Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1628
Copyright (C) HIX
2003-11-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 POSZT es Wasserkopf felvetele (mind)  12 sor     (cikkei)
2 szakajto (mind)  14 sor     (cikkei)
3 re: muffin (mind)  70 sor     (cikkei)
4 Marha pori + kristalyos so (mind)  41 sor     (cikkei)
5 szappanfozes (mind)  14 sor     (cikkei)
6 unicumos pulyka (mind)  23 sor     (cikkei)
7 Re.: Szappanfozes (mind)  11 sor     (cikkei)
8 Re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - POSZT es Wasserkopf felvetele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Levlista!

Ket TV-ben leadott musor felvetelet keresem VHS-en vagy
digitalis formaban: kozvetites az idei POSZT-rol (Pecsi
Orszagos  Szinhazi  Talalkozo-MTV2)  es a Wasserkopf c.
szindarab   TV-s   kozvetiteset (Duna TV).   Akinek   megvannak,
jelezze-megvennem!  Csak  maganban,  nem  vagyok  rajta
a listan.


Koszonettel:
Molnar Gábor
+ - szakajto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Olvasom, micsoda kozponti problemava valt ez a szakajto. :-)) 
Szerintem sok targyat, etelt hivnak maskeppen az orszag kulonbozo
szegleteiben... A nagymamamnak is volt szakajtoja, de o buzat, kukoricat
tartott benne (Matra videke). Fuletlen, suru szovesu kosar-fe'lese'g -
emlekeim szerint inkabb szalmabol volt, de lehetett akar gyekeny is...
Forditott csonkakup alaku, volt belole tobb meret is. Sot, lattam
ugyanilyenbol hosszukas ovalis formajut is, abban tartottak a repat,
zoldseget.  De lehet, hogy azert, mert mar nem sutottek otthon kenyeret, es
mas celra hasznaltak fel ... 

sziasztok,
Zita
+ - re: muffin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Felado: 
> könnyu, egyszeru muffin recepteket keresek

Kedves Gabriella,

Augusztus tajan irtam hasonlo kerdesre az alabbiakat: 

"Az Index --> Forumok --> Konyhaasztal --> Muffin topicban _rengeteg_ muffin
receptet talalsz, sot hasznos tanacsot is az elkesziteshez. Erdemes
beleolvasni.
Itt az URL: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9053461&uq=52

Vannak sosak is, pl. sparga-sonkas, sonka-sajt-hagymas, stb. 
A 13-as hozzaszolasban van a legnagyobb gyujtemeny. 

 Ezen kivul a Nok lapja weboldalan - www.nlcafe.hu -n -  is talalsz muffin
receptek. 

http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?forumid=9725&id=19"


Es itt van egy sokszorosan kiprobalt es bevalt recept: 


Zamatos almamuffin
------------------
(12 db

24 dkg liszt
masfel kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
negyed kiskanal reszelt szerecsendio
10 dkg barnacukor
2 db meghamozott, aprora vagdalt alma
1 simara kevert tojas
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj

A sutot forrora (200 fok) bemelegitjuk, a muffin formak aljat olajjal
kikenjuk.

A lisztet a sutoporral es a fuszerekkel elkeverjuk. Kulon edenyben
elkeverjuk a tojast a tejjel, az olvasztott vajjal es a cukorral, meg az
almadarabkakkal. Ezutan belekeverjuk a fuszeres lisztet, es lazan, villaval
osszeforgatjuk a masszat, amig teljesen at nem nedvesedik.

A tesztamasszat a formakba kanalazzuk, kb. ketharmad reszig, mert megno
sutes kozben. Kb. 30-40 perc alatt sul keszre.

Ugyanezt a tesztat szoktam (alma nelkul) aprora vagott csokival,
mazsolaval, kandirozott narancshejjal is kombinalni. Az eredeti recept
_reteslisztet_ javasolt, de bevallom oszinten, nekem jobban izlik normal
finomlisztbol.
Eleg gyakran csinalom, mert 10 perc alatt kikeverheto, es nem kell hozza
elovenni a robotgepet. :-)

A Hix archivumban ezen kivul rengeteg receptet talalsz, nem akartam mindet
becopyzni. 

Ha esetleg tudsz nemetul, nemreg bukkantam egy jo kis weboldalra. 
http://www.muffin-paradies.de

Kb. 700 muffinrecept, csokis, gyumolcsos, diszitett, dietas (!!) sot
sos, sajtos, zoldseges, husos  muffinok is! Nekem a "leicht alkoholisiert"
temakor tetszett meg a legjobban :-))). 

sziasztok,
Zita
+ - Marha pori + kristalyos so (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Regota rendszeres olvasoja vagyok a listanak es sokat okultam az eddigi 
cikkekbol. Most az alabbiakban kerem a segitsegeteket. Mivel a penteki 
valaszok csak szombaton hajnalban jelennek majd meg a postaladamban 
kerem a valaszokat a 'szalalist kukac primposta pont hu' e-mail cimre 
is, ugyanis vasarnapig, az ominozus esemenyig penteken lesz utoljara 
net-eleresem. Koszi!

1) Azt az erdekes feladatot kaptam, hogy marhaporkoltet keszitsek 1 db 
bogracsban kb. 100 fo reszere. Az eddigi "rekordom" egy 20 fos letszam, 
de itt mar nyilvan nem elegendo "csak" a mennyisegek felszorzasa. A 
kerdesem az, hogy milyen mennyiseg javasolt ekkora tomegnek. Ugy 
szamoltam, hogy az alabbi mennyisegekre lenne szukseg:

 - voros hagyma: 4-5 kg
 - marha labszar: 20-25 kg (esetleg lapocka, comb)
 - so: izles szerint (1 kg-os csomagbol gazdalkodnek)
 - piros paprika: ld. so
 - voros bor: 4-5 uveg
 - olaj: 1-2 l
opcionalis:
 - paprika: 10-20 db
 - paradicsom: 10-20 db

A pontos mennyisegeket nyilvan megadja majd a keszites menete, de kb. 
megfelelo lehet ez az adag?
Ehhez kapcsolodoan tapasztalataim szerint minel tobb hagymat hasznalok, 
annal surubb a porkolt szaftja, viszont annal edesebb is az ize. (Egy 
recept alapjan egyszer 1:1-es hus:hagyma aranyt alkalmaztam es soha nem 
latott surusegu/allagu szoszt kaptam.) Van arra valami trukk, hogyan 
lehet ezt az edeskes izt mersekelni? Valamint, hogyan lehet a hus 
puhulasanak idejet ekkora mennyisegnel jelentosen csokkenteni? (kb. 3 
ora fozesi ido all a rendelkezesemre..)

2) Mas jellegu kerdes, hogy hol lehet Pesten kristalyos (so orolobe 
valo) sot venni? Probaltam mar a kisebb boltoktol, a nagy multikig 
szinte mindent, de nem talaltam sehol.

Koszi:
szala
+ - szappanfozes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hazi szappanfozes,ahogy  falvakon meg fozik:

Hozzavalok:
3 kg zsiradek,1 kg maroszoda

Este be kell aztatni a hozzavalokat egy olyan edenyben,amiben 
szappant lehet fozni(ust vagy zomancos edeny).
Masnap lassu tuzon kb 3 orat ( fel nap) kell fozni.Legjobb az 
udvaron,szabad tuzon fozni.
Mikor a lugos hab felszall a tetejere,akkor kesz van.Mikor kihul , a lugot 
leontjuk rola ,marad a szappan,amit fel kell vagni darabokra.
Nagyon eros a mosohatasa.

M.I.
+ - unicumos pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Allítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22. Allítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
+ - Re.: Szappanfozes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Eva es Vica,

Termeszetesen kivarom az elmitett idopontott, addig a zsit le van fagyasztva a 
hutoladaban. Egy tobb alkalommal zsirban sutott hus es egyebb dolgok utan a sul
t zsirt nem hasznalom fel, hanem fere teszem. Ezt idaig oda adtuk az egyik isme
rosunknek, mert tartott sertest es a moslekba  bele rakta aprankent. Jelenleg n
em tart sertest es igy felgyulemlett mar vagy 5 db. 2 literes fllakon sult zsir
. Ki meg azert ne kukazzam. A szappanfozest az udvaron csinalnam, mer van egy c
somo rozse és az is csak a helyet foglalja. 

Agni
+ - Re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Gyuri, 

Nekem a Kis novenyhatarozo van meg. Ezt Simon Tibor es Csapody Vera szerkesztet
te. A Tankonyvkiado adta ki a konyvet, Budapesten 1990-ben. A 168 odalan a kony
vnek talalsz rola par soros leirast, es a 169 oldalon pedig lathatjuk a gyekeny
 rajzat.

>Erdekes, hogy nalatok a kosarba rakott konyha ruhat nevezik ezek szerint 
>szakajtonak. Hol van ez a nalatok?

Nem vitatom, hogy egyes helyeken a gyekeny kosarat szakajtonak nevezik, de nalu
nk Bekesben a gyekeny kosart azt gyekenykosarnak hivjak es az abba bele teritet
t ruhat pedig szakajtonak. Ebbe pihentetjuk a kenyer tesztat, legalabbis mink:-
)))  

Angi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS