Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 680
Copyright (C) HIX
2000-10-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:Kokeny likor (mind)  5 sor     (cikkei)
2 Re:Azt is megirhatna (mind)  19 sor     (cikkei)
3 Re: galamb (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Must (mind)  12 sor     (cikkei)
5 heti etrend_25 (mind)  133 sor     (cikkei)

+ - Re:Kokeny likor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva 
ovastam a kokeny likor receptjet.
nalunk van belole boven bistos kiprobalom.

Udvozollek szia........Zoli.
+ - Re:Azt is megirhatna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Azt is megirhatna ( 1 sor )
> Idopont: Tue Oct  3 03:53:59 EDT 2000 KONYHA #671
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kedves 
 *** HIX KONYHA *** #671 ban irod
valaki, hogy nez ki a kokeny. Mit kell leszedni az ut meg az erdo
szelen?
> --------------------------------------------------
erre a valszra az E-mail nem valami megfelelo...
jo dolog az internet de a konyvtarol se ilik megfeletkezni talan ott
megtalalod
ha nem magyarorszagon elsz akor a lati neve : PRUNUS SPINOSA L.
Gondolom ez elegge nemzetkozi.
egy kicsit ertek a gyogynovenyekhez mert ez az, es a felesegem
biologia tanar.

Udv.  Zoli
Ui. efeletkeztel alairni :-(
+ - Re: galamb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [United Kingdom]
> Temakor: Galamb ( 17 sor )
> Idopont: Tue Oct  3 13:33:29 EDT 2000 KONYHA #671
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kedves Juli

A  HIX KONYHA *** #671 szamaban irod...
Mikor uj hazasok voltunk es szegenyek mint a templom egere, meglattam
a hentesnel galambot.  
> ----------------------------------------
Probalj galambot beszerni galambtenyestoktol
Az olommentes :-))

Udv... Zoli
+ - Must (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok es Laci!

A must eltevesehez Apukam szerint a legjobb modszer, ha lefagyasztod. Amikor
inni akarsz egy kicsit belole, egyszeruen eloveszed a hutobol es felengeded.
Garantaltan elall sokaig.

Es egy kerdes:
Hogyan lehet igazan finom fuszeres panirt kesziteni? Olyanra gondolok, ami olya
n
csipos lesz, hogy tuzet lovell a szam utana. (Imadom a csiposet.)

Dori
+ - heti etrend_25 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szászvárosi  István > 2000.10.11. 22:33:39 +1h-kor írta:

Sziasztok Mindenkinek!

- Hej, hol vannak mar azok az idok, amikor egyik-masik 
kiados veszekedes utan a felesegem hazarohant az 
anyjahoz! Ma mar inkabb idehivja...

Es akkor a 25. Heti etrend
VASARNAP: Kacsaaprolek-leves, kaliforniai kacsa 
burgonyapurevel es paradicsomsalataval, csokoladetorta 
(otlapos piskotatortalapbol)
HETFO: Paradicsomleves, sajtfelfujt, reszeges 
szilvakompot 
KEDD: Halaszle, csokoladefelfujt
SZERDA: Birsalmaleves, szekelygulyas csulokhusbol, 
karamellas pattogatott kukorica
CSUTORTOK: Tarhonyaleves, husos rakott zeller, szolo
PENTEK: Karfiolleves, toltott hus petrezselymes rizzsel, 
joghurtos citromkrem
SZOMBAT: Csurgatott tojasleves, lecso virslivel, rucskos 
teszta

Receptek

Birsalmaleves
Meghamozunk, kimagvalunk, szeletekre vagunk egy fel kilo 
birsalmat, es masfel liter vizben, amelybe 15 deka 
cukrot meg keves sot tettunk, nagyon puhara fozzuk. (A 
fozolevet egy darabka citromhejjal vagy fahejjal 
izesitjuk.) Ezutan az egeszet levevel egyutt attorjuk, 
beledobunk ket deka vajat, es egy deci tejfol meg egy 
evokanal liszt keverekevel besuritjuk. Nehany perces 
forralas utan talalhatjuk, de jegbe hutve is jo. (Meg 
finomabb, ha akad a haznal maradek tojasfeherjenk: a 
keves kristalycukorral kemeny habba vert feherjebol 
forro tejbe vagy vizbe galuskakat szaggatunk, es ha 
megfottek, a kitalalt leves tetejere tesszuk.)

Toltott pecsenye 
Vekonyra kiverunk nyolc szelet kicsontozott rovidkarajt 
(vagy negy nagy kicsontozott nyolc szeletbe kivert 
csirkemellet, esetleg pulykamellet), es egyik felere 
rafektetunk egy hajszalvekony, nem husos fustolt 
szalonnaszeletet, meghintjuk reszelt sajttal. (10 deka 
szalonna meg 10 deka - pl. edami - sajt eleg hozza.) 
Meghintjuk csipetnyi reszelt szerecsendioval, es a hus 
ures felet rahajtva, hustuvel vagy fogpiszkaloval 
megtuzzuk. Hirtelen atsutjuk a szeleteket ket evokanal 
olajon, majd a zsiradekbol kiveve felretesszuk. A 
visszamaradt olajban uvegesre parolunk egy csapott 
evokanalnyi hagymakremet, vagy egy fej aprora vagott 
hagymat, meghintjuk egy csapott evokanalnyi 
pirospaprikaval, es a hust beleteve, atforgatjuk. Keves 
vizet ontunk ala, beledobunk egy-egy darab paradicsomot 
meg zoldpaprikat, es lassu tuzon, fedo alatt puhara 
paroljuk. Ha hagymakremmel keszitettuk, sozni nem kell. 
Talalas elott simara keverunk egy kiskanal lisztet egy 
deci tejfollel, es ezzel suritjuk be a martast. (Ha 
nincs paradicsomunk meg zoldpaprikank, Piros Arany 
kremmel meg paradicsompurevel helyettesitjuk.)

Kaliforniai kacsa
Harom deka vajban vagy margarinban soval, torott borssal 
addig parolunk 15 deka aprora vagott gombat, mig a leve 
elfo. Ekkor elkeverjuk egy csokor finomra vagott 
zoldpetrezselyemmel meg a kacsa elkapart majaval, es par 
percig piritjuk. A tuzrol leveve hozzaadunk egy evokanal 
suru tejfolt, egy evokanal paradicsompuret, fel deci 
voros bort, egy tejben aztatott, kicsavart es 
osszemorzsolt zsemlet meg egy nyers tojast. izles 
szerint sozzuk, es egy sovany kacsa bore ala toltjuk. (A 
bort ujjunkkal a csontig fellazitjuk, majd toltes utan 
fogpiszkaloval vagy hustuvel raerositjuk a husra.) A 
kacsa hasat keves majorannaval bedorzsoljuk, es 
beleteszunk egy meghamozott borizu almat egeszben, ami 
elveszi a mellekizet. Kivulrol a szarnyast megsozzuk, es 
ujjnyi vizet alaontve, a sutoben, fedo alatt puhara 
paroljuk. Vegul ropogosra sutjuk, es a pecsenyet kiveve, 
felszeleteljuk, az almat kidobjuk. Visszamaradt 
zsirjabol a feleslegeset egy talkaba leontjuk (kituno 
hidegen kenyerre kenve), a tobbit fel deci borral meg 
egy deci tejfollel felforraljuk, ugy ontjuk a talra 
rakott kacsaszeletekre.

Rucskos teszta
Osszegyurunk 30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 
10 deka porcukorral, egy fel deka osszemorzsolt 
elesztovel, egy fel csomag suto-porral, egy kiskanal 
tejfollel meg harom tojassargajaval, es alaposan 
kidolgozva nehany orara jegbe hutjuk. Ket darabba 
vagjuk: egyharmad reszet a hutoben hagyjuk, ketharmad 
reszet egy kozepes nagysagu tepsi formajara nyujtjuk, es 
kibeleljuk vele a tepsit. Habba verjuk a tojasokat, 
beleverunk 15 deka meggylekvart meg 10-15 deka 
kristalycukrot. A tepsiben levo tesztara simitjuk, 
meghintjuk kimagozott meggybefott szemekkel, amelyeket 
bele is nyomkodunk a habba. Vegul az utolso pillanatig a 
hutoben tartott, tehat jo kemeny tesztamaradekot a 
reszelo legnagyobb fokan at a teszta tetejere reszeljuk. 
A sutoben szep barnara sutjuk, amitol nemcsak ugy nez 
ki, mintha dio lenne, de az ize is ahhoz hasonlo. A 
tepsiben hagyjuk kihulni, es hosszukas szeletekre 
vagjuk.

E HETI SALATANK

Tartaros gyumolcssalata
Meghamozunk, kimagvalunk, kockara vagunk 50 deka 
oszibarackot, es racsavarjuk egy citrom levet, nehogy 
megbarnuljon. Beleszemezunk egy fel kilo szolot is. Egy 
csokor kaprot, egy szal vasfuvet, egy szal 
megtisztitott, hosszaban felbevagott tormat leontunk 
annyi vizzel, hogy ellepje, hozzaadunk nehany szem 
borsot, keshegynyi majorannat, sot meg annyi borecetet, 
hogy kellemesen savanykas legyen az ize, es ot percig 
forraljuk, majd kihutjuk. Leszurve a gyumolcsre ontjuk, 
es masnapig hutoszekrenyben allni hagyjuk. Fogyasztas 
elott a levet leontjuk rola, es elkeverjuk a gyumolcsot 
egy kis tubusnyi majonezbol, ket deci tejfollel, 
kiskanalnyi mustarral, csipet cukorral keszult 
tartarmartassal. Jegbe hutve kinaljuk. (Telen kompot 
szolobol es barackbol keszulhet: a befottek levet 
izesitjuk, felforraljuk es a felapritott gyumolcsre 
hidegen visszaontve, a hutoszekrenyben erleljuk, 
fogyasztas elott tartarozzuk.)
F. N. A.

-- 
                                Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS