1. |
mikrosuto vagy inkabb fozo? :-) (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
2. |
Re:indiai (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
3. |
heti etrend 16 (mind) |
92 sor |
(cikkei) |
|
+ - | mikrosuto vagy inkabb fozo? :-) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusztok Konyhasok!
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Szilvi koszoni ( 9 sor )
>Idopont: Mon Jul 31 16:43:22 EDT 2000 KONYHA #612
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Koszonom mindenkinek, aki irt a mikrokerdesemre. Sok jo recept jott.
> Emellett varok tovabbi egyszeru recepteket, illetve kerdeznem, hogy
> mit erdemes inkabb mikroban csinalni, es mit jobb a tuzhelyen? (a
> mikronk nem grilles)
> Koszi: Szilvi
Kedves Szilvi!
Kar, hogy nem a listara kuldtek a recepteket, de kuldhetnel
nekunk is a kapottakbol. :-)
Ami a mikro hasznalatat illet, altalaban az a tapasztalatom, hogy
szinte minden ismerosom a gyors felmelegitesre, vagy
mirelit kiolvasztasara hasznalja.
Sokan csalodtak a mikroban, mert lenyegeben csak fozni lehet
benne a nevevel ellentetben nem sut, hanem foz. :-))
Szerintem idealis parolasra, de barmit keszit benne az ember
soha nem szabad megfeledkezni a keveresrol. Velemenyem szerint
nem elhanyagolhato szempont, hogy abban az edenyben lehet
talalni, amiben fozted, kevesebb a mosogatas :-)).
Amire biztosan nem jo a mikro:
|
+ - | Re:indiai (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyha!
Kedves Gertrud!
> Felado : [Hungary]
> Temakor: indiai ( 22 sor )
>Lehetne kerni tovabbi indiai recepteket?
>Mondjuk a dhal hogyan keszul szerinted? A sargaborsobol keszult
>hagyomanyoson kivul en ettem bab+lencsebol is.
Gondolom Kasi majd ir a felvetett kerdesedre, de leirok
2 fozelekreceptet, ami indiai recept a Govinda Szakacskonyvbol
(a szerzot eppen a kozelmultban ismertem meg: Gyulai Gabor).
Cukkini, karfiol, repa es burgonya
1 kg cukkini, 2 kg karfiol, fel kg repa, 2 kg burgonya, 2 l joghurt, 4
dl viz, 2 ek ghi (vagy olaj), 1 db friss gyomber (2dkg) 1 kk romai
komeny, 1 kk kurkuma, 3 db zold chilipaprika vagy 1 db hegyes
zoldpaprika, 2 ek so, 1 kk cukor, 1 csomag friss korianderlevel (2
dkg)
A zoldsegeket nagyobb darabokra vagjuk, illetve szedjuk. Az olajon
megpiritjuka fuszereket. Eloszor romai komenyt, majd a chilit es a
gyombert. Ratesszuk a zoldsegeket, egy keves vizet, a sot, a cukrot es
a kurkumat, es lefedve egybe paroljuk. Mikor a zoldsegek megpuhultak,
belekeverjuk a joghurtot es az aprora vagott korianderlevelet.
Levesszuk a tuzrol es 10 percig meg lefedve tartjuk
Kapros, zoldseges fozelek
2 kg karfiol, fel kg pritaminpaprika, fel kg zoldborso, fel kg
sargarepa, fel kg kukorica, 2 kg burgonya, 2 cs kapor (4 dkg), 10 dkg
liszt, 25 dkg ghi (vaj), 2 l tej, 1 ek cukor, 2 kk romai komeny, 1 kk
orolt feher bors, 2 kk orolt koriander, 2 kk citromle
A burgonyat felvagjuk es megsutjuk. A tobbi zoldseget darabokra
szedjuk, illetve vagjuk es paroljuk, keves vizben soval. Kozben a
vajban megpiritjuk a romai komenyt es a felapritott kaprot, majd a
lisztet, a borsot es a korandert. Legvegul beleontjuk a tejet es suru
szossza fozzuk. Ha elegge besurusodott, a fovo zoldsegekhez ontjuk es
meg 10 percig paroljuk.
A receptek hatalmas adagok, de az aranyokat csokkentheted. :-)
szeretettel J.Zsoka.
|
+ - | heti etrend 16 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
HETI ETREND 16
VASARNAP: Tojassalata, mustaros csulok petrezselymes rizzsel, kremes
pite
HETFO: Karfiolleves, bundas virsli paradicsommartassal, mezes csok
KEDD: Francia hagymaleves. dios palacsinta
SZERDA: Csurgatott tesztaleves, toltott oldalas kelkaposzta-fozelekkel,
joghurtos citromkrem
CSUTORTOK: Komenymagos leves piritott zsemlekockakkal, sonkas rakott
zoldbab, befott
PENTEK: Ribiszkeleves (mirelitbol), dalmat sult maj finomfozelekkel,
karamellakrem
SZOMBAT: Rizsleves, parajpure tukortojassal, kakaos csok.
RECEPTEK
Francia hagymaleves (olvasoink :keresere):
Ket evokanal olajon, fedo alatt megfonnyasztunk egy fel kilo apro kockakra
vagott voroshagymat, felengedjuk annyi vizzel, hogy ellepje es enyhen
megsozva, fedo alatt kis langon puhara paroljuk. Attorjuk, vagy
turmixgepben simara keverjuk, es a fazekba visszaontve, vizzel masfel
liternyire felengedjuk. Egy husleveskockaval, egy pohar szaraz feherborral.
keves orolt feher borssal meg csipetnyi cayenne borssal fuszerezzuk, es
zoldjevel egyutt karikara belevagunk ket csomo ujhagymat. Ezzel meg 10
percig forraljuk, ha kell utanasozzuk. Vegul az egeszet egy nagy mely tuzallo
talba atontjuk, a forro sutobe teve jol atmelegitjuk, vegul a tetejere vekonyra
szelt, vajban ropogosra sutott zsurkenyerszeleteket fektetunk, erre 10 deka
reszelt sajtot hintunk. A forro sutobe visszatoljuk, de csak arra az idore, ami
g
a sajt szepen megolvad. Azon frissiben talaljuk. nehogy a kenyer atazzon,
megpuhuljon.
Dalmat sult maj
Felszeletelunk, rostjaira merolegesen bevagdalunk 60 deka majat, majd 1-2
orara tejben aztatjuk. Ezutan a tejet leitatjuk rola, a majszeleteket enyhen
megborsozzuk, es teflon serpenyoben nyolc deka vajon mindket felukon
megsutjuk Forro talra teve gazdagon meghintjuk finomra vagott
fokhagymaval (legalabb 4-5 gerezd kell hozza), meg petrezselyemzolddel. A
serpenyoben levo vajat megsozzuk, es ezzel locsoljuk meg a pecsenyet. Csak
frissen jo!
Mustaros csulok
Ket, nem tul zsiros sertescsulok boret alaposan lekaparjuk, megmossuk, es a
kuktafazekba, betetre tesszuk. Alaontunk masfel deci vizet, es a kuktat
lezarva, a jelzestol szamitva 45 percig puhitjuk. Ezutan a kuktabol kiveve,
tuzallo talra fektetjuk, megsozzuk, es a forro sutoben megpiritjuk. A
kuktaban levo parololebe egy evokanalnyi reszelt vagy nagyon finomra
vagott voroshagymat, egy deci szaraz feher bort, negy evokanal mustart, egy
mokkaskanal bazsalikomot, sot meg orolt borsot keverunk, es fedo nelkul,
elenk tuzon kisse beforraljuk. Vegul a megsult husra ontjuk, es ebben a
pikans martasban meg nehany percig paroljuk, hogy az ize jol atjarja.
Csusztatott dios palacsinta
Habosra keverunk negy tojassargat ot deka porcukorral meg ot deka puha
vajjal. Felengedjuk harom es fel deci tej-jel, vegul kozekeverunk nyolc deka
lisztet meg a tojasok kemeny habba vert feherjet. Olajon palacsintat sutunk
belole, egy kisse vastagabbakat a szokottnal es csak az egyik feluket. Sutjuk
meg, majd lagy felukkel felfele egymas fole csusztatjuk oket egy tuzallo
talra. Mindegyik palacsinta lagy felet meghintjuk porcukorral kevert, egy
keves orolt fahejjal izesitett daralt dioval. (15 deka kell hozza.) A tetejere
ures palacsinta kerul, sult felevel felfele. A forro sutoben eppen csak
atmelegitjuk, de nem piritjuk meg.
Kakaos csok
Osszegyurunk 30 deka finomlisztet 10 deka daralt dioval, 15 deka
margarinnal, egy evokanal rummal, egy evokanal kakaoval meg 15 deka
porcukorral, es egy oraig pihentetjuk. Vekonyra nyujtjuk, kis
pogacsaszaggatoval vagy likorospohar szajaval korongokat szurunk ki belole,
es a sutolemezre egymas melle fektetve, minden masodikat tojasfeherjevel
megkenve, megsutjuk. Kozben simara keverunk 10 deka porcukrot 10 deka
vajjal (vagy margarinnal), egy tojas. sargajaval meg harom evokanal
kakaoval. Ezzel a kremmel kenjuk meg, a tojasfeherjevel nem megkent
megsult, kihult korongokat, es raboritjuk azokat, amelyeket tojasfeherjevel
kenve sutottunk meg.
E HETI SALATANK
Tojassalata
Meghamozunk, cikkekre vagunk 10 kemeny tojast. Simara keverunk egy
doboz mirelit majonezt ket deci tejfollel, ket nagy csokor finomra vagott
snidlinggel, 1 csokor osszevagdalt petrezselyemmel, es par csepp citrommal,
csipetnyi cukorral izesitjuk. (A zoldfuszerek helyett izesithetjuk curryporral
is.) A tojasra ontjuk, es koszoru alakban, megtisztitott, karikakra vagott ket
csomo retekkel diszitjuk.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|
|