Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 496
Copyright (C) HIX
2000-03-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 ko:fte (mind)  10 sor     (cikkei)
2 heti_6 (mind)  87 sor     (cikkei)
3 Spektrum (mind)  18 sor     (cikkei)
4 ismet Spektrum (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - ko:fte (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

  irta:
>A napokban láttam a Spektrum tv-n e borjuvagdalthoz hasonló étek
>készítését,

Csak tippelni tudok: nem lehet, hogy ez a gorog "keftedes" torok, vagy arab
megfeleloje?? Mert akkor Agni biztos tud receptet kuldeni. :-)) 

Zita
+ - heti_6 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kozeleg a hetvege, itt van az ujjab heti etrend.

HETI ETREND
VASARNAP: Csirkeragu leves majgaluskaval, olasz csirke petrezselymes
rizzsel, citrom-kremtorta
HETFO: Csurgatott tojasleves, gorog karotta sult szafaladeval.
karamellkrem vagy fagylalt
KEDD: Fejtett nyari bableves, tejfolos lepeny malnaszorppel 
SZERDA: Kaporleves, brassoi apropecsenye paradicsomsalataval, 
gyumolcshab
CSUTORTOK: Hideg paradicsomleves, toltott tojas vegyessalataval, sajt 
PENTEK: Hideg oszibarackleves, kofta burgonyapurevel
(burgonyapehelybol), mezes csok
SZOMBAT: Hamisgulyasleves, sajtos paraj, villamlepeny.

RECEPTEK

Gorog karotta (2230 J/ 530 kal) Megtisztitunk egy tucat kicsi
voroshagymat, es ket evokanal olajon, elenk tuzon 
atsutjuk. Hozzaadunk harom csomo megtisztitott, hosszaban negybe vagott,
majd ot centis darabokra szeletelt 
karcsu sargarepat, megsozzuk, egy gerezd fokhagymaval izesitjuk, es
nagyon keves vizet alaontve, fedo alatt 
puhara paroljuk. So helyett fuszerezhetjuk etelizesito porral. Vegul
beleteszunk 30 deka, cikkekre vagott 
gombat, es fedo nelkul meg ot percig puhitjuk. Talalas elott gazdagon
meghintjuk finomra vagott petrezselyemmel.

Sajtos rakott paraj (9070 J/ 2160 kal): Megtisztitunk 75 deka parajt, es
sos vizben, egy fokhagymagerezd 
tarsasagaban 10 percig fozzuk, majd leszurjuk, osszevagdaljuk, 10 deka
vajjal osszekeverjuk. Egy tuzallo tal aljara 20 deka daralt, fott fustolt hus 
meg ket deci tejfol kevereket teritjuk, erre simitjuk a parajt, es tetejere 
vekonyan felszeletelt, ujjnyi szeles csikokra vagott sajtbol rakunk
racsot, hogy a spenot is jocskan kilatszodjek. 
Kozepere nehany paradicsomkarikat fektetunk, es a sutoben addig sutjuk,
amig a sajt ra nem olvadt, a paradicsom egy kisse at nem sult.

Kofta (torok husetell)
Ketszer atdaralunk egy fel kilo sovany serteshust, es osszedolgozzuk 
egy kis fej reszelt vagy aprora vagott voroshagymaval, egy gerezd tort
fokhagymaval, soval meg boven orolt borssal. Ujjnyi vastagon belesimitjuk 
egy alaposan kizsirozott zomancozott tepsibe vagy nagy tuzallo talba, egy 
kisse lenyomkodjuk, es tetejere, karikakra vagott paradicsomot,
zoldpaprikat meg voroshagymat fektetunk, hogy befedje. (Kb. 30 deka 
zoldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25 deka voroshagyma kell hozza.). 
A sutoben 30 percig sutjuk. Nagy kockakra vagva talaljuk.

Olasz csirke 
Feldarabolunk egy nagyobb vagy ket kicsi csirket, mintha rantott csirket 
akarnank kesziteni, es soval, orolt borssal bedorzsoljuk. Bo, forro
olajban megsutjuk, lecsepegtetjuk, vegul tuzallo talra egymas melle 
fektetjuk. Egy masik edenyben keves olajon
megparolunk 25 deka felszeletelt gombat, a husra hintjuk, es tetejere 
30 deka felszeletelt paradicsomot fektetunk. Az egeszet meghintjuk 
20 deka, laskara vagott, fott fustolt hussal, es befedjuk nagyon vekony
sajtszeletekkel. A sutoben megsutjuk, de piritani nem szabad. 
Parolt rizs illik hozza.

Tejfolos lepeny  
Habosra keverjuk hat tojas sargajat hat evokanal porcukorral, hozzaadunk 
hat evokanal tejfolt, vegul felvaltva a tojasok kemeny habba vert feherjet 
meg hat evokanal reteslisztet. 
Alaposan kizsirozott, kilisztezett kisebb tepsibe vagy nagy tuzallo
talba ontve megsutjuk, majd melegen kockakra vagva, malnaszorp vagy 
forro, rumos barackiz tarsasagaban kinaljuk.

E HETI SALATANK 
Kulonleges kaposztasalata 

Vekonyan felszeletelunk egy kb. 60 dekas kaposztafejet, es enyhen 
sozva egy napig allni hagyjuk. Masnap belekeverunk ket fej kis kockakra 
vagy vekony szalakra vagott voroshagymat, s egy nagy, megtisztitott 
kovaszos uborkat. Jocskan rakunk bele vegyes gyumolcsot, peldaul 
3-4 megtisztitott, kimagvalt, kockakra vagott oszibarackot, illetve szilvat, 
kesobb majd szolot is. Osszel kerulhet a salataba egy marek darabos 
dio is. Az egeszet egy keves ecettel, bovebben olajjal meglocsoljuk, 
tehetunk bele csipetnyi porcukrot is. Nehany oraig huvos helyen allni 
hagyjuk, vegul levet 1-2 deci tejfollel gazdagitjuk, es az egeszet 
alaposan osszekeverjuk.
F. N. A.
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
+ - Spektrum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, megint feltuntem.

Ha erdekelne benneteket a lehetoseg, akkor arra gondoltam, ho vegen
feltennem a kovetkezo honapra esedekes fozessel, etkezessel, elelmiszerekkel
foglalkozo Spektrum sorozatok, cimet, kezdesi idopontjat, es ismetleseit.
Kulon lehoznam az uj sorozatok tartalmat is.

aprilisban peldaul a kovetkezo sorozat indul:

Amerikai Egybesult Allamok / United Tastes of America (8x30')
A sorozat  az Egyesult Allamokban elo kulonfele nepcsoportok kulinaris
kulturajat, konyhainak jellegzetessegeit, fozesi, talalasi es etkezessel
kapcsolatos szokasait mutatja be. Mikozben vegigjarjuk a hatalmas orszag
kulonfele tajait, megismerhetjuk - tobbek kozott - az olasz, az indian, az
afro-amerikai, a zsido, a nemet, es a kinai konyhat, es az egyes
nepcsoportok jellegzetes eteleinek elkeszitesi modjait is.
Bemutato szerdankent 15:00 orakor, ismetles csutortokonkent 12:00 es
szombatonkent 23:00 orakor.
+ - ismet Spektrum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem

Beugrott meg egy sorozat aprilisra:

Edes utazasok / Cakes Around the World (13x30')
A sorozat hazigazdaja, Tamara Millstein korbeutazza a vilagot es a
kavehazakban, ettermekben megkostolgatja az adott orszag jellegzetes
edessegeit, sutemenyeit. Ekozben megtudhatjuk, hol lehet a legjobb tortat
kapni Makaoban, mi a holland szakacsok specialitasa es melyik a legjobb
sutemenyes hely Manhattanben? E kulinaris utazas soran nem csak a finomsagok
receptjeit ismerhetjuk meg, hanem gyonyorkodhetunk a latvanyos helyszinekben
is: Tobbek kozott lathatjuk az egyiptomi piramisokat, az osi maja romokat,
es az isztambuli Kek Mecsetet is.
Bemutato hetfonkent 12:30 orakor, ismetles csutortokonkent 16:30 orakor es
vasarnaponkent 18:30 orakor.

Ennek a sorozatnak kulon erdekessege is lesz: megvannak a reszekhez a
receptek. Olvashato lesz a spektrum honlapjan ( www.spektrumtv.hu ) és a
teletexten is.


Tucsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS