Sziasztok!
Kuldok nehany kiprobalt nyul receptet. Ekezetesen van meg a gepen, csak
egyenkent tudnam lecserelni.
Nyúl Sztroganoff módra.
Hozzávalók: 4 db nyúl hátsó combja, 1 fej vöröshagyma összevágva,
25 dkg gomba összevágva, 5 dkg vaj, 2 kávéskanál mustár, 2 dl tejszin, só,
bors.
A hagymát és a gombát a vaj felében megpároljuk,fűszerezzük és beletesszük a
mustárt. A nyúlcombokat vékony csíkokra szeleteljük és a vaj másik felében
megpiritjuk,majd kevés vizzel puhára fözzük. A húst hozzáöntjük a gombához
és ráöntjük a tejszint és forrásig hevitjük. Zsemlegombóc vagy csőtészta
illik mellé.
Nyúl vörösborban.
Hozzávalók: 4 nyúl hátsó combja, 30 dkg máj, 10 dkg gomba, 10 dkg zsir, 10
dkg zöldborsó, 0.5 dl alkohol, só,bors.
A mártáshoz: 2 dkg zsir, 2 dkg liszt, 3 dl vörösbor
Újjnyi csíkokra vágjuk a húst,serpenyőben zsiron puhára pároljuk.A májat
felszeleteljük És a hus mellett átsütjük. Közben külön-külön megpároljuk a
gombát sózva borsozva,és a borsót,és összekeverjük a hússal.
Mártás:zsirban világosra piritjuk a lisztet és a borral felengedjük,
összeforraljuk, ha sima a húsra öntjük. Meglocsoljuk az alkohollal és
meggyújtva visszük az asztalra. Párolt rizs és sült burgonya illik hozzá.
Nyúlpaprikás.
Hozzávalók: 1.2 kg nyúlhús, 12 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál
pirospaprika, 1 db cseresznyepaprika, 3 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt,
só.
A nyúlat darabokra vágjuk. A vöröshagymát összevágjuk és zsíron sárgára
pirítjuk, hozzátesszük a pirospaprikát, és a cseresznyepaprikát, majd
belerakjuk a húst, megsózzuk és kevés vízzel puhára pároljuk.Ha puha a hús
kiszedjük. Liszttel, tejföllel behabarjuk a levét, simára forraljuk és a
húst visszarakjuk bele és összeforraljuk.
Galuskával vagy spagettivel tálaljuk.
Részeges nyúl.
Hozzávalók: 4-6 db.nyúl hátsó combja, 20-25 dkg gomba, 10 dkg füstölt
szalonna, 1 dl konyak, 3 dl vörösbor, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd
fokhagyma, kakukfű,szercsendió
A páchoz: 3 evőkanál olaj, 2-3 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál zöldségkrém, 1
mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 1 mokkáskanál paradicsom püré, 1-1
késhegynyi őrölt bazsalikom, babérlevél, köménymag, fehér bors, csipetnyi
cukor.
A páchoz valókat jól összekeverjük. A húst feldaraboljuk és sózás helyett a
páccal jól bekenjük. A gombát felszeleteljük. A szalonnát apró kockákra
vágjuk,kisütjük,a töpörtyűt kiszedjük.A visszamaradt zsírban a húst mindkét
oldalán hirtelen megpiritjuk és kiszedjük.A zsírba bele reszeljük a hagymát
és rövid ideig sütjük.Ezután beledobjuk a zúzott fokhagymát és a gombát,
kicsit együtt piritjuk, majd sorban rárakjuk a húst, és rászorjuk a szalonna
töpörtyűjét és a fűszereket. Ha átforrósodott ráöntjük a konyakot és
meggyújtjuk. Ha a láng elaludt lassan apránként ráöntjük a vörösbort és fedő
alatt puhára pároljuk.
Párolt rizs és sárgabarack befőtt illik hozzá.
Nyúlbecsinált.
Hozzávalók:feldarabolt nyúl aprólék és az eleje, 1 csomag karikára vágott
leveszöldség, 1 vöröshagyma apróra vágva, zsír, só,bors, babérlevél, liszt,
kevés ecet vagy citromlé, tejföl.
Egy evőkanál zsíron megpiritjuk a hagymát és a zöldséget,beledobjuk a
nyúlhúst és még együtt pirítjuk egy keveset, megszórjuk liszttel fűszerezzük
és felengedjük vizzel és puhára főzzük. Kevés ecettel vagy citromlével
megsavanyitjuk, tejfölözve tálaljuk.
Tejfölös nyúl.
Hozzávalók: nyúl gerinc vagy comb, füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 dl
tejföl, 1-2 evőkanál zsír.
A nyúlhúst megtűzdeljük a szalonnával,tűzálló tálra fektetjük, mellé dobjuk
a hagymát, és a zsírt, kevés vízzel fedő alatt puhára pároljuk,végül
leöntjük a tejföllel és sütőben ropogósra sütjük.
Nyúl pecsenye.
Hozzávalók: 1 nyúlgerinc és a combjai, 10 dkg füstölt szalonna, só, zsír, 1
citrom leve és a héja reszelve, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.
A húst megtűzdeljük a szalonnával,megsózzuk és forró zsírral leöntjük,
meglocsoljuk a citrom levével, meghintjük a reszelt citromhéjjal és a
zsemlemorzsával, tejföllel meglocsoljuk, levével locsolgatva puhára
pároljuk, majd pirosra sütjük a sütőben.
Zöldséges nyúl római tálban.
Hozzávalók:1 nyúl, 1/2 póréhagyma, 1 sárgarépa, 30 dkg karfiol, 15 dkg
gomba, 1/2 karalábé, 3 kis hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 dl
marhahúsleves/kockából/, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, 1 teáskanál
keményitő.
A póréhagymát, sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a
gombát félbevágjuk, a karalábét hasábokra a hagymákat félbe vágjuk.
A nyúlat feldaraboljuk és megszórjuk sóval borssal.
Serpenyőben előmelegitett olajban a nyúldarabokat elősütjük, szép
aranybarnára, tálra tesszük és melegen tartjuk. A megmaradt olajban a
zöldségeket világosra pirítjuk.
A római tálat vizbe áztatjuk,majd beleteritjük a zöldségeket, rárakjuk a
nyúldarabokat,megöntözzük borral,húslevessel és hideg sütőbe téve a sütőt
180 C-fokra melegitjük és kb 45 percig lefedve pároljuk.
A keményitőt kevés hideg vízzel összekeverjük és tálalás elött amikor a húst
és zöldségeket kiszedtük, a levét besüritjük vele.
Előmelegitett tányérokra tálaljuk, petrezselyemmel díszitjük.
Vadas nyúl.
Hozzávalók:1 egész nyúl feldarabolva, 1/4 kg sárgarépa, 1/4 kg petrezselyem,
3 db babérlevél, 1 kis tubus mustár, 1 vöröshagyma, só, bors, ecet, zsír,
liszt.
A zöldségeket a babérlevéllel, karikára vágott hagymával, kevés ecettel
sóval, borssal, kb 3/4 l vízzel feltesszük főni. Ha kihűlt kivesszük belőle
a babérleveleket és elturmixoljuk, belekeverjük a mustárt, kostoljuk és ha
szükséges még teszünk hozzá ecetet, hogy kellemesen savanykás legyen.
Egy fedeles tálba lerakjuk a nyúldarabokat, és ráöntjük a páclevet,
letakarjuk és betesszük a hűtőbe 3-6 napra a nyúl korától függően.
Naponta megforgatjuk a páclében a húst,hogy jól átpácolódjon mindenhol.
A pácolási idő leteltével az egészet beletesszük egy lábasba és feltesszük
főni /kuktában 1 óra alatt porhanyós puhára fő az öreg nyúl is/.
A zsírból és lisztből vékony rántást készitünk, ha megpirult kevés vízzel
beforraljuk, és ráöntjük a húsra, kostoljuk és ha szükséges még egy kevés
ecetet teszünk hozzá, összeforraljuk.
Zsemlegombóc vagy csőtészta illik mellé.
Udv.
Ilse
|