Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 898
Copyright (C) HIX
2001-07-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: olasz tesztak (mind)  34 sor     (cikkei)
2 lekvar (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Pizza (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Re: pizza (mind)  17 sor     (cikkei)
5 kenyerek + masok es majd jon meg (mind)  93 sor     (cikkei)
6 Sziasztok! (mind)  8 sor     (cikkei)
7 A soban krumpli rejtelye (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - Re: olasz tesztak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Sziasztok!
[del]

> >lehet, hogy rossz helyen kostoltam, de a pizzajuk sem izlett, a
> >piritoshoz hasonlatos tesztaja miatt.
>
> Hat pedig Olaszorszagban ne varj mast. Mert _ez_ az igazi pizza. En meg
> attol vagyok rosszul, hogy mi mindent kepesek _pizzanak_ hivni szerte a
> vilagban...  Sokan lamentalnak, hogy "ez nem olyan, mint a Pizza
Hut-ban".
> Az olaszoknak meg attol a zsirban uszo izetol all fel a  szor a
hatukon....
> Egyebkent bizonyos tajakon naluk is csinalnak vastag tesztat, de az nem
> pizza, hanem focaccia.
> Valahol hallottam, hogy a pizzat az olaszok talaltak fel, de az
amerikaiak
> terjesztettek el a vilagon....

Tokeletesen egyetertek. Fogadok, hogy meg csak ketchupot sem adnak hozza
azok a franya taljanok :-))). Errol jut eszembe, Magyarorszagon se tudnak
jo magyar gulyast csinalni. Olyan furcsa piros leve van, es meg csak
knedlit se adnak hozza :-))). Na, ezt nem en talaltam ki, Csehorszagban
lehet ilyen velemennyel talalkozni. Mit gondoltok errol?
A'propos pizza, eddig a legjobb pizzat az Ibsens szallo (Koppenhaga)
ebedlojeben ettem, ahol olaszok foznek. Igazi pizza marinara volt, vastag
polipkar szeletekkel es fel "hejaban" sult kagyloval, keves bazsalikommal
es enyhen fokhagymasan.

Udv
Tomi

> sziasztok,
> Zita
> (aki ha tehetne, az ev 365 napjan olasz kajat enne :-)) )
+ - lekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kb. 20 kg kajszibarack mosolyog ram, ha bemegyek a konyhamba, arra varva,
hogy a vilag legcsodalatosabb lekvarja keszüljön belöle. Rajtam nem is
mulna, legyen meg az örömük, csak hát ugye jo lenne tudni a varázslathoz
szükseges hozzavalokat, es az elkeszites pontos modjat.
Tudtok S.O.S segitni?!


Köszi mindenkinek
Kriszta
+ - Pizza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A legjobb pizzat eletemben San Gimignianoban ettem, az pedig
nem is lehetett olaszabb.

En ugy tudtam hogy a pizzat a kinaiak talaltak fel, vagy
osszekeverem a tesztaval?

Juli
+ - Re: pizza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> > Ui: lehet, hogy rossz helyen kostoltam, de a pizzajuk sem izlett, a
> > piritoshoz hasonlatos tesztaja miatt.
> > Az emberek es taj, valamint a tenger persze mindenert karpotolt.
> 
> Ezzel nem vagy egyedul, en meg soha nem ettem jo pizzat
> Olaszorszagban, de aferjem sem, pedig o nagyon sokszor jart ott.
> Az igazi jo pizza az itt nalunk Grazban van:-))) De tenyleg.

> Vica

Meg Amerikaban!

De azert nem art, ha Napolyban is megprobaljatok, mert ott valoban jo.  Az
a pizza szulofoldje.  Oda menjetek, ahova az olasz nep jar, s nincs
turista!

Martha
+ - kenyerek + masok es majd jon meg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

szoljatok ha folosleghesen irom a kenyerrecepteket, akkor elkuldom maganban aki
t erdekel.
Elore kell bocsatanom hogy itt viszonylag draga a kenyer. Tudom hogy a magyar v
ercse-nepseg ( = husevö) 1 kg kenyer = ca 1/2 kg karaj es 1 db zsemle =  tizedr
esze
Ezert sokan sutnek otthon kenyeret.

Mas: ha ugy keleszted a kenyeret/zsemlet/kelttesztat hogy a sutot a legalacsona
ybbra melkegited (nalam 50 fok) es teszel bele egy lapos edenyben forralt (gozo
lgo) vizet es igy keleszted ruha alatt, akkor nem sza'rad ki a keltteszta.

Az utobbi kenyerreceptben az a sokaknal furcsa jel 1/2 vagy 0,5 liter resp 1/2 
dl akart lenni.

Mazsolas/dios kenyer
50 gr eleszto, 1 l viz, 37,5 gr so, 500 gr rozsliszt, 125 gr grahamliszt, 1 kg 
buzaliszt, 1 dl sotet melasz (helyettesitheto mezzel) 250 gr mazsola, 500 gr di
o.

Az elesztot felfuttatni keves cukros tejben, a hozzavalokat jol osszedolgozni e
s 1 orat hagyni kelni. 3 reszre osztani, kenyeret formalni belol es + 1 orat ha
gyni kelni.
225 fokon 10 percig sutni utanna csokkenteni a meleget 180 fokra es tovabbi 30-
40 percet keszre sutni.

Brioch
0,5 l tej, 15 gr eleszto, 1 tk so, 600 gr buzaliszt, 8 tojas, 300 grr vaj (NEM 
margarin!), 25 gr cukor, tetszes szerint 200 gr mazsola (finomabb elotte rumba 
aztatva)

A tejet, elesztot, sot, liosztet es a tojasokat gepben ca 10 percig dolgozni.
A vajat a cukorral levegosre mixelni es beledolgozni az elobbi tesztaba, utolja
ra a mazsolat konnyeden belekeverni.
Hagyni pihenni hutoben 12-14 orat.
Gombolyu (zsemleket) formalni, hagyni duplara megkelni es 180 fokon ca 12 perci
g sutni.

Maradek-kenyer

Kamratakaritas utan lehet sutni:
50 gr eleszto, 5 dl viz, 2 ek (oliva)olaj, 2 tk so, 2 tk korander/komenymag fin
omra torve, vagy anizs/edeskomeny, 6 dl kulofele liszt (rozs durva/finomraororl
t, graham, arpa meg ami van), ca 7 dl buzaliszt

A vizet az olajjal ca 37 fokosra melegiteni (kezmeleg), abban feloldani az eles
ztot, belekeverni a sot es a fuszereket, majd a kulonfele liszteket es vegul an
nyi buzalisztet hogy jol megfelelo legyen (hogy mi a megfelelo? hja, se tul kem
eny se tul lagy)
Jo erosen kidolgozni (gepben ca 5 perc) es letakarva min 40 percet hagyni kelni
.
Ujra gyurni lisztezett deszkan hogy sima legyen, 2 reszre osztani, megcsavarni,
 nem baj ha nem lesz "szep" es papiron, sutolemezen letakarva tovabbi 30 percig
 keleszteni. A suto also reszen 200 fokon ca 30 percig sutni.
Ha letakarva hagyod kihulni akkor puha lesz a heja, ha letakaras nelkul akkor r
opogos.

A kulonfele lisztek helyett/mellet mast is lehet belekeverni, pl musli vagy zab
pelyhet es fuszerek helyett mazsolat vagy osszevagott diot/mogyorot vagy napraf
orgomagot (finomabb ha olajon elotte picit megpiritod).

Ami a tengeri herkentyuket illeti: szokas kerdese, de ha az ember megszokta akk
or meg is szereti es meg is tudja kulonboztetni a jot a rosszul elkeszitettol.

Borban fozott csirke bazsalikomos paradicsomszosszal
(csak a neve hosszu, az elkeszitese lenyegesen rovidebb :-)))

4 szelet csirkemelle, 1 dl feherbor, 1 tyukhusleveskocka, 2 dl viz, 1 voroshagy
ma, 1 prios, husos paprika, 500 gr szalagteszta, 2 dl Créme Fraiche (vagy tejfo
l) belekevrni 1 dl paradicsompuret (nem suritett!) es 1 kk bazsalikomot, 1 ek k
ukoricaliszt (vagy krumpliliszt)

A csirkemellszeleteket vajon megpiritani, hozzaadni a bort + vizet + leveskocka
t.
A hagymat finomra vagni, kulon megpiritani vajon + a paprikat is felszeletelve,
 hozzaadni a csirkehez es egyutt megparolni.
Kozben kifozni a tesztat.
Kiemelni a csirket amikor kesz van, a levebe belekeverni a créme fraiche-t (vag
y tejfolt ha nincs C F), paradicsompruet es bazsalikomot. A kukorica(/krumpli) 
lisztet keves vizben kikeverni  izles szerint sozni/borsozni es belekeverni azt
 is a visszamaradt lebe es egyet felforralni.
A csirket a kifott tesztan talalni a szosszal leontve es lehet ra vagni hajszal
vekonyan citromkarikakat (iznek + disznek).

Nem tudom hogy viselkedik a tejfol ha felfozik, de ha biztosra akartok menni ak
kor eloszor felfozni a szoszt es a vegen belekeverni a tejfolt es azzal csak me
legiteni.
A C F-t lehet fozni, azt tudom.

Aki fogyokurazik: az hagyja el az osszeset az osszes receptbol, tartsa meg csak
 a muslit es azt egye zsirtalan aludttejjel (yoghurttal :-)))))

Joetvagyakat a nemfogyozoknak!
Agnes
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mindenkinek koszonom a zsele-ugyben adott tanacsokat, 
igerem, hogy ki fogom oket probalni, de eloszor is 
lecserelem azt a bizonyos H-val kezdodo port, mondjuk Dr. O-
vel kezdodore.... Egybekent tenyleg az volt irva a 
zacskora, hogy az egeszet fel kell forralni, viszont a 
hőkiegyenlitésben lehet valami. Mindenesetre legközelebb   
( ha lesz), mar tudom, hogy mire erdemes odafigyelni.
Meg egyszer koszi: Rita
+ - A soban krumpli rejtelye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Soban krumpli.
>Misi,
>Mikor hivsz meg egy csulkos babra? :-)))))))

Kedves Peter, mar indulhatsz is!
Szombaton ugyanis hatalmas adag babot csinaltam csulokkel. Igaz nem
csulokporkolt, hanem solet, de van benne egy szep otthoni fustolt csulok
is, tobbek kozoztt.

>>En soban fott krumplit szoktam hozzaadni
>
>Na ilyent meg nem proszaltam. Gondolom soban es hejaban sutottre
>gondoltal. Ha nem, akkor kerlek reszletezd. Beindult a fantaziam a
>gondolatara. Nagyon "krumpli" lehet.

Egyszeru eliras, sos vizben fott krumplira gondoltam! :-))

Udv.: Misi
ICQ: 79457784

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS