenne szives valaki es egy
>  elozetes
>  egyeztetes utan megkuldene a hianyzo szamokat. De sajnos errol mas is
>  panaszkodik, mas listakon is.

Nalam is kimaradt par szam, erdekes modon a 1429 mellett pont a 1432 es
1435. A 1433 es 1434 egyszerre erkezett meg a 1436-al.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - citromolaj? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudnatok segiteni?
Fogytan van az Oetker fele citromolaj aromam, es nem talaltam azokon a
helyeken, ahol meg szoktam fordulni altalaban vasarolni. (pl a Kaisers
stb).
Nagyon szeretem izesiteni vele a kulonbozo eteleket, foleg a
sutemenyeket, vagy a gyumolcsos eteleket. Nem citrom helyett, inkabb
kiegeszitesul szoktam hasznalni, de mostansag nem latok.

Biztosan velem van baj, mert hiszen most mar annyi minden kaphato
itthon. :-))

Szeretettel J. Zsoka
+ - kedvcsinalonak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! Egy gyors, kiprobalt, nem szokvanyos, mexikoi de nem csipos menu: 
Eloetel: marinalt gomba es mandula szosz
Leves: avokado kremleves
Foetel: zold rizs es hal Veracruse modra

Marinalt gomba: 
ket cikk fokhagymat forro olajban atsutunk, kivesszuk az olajbol, beleontjuk a 
forro olajba az alabbi hozzavalokat:
egy jo husos (kaliforniai) paprikat csikokra vagva,
egy hagymat felszeletelve,
kb. 20 dkg gombat felszeletelve, 
egy (fel) sargarepat gyufaszalnyi hasabokra vagva. Sozzuk, borsozzuk, esetleg p
ici huslevet alaotve kb. 5 percig paroljuk es kesz, eheto. 

Mandulaszoszhoz: 
Egy kis zacskonyi mandulat, ha rajta van a barna burka, forro vizbe beaztatjuk,
 addig mig konnyen lejon rola, es megpucoljuk. Kicsit ha szikkad megporkoljuk e
gy labasban folyamatosan kevergetve, mert konnyen megeg. 
Keti cikk fokhagymat, egy fej hagymat, es a megporkolt mandulat a botmixer apri
tojaval szinte peppe zuzzuk. Keves forro olajra tesszuk, hozzaadunk egy kis kon
zerv paradicsompuret, 2 evokanal cukrot es kb. ennyi ecetet, sozzuk, borsozzuk 
es mar lehet is tortilla chipsszel martogatni. 

Avokado leveshez: 
1-2 avakadot megpucolunk, magjat kivesszuk, botmixerrel 1 bogre tejszinnel pepe
sse keverjuk. Felengedjuk egy husleves kockas levessel (ki mennyire higra szere
tne) es jol atforraljuk. Eleg jellegtelen azaz nagyon finom kremes lagy ize van
. So, feherbors tetszes szerint, es talalaskor aprora vagott zold korianderleve
llel, azaz cilantroval diszitjuk. 

Halhoz: 
a mirelit tengeri (ton)halszeleteket sos, aprora zuzott fokhagymas, esetleg gri
ll fuszerkeverekkel bekenjuk. Amig felenged a fagybol, 2-3 paradicsom hejat leh
uzzuk, kiszedjuk a magjat, levet, felkockazzuk. Kb. 10 dkg olivabogyot feldarab
oljunk, egy hagymat, 1-2 cikk fokhagymat aprora vagunk. A halat elkezdjuk megpa
rolni, atsutni egy serpenyoben. Masik serpenyoben a hagymat aranybarnara sutjuk
, aztan mehet ra a paradicsom, olajbogyo, ha van otthon 1-2 evokanal kapribogyo
, es fuszerezesnek feltetlenul 1 baberlevel, so, bors. Ha kicsit mar pepes, ras
zedhetjuk a kesz halra, esetleg fedo alatt hagyhatjuk osszeerni. 

Zold rizshez: 
zolpaprikat, 1 fej hagymat, sok-sok, azaz egy csokor zold koriandert szinten pe
pesre apritunk (a botmixerrel). Olajat forrositunk ezen megparoljuk a zold keve
reket. Abban az edenyben, amelyikben a rizseg szoktatok fozni (en kuktaban szok
tam), szinten olajat forrositunk, arra raboritjuk az elotte jol megmosott rizse
t, amikor atpirul felontjuk a vizzel (kinai hosszuszemu rizshez ugyanannyi viz 
kell mint amennyi a rizs), beledobunk egy husleveskockat, belekeverjuk a zold p
uret, es keszre fozzuk a rizset. 

Tovabb tartott leirni.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS