Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1253
Copyright (C) HIX
2002-08-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE:almaecet (mind)  23 sor     (cikkei)
2 tarkony, recept, konyak (mind)  30 sor     (cikkei)
3 Re: kenyerbol keszulo etelek/italok? (mind)  13 sor     (cikkei)
4 Kenyeres etelek (mind)  4 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #1252 (mind)  30 sor     (cikkei)
6 Almale + csoki (mind)  15 sor     (cikkei)
7 Etterem valasztashoz ajanlom ezeket a minositeseket is (mind)  1 sor     (cikkei)
8 Re:tarkony (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - RE:almaecet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Szeretnem megtudni, hogy az almaecet mire jo, es milyen etelekhez lehet
>hasznalni.

Kedves Mary,

pl. salataontethez, es egy sor olyan etelhez, amit egyebkent savanykasra
kell csinalni. Enyhebb izu, mint a normal ecet. Aki nem szereti a
borecetet, inkabb ezt hasznalja azokban az etelekben is, amikhez egyebkent
borecetet irnak. 

>Ha jol tudom, szoktak vizzel es mezzel keverve is inni, de ezt
>sem tudom pontosan, milyen aranyban kell keverni.

En ugy tudom, hogy egy pohar vizhez kb. 1-2 evokanal almaecet. A mezet
pedig izles szerint, hogy kellemes legyen szamodra. 

Egyebkent a nepi orvostudomany szerint az almaecet egy csomo betegsegre is
jo, sot fogyokurara is (allitolag zsiregeto hatasa van...). A multkor
lattam egy konyvet, ami csak az almaecet aldasos hatasarol szol. Azt nem
tudom, mennyire tudomanyos... :-) 

sziasztok,
Zita
+ - tarkony, recept, konyak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Remelem , ez a cim mar jo lesz es kapok valaszt!
> Kerem szepen megirni, mi az hogy TA'RKONY!
> Koszonom
> Marta

Kedves Marta!
Ha megirod maganban a cimed, kuldok neked egy tasakkal.


Sziasztok!

Elokerult egy regi kedvenc recept, ami ugy szuletett, hogy ures volt a
spajz, a huto es nagyon ehesek voltunk.

Hozzavalok:
teszta, hal, ananasz, fuszer (amilyen es amennyi van eppen otthon ezekbol)
Kifozom a tesztat, osszekeverem egy kis olajos hallal ( kiveve
paradicsomossal, mert attol olyan 'hulye' ize lesz az egesznek) es egy
konzerv (vagy amennyit talalok)lecsopogtetett ananasszal. Meghintem
tarkonnyal, mivel ez mindig van itthon (de jo hozza a bazsalikom,
oregano es az olaszos fuszerek).



:(Ma is megcsinaltam a tarkonyos csirke receptjet. Masfajta konyakkal.
Hatalmas langja volt, es az osszes hagyma, ami felul volt, feketere
egett... Ezt meg gyakorolnom kellene... Ezt hogyan kerulhetem el?):


ORsi
+ - Re: kenyerbol keszulo etelek/italok? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>A kovetkezokben szeretnek segitseget kerni. Olyan 
>etkekrol gyujtok anyagot, amelyek kenyerbol
>(vagy mas pekarubol) keszulnek, de mar kevesse
>hasonlitanak a kiindulo anyagra (a kenyerre).

A kevesse hasonlit az meglehetosen szubjektiv:-)),
ugyhogy a kovetkezokkel probalkozok:
-fasirt
-toltott kappan:-)
-makos guba
-kovaszos uborka

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: biolpc09.unifr.ch)
+ - Kenyeres etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most nincs idom, de ha eszembejuttatja valaki kb. 10 nap mulva, akkor
megirom az angol Bread Puddingot.

Juli
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1252 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado : Szathmari Gabor
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Zold tea ( 14 sor )
>Idopont: Thu Aug 22 23:23:25 CEST 2002 KONYHA #1252
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok!
>
>Vettem egy doboz zold teat, es az az igazsag, hogy nem tudom hogy kell
>normalisan megcsinalni.
>Meddig kell aztatni? Mennyi tea kell 1 l vizbe?
>Mivel kell izesiteni (uresen nem izlett)?

Egy teáskanál teafűvel számolj személyenként, továbbá plussz egy kanállal a 
kanna számára. :) Fekete teához 90-95 fokos, kínai zöld teához 70-80 fokos, 
japán zöld teához pedig 60-70° fokos víz ajánlott. Forrázási idők: fekete 
teák 3-5 perc, Darjeeling First Flush 2-3 perc, Oolong 1-2 perc, kínai zöld 
tea 2-3 perc, japán zöld tea 1-1,5 perc. Mindig hideg vizet melegíts (ne a 
melegvizes csapból engedd).

Itt elég jó leírást és tanácsokat találsz:

http://longquan.hu/sites/teapage2_fozes.htm

Tejjel, tejszínnel ízesítheted, de szerintem kár elrontani! :) Azt azért 
hozzátenném, hogy (szerintem) ízesítetlenül a tea csak frissen, melegen 
élvezhető. Ha kihűl, megindul a bőrösödés akkor már...

Topy
+ - Almale + csoki (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Lassan idoszeru lesz a kerdesem: A frissen nyert almalevet hogyan
lehet elallova varazsolni? 

Reges regen egyik baratnom nagyon finom csokoladekat
keszitett hazilag. Mogyorosat, rizseset. Nem is ezzel
van a gond, mert azt csak belekell keverni az alapanyagba.
Hanem magaval a csokolade osszetetelevel. Ha jol emlekszem
margarin, kakopor, cukor es meg valami...... Az aranyokra
meg csak halvanyan sem dereng semmi. Csak a vegeredmenyre:)
Jo, tudom hizlal:))!
Tudna esetleg valaki segiteni?

Moni
+ - Etterem valasztashoz ajanlom ezeket a minositeseket is (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

http://www.nepszabadsag.hu/Extra/Wittman/Wittman_Cont.htm
+ - Re:tarkony (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International]
> Idopont: Thu Aug 22 20:43:50 CEST 2002 KONYHA #1252
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Remelem , ez a cim mar jo lesz es kapok valaszt!
> Kerem szepen megirni, mi az hogy TA'RKONY!
> Koszonom
> Marta

Kedves Marta!
Ime:

Tarkony (Tarragon, Estragon, Artemisia dracunculus)

A tarkony egy bokrosodo cserje levele. Gyokererol agresszivan szaporodik.
Akar masfel meterre is megno - nalam mindenkepp. :-))
Szaritva es frissen is alkalmazhatjuk. A vekony leveleknek kellemes, kisse 
anizsos illata es aromaja van. 
Ket fo fajtajat ismerjuk: az orosz es a francia tarkonyt. Valoszinuleg az orosz
 tar-
kony terjedt el Erdelyben, amelyet az egesz orszagban termesztettek.
Az elmult szazadokban igen nep-szeru fuszer volt.  
Oroszorszagban es Nyugat-Azsiaban oshonos.
A neve arab eredetu: Tarkhun. Azt tartottak rola, ha valaki tarkonyt hordott ma
-
ganal, az megovta a merges hullok harapasatol. Zoldsegek fuszerekent, altato-
kent, leheletfrissitokent is hasznaltak.
Ecetes etelek fuszerekent mar nagyon regen ismert. Keszitenek vele mus-
tart, izesitett ecetet, etvagygerjesztoket. Halak, husok, levesek, raguk, parad
i-
csomos es tojasos etelek kedvelt fuszere. 
Konyhai tippek:
Tegyunk egy tarkony-agacskat az egyben sutendo szarnyasok hasuregebe. 
Szagtalanito hatasa van.
Vajat megpuhitunk es belekeverunk egy-egy kaveska-
nal finomra vagott tarkonyt, metelohagymat es keves citromlevet. Jol kikeverjuk
.
Frissen sult husszeletekre olvasztva remek. 

Elegendo?

Maria


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS