Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 613
Copyright (C) HIX
2000-08-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 mikrosuto vagy inkabb fozo? :-) (mind)  29 sor     (cikkei)
2 Re:indiai (mind)  43 sor     (cikkei)
3 heti etrend 16 (mind)  92 sor     (cikkei)

+ - mikrosuto vagy inkabb fozo? :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konyhasok!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Szilvi koszoni ( 9 sor )
>Idopont: Mon Jul 31 16:43:22 EDT 2000 KONYHA #612
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Koszonom mindenkinek, aki irt a mikrokerdesemre. Sok jo recept jott.
>  Emellett varok tovabbi egyszeru recepteket, illetve kerdeznem, hogy
>  mit erdemes inkabb mikroban csinalni, es mit jobb a tuzhelyen? (a
>  mikronk nem grilles)
>  Koszi:                                Szilvi

Kedves Szilvi!
Kar, hogy nem a listara kuldtek a recepteket, de kuldhetnel
nekunk is a kapottakbol. :-)

Ami a mikro hasznalatat illet, altalaban az a tapasztalatom, hogy
szinte minden ismerosom a gyors felmelegitesre, vagy
mirelit kiolvasztasara hasznalja.
Sokan csalodtak a mikroban, mert lenyegeben csak fozni lehet
benne a nevevel ellentetben nem sut, hanem foz. :-))

Szerintem idealis parolasra, de barmit keszit benne az ember
soha nem szabad megfeledkezni a keveresrol. Velemenyem szerint
nem elhanyagolhato szempont, hogy abban az edenyben lehet
talalni, amiben fozted, kevesebb a mosogatas :-)).

Amire biztosan nem jo a mikro:
+ - Re:indiai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!

Kedves Gertrud!
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: indiai ( 22 sor )
>Lehetne kerni tovabbi indiai recepteket?
>Mondjuk a dhal hogyan keszul szerinted? A sargaborsobol keszult
>hagyomanyoson kivul en ettem bab+lencsebol is.

Gondolom Kasi majd ir a felvetett kerdesedre, de leirok
2 fozelekreceptet, ami indiai recept a Govinda Szakacskonyvbol
(a szerzot eppen a kozelmultban ismertem meg: Gyulai Gabor).

Cukkini, karfiol, repa es burgonya
1 kg cukkini, 2 kg karfiol, fel kg repa, 2 kg burgonya, 2 l joghurt, 4
dl viz, 2 ek ghi (vagy olaj), 1 db friss gyomber (2dkg) 1 kk romai
komeny, 1 kk kurkuma, 3 db zold chilipaprika vagy 1 db hegyes
zoldpaprika, 2 ek so, 1 kk cukor, 1 csomag friss korianderlevel (2
dkg)

A zoldsegeket nagyobb darabokra vagjuk, illetve szedjuk. Az olajon
megpiritjuka fuszereket. Eloszor romai komenyt, majd a chilit es a
gyombert. Ratesszuk a zoldsegeket, egy keves vizet, a sot, a cukrot es
a kurkumat, es lefedve egybe paroljuk. Mikor a zoldsegek megpuhultak,
belekeverjuk a joghurtot es az aprora vagott korianderlevelet.
Levesszuk a tuzrol es 10 percig meg lefedve tartjuk

Kapros, zoldseges fozelek
2 kg karfiol, fel kg pritaminpaprika, fel kg zoldborso, fel kg
sargarepa, fel kg kukorica, 2 kg burgonya, 2 cs kapor (4 dkg), 10 dkg
liszt, 25 dkg ghi (vaj), 2 l tej, 1 ek cukor, 2 kk romai komeny, 1 kk
orolt feher bors, 2 kk orolt koriander, 2 kk citromle

A burgonyat felvagjuk es megsutjuk. A tobbi zoldseget darabokra
szedjuk, illetve vagjuk es paroljuk, keves vizben soval. Kozben a
vajban megpiritjuk a romai komenyt es a felapritott kaprot, majd a
lisztet, a borsot es a korandert. Legvegul beleontjuk a tejet es suru
szossza fozzuk. Ha elegge besurusodott, a fovo zoldsegekhez ontjuk es
meg 10 percig paroljuk.

A receptek hatalmas adagok, de az aranyokat csokkentheted. :-)

szeretettel J.Zsoka.
+ - heti etrend 16 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

HETI ETREND 16

VASARNAP: Tojassalata, mustaros csulok petrezselymes rizzsel, kremes 
pite
HETFO: Karfiolleves, bundas virsli paradicsommartassal, mezes csok 
KEDD: Francia hagymaleves. dios palacsinta
SZERDA: Csurgatott tesztaleves, toltott oldalas kelkaposzta-fozelekkel, 
joghurtos citromkrem
CSUTORTOK: Komenymagos leves piritott zsemlekockakkal, sonkas rakott 
zoldbab, befott
PENTEK: Ribiszkeleves (mirelitbol), dalmat sult maj finomfozelekkel, 
karamellakrem
SZOMBAT: Rizsleves, parajpure tukortojassal, kakaos csok.

RECEPTEK

Francia hagymaleves (olvasoink :keresere): 
Ket evokanal olajon, fedo alatt megfonnyasztunk egy fel kilo apro kockakra 
vagott voroshagymat, felengedjuk annyi vizzel, hogy ellepje es enyhen 
megsozva, fedo alatt kis langon puhara paroljuk. Attorjuk, vagy 
turmixgepben simara keverjuk, es a fazekba visszaontve, vizzel masfel 
liternyire felengedjuk. Egy husleveskockaval, egy pohar szaraz feherborral. 
keves orolt feher borssal meg csipetnyi cayenne borssal fuszerezzuk, es 
zoldjevel egyutt karikara belevagunk ket csomo ujhagymat. Ezzel meg 10 
percig forraljuk, ha kell utanasozzuk. Vegul az egeszet egy nagy mely tuzallo 
talba atontjuk, a forro sutobe teve jol atmelegitjuk, vegul a tetejere vekonyra
 
szelt, vajban ropogosra sutott zsurkenyerszeleteket fektetunk, erre 10 deka 
reszelt sajtot hintunk. A forro sutobe visszatoljuk, de csak arra az idore, ami
g 
a sajt szepen megolvad. Azon frissiben talaljuk. nehogy a kenyer atazzon, 
megpuhuljon.

Dalmat sult maj 
Felszeletelunk, rostjaira merolegesen bevagdalunk 60 deka majat, majd 1-2 
orara tejben aztatjuk. Ezutan a tejet leitatjuk rola, a majszeleteket enyhen 
megborsozzuk, es teflon serpenyoben nyolc deka vajon mindket felukon 
megsutjuk Forro talra teve gazdagon meghintjuk finomra vagott 
fokhagymaval (legalabb 4-5 gerezd kell hozza), meg petrezselyemzolddel. A 
serpenyoben levo vajat megsozzuk, es ezzel locsoljuk meg a pecsenyet. Csak 
frissen jo!

Mustaros csulok
Ket, nem tul zsiros sertescsulok boret alaposan lekaparjuk, megmossuk, es a 
kuktafazekba, betetre tesszuk. Alaontunk masfel deci vizet, es a kuktat 
lezarva, a jelzestol szamitva 45 percig puhitjuk. Ezutan a kuktabol kiveve, 
tuzallo talra fektetjuk, megsozzuk, es a forro sutoben megpiritjuk. A 
kuktaban levo parololebe egy evokanalnyi reszelt vagy nagyon finomra 
vagott voroshagymat, egy deci szaraz feher bort, negy evokanal mustart, egy 
mokkaskanal bazsalikomot, sot meg orolt borsot keverunk, es fedo nelkul, 
elenk tuzon kisse beforraljuk. Vegul a megsult husra ontjuk, es ebben a 
pikans martasban meg nehany percig paroljuk, hogy az ize jol atjarja.

Csusztatott dios palacsinta
Habosra keverunk negy tojassargat ot deka porcukorral meg ot deka puha 
vajjal. Felengedjuk harom es fel deci tej-jel, vegul kozekeverunk nyolc deka 
lisztet meg a tojasok kemeny habba vert feherjet. Olajon palacsintat sutunk 
belole, egy kisse vastagabbakat a szokottnal es csak az egyik feluket. Sutjuk 
meg, majd lagy felukkel felfele egymas fole csusztatjuk oket egy tuzallo 
talra. Mindegyik palacsinta lagy felet meghintjuk porcukorral kevert, egy 
keves orolt fahejjal izesitett daralt dioval. (15 deka kell hozza.) A tetejere 
ures palacsinta kerul, sult felevel felfele. A forro sutoben eppen csak 
atmelegitjuk, de nem piritjuk meg.

Kakaos csok
Osszegyurunk 30 deka finomlisztet 10 deka daralt dioval, 15 deka 
margarinnal, egy evokanal rummal, egy evokanal kakaoval meg 15 deka 
porcukorral, es egy oraig pihentetjuk. Vekonyra nyujtjuk, kis 
pogacsaszaggatoval vagy likorospohar szajaval korongokat szurunk ki belole, 
es a sutolemezre egymas melle fektetve, minden masodikat tojasfeherjevel 
megkenve, megsutjuk. Kozben simara keverunk 10 deka porcukrot 10 deka 
vajjal (vagy margarinnal), egy tojas. sargajaval meg harom evokanal 
kakaoval. Ezzel a kremmel kenjuk meg, a tojasfeherjevel nem megkent 
megsult, kihult korongokat, es raboritjuk azokat, amelyeket tojasfeherjevel 
kenve sutottunk meg.

E HETI SALATANK 
Tojassalata
Meghamozunk, cikkekre vagunk 10 kemeny tojast. Simara keverunk egy 
doboz mirelit majonezt ket deci tejfollel, ket nagy csokor finomra vagott 
snidlinggel, 1 csokor osszevagdalt petrezselyemmel, es par csepp citrommal, 
csipetnyi cukorral izesitjuk. (A zoldfuszerek helyett izesithetjuk curryporral 
is.) A tojasra ontjuk, es koszoru alakban, megtisztitott, karikakra vagott ket 
csomo retekkel diszitjuk.
F. N. A.
-- 
                               Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS