1. |
Re: Csokimikulas (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
2. |
re: Savanyu tojas? (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: *** Savanyu tojas (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
4. |
savanyu tojas (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: savanyu tojasok :-) (mind) |
30 sor |
(cikkei) |
6. |
meg 1 sav. tojas (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Csokimikulas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>mit lehet kezdeni a megmaradt csolimikulasokkal,
Nalunk aprora vagdalva gyumolcskenyerben szoktak
vegezni.
>a terfogatuk nem de tomeguk is trefas modon csokken
>(a 60-65gos most mar csak 52-56g,
Nem most panaszkodtal, hogy igy sem fogy el? ;)))
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.10)
|
+ - | re: Savanyu tojas? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Sajat emlekeimbol csak savanyu tojaslevesre emlekszem [menzai de-ja-vue :-) ],
de a Horvath Ilona szakacskonyvben megtalaltam a subjectbeli etelt. Onnan
idezem.
SAVANYU TOJAS
Hozzavalok:
4 egesz tojas
2 evokanal olaj
3 dkg liszt
1 dkg cukor
1 dl tejfol
hagyma
ecet
baberlevel
so
Az olajbol, lisztbol, cukorbol barna rantast piritunk. Egy kaveskanalnyi
aprora vagott hagymat beleadunk, vizzel felengedjuk, majd baberlevellel,
soval, ecettel esetleg kis kanalyni mustarral izesitjuk, 10 percig
csendesen forraljuk. Egy masik edenybe atszurjuk, majd ha ujra forrni kezd,
beletesszuk a tojasokat bevert tojasnak*. Par percig forraljuk, anelkul,
hogy a tojasok egesz kemenyre fonenek. Talalas elott par csepp citromlevel
izesithetjuk, talalaskor tejfollel meglocsoljuk.
------------------------
*Ha esetleg nem ismerned a bevert tojast, buggyantott tojasnak is hivjak.
(Nem ez a "poached egg" angolul?) Az elkeszitesenek lenyege, hogy sos,
ecetes vizbe (jelen esetben a levesbe) ovatosan kell beleutni a tojasokat,
hogy egyben maradjanak, es a feherje szepen korulvegye a sargajat. A viz v.
leves eppen csak gyongyozzon, ne forrjon! Izles szerint lehet annyi ideig -
2-3-5 percig - fozni, hogy a sargaja lagy, felkemeny v. kemeny legyen.
sziasztok,
Zita
|
+ - | Re: *** Savanyu tojas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"HIX KONYHA" > 2003.01.17. 02:30:45-kor irta:
Szia!
> . Amikor mondtam hogy Magyar szarmazasi vagyok azt kerdezte hogy tudom
> hogy ke
> ll csinalni az o kedvence't, savanyu toja'st.
2 szemelyre: 4 egesz tojas, 2 evokanal olaj, 3 dk liszt, 1 dk cukor, 1 dl tejfo
l, hagyma, ecet, baberlevel, so.
Az olajbol lisztbol, cukorbol barna rantast piritunk. Egy kaveskanalnyi aprora
vagott hagymat beleadunk, vizzel felengedjuk, baberlevellel, soval ecettel, es
etleg kiskanalnyi mustarral izesitjuk, 10 percig csendesen forraljuk. Egy masik
edenybe atszurjuk, ha forrni kezd, egyenkent ovatosan beleontjuk az elozoleg c
seszebe feltort tojasokat, hogy egeszben maradjanak. Par percig forraljuk, hogy
inkabb egy kicsit lagy, mint kemeny tojas legyen. Talalas elott par csepp citr
omlevel megizesitjuk es talra teve tejfollel meglocsoljuk.
Frankynak
nem
> talaltam olyan bejegyzest arrol hogy mit lehet kezdeni a megmaradt
> csolimikulasokkal,
En altalaban felolvasztom, keves vajat keverek hozza, es sutemeny tetejere kene
m.
Udv
Eva
--
|
+ - | savanyu tojas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Savanyutojas
Hozzavalok:
10 db tojas, 7,5 dkg zsir, 10 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 1 db baberlevel, 1,5
dkg so, 2,5 dkg cukor, 1 g egesz bors, 1 dl ecet, 1,5 dl tejfel, 1/2 citrom,
2,5 dkg mustar.
A felhevitett zsirban a cukrot vilagosbarnara piritjuk, hozzaadjuk a lisztet
es tovabb piritjuk folyamatos keveres kozben. Ha a rantas jo barna,
hozzavegyitjuk a finomra vagott hagymat, ecettel es vizzel felengedjuk,
soval egesz borssal, baberlevelle, mustarral, citromhejaval izesitjuk es jol
felforraljuk. Atszurjuk a martast egy masik labasba, tuzre tesszuk, kello
savanyura izesitjuk es ha forrasban van, beleutjuk a tojasokat. Keveset
forrni hagyjuk (de a tojasoknak nem szabad egeszen megkemenyedniuk), majd
hozzaontjuk a tejfelt, osszerazogatjuk es talaljuk.
