1. |
Re: olasz tesztak (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
2. |
lekvar (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
3. |
Pizza (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: pizza (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
5. |
kenyerek + masok es majd jon meg (mind) |
93 sor |
(cikkei) |
6. |
Sziasztok! (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
7. |
A soban krumpli rejtelye (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: olasz tesztak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Sziasztok!
[del]
> >lehet, hogy rossz helyen kostoltam, de a pizzajuk sem izlett, a
> >piritoshoz hasonlatos tesztaja miatt.
>
> Hat pedig Olaszorszagban ne varj mast. Mert _ez_ az igazi pizza. En meg
> attol vagyok rosszul, hogy mi mindent kepesek _pizzanak_ hivni szerte a
> vilagban... Sokan lamentalnak, hogy "ez nem olyan, mint a Pizza
Hut-ban".
> Az olaszoknak meg attol a zsirban uszo izetol all fel a szor a
hatukon....
> Egyebkent bizonyos tajakon naluk is csinalnak vastag tesztat, de az nem
> pizza, hanem focaccia.
> Valahol hallottam, hogy a pizzat az olaszok talaltak fel, de az
amerikaiak
> terjesztettek el a vilagon....
Tokeletesen egyetertek. Fogadok, hogy meg csak ketchupot sem adnak hozza
azok a franya taljanok :-))). Errol jut eszembe, Magyarorszagon se tudnak
jo magyar gulyast csinalni. Olyan furcsa piros leve van, es meg csak
knedlit se adnak hozza :-))). Na, ezt nem en talaltam ki, Csehorszagban
lehet ilyen velemennyel talalkozni. Mit gondoltok errol?
A'propos pizza, eddig a legjobb pizzat az Ibsens szallo (Koppenhaga)
ebedlojeben ettem, ahol olaszok foznek. Igazi pizza marinara volt, vastag
polipkar szeletekkel es fel "hejaban" sult kagyloval, keves bazsalikommal
es enyhen fokhagymasan.
Udv
Tomi
> sziasztok,
> Zita
> (aki ha tehetne, az ev 365 napjan olasz kajat enne :-)) )
|
+ - | lekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kb. 20 kg kajszibarack mosolyog ram, ha bemegyek a konyhamba, arra varva,
hogy a vilag legcsodalatosabb lekvarja keszüljön belöle. Rajtam nem is
mulna, legyen meg az örömük, csak hát ugye jo lenne tudni a varázslathoz
szükseges hozzavalokat, es az elkeszites pontos modjat.
Tudtok S.O.S segitni?!
Köszi mindenkinek
Kriszta
|
+ - | Pizza (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A legjobb pizzat eletemben San Gimignianoban ettem, az pedig
nem is lehetett olaszabb.
En ugy tudtam hogy a pizzat a kinaiak talaltak fel, vagy
osszekeverem a tesztaval?
Juli
|
+ - | Re: pizza (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> > Ui: lehet, hogy rossz helyen kostoltam, de a pizzajuk sem izlett, a
> > piritoshoz hasonlatos tesztaja miatt.
> > Az emberek es taj, valamint a tenger persze mindenert karpotolt.
>
> Ezzel nem vagy egyedul, en meg soha nem ettem jo pizzat
> Olaszorszagban, de aferjem sem, pedig o nagyon sokszor jart ott.
> Az igazi jo pizza az itt nalunk Grazban van:-))) De tenyleg.
> Vica
Meg Amerikaban!
De azert nem art, ha Napolyban is megprobaljatok, mert ott valoban jo. Az
a pizza szulofoldje. Oda menjetek, ahova az olasz nep jar, s nincs
turista!
Martha
|
+ - | kenyerek + masok es majd jon meg (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
szoljatok ha folosleghesen irom a kenyerrecepteket, akkor elkuldom maganban aki
t erdekel.
Elore kell bocsatanom hogy itt viszonylag draga a kenyer. Tudom hogy a magyar v
ercse-nepseg ( = husevö) 1 kg kenyer = ca 1/2 kg karaj es 1 db zsemle = tizedr
esze
Ezert sokan sutnek otthon kenyeret.
Mas: ha ugy keleszted a kenyeret/zsemlet/kelttesztat hogy a sutot a legalacsona
ybbra melkegited (nalam 50 fok) es teszel bele egy lapos edenyben forralt (gozo
lgo) vizet es igy keleszted ruha alatt, akkor nem sza'rad ki a keltteszta.
Az utobbi kenyerreceptben az a sokaknal furcsa jel 1/2 vagy 0,5 liter resp 1/2
dl akart lenni.
Mazsolas/dios kenyer
50 gr eleszto, 1 l viz, 37,5 gr so, 500 gr rozsliszt, 125 gr grahamliszt, 1 kg
buzaliszt, 1 dl sotet melasz (helyettesitheto mezzel) 250 gr mazsola, 500 gr di
o.
Az elesztot felfuttatni keves cukros tejben, a hozzavalokat jol osszedolgozni e
s 1 orat hagyni kelni. 3 reszre osztani, kenyeret formalni belol es + 1 orat ha
gyni kelni.
225 fokon 10 percig sutni utanna csokkenteni a meleget 180 fokra es tovabbi 30-
40 percet keszre sutni.
Brioch
0,5 l tej, 15 gr eleszto, 1 tk so, 600 gr buzaliszt, 8 tojas, 300 grr vaj (NEM
margarin!), 25 gr cukor, tetszes szerint 200 gr mazsola (finomabb elotte rumba
aztatva)
A tejet, elesztot, sot, liosztet es a tojasokat gepben ca 10 percig dolgozni.
A vajat a cukorral levegosre mixelni es beledolgozni az elobbi tesztaba, utolja
ra a mazsolat konnyeden belekeverni.
Hagyni pihenni hutoben 12-14 orat.
Gombolyu (zsemleket) formalni, hagyni duplara megkelni es 180 fokon ca 12 perci
g sutni.
Maradek-kenyer
Kamratakaritas utan lehet sutni:
50 gr eleszto, 5 dl viz, 2 ek (oliva)olaj, 2 tk so, 2 tk korander/komenymag fin
omra torve, vagy anizs/edeskomeny, 6 dl kulofele liszt (rozs durva/finomraororl
t, graham, arpa meg ami van), ca 7 dl buzaliszt
A vizet az olajjal ca 37 fokosra melegiteni (kezmeleg), abban feloldani az eles
ztot, belekeverni a sot es a fuszereket, majd a kulonfele liszteket es vegul an
nyi buzalisztet hogy jol megfelelo legyen (hogy mi a megfelelo? hja, se tul kem
eny se tul lagy)
Jo erosen kidolgozni (gepben ca 5 perc) es letakarva min 40 percet hagyni kelni
.
Ujra gyurni lisztezett deszkan hogy sima legyen, 2 reszre osztani, megcsavarni,
nem baj ha nem lesz "szep" es papiron, sutolemezen letakarva tovabbi 30 percig
keleszteni. A suto also reszen 200 fokon ca 30 percig sutni.
Ha letakarva hagyod kihulni akkor puha lesz a heja, ha letakaras nelkul akkor r
opogos.
A kulonfele lisztek helyett/mellet mast is lehet belekeverni, pl musli vagy zab
pelyhet es fuszerek helyett mazsolat vagy osszevagott diot/mogyorot vagy napraf
orgomagot (finomabb ha olajon elotte picit megpiritod).
Ami a tengeri herkentyuket illeti: szokas kerdese, de ha az ember megszokta akk
or meg is szereti es meg is tudja kulonboztetni a jot a rosszul elkeszitettol.
Borban fozott csirke bazsalikomos paradicsomszosszal
(csak a neve hosszu, az elkeszitese lenyegesen rovidebb :-)))
4 szelet csirkemelle, 1 dl feherbor, 1 tyukhusleveskocka, 2 dl viz, 1 voroshagy
ma, 1 prios, husos paprika, 500 gr szalagteszta, 2 dl Créme Fraiche (vagy tejfo
l) belekevrni 1 dl paradicsompuret (nem suritett!) es 1 kk bazsalikomot, 1 ek k
ukoricaliszt (vagy krumpliliszt)
A csirkemellszeleteket vajon megpiritani, hozzaadni a bort + vizet + leveskocka
t.
A hagymat finomra vagni, kulon megpiritani vajon + a paprikat is felszeletelve,
hozzaadni a csirkehez es egyutt megparolni.
Kozben kifozni a tesztat.
Kiemelni a csirket amikor kesz van, a levebe belekeverni a créme fraiche-t (vag
y tejfolt ha nincs C F), paradicsompruet es bazsalikomot. A kukorica(/krumpli)
lisztet keves vizben kikeverni izles szerint sozni/borsozni es belekeverni azt
is a visszamaradt lebe es egyet felforralni.
A csirket a kifott tesztan talalni a szosszal leontve es lehet ra vagni hajszal
vekonyan citromkarikakat (iznek + disznek).
Nem tudom hogy viselkedik a tejfol ha felfozik, de ha biztosra akartok menni ak
kor eloszor felfozni a szoszt es a vegen belekeverni a tejfolt es azzal csak me
legiteni.
A C F-t lehet fozni, azt tudom.
Aki fogyokurazik: az hagyja el az osszeset az osszes receptbol, tartsa meg csak
a muslit es azt egye zsirtalan aludttejjel (yoghurttal :-)))))
Joetvagyakat a nemfogyozoknak!
Agnes
|
+ - | Sziasztok! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mindenkinek koszonom a zsele-ugyben adott tanacsokat,
igerem, hogy ki fogom oket probalni, de eloszor is
lecserelem azt a bizonyos H-val kezdodo port, mondjuk Dr. O-
vel kezdodore.... Egybekent tenyleg az volt irva a
zacskora, hogy az egeszet fel kell forralni, viszont a
hőkiegyenlitésben lehet valami. Mindenesetre legközelebb
( ha lesz), mar tudom, hogy mire erdemes odafigyelni.
Meg egyszer koszi: Rita
|
+ - | A soban krumpli rejtelye (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Soban krumpli.
>Misi,
>Mikor hivsz meg egy csulkos babra? :-)))))))
Kedves Peter, mar indulhatsz is!
Szombaton ugyanis hatalmas adag babot csinaltam csulokkel. Igaz nem
csulokporkolt, hanem solet, de van benne egy szep otthoni fustolt csulok
is, tobbek kozoztt.
>>En soban fott krumplit szoktam hozzaadni
>
>Na ilyent meg nem proszaltam. Gondolom soban es hejaban sutottre
>gondoltal. Ha nem, akkor kerlek reszletezd. Beindult a fantaziam a
>gondolatara. Nagyon "krumpli" lehet.
Egyszeru eliras, sos vizben fott krumplira gondoltam! :-))
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
|
|