Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 588
Copyright (C) HIX
2000-07-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 savanyusag (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Lisztek (mind)  61 sor     (cikkei)
3 Husos suti (mind)  52 sor     (cikkei)
4 HIX 600 (mind)  10 sor     (cikkei)

+ - savanyusag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A mama'm szeretne egy (15 vagy 30 literes) hordo'ba savanyu'sa'g levet
ke'sziteni, amibe ege'sz nya'ron bele lehetne tenni az ide'nyzoldse'geket,
mint pl. karfiol, re'pa, hagyma, uborka. Tavaly ke'szult ilyen le', de az
ize valahogy nem volt az igazi. Ha meg tudna'tok orvendeztetni egy finom
savanyu'sa'gle'  recepttel, nagyon tudna'nk orulni....

Koszi:
Kata
+ - Lisztek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Most epp harom fajta teljes kiorlesu liszt van itthon.
Idezet a csomagolasrol:
Durum simaliszt: A durum vagyis kemeny buzabol keszitett lisztbol tojas hozzaad
asa 
nelkul is keszithetunk kivalo, jol fozheto tesztafeleseget.

Bio graham buzaliszt: A korpa mennyiseget az orles soran durvara orolve hagyjuk
 a 
lisztben, igy sutesi tulajdonsaga kedvezobb es a belole keszult teszta tetszeto
sebb. A 
teljesorlesu liszt fogyasztasa ajanlatosabb, ugyanis megfelelo aranyban tartalm
az 
rostanyagot, a korparesz pedig gazdag vitamin es nyomelem forras.


Erdemes oket keresni Bio- ill. Zold boltokban.
Az aruk sem sokkal tobb mint a "hagyomanyos" liszteke.
Van egy Zold bolt a kek metro Ferenc koruti megalloja kozeleben. A Petofi hid f
ele 
indulva jobb oldalon 3. vagy 4. uzlet.
Itt az arak:
graham: 130,-
durum: 84,-
rozsliszt: 94,-

Igy, hogy megszuletett ez a cikk, leirok egy nagyon finom graham lisztbol keszu
lo 
lepeny receptet.
Ime:
Lepeny

Hozzavalok:
3 csesze Graham-liszt
3 csipet tengeri so
3 gerezd fokhagyma, zuzva
2 evokanal hidegen sajtolt olaj

A hozzavalokat egy csesze szuken mert vizzel egy talban osszekeverjuk es kb. ti
z 
percig dagasztjuk. Akkor kesz, ha a kezunktol es a taltol elvalik. Letakarva, m
eleg 
helyen egy oran at pihentetjuk. Kis gombocokat formalunk belole. Ezeket lisztez
ett 
gyurodeszkan palacsinta nagysagu, ket-harom millimeter vastagsagu formara 
kinyujtjuk. Palacsintasutoben - olaj nelkul - mindket oldalan megpiritjuk. Meg 
melegen fokhagymas olajjal megkenjuk.
Fogyaszthatjuk lekvarral. pastetommal megkenve vagy szezammaggal megszorva. (A 
szezammagot fogyasztas elott piritsuk meg - zsiradek nelkul palacsintasutoben 
nehany perc.)
(En sajttal-tejfollel szoktam enni.)

Visszaterve a gabonakra meg egy mondat erejeig: a lisztek azert kulonboznek, me
rt 
mindegyik gabonanak megvan a maga elettanilag fontos szerepe.

Remelem tudtam segiteni.
Jo etvagyat mindenkinek!

Andi
+ - Husos suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A kozelmultban jutott eszembe mar sotetedes utan a kovetkezo
kreacio. Nem volt meg hozza minden itthon, es proba nelkul nem
akartam bekuldeni. Ma azonnal megcsinaltam es nem csak
nekem izlett.:-)
A parom amikor meglatta, csak annyit kerdezett: sutemenyt
sutottel? Meg soha eletemben nem sutottem sutemenyt !
Ezert neveztem el husos sutinek.:-)))

Hozzavalok:
1 csomag fagyasztott leveles teszta (6 db)
40 dkg daralt hus, (fele diszno, fele marha)
3 dkg ementali sajt reszelve,
1 ek Curry szosz,
1 kk tejfol,
1 fel fej hagyma,
1 tojas sargaja,
1 ek olaj
2 kk csemege pirospaprika,
so, bors.

A hagymat aprora daraboltam es teflon serpenyoben a forro olajban
uvegesre piritottam. Hozzaadtam a hust, amit magas hofokon tiz
percig sutottem, kozben hozzaadva a Curry szoszt, sot es a borsot,
majd a vegen a pirospaprikat.
Felretettem, hagytam kihulni.
Kozben a teszta lapokat kinyujtottam ugy, hogy kb. 25 X 15 cm-es
nagysaguak legyenek.
A kihult hushoz hozzakevertem a sajtot.
Tojassargajat elkevertem egy kaveskanal tejfollel es a lapok szeleit
2-3 cm szelese lekentem vele. A tolteleket a tesztakra raktam ugy,
hogy a ket vegen maradjon legalabb 2 cm uresen.
Az egyik hosszu oldalt felhajtottam a toltelekre, majd a teszte tetejen
egy centis csikot szinten lekentem a tojassal, hogy a masik oldalrol
felhajtott teszta jobban ragadjon. A ket veget osszenyomtam, igy
ugy nezett ki mint a szaloncukor becsomagolva.
Megforgitottam, hogy a hajtas alul legyen es a ket veget derelye
vago kerekkel egyenesre (ill. cikkcakkosra) vagtam.
A kesz tekercseket sutopapirral belelt sutolapra helyeztem, tetejuket
megkentem a maradek tojassargajaval es egy villa also reszevel
ferden keresztben barazdakat huztam a tetejere ovatosan, nehogy
a teszta kiszakadjon.
Hideg sutobe teve, 170C°-on legkeveressel 25 percig sutottem.
Egy kis gombat is akartam tenni bele, de elfelejtettem venni!

Ujabban csinalok felveteleket is azokrol az etelekrol amiket keszitek,
ha valakit erdekel, szivesen elkuldom.

(Hidegen is eheto, most kostoltam!) :-)))

Jo etvagyat kivan mindenkinek: Misi
+ - HIX 600 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ha minden igaz, akkor 16.-an vasarnap jelenik meg a HIX Konyha
600.-ik szama!
A 400.-ik es 500.-ik szam unneplesere, -ha jol emlekszem- en tettem
javaslatot. Most az a javaslatom, hogy minel tobben tegyetek
javaslatot, hogyan tegyuk a hetkoznapokbol kiemelkedove az ujabb
jubileumi szamot. (Nyari pangas ide, vagy oda!)

Udv.: Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS