1. |
Sztrapacska (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
2. |
salataontetek (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
3. |
köszi (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: sztrapacska es rantott velo (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
5. |
borke'npor (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
6. |
Re:Sztrapacska (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
7. |
RE: *** grillcsirke *** #1300 (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A tátrai öregek a sztrapacskát krumplis tésztából készítik, vagyis
belereszelik
a nyers krumplit a tésztába, majd azt lobogó sós vízbe szaggatják.
Leszűrve összekeverik kiolvasztott szalonna zsírjával,
majd juhtúróval-amíg az el nem olvad a forró galuskán, és a tányéron
megszórják töpörtyűvel.
(A juhtúró szlovákul bryndza) Sütni nem szokták.
Ehhez a hagyományos szlovák ételhez zsincsicát illik inni, ami nem is tudom
pontosan mi,
olyasmi mint az aludttej- juhtejből.
Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol kapni finom
sztrapacskát pár koronáért.
Vannak "gazdagított" változatai is kolbásszal, savanyú káposztával, füstölt
sajttal, túróval.
|
+ - | salataontetek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A legtobb zold- es vegyessalatahoz finom az alabbi egyszeru ontet:
Citromlevet kikeverek olivaolajjal. Hasonlo modon, mint a majoneznel,
lassan ontve bele az olajat. Igy jo suru konzisztenciaja lesz. Belenyomok
egy gerezd fokhagymat, es aprora felvagott snidlinget. 2 perc alatt kesz,
es nagyon finom. [Persze _igazi_ citromle kell hozza, olympos-szal es
hasonlo mu"levekkel ne kiserletezzetek.]
Paradicsomsalatahoz olivaolajat es balzsamecetet keverek ossze (az
aranyokat izles szerint kell kikiserletezni), keves so + orolt bors, nagyon
aprora felvagott hagyma [lehet az atlagnal tobb is :-) ], es jo sok
felapritott friss bazsalikomlevel. Akkor a legfinomabb, ha nehany orat
hagyjatok allni, es osszeernek az izek.
Joghurtos ontetbol pedig az alabbi a csaladunk kedvence:
Egy pohar joghurtba belemorzsolok 5-8 dkg rokfort (marvany, v. mas "kek")
sajtot. Egy-ket gerezd zuzott fokhagyma es mar kesz is. Esetleg ebbe is
lehet meg snidlinget apritani. Akinek tul savanykas a joghurt, hasznalhat
fele joghurt - fele tejfolt is. Ugyanez kefirrel is elkeszitheto, akinek
jobban izlik ugy. A vegen meg bele lehet tenni egy "lottyintes"
olivaolajat, de nem feltetlenul szukseges.
sziasztok,
Zita
|
+ - | köszi (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello konyhások,
Szülinapi finomságokra sajna nem sokan válaszoltatok.
Borinak köszönöm az ötletet!
Továbbra is várom ha valakinek van bevált receptje, praktikája.
(Ps ezek nálam jobban beválnak mint a nyomtatott dolgokból kilesettek)
Üdv és további jó konyhatündérkedést!
Andi mailto:
|
+ - | Re: sztrapacska es rantott velo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> A galuskaba meg foleg krumpli kell, nem? (nyersen reszelve)
En is igy tudom.
> forgassatok lisztbe, felvert > tojasba
> es zsemle morzsaba.
Mi ketszer szoktuk lisztbe es tojasba forgatni, mert akkor vastagabb a
panir, es nem "szakad" olyan konnyen a velo.
> Nagyon finom, egyetlen problema a 100% koleszterin tartalom.
Szerintem meg inkabb a kergemarhakor :))
zsani
|
+ - | borke'npor (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szerbusztok,
olvasom a jo kis savanyusag recepteket, es nagyon megjott a kedvem eltenni
ne'mi te'li vitaminnak valot.
Tudja esetleg valaki, hogy az USAban lehet-e kapni borke'nport (egyaltalan
mi az?) es milyen neven?
Koszi,
Hanna
|
+ - | Re:Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Re: Sztrapacska ( 21 sor )
>Idopont: Tue Oct 15 10:23:28 CEST 2002 KONYHA #1301
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>horvathbernadett=hotmail.com
>
>#ahany szemely, annyiszor 10 dkg turo, 10 dkg liszt,
>#1 tojas. Ertelem szeruen 2 szemelyre 2 tojas, 20 dkg......
>#plusz viz, kicsi so, osszekeverni nokisra. sutoben,
>#jenaiban kisutni ugy, hogy
>#egy reteg noki, egy reteg piritott hagyma,
>#egy reteg szalonna, egy reteg tejfol
>
>Nem vagyok egy nagy konyhatunder, de szerintem a turo NEM a
>galuskatesztaba kell, hanem a tetejere. Meghozza juhturo,
>de a legjobb a bryndza.
>A galuskaba meg foleg krumpli kell, nem? (nyersen reszelve)
>En keverek vmit, vagy Bernadett?
Én is furcsállottam a dolgot, a fenti receptet inkább túrós nokedlinak
nevezném. A sztrapacska krumpli alapú, a juhtúrót (ezzel az igazi!) meg
'kívülről' :) szokták hozzákeverni.
Topy
PS: Felénk a tótok :) is így csinálják...
|
+ - | RE: *** grillcsirke *** #1300 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
* >Van valakinek otlete, hogyan lehetne ugyanazt
* >az izt kihozni ugy, hogy nem egesz csirket hasznalok?
attól tartok, sehogy... :-((
én már minden fuszert és lehetséges sütési módot kipróbáltam,
csak egyet nem tudok otthon utánozni: az egymás fölött lassan
forgó csirkékrol lecsöpögo fuszeres lé és a folyamatos,
egyenletes, sugárzó meleg által kiváltott lassú pácolást és
sülést
ezek a csirkék egymástól lesznek annyira finomak :-))
jó étvágyat, grillcsirkét :-)
üdv
PL:
|
|