A recept 1954-bol szarmazik.:-)
Buggyantott tojás
Egy liter vizbe belecsavarunk 1 citrom levet, vagy 2 kanal ecetet teszunk
bele. Jó szeles labosba tegyuk fel forrni, hogy a tojásoknak boven legyen
helyuk benne. Mikor a viz forr, a tojasokat egyenkent beleutjuk, azaz
hejukat megtorve a tojas tartalmat ovatosan a vizbe eresztjuk ugy, hogy
egyben maradjon. mikor a feherje jol megkemenyedett, szorokanallal
kiszedjuk.
Udv:
Magnes
> Amerikabol irok. E'n talalkoztam egy oreg novel akinek a szulei Magyarok
voltak
> . Amikor mondtam hogy Magyar szarmazasi vagyok azt kerdezte hogy tudom
hogy ke
> ll csinalni az o kedvence't, savanyu toja'st. Mondtam neki hogy nekem
fogalmam
> sincs, de meg probalom keresni ezt neki. Teha't, hogy kell csina'lni
savanyu
> toja'st?
|
+ - | Re: savanyu tojasok :-) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [International]
> Temakor: Savanyu tojas? ( 7 sor )
Szegeny :-) neninek ime savanyu tojasleves valtozatok:
1. Savanyu tojasleves
Szemelyenkén 1-2 tojas, 3 (ek) evokanal liszt, 3 ek olaj, keves cukor,
ecet, so, 2 dl tejfol
Az olajon megpiritjuk a cukrot, amikor mar barna, belekeverjuk a
lisztet, es barna rantast keszitunk, Felontjuk kb 1 liter vizzel,
soval, meg ecettel fuszerezzuk, es felforraljuk. A tojasokat vigyazva
beleutjuk, es lassu forrassal kb. 5 percig forraljuk. Csak a feherje
legyen kemeny, a sargaja lagy maradjon. Tejfollel finomitjuk. Izles
szerint cukrozzuk, savanyitjuk.
2. Savanyu tojasleves (Vizvary Mariska szerint)
Sargarepat, petrezselyemgyokeret, fel kelkaposztat, kis fej
voroshagymat, nehany baberlevelet, par szem egesz borsot, fel citrom
vekonyan lehamozott hejat sos vizben felfozzuk kb 1 oran at. Vajbol es
lisztbol sotetre piritott rantast keszitunk, pici paprikat keverunk
bele, felengedjuk a leszurt zoldseglevessel, borecettel vagy citrommal
izles szerint savanyitjuk, es amikor mar erosen forr, egyenkent
feltort tojasokat engedunk bele, szemelyenkent kettot szamitva,
vigyazva, hogy mindig ott engedjuk bele a tojasokat, ahol a leves a
legerosebben forr. 3 percnyi fozes utan a talban levo 2 dl tejfelbe
rakjuk ovatosan a tojasokat, a levest pedig raontjuk.
Szeretettel J. Zsoka
|
+ - | meg 1 sav. tojas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Talaltam meg egy leirast, ime Lajos Mari igy irja le a savanyu
tojaslevest:
Savanyu tojasleves
30g margarin. 30 g liszt, 1 kis fej hagyma, 1 mokkaskanal edesnemes
pirospaprika 1 baberlevel, 2 ek borecet vagy citromle, 1 dl tejfol, 4
egesz tojas, 1 liter husleves (kockabol), so, bors
A lisztet zsemleszinure piritjuk a zsiradekon, hozzaadjuk a
megtisztitott, reszelt hagymat, a pirospaprikat, simara keverjuk 2 dl
hideg vizzel, felontjuk a huslevessel, beledobjuk a baberlevelet,
sozzuk, borsozzuk es mersekelt tuzon 15 percig forraljuk. Eztan
hozzaadjuk az ecetet, es kisebb merokanalba teve, ovatosan, egyenkent
beleeresztjuk a tajasokat a forrasban levo levesbe. Csak addig fozzuk,
amig a feherje osszeáll, mintegy burkot kepezve a tojassargaja korul.
Eltavolitjuk a babarlevelet, ha szukseges utanasozzuk, minden tanyer
aljara 1-1 ek tejfolt teszunk, es arra szedjuk a forro levest.
Megjegyzes: igazan csak frissen jo, amikor a tojassargaja felig lagy,
melegiteskor vagy a forro levesben valo hosszabb allastol a
tojassargaja megkemenyedik.
J. Zsoka
|
